Tunis putovanja uz dašak egzotične Afrike

Putovanja u Tunis

 

Tunis – dašak egzotične Afrike

 

Republika Tunis je arapska država, smještena u sjevernoj Africi i okružena Sredozemnim morem. Na zapadu graniči s Alžirom, a na istoku s Libijom. Četrdeset posto zemlje obuhvaća pustinja Sahara. Glavni grad je Tunis, a njegovo ime navodno dolazi iz berberskog jezika. Tunis ima preko deset milijuna stanovnika. Službeni jezik je arapski, a uz to Tunižani vrlo dobro govore francuski. Djelatnici u turizmu govore i njemački, talijanski i engleski. Od 1956. godine Tunis je neovisna država, uređena kao predsjednička republika s jednodomnim parlamentom. Prilikom postizanja nezavisnosti države, predsjednikom je postao Habib Bourguiba te je na tom položaju ostao sve do 1987. godine kada ga je zamijenio predsjednik Zine El Abidine Ben Ali. Sredinom prosinca 2010. godine, protiv predsjednika Ben Alija i njegove vlade započeli su prosvjedi potaknuti siromaštvom, nezaposlenošću, korupcijom i političkom represijom. Vođe prosvjeda bili su redom mladi i nezadovoljni intelektualci koji su se željeli izboriti za svoje pravo glasa. Prosvjedi (zvani i Arapsko proljeće) doveli su do revolucije u Tunisu. Predsjednik Ben Ali odstupio je s položaja 14.01.2011. i taj dan predstavlja veliku prekretnicu za Tunis. Prvi demokratski izbori održani su 23. listopada 2011. godine.

 

TUNIS-SAFARI

 

 

 

GASTRONOMIJA

Specijaliteti su uglavnom hrana koju su tradicionalno spravljali Berberi. Španjolci su ukorijenili uporabu maslina, maslinovog ulja, oraha i voća, dok je francuska kuhinja također ostavila veliki trag u gastronomiji pa u mnogim restoranima nailazite na dva menija; jedan s francuskim, a drugi s tuniškim specijalitetima.

 

 

 

TUNIS-HRANA

 

 

KLIMA

Tunis se nalazi u suptropskom klimatskom pojasu. Klima Tunisa podložna je sredozemnim i saharskim utjecajima. Sastoji se od sedam bioklimatskih zona između kojih postoji velika razlika u mogućnostima uzgoja. Najveću klimatsku granicu između sjevera i ostatka zemlje čini tuniški planinski lanac koji odvaja mediteransku i saharsku klimu. Širi, obalni pojas dio je mediteranske klime, dok je unutrašnjost dio suhog

i polusuhog podneblja. Klima tako prelazi od umjerenih sredozemnih uvjeta na sjeveru prema vrućim i suhim na jugu. Tu su prisutni i ekstremi, primjerice temperature koje ljeti prelaze čak 40 ̊C, dok zimi u gorskim predjelima pada snijeg. Kišno razdoblje proteže se kroz hladni dio godine između listopada i svibnja na sjevernom dijelu države. Prosječne godišnje oborine na sjeveru dostignu 610 mm, s karakteristično puno oscilacija tijekom godine, dok u pustinjskom dijelu na jugu, u Sahari, godišnje padne prosječno 210 mm kiše.

 

 

 

 

RIJEČNIK RIJEČI

MARHABAN (izg. marhaba) – dobrodošli/dobar dan WEDEAN – doviđenja

SHUKRAN (izg. šukran) – hvala

AFWAN – molim

RAJAAN – oprostite

NAAM – da

LÉ (izg. le) – ne

CHEHIYA TAYBA (izg. šehe tajba) – dober tek KEEF HALEK (m)/HALAK (ž)? – kako si?

 

 

Tunis i okolica

Lučki grad smješten na jezeru Tunis, na sjeveroistoku zemlje, procvat doživljava za vrijeme dinastije Hafsidov, kada je postao glavni grad i važno trgovačko središte. Danas je Tunis trgovačko i upravno središte u kojem se nalazi stari dio s Medinom i mnoštvom uskih ulica i trgovina s tradicionalnom berberskom ponudom i moderni dio kojeg obilježava europska arhitektura.

 

TUNIS

 

 

 

KARTAGA (CARTHAGE)

Fenički “Qart-Hadašt”, što u prijevodu znači novi grad. Kartaga je bila antički grad i država na sjevernoj obali Afrike. Nalazi se blizu današnjeg glavnog grada Tunisa. Zbog njezina bogatstva i važnosti, Kartagu su još nazivali draguljem Sredozemlja. Prema tradiciji i legendi, grad je osnovala fenička kraljica Didona početkom 9. stoljeća pr. Kr. Zbog svog strateškog položaja, Kartaga je nadzirala trgovinu i trgovačke rute cijelog Sredozemlja. U vrijeme Feničana na području današnje Kartage nalazila se najljepša i najbogatija morska luka, no 146. pr. Kr. Rimljani su osvojili grad za vrijeme Trećeg punskog rata i u potpunosti ga srušili te izgradili novi prema svojim mjerilima, čije ruševine postoje na prostoru današnje Kartage. Arheološki lokalitet Kartage nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

 

 

 

TUNIS-KARTAGA

 

 

GAMMARTH

Mjesto Gammarth je luksuzna turistička zona koja se nalazi 15 km sjeverno od glavnog grada Tunisa, u zaljevu Cotes de Carthage. Nakon proglašenja neovisnosti Tunisa iz malog ribarskog mjesta se razvilo u luksuzno turističko područje s prestižnim hotelima, trgovinama i luksuznim vilama. U neposrednoj je blizini atraktivnog turističkog mjesta Carthage i plavo- bijelog gradića Sidi Bou Said.

 

 

SIDI BOU SAID

Slikovito mjesto nalazi se na brežuljku, s kojeg se pruža veličanstven panoramski pogled na ostatke drevne Kartage i na tuniški zaljev. Francuski barun Rodolphe d’Erlanger stigao je u ovo malo ribarsko mjesto 1912. godine, izgradio palaču i kao slikar i ljubitelj glazbe otvorio vrata brojnim umjetnicima koji se u plavo-bijelom gradu okupljaju i danas.

 

TUNIS-SIDI-BOU-SAID

 

 

Hammamet i okolica

Hammamet je ribarska luka i turistički grad u sjeveroistočnom Tunisu, smješten u zaljevu Hammamet, između grada Soussea (85 kilometara) i grada Tunisa (65 kilometara). Dijeli se na tri dijela: Hammamet Nord, Hammamet Medina i Yasmine Hammamet. Hammamet ima oko 60.000 stanovnika. Poznat je kao tuniški Saint Tropez i najpoznatije je i najpopularnije odredište. Slikovit i vrlo moderan kraj, te pravo mjesto za odmor, zabavu i kupanje. U prijevodu s arapskog “Al-Hammāmāt” znači mjesto za kupanje. Hammamet je bio prva turistička destinacija Tunisa, a danas je popularna destinacija za plivanje i vodene sportove jer se ponosi

kilometrima dugačkim pješčanim plažama. U gradu ćete pronaći šarolike štandove s ručnim radovima, svilom, predmetima od kože, keramikom i začinima, maurske kavane i restorane, te bogat izbor lokalnog i internacionalnog programa. Nakon opuštenog dana na plaži posjetite Međunarodni kulturni centar u Hammametu, smješten u impozantnoj vili iz 1920. godine.

 

YASMINE HAMMAMET

U predgrađu Hammameta nalazi se Yasmine Hammamet, nova turistička zona čije ime dolazi od cvijeta jasmina koji simbolizira život i sreću, dok je buketić jasmina znak dobrodošlice i gostoljubivosti. Od starog centra Hammameta udaljen je nekoliko kilometara. Tu se nalazi velik broj hotela, lijepa marina, šetnice, restorani i nezaobilazna medina pokraj koje je i zabavni park Carthage Land koji nudi zabavu za svakoga. Široke pješčane plaže, vodeni sportovi, zabavni park, klizalište, golf igrališta. Ovo najnovije tuniško odmaralište, koje neodoljivo podsjeća na sofisticiranu francusku rivijeru, nudi bezbroj mogućnosti za odmor i zabavu.

 

Popput je antički grad, udaljen 3 km od medine Hammamet. Poznat je po brojnim mozaicima i ostacima nastambi te kupalištu iz 2. i 3.st. Najpoznatiji simbol Hammameta je svakako cvijet jasmina. Mjesto Hammmaet je toliko poznato po ovom cvijetu da je i novi turstički dio dobio ime - Yasmine Hammamet. U 13. stoljeću, grad Hammamet je dobio zidine, unutar kojih se u 15. stoljeću širila i danas izuzetno očuvana medina. Za vilu Georgea Sebastiana iz 1920.- e godine, slavni američki arhitekt Frank Lloyd Wright je rekao da je najljepša kuća koju je ikada vidio. Vila je otvorena za posjetitelje, a nalazi se nasuprot medine u Hammametu.

 

 

Sousse i okolica

U mjestu Sousse i njegovoj okolici nalazi se oko 130 hotela, a turistička infrastruktura grada uključuje mnoge restorane, noćne klubove, kockarnice, sportske objekte, muzeje i prekrasne pješčane plaže.

 

 

SOUSSE

Sousse je treći najveći grad u Tunisu, 140 km udaljen od glavnog grada. Grad je još od antike bio važna mediteranska luka, što ga je učinilo razvijenim gradom s arhitektonskim znamenitostima i medinom, koju je UNESCO 1988. godine uvrstio u listu svjetske baštine. Kroz stoljeća nemira i promjena vlasti, grad je uspio zadržati autentičan izgled, zbog čega je stari grad s utvrdom Ribat danas prepoznat kao jedan od najboljih primjera morskih utvrda islamskog stila.

 

Velika džamija u Kairouanu izgrađena je unutar medine oko 670.-e godine. Kasnije je nekoliko puta nadograđivana, njen minaret iz osmog stoljeća je poznat kao najstariji sačuvani minaret u svijetu. Dokumentirani razvoj grada počinje u 11. stoljeću prije Krista kada su fenički trgovci na mjestu današnjeg Soussa zbog povoljnog obalnog položaja osnovali Hadrumetum. U Soussu se nalaze katakombe koje u u 3.stoljeću služile kršćanima za tajne sastanke i kao grobnice. U podzemnim tunelima ukupne dužine 5 km se nalazi oko 15.000 grobova.

Turističko mjesto Port El Kantaoui udaljeno je od grada Sousse 10 km. Grad, izgrađen 1979. g. kao marina za luksuzne jahte, pruža mogućnost za brojne sportske aktivnosti.

 

 

PORT EL KANTAOUI

Port El Kantaoui moderno je turističko mjesto udaljeno nekoliko kilometara od grada Sousse, poznato i kao “biser Sahela”. Naselje je sagrađeno isključivo u turističke svrhe, očarava turiste svojim predivnim pješčanim plažama, ulicama i barovima, slikovitim plavo- bijelim kućama, manjim zoološkim vrtom, a njegova poslastica zasigurno su fontane koje svake večeri privlače brojne turiste i mještane. U neposrednoj blizini odmarališta nalazi se golf teren i moderno uređena marina.

 

 

Monastir i okolica

Tijekom arheoloških iskapanja u regiji Monastir otkriveno je mnogo artefakata aterijske civilizacije iz kasnog srednjeg paleolitika. Ovdje su smještena mjesta bogate povijesti i kulture, kao što su Sousse, Mahdia, Kairouan i El Jem, mjesto u kojem se nalazi izvrsno očuvani rimski amfiteatar. Prekrasne pješčane plaže nude razne aktivnosti vezanih za sportove na vodi, a u blizini je i veliki broj golf igrališta.

 

TUNIS-MONASTIR

 

MONASTIR

Monastir, nekad važna ribarska luka na obali Sredozemlja, na sjeveroistoku Tunisa, danas je popularno turističko odredište s oko 70.000 stanovnika, nudi brojne mogućnosti za aktivni ili za mirni odmor. Grad je izgrađen na ruševinama feničko-rimskog grada

Ruspini (što znači plašt ili poluotok). Godine 665. postao je grad - tvrđava koja ima za cilj zaštititi tadašnji glavni grad Kairouan, danas četvrti sveti grad islama i popularno hodočasničko središte.

 

MAHDIA

Najnovije turističko naselje Mahdia nedvojbeno ima sve atribute da očara svoje posjetitelje. Nalazi se 45 km od Monastira i međunarodne zračne luke. Tradicionalan ugođaj, velika ribarska luka i ostale zanimljivosti stvaraju sliku živahnoga grada. Prekrasne, duge pješčane plaže nude mogućnost brojnih morskih užitaka – sunčanja, kupanja i vodenih sportova. No, ako ste ipak više romantična duša, predlažemo večernju šetnju pod zvjezdanim nebom. Ako posjetite Mahdiju, nećete požaliti.

 

Monastir je rodno mjesto prvog tuniškog predsjednika Habiba Bourguibe. U njegovu čast osnovan je muzej, koji prikazuje njegov život i rad. Po prvom i sigurno najuspješnijem predsjedniku je također nazvana i međunarodna zračna luka. Rabat je izgrađen 769.g. po naredbi Ibn El Aiouna zbog obrane od mogućih napada s mora. Tvrđava je nadograđena u 15.st.

a kasnije u 18. stoljeću, danas se smatra jednim od najbolje očuvanih tvrđava u Sjevernoj Africi. Amfi teatar u El Jemu je 3. najveći i jedan od najbolje očuvanih rimskih amfi teatara, nekad je mogao primiti do 30.000 ljudi. Samo nekoliko kilometara od Monastira nalazi se ljetovalište Skanes, koje nudi spoj nezaboravnog odmora na pješčanim plažama i autentične ̋tuniške tradicije.

 

 

Avanture po Tunisu

 

TOZEUR

Ovaj grad-oaza bogat je florom i faunom koja se snabdijeva vodom s dvjestotinjak izvora. Grad turistima nudi posjet Sahari i jezeru Chott el Jeridu, u čijoj se blizini nalazi. Povijest Tozeura seže unatrag nekoliko tisuća godina. Bio je stanica za odmor na putovanjima kroz Saharu, a zbog položaja je imao i važnu ulogu u obrani rimskog teritorija od berberskih plemena. Građani su odolijevali utjecajima Europljana te je njihov život još uvijek usko povezan s tradicijom. Izrazito su konzervativnih pogleda u vezi obiteljskog života. Većina žena nosi tradicionalnu odjeću i omotane su velom. Ukoliko želite upoznati život građana Tozeura u prošlim vremenima, ali i razumjeti njihov sadašnji način života, posjetite muzej Dar Cherait. Tozeur je poznat po izvozu datulja, a posjet nekoj od plantaža zadivit će vas svojom veličinom, te predstavljanjem postupka uzgoja. Do plantaža se dolazi kočijama upregnutim konjima.

 

 

TUNIS-TOZEUR

 

 

CHOTT EL JERID

Naziv “chott” označava jezero koje je isušeno tijekom vrućeg razdoblja u godini, a zimi se napuni manjom količinom vode. Chott el Jerid je najveće takvo jezero na području Tunisa, s površinom od oko 5.000 km2. Preko jezera prolazi cesta s koje se pruža impresivan pogled - bijela boja soli na površini jezera, crvena i ljubičasta boja manje količine vode uz cestu, smeđa boja brda u daljini, plava boja neba, pri čemu sunce soli daje svjetlucavi sjaj.

 

 

DOUZ

U Douzu, najvećoj pustinjskoj oazi Tunisa, uzgajaju se brojne vrste agrikultura, još od vremena kada je bila izolirana od ostatka svijeta, te su se sve potrebe trebale namiriti unutar oaze. Douz je izrazito živahno mjesto, posebice u poslijepodnevnim satima kada su temperature ugodnije. Jednom godišnje (u studenom ili prosincu) u Douzu se održava četverodnevni Festival Sahare, koji okuplja različite aktivnosti vezane uz tradicionalnu pustinjsku kulturu (borbe deva, tradicionalna glazba i ples, utrke konja itd). U Douzu možete posjetiti Muzej Sahare, što je ujedno i najbolji način da upoznate povijest i kulturu pustinjskih nomadskih naroda.

 

Putinjska ruža je oblik vlaknastog gipsa. Može biti boje pijeska ali zbog primjesa također i drugačije boje. Vlakna ili igle proizlaze iz centra i formiraju oblik sličan cvijetu ruže otkud i dolazi ime pustinjska ruža. Šiša ili vodena lula prepoznatljiv je simbol u arapskim zemljama i upotrebljava se za pušenje voćnih mirisa. Nudi se u gotovo svim barovima. Prije svega karakteristična je za muško stanovništvo koji se često okupljaju i druže u barovima uz šišu. U Matmatu svaki dan od jutra do kasno poslijepodne dolaze turisti iz cijelog svijeta s ciljem učenja o beduinskoj tradiciji i skromnom polupustinjskom životu. Trogloditska kuća je okruglog tlocrta, u centru je smješteno dvorište, oko kojega su prostorije. Kuće su obično izgrađene na dvije etaže, vrata su okrenuta prema dvorištu.

 

 

 

Fakultativni izleti - Tunis

 

 

 

TUNIS - KARTAGA - SIDI BOU SAID (cjelodnevni izlet s ručkom)

Nakon doručka slijedi vožnja prema sjeveru zemlje i glavnom gradu Tunisu. Dolazak u središte moderne i živopisne prijestolnice, u tunišku medinu, gdje ćete imati priliku okušati se u vještini cjenkanja. Nastavak puta do Kartage, prijestolnice Punskog carstva, slijedi razgled ostataka drevne Kartage, danas je to dio zaštićenog područja UNESCO-a. Kartaga će probuditi maštu svojom bogatom i burnom poviješću i ispričati priču o princezi Elisi i velikom vojskovođi Hanibalu. Nakon obilaska slijedi ručak, a zatim šetnja idiličnim bijelo-plavim mjestom umjetnika Sidi Bou Said, koji nudi prekrasan panoramski pogled.

Informativna cijena: oko 60 EUR (ovisno o mjestu polaska)

 

FRIGUIA PARK

Posjetite jedan od najljepših safari parkova u Sjevernoj Africi. Upoznajte tipične afričke egzotične životinje kao što su slonovi, žirafe, deve, majmuni, nojevi i ne propustite poseban program s morskim lavovima.

Mogućnost hranjenja životinja i jahanja deva (uz nadoplatu).

Informativna cijena: oko 35 EUR (ovisno o mjestu polaska)

 

 

 

SAFARI U SAHARI (dvodnevni izlet, puni pansion)

 

 

 

1. dan: KAIROUAN – GAFSA- TOZEUR

Nakon ranog doručka u hotelu slijedi vožnja prema jugu u nezaboravnu avanturu i otkrivanje skrivenih blaga Tunisa. Prvo zaustavljanje je u mjestu Kairouan, vanjski razgled Velike džamije najstarije na afričkom kontinentu i četvrte najvažnije u islamskom svijetu. Posjetit ćemo i radionicu tepiha gdje ćete vidjeti razne ručno tkane tepihe i moći isprobati svoje vještine u cjenkanju. Nakon ručka (piće uz nadoplatu) nastavljamo put do Tozeura, cilja prvog dana odredišta. Poslijepodne slijedi vožnja do gorske oaze Chebika, off road vožnja po Sahari i obilazak kulisa filma Ratova zvijezda. Povratak u hotel El Mouradi 4*, večera (piće uz doplatu). Noćenje.

 

2. dan: TOZEUR − CHOTT EL JERID − DOUZ − MATMATA − EL JEM

Nakon ranog doručka, nastavak puta preko najvećeg slanog jezera u Tunisu, Chott El Jerid, gdje se kratko zaustavljamo, otkrivamo misteriju pustinjskog cvijeta i divimo se poplavi boja na horizontu. Nakon toga slijedi vožnja do grada Douza, oaze koji se još naziva “Vrata Sahare”, mjesto gdje počinju prave pješčane dine. Nezaboravno iskustvo zasigurno će biti šetnja Saharom na malo drugačiji način, na leđima deve. Nakon nevjerojatnog iskustva, slijedi vožnja do planine Matmata i posjet tipičnoj berberskoj, trogloditskoj kući u kojoj neki Berberi još uvijek žive u svojoj kulturi i jeziku. Nakon toga slijedi ručak (piće uz nadoplatu). Nakon ručka slijedi vožnja prema sjeveru i posljednje zaustavljanje u mjestu El Jem, gdje ćemo vidjeti jedan od najvećih i najočuvanijih rimskih amfiteatara, koji je nekad mogao primiti do 30 000 posjetitelja. Slijedi povratak u hotel, večera i noćenje.

Informativna cijena: oko 140 EUR (ovisno o mjestu polaska)

 

NAPOMENA Fakultativne izlete i usluge organizira lokalna putnička agencija VLT. Opći uvjeti putovanja sastavni su dio ovog programa, a nalaze se u katalogu Tunis 2020., kao i na web stranici www.suncaniodmor.com. Molimo cijenjene putnike da pročitaju uvjete prije potpisivanja ugovora. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana. Vrijeme leta je podložno promjeni. Organizator zadržava pravo promjene grada i satnice povratka i polaska bez posebne odštete. Organizator ne odgovara za zakašnjenje zrakoplova ni promjene u putovanju koje bi nastale zbog kašnjenja. Molimo imati u vidu da je kategorizacija hotela u Tunisu u pravilu slabija od Europske. Ako okolnosti onemogućuju smještaj u rezerviranom objektu, Organizator putovanja će putnika smjestiti u drugi objekt jednake ili više kategorije od rezervirane.