Andaluzija: Putovanje u 7 dana uz Integralov hit program

Plaza-Espana-Andaluzija

 

Andaluzija i Portugal: Putovanje od Španjolske preko Maroka do Portugala uz Integralovo hit putovanje

 

 

ANDALUZIJA 8 DANA, GIBRALTAR I MADRID 1.10, 13.11.2021

Andaluzija i Madird putovanje Integral 2021

 

 

ANDALUZIJA 5 DANA 6.10.2021. 

ANDALUZIJA INTEGRAL

 

 

ANDALUZIJA - PORTUGAL - MAROKO - GIBRALTAR 2021

ANDALUZIJA MAROKO PORTUGAL

 

 

Putovanje od 7 dana ne treba nužno uključivati samo jednu lokaciju. Prođite sa Integralom južnu Španjolsku, Portugal, Gibraltar i sjeverni Maroko u tjedan dana. Vidjet ćete gradove, predivne plaže, stajati na dva kontinenta i kušati neke od najboljih svjetskih kuhinja. Želite li otići nekamo lijepo i gdje je klima uvijek ugodna, negdje gdje će vam pogledi stalno oduzimati dah, poklonite si ovo putovanje.

 

Andaluzija - Što vidjeti na jugu Španjolske?

 

Andaluzija je velika autonomna regija na jugu Španjolske u kojoj su i planine, i rijeke i plaže. Predivna arhitektura bila je pod snažnim utjecajem Maura, naroda iz sjeverozapadne Afrike, koji su Andaluzijom vladali od 8. do 15. stoljeća, a najočitiji utjecaj vidjljiv je u dvorcu Alcázar u glavnom gradu regiji Sevilli, u katedrali u Cordobi i palači Alhambra u Granadi.

 

Sevilla

 

SEVILLA-ANDALUZIJA-PLAZA-DE-ESPANA

 

Sevilla je središte Andaluzije, koji broji 700.000 stanovnika u samom gradu i čak 1,6 milijuna stanovnika u okolici. Četvrti je najveći španjolski grad koji dominira jugom. U njemu je vidljiv snažan utjecaj iz doba arapske vladavine, a kasnije je Sevilla doživjela snažan razvoj zbog trgovine s Amerikama. Naime, upravo su iz Andaluzije osvajači kretali na put u Novi svijet.

 

Tako je i Kristofor Kolumbo je 1492. god. zaplovio iz andaluzijske luke Huelve na putovanje koje će završiti otkrićem Amerike. I upravo će to otkriće utjecati na razvoj Seville jer je njezina trgovačka komora (Casa de Contratacion) dobila ekskluzivno pravo trgovine s Amerikama. Grad je u 17. stoljeću bio je treći po veličini u Španjolskoj, dok ga nije zadesila kuga i prepolovila broj stanovnika. Kada se trgovinsko središte preselilo u Cadiz 1717. godine, Sevilla je dodatno opala u svojoj moći.

 

Kroz 19. stoljeće Sevilla je dobila lijepu reputaciju zbog arhitekture i kulture te je bila jedna od stanica Romantične „Grand ture“ po Europi. Od tada se grad razvijao sve više turistički. U Sevilli je 1929. -1930. godine održana Španjolsko-Američka izložba, a 1992. Svjetska izložba (Expo) koja je nanovo oživjela grad. U tu je svrhu izgrađen  Španjolski trg ili Plaza de España u Parku Marije Lujze (Parque de Maria Luisa). Španjolski trg poslužio je kao filmska lokacija u brojnim filmovima, među kojima je najpoznatiji „Lawrence od Arabije“ iz 1962. godine te „Zvjezdani ratovi - Epizoda II: Klonovi napadaju“.

 

Sevilla je danas poznata po flamencu, maurskom dvorcu Alcázar i koridi za borbe bikova iz 18. stoljeća Plaza de Toros de la Maestranza. Seviljska gotička katedrala Santa Maria de la Sede mjesto je gdje se nalaze Kolumbov grob i najveći oltar na svijetu napravljen od dvije tone zlata te je nezaobilazna lokacija svakog posjetitelja. Toranj katedrale Giralda simbol je grada.

 

Najljepše je Sevillu posjetiti u proljeće, u vrijeme održavanja Ferie, proljetnog sajma. Seviljski sajam obično počinje dva tjedna iza Uskrsa, a održava se na ogromnom području Los Remediosa, jugozapadno od grada uz rijeku. Traje tjedan dana tijekom kojeg je puno plesa, koncerata, zabava i gastro užitaka. U 2019. godini održava se od 4. do 11. svibnja.

 

SEVILLA

 

 

 Córdoba

 

CORDOBA

 

Córdoba je služila kao prijestolnica maurskog kalifata El Andalus (756.-1035.) te je zbog toga bila jedno od najvažnijih i najbogatijih središta islamske kulture i umjetnosti toga doba. Naime, oko 1000. godine Córdoba je bio jedan od najvećih gradova na svijetu s 500.000 stanovnika. U gradu su, pored većinskog muslimanskog stanovništva živjeli i kršćani i židovi.

 

Upravo iz toga doba ostali su najfascinantniji dijelovi grada, danas pod zaštitom UNESCO-a. Obavezno prošećite slikovitom židovskom četvrti Judeira i posjetite čuvenu Mezquitu, katedralu koja je nekada bila najveća džamija na svijetu i s pravom se smatra jednim od čuda islamske arhitekture.

 

Mezquita je danas simbol grada, a nekoć je bila simbolom sofisticirane kulture kada je Córdoba bila središte islamske Španjolske i najveći kulturni centar zapadne Europe.

 

MEZQUITA-CORDOBA

 

U gradu postoji mnogo sjajnih lokacija za posjetiti, a sama šetnja kamenom popločanim ulicama ukrašenim pročeljima s metalom ograđenim balkonima i lampama, punim biljaka i malenim trgovima iza svakog ugla na kojima su se smjestili brojni restorani i kafići bit će doživljaj sam po sebi.

 

Lokalci izbjegavaju ugostiteljske objekte oko džamije koji su pod navalom turista pa ako želite osjetiti lokalni život, uputite se prema obali rijeke La Ribera ili u komercijalni centar gdje se okuplja većina ljudi.

 

Preporučujemo da posjetite Jugo wine bar na Plaza San Andrés 5, koji je zapravo spoj kafića i trgovine. Jednostavan lokal s ogoljenim zidovima i drvenim policama odličan je odabir za sve koji vole vina i željeli bi kušati ona domaća španjolska. Možete doći smao kupiti bocu vina ili uzeti čašu vina i sjesti na trg, uživajući u pogledu na stare palače i stabla naranči, osluškujući zvuk vode iz fontane. Navečer često tu budu razna događanja pa lokalci zaista vole ovo mjesto.

 

Granada

 

ALHAMBRA

 

Granada se nalazi na samom jugu, podno planina Sierra Nevada i poznata je po grandioznim primjerima srednjovjekovne arhitekture iz doba vladavine Maura, posebice po Alhambri kojoj ćemo posvetiti malo više vremena dalje u tekstu.

 

Ime gradu su dali Arapi koji su tu ostali najdulje. Naime, Granada je bio posljednji grad koji je pao pod utjecaj kršćana 1492. godine, odnosno u ruke kraljice Isabelle od Kastilje i njezinog supruga Ferdinanda od Aragona koji su pokopani u seviljskoj Gospinoj katedrali, konkretnije u Kraljevskoj kapeli (Capilla Real).

 

Turiste u Granadu privlači uglavnom Alhambra, najznačajnija i najočuvanija arapska palača iz 13. stoljeća, koja je savršen i jedinstven primjer maurske arhitekture na europskom prostoru.

 

Inicijalno zamišljena kao lokacija za vojsku, Alhambra je postala rezidencija plemića, palača posljednjih muslimanskih vladara Španjolske i dan danas jedina islamska srednjovjekovna palača koja je ostala nedirnuta. Naime, kada su kršćani osvojili Španjolsku, Alhambra im je bila pojam luksuza, ali i simbol sloma islamskog kraljevstva pa su je očuvali zbog spomeničkih i estetskih vrijednosti.

 

ALHAMBRA-ANDALUZIJA

 

Alhambra je doslovno mali grad koji se prostire oko 800 metara na vrhu brežuljka s pogledom na Granadu. Imala je kraljevske odaje, portale, džamije, kupatila, odaje za sluge, vojne barake, štale, radionice, lijevaonicu i mnogobrojne vrtove. Ova elegantna građevina od drveta, žbuke i štuka s arabesknim ukrasima od 1984. godine se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.

 

Brežuljak nasuprot Alhambre je stara maurska kazba ili "medina", nazvana Albaicin, a karakteristika su joj bijele kuće nanizane u ulicama poput labirinta sa skrivnem vrtovima poznatima kao "cármenes". Trg svetog Nikole ili Plaza de San Nicolas, najviša je točka Albaicina odakle puca divan pogled na Alhambru.

 

Malaga

 

MALAGA

 

Malaga je najveća andaluzijska luka s dugačkim pješčanim potezom plaža, poznata kao rodno mjesto Pabla Picassa.

 

Picasso se rodio 1881. godine i u Malagi živio do 1891. godine, a spomen na njega vidljiv je po cijelom gradu. Najbolji primjer su Picassov muzej osnovan 2003. godine u palači Buenavista i ima 285 umjetnikovih djela te Museo Casa Natal, rodna kuća umjetnika koja je ujedno i muzej s jednom od njegovih najvećih kolekcija. Museo Casa Natal pronaći ćete pod imenom Fundación Picasso na Plaza de la Marced broj 15 u centru Malage.

 

Još jedan od nezaobilaznih muzeja je Carmen Thyssen Museum u kojem možete vidjeti brojna djela andaluzijskih umjetnika, a čitav centar grada svojevrsni muzej andaluzijske povijesti, s katedralom iz doba reneseanse, Rimskim kazalištem i Alcazabom, arapskom palačom iz. 10. stoljeća.

 

Málaga se nalazi na dijelu španjolske poznate kao Costa del Sol (Sunčeva obala) te je obožavaju turisti zbog dugačkih pješčanih plaža uzduž kojih se nanizalo mnogo hotela.

Slijedi prelazak na drugi kontinent...

 

Maroko - Tangier

 

MAROKO-TANGIER

 

Andaluzijska tura nerijetkom obuhvaća i prelazak Gibraltara brodom do Maroka.

 

Plovidba brzim brodom do Tangiera traje samo sat vremena pa je šteta da ne iskoristite posjetu za brzinsko upoznavanje Maroka.

 

Tangier jer krasna luka s nekoliko lokacija koje biste svakako trebali pogledati: svjetionik Cap Spartel, Herkulove špilje, Sultanova palača, tvrđava Kasbah, stari grad – Medina.

 

Još iz doba Feničana Tangier je kao marokanska luka na prolazu Gibraltar bio strateška poveznica između Afrike i Europe. Njegova bijela medina skriva labirint uličica u kojima će naći gotovo sve: restorane, kafiće, pekarnice, suvenirnice...no sve se vrti oko džamije. Promet automobilima tu nije dozvoljen pa ćete uživati u šetnji. Bijele i žućkaste kuće podsjetit će vas na mediteranska sela, no s arapskim utjecajem.

 

Na najvišoj točki Tangiera nalazi se Kasbah (kazba), jedna od starijih dijelova grada. Do gore se trebalo potruditi popeti, no zaista vrijedi na to potrošiti malo vremena i energije jer će vam se pružiti predivan pogled na tjesnac Gibraltar. A po dobrom vremenu možete vidjeti i Malagu!

 

TANGIER-MAROKO

 

 

Prošećite sve do istočnog dijela gdje se nalazi sultanova palača Dar el Makhzen koja je danas muzej marokanskih artefakata, odmorite u nekom od parkova ili pak popijte kavu u kafiću Hafa na vrhu Kazbe. Kafić izvana ne izgleda velik, no kad uđete otkrit ćete različite male terase s kojih se pruža fenomenalan pogled na azurno more. Naručite tradicionalni čaj od mente koji je karakterističan napitak za Tangier.

 

MAROKO

 

Tržnice u Maroku su poseban doživljaj pa svakako pokušajte posjetiti barem onu Souk u Tangieru. Souk (inače naziv za tržnice) je natkrivena turistička atrakcija sama po sebi sa svojom ponudom mirisnih i šarenih začina, ribe i kokošiju te svakojakvih sitnica.

 

TANGIER-MAROKO

 

Herkulova špilja je špilja gdje je navodno Herkul odmarao. Ima dva otvora, jedan prema more, drugi prema unutrašnjost. Nisu nikakav poseban spektakl za vidjeti, osim što ćete snimiti lijepu fotografiju s pogledom na ocean. Nalazi se na 14 kilometara zapadno od Tangiera, a vidjet ćete je na brojnim razglednicama Maroka.

 

Tangier je odlična destinacija i za uživanje u plaži koja je dugačka nekoliko kilometara i jako je tiha. Na plaži možete zajahati i devu.

 

MAROKO-DEVE

 

 

Vratimo se prema Europi...

 

Gibraltar

 

GIBRALTAR

 

Afriku i Europu razdvajaju Gibraltarska vrata, zapravo tjesnac koji odvaja Atlantski ocean od Sredozemnog mora. Na sjevernoj strani tjesnaca su Španjolska i Gibraltar, a na južnoj Maroko i Ceuta. Granice tjesnaca su u povijesti bile poznate kao Herkulovi stupovi.

 

Gibraltar, poznat pod imenom „The Rock“, prekomorski je teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na koji Španjolska nikada nije prestala pridavati pravo, čak i nakon održanog referenduma 1967. godine kada su se njegovi stanovnici izjasnili da bi ostali pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva. Svoju su lojalnost ponovo potvrdili 2002. godine kada je 99% ljudi glasalo da ostanu Britanci. Španjolcima se to ne sviđa pa tako nema nikakve redovne linije autobusa, vlakova ili zrakoplova iz Španjolske prema Gibraltaru.

 

Gibraltar se prostire se na površini od samo 6,5 km2, no ima važnu stratešku ulogu.

 

Ovo je područje iznimno popularno među tvrtkama, ali i ljubitelja shoppinga jer uživaju oslobođenje od PDV-a. Stoga ćete pronaći mnogo kvalitetnih međunarodnih brendova po dosta nižim cijenama nego u nekoj drugoj europskoj zemlji pa ako vas zanima shopping, čisto da imate na umu gdje potrošiti višak vremena.

 

St Michael's Cave, Gibraltar

 

 St Michael's Cave, Gibraltar.jpg

 

Obvezno posjetite Europa point, najjužniju točku Gibraltara s lijepim pogledom na Afriku te naravno Stijenu ili The rock do koje vode mini busevi uz strmu cestu. Posebno će vam se svidjeti poznati rezervat majmuna u kojem možete uživati u interakciji s dobroćudnim makaki životinjama koji originalno potječu iz afričkih planina Atlas i Rif. Ovi majmuni su jedina divlja populacija majmuna na europskom kontinentu, a ima ih 300-ak.

 

GIBRALTAR

 

Portugal: uz obalu do Lisabona

 

Cadiz

 

CADIZ

 

Cadiz je jedan od najstarijih gradova u jugozapadnoj Europi.  Dom je Španjolske mornarice. Upravo je odavde Kolumbo krenuo na put prema Americi, a luka je najveći razvoj doživjela u 16. stoljeću kao baza iz koje su pustolovci i trgovci odlaziti na svoja putovanja. U Cadizu je čak 100 promatračnica za brodove, od kojih je najpoznatija Torre Tavira, s čijeg vrha puca pogled na cijeli grad i jednu od najpoznatijih španjolskih obala Coste de la Luz.

U ovom gradu bijelo-žute boje zbog karakteristične arhitekture kroz šetnju  uskim uličicama dođite do trga San Antonio, razgledajte palače s izbočenim željeznim ogradama na balkonima koje podsjećaju na Havanu te nemojte propustiti vidjeti i jednu od najimpresivnijih španjolskih katedrala Santa Cruz sobre las aguas.

Regija Cadiza poznata je po mediteranskoj kuhinji i posebice po svojim sherryjima koje može kušati u bilo kojem baru u gradu.

No najpoznatiji je po svom ludom karnevalu koji se nije prestao održavati čak ni kada ga je diktator Franco zabranio. Ovaj 10-dnevni festival koji se održava krajem veljače i početkom ožujka svake godine važan je za Cadiz kao Feria za Sevillu, a u grad pristižu ljudi iz svih krajeva Španjolske kako bi uživali u bučnoj i svečanoj atmosferi punoj dobre zabave, natjecanja, plesa, komedija, parada i vatrometa.

 

Faro

 

FARO

 

Središte južne portugalske regije Algarve, najpoznatije portugalske turističke destinacije, jest upravo Faro, predivan grad koji spaja staro i moderno. Stari gradski centar s kamenom popločanim ulicama, katedrala iz 13. stoljeća, nadopunjuju brojni restorani i kafići u koje gosti rado dolaze da bi uživali u izvrsnoj tradicionalnoj hrani i pićima. Centar noćne zabave vrti se oko Rua do Prior, koja se nalazi dvije ulice dalje od autobusne stanice.

 

Faro je i polazište za poznati park Ria Formosa gdje će vas dočekati niz prirodnih morskih laguna i blatna područja na kojima se skupljanju ptice i divlje životinje. Na trima pješčanim otocima nalaze se predivne plaže i mala ribarska naselja.

 

Plaže na obali Algarve

 

ALGARVE

 

Zlatna obala, kako zovu najjužniju portugalsku regiju Algarve, poznata po plažama i igralištima za golf. Plaže su najčešće okružene visokim liticama u žutoj, narančastoj i crvenoj boji koji u kontrastu s plavom bojom kristalno čistog mora stvaraju predivnu razglednicu. U Algarveu je mediteranska klima s prosječnom ljetnom temperaturom zraka od 28 stupnja Celzijusa i 12 sati sunca dnevno.

 

Ribarska naselja na liticama su 1960-ih godina doživjela transformaciju u turističke destinacije pa je sada područje između Fara i Lagosa krcato vilama, hotelima, restoranima i kafićima odakle puca pogled na Atlantski ocean.

 

Možete birati između 150 plaža, a ako bismo morali izdvojiti tri najljepše, to bi bile su Praia do Camillo, Praia da Marinha  i Praia di Dona Ana.

 

Évora

 

EVORA-PORTUGAL

 

Vjerojatno niste nikad čuli za grad Évoru u portugalskoj regiji Alentejo, ali kad ste već u Portugalu i putujete prema Španjolskoj, posjetite ovo divno mjesto poznato po gastronomskoj ponudi i nasadima hrasta plutnjaka. Stara gradska jezgra je kao grad muzej koji skriva neke dragulje poput katedrale, crkve sv. Franje s kapelicom od kostiju i rimski Dianin hram zbog čega je cijeli taj dio pod zaštitom UNESCO-a.

 

Bijele kućice s pločicama i slatkim balkončićima također su predivan prizor pa se posjetitelji redovno oduševe ovim gradom u kojem živi više od 50.000 stanovnika.

Lisabon

 

LISABON

 

O Lisabonu smo već pisali nadugo, no valja ponoviti kako je ovo jedan od ljepših glavnih gradova  u Europi koji leži između Atlantskog oceanu i ušća rijeke Tejo. Ovo je najzapadniji veliki i glavni grad u Europi otkuda je onomad Vasco da Gama krenuo u istraživanje svijeta.

 

Posjetite stare centralne četvrti Baixa i Alfama, trgovački trg Praça do Comércio sa slavolukom i spomenikom kralju Joseu I, Lisabonsku katedralu na vrhu brežuljka i provezite se žutim tramvajom broj 28 kroz uske uličice natrag do centra.

 

Vjerujemo da smo vas barem malo zainteresirali i motivirali da posjetite ove divne destinacije, a želite li doznati više, svakako nam se obratite.

 

Mi vas možemo odvesti na ovakav put, i to s polascima iz Zagreba, Splita i Dubrovnika na proljeće i jesen!

 

Program putovanja možete vidjeti ovdje Andaluzija program