Putovanje u Grčku: Atena je spoj povijesti, dobre hrane i zabave

Atena-putovanje

Putovanje u Grčku spoj je putovanja u prošlost, gastro putovanja i morskog putovanja. A njezin glavni grad Atena kao povijesni dragulj Europe u kojem se nalaze neke od najznačajnijih kulturnih i povijesnih znamenitosti srž je cijele Grčke.

Atena leži u srcu Mediterana i jedna je od najstarijih naseljenih gradova na svijetu, u kojem je život postojao još prije 3000 godina. Svaka ulica i svaki korak koji napravite vodi vas do fascinantnih spomenika ili ostataka grandioznog nasljeđa i transformacije kroz koju je grad prolazio tijekom svog vremena. To je kolijevka zapadne civilizacije, ugodna turistička atrakcija gdje su rođene filozofija, demokracija i kazalište. Hodat ćete ulicama kojima je nekoć hodao Sofoklo, stajati na mjestima na kojima je Sokrat podučavao. Ne trebate studirati povijest da shvatite značaj ovog grada, da u vama probudi nešto veličanstveno. Stajati na takvom mjestu jest stajati na mjestu gdje se stvarala povijest.

 

No Atena nisu samo stare građevine, već spoj starog i novog. Akropola koja se uzdiže iznad betonske džungle, antički hramovi koji se nalaze tik do noćnih klubova, ruševine do modernih kafića.

Provest ćemo vas kroz najvažnije znamenitosti, ali i kroz ulični svijet umjetnosti, restorana, hrane i mnogo toga što možete vidjeti u ovoj jedinstvenoj metropoli.

 

 • 1. Akropola i Partenon

 

Mnogi brkaju Akropolu i Partenon, pitaju nas je li to isto.

Akropola je citadela na stjenovitom brdu usred Atene, a Partenon je najpoznatiji spomenik Akropole.

Akropola je prvo odredište koje trebate posjetiti kad dođete u Atenu. Veličanstveni hram poznat kao Partenon izgrađen je između 447. i 432. godine prije Krista i bio je posvećen božici Ateni, čuvarici grada. To nije samo simbol grada, nego i simbol cijele grčke civilizacije.

Sam naziv Akropola znači „gornji grad“, koji je bio nastanjen 5000 godina prije Krista i služio kao prirodna obrana od neprijatelja zbog svog položaja. Šetnjom po Akropoli možete razgledati strukturu građevina i detalje koji pokazuju vještine tadašnjih umjetnika koje zadivljuju i danas. Partenon je najfotografiranija građevina na Akropoli koja reflektira veličanstvo Atene i Grčke.

Posjetite  i Novi muzej Akropole, smješten podno Akropole, u kojem su izloženi predmeti iz najblistavijeg razdoblja grčke povijesti.

Napomena: između travnja i listopada gužve na Akropoli znaju biti zaista velike. Stoga vam preporučamo da ustanete rano i dođete u vrijeme otvaranja u 8 sati ujutro ili da odaberete nisku sezonu, jer ćete tako više uživati u ovom fascinantnom mjestu.

 

AKROPOLA-PARTNENON-ATENA

 

 • 2. Dionizovo kazalište

 

Najstarije grčko kazalište nalazi se na jugoistočnom obronku atenske Akropole, a nastalo je kao mjesto gdje su se izvodile svečanosti u čast grčkog boga vina Dioniza.

Upravo tamo su rođene grčka tragedija, komedija i satira.

Dvaput godišnje održavala su se natjecanja za prestižnu nagradu- lovorov vjenac, a sve bi aktivnosti u gradu stale kako bi građani mogli prisustvovati izvedbama, čak bi i zatvorenici bi bili pušteni na slobodu. Kazalište, koje je na svom vrhuncu moglo je primiti 17.000 gledatelja, bilo je jedno od rijetkih javnih prostora na kojima su mogle biti prisutne i žene.

Zanimljivo je da u početku kazalište nije bilo baš kulturno. Naime, kada bi predstava bila loša, publika bi gađala glumce hranom ili kamenjem.

Volite li kazalište, ne propustite ovu lokaciju.

 

 • 3. Hadrijanova vrata ili Hadrijanov luk

 

Trijumfalni slavoluk izgrađen je u čast dolaska rimskog cara Hadrijana koji je učinio mnogo za grad.  Hadrijan je bio car-putnik jer je proputovao cijelo Rimsko carstvo. Atena mu je bila omiljeni grad.  Slavoluk je služio kao jedan od sedmero vrata koja su se koristila u obrambenom zidu koji omeđuje brdo, a koji su pak izgradili Turci pa se nemojte iznenaditi što u blizini postoji i turski bazaar. Vrata su služila ujedno i kao poveznica između antičke ulice stare Atene i nove rimske Atene.

Potražite natpise na zidu  koji ukazuju baš na te dvije Atene. Na jednom piše „Ovo je Atena, drevni grad Tezeja." Drugi natpis citira "To je grad Hadrijana, a ne Tezeja.“

HADRIJANOVA-VRATA

 

 

 • 4. Žičarom do najboljeg pogleda na grad

Obavezno idite na vožnju žičarom do vidikovca na brdu Likabetus odakle puca najbolji pogled na cijelu Atenu i zaljev.

Iako do vrha brda možete i pješice, ne trebate se bespotrebno umarati jer žičara košta 7 eura  iskustvo je samo za sebe.

 

 • 5. Stadion gdje su održane prve Olimpijske igre

 

Stadion Panathinaiko je stadion u Ateni gdje su se 1896.  održale prve moderne Olimpijske igre, a obnovljen je 2004. godine za potrebe ljetnih Olimpijskih igara.

Ovaj je stadion jedini stadion u svijetu u potpunosti izgrađen od bijelog mramora, a kapacitet mu je 80.000 gledatelja.

 

 • 6. Hram Olimpijskog Zeusa

Malo je toga ostalo od hrana Olimpijskog Zeusa u centru Atene. Bio je to nekoć najveći hram u cijeloj Grčkoj, ali danas je ostalo svega par stupova. Nalazi se odmah pored Hadrijanovih vrata.

 

 • 7. Trg Syntagma

 

Atena ima dva glavna gradska trga – Omoniu i Syntagmu.

Omonia nije tako privlačan i mnogi će vas Grci upozoriti da ga izbjegavate ne želite li sresti ljude s ruba društva, prostitutke i narkomane. No trg Syntagma je potpuno drugi doživljaj.

Syntagma je srce Atene, na njemu se nalazi zgrada Parlamenta i brojni luksuzni hoteli te je odlično povezan sa zračnom lukom. Trg gleda na predivan gradski botanički park s čak 25 tisuća raznih vrsta biljaka te je prava mirna oaza usred grada.

 Ispred zgrade Parlamenta pogledajte smjenu počasne straže koja je vrlo atraktivna jer su vojnici odjeveni u tradicionalnu grčku vojnu uniformu. Osobito je svečano svake nedjelje u 11 sati kada se zaustavi promet zbog mimohoda straže praćenog limenom glazbom.

SYNTAGMA-SMJENA-STRAŽE-ATENA

 

 • 8. Monastiraki

 

Trg Monastiraki užurbano je mjesto, poznato po brojnim suvenirnicama, kafićima i restoranima na smaom trgu, ali i u okolnim ulicama. U ulici Agiou Filippou nalaze se mnoga dobra mjesta za popiti kavu ili pivu, kao što su Poikili Stoa ili James Joyce pub, dok se trgovine odjećom i glazbom nalaze u ulici Ifaistos.

Krenite dalje niz ulicu Ermou koja povezuje trg Monastiraki s trgom Syntagma.

 

 • 9. Plaka i Anafiotika

 

Odmah ispod Akropole smjestila se četvrt Plaka koja odiše šarmom stare Atene. Anafiotika je dio Plake, područje koje izgleda poput sela s 45 malenih tipičnih grčkih kuća i atmosferom koja podsjeća kao na neki grčki otok.

Kuće su u 19. stoljeću tamo izgradili radnici koji su u Atenu došli s otoka Anafi, po čemu je predio i dobio ime. Arhitekturu su s otoka preselili vizualno tu, obojali sve u bijelo i zasadili bugenvile. Prošećite kvartom, sjednite u neki kafić ili restoran i uživajte.

Anafiotiku je malo teže naći, no zaputite se prema ulici Stratonos i ne biste se trebali izgubiti.

PLAKA-ATENA

 

 

 • 10. Ulična umjetnost

 

Kao što je jedan ulični umjetnik rekao jednom za New York Times „želite li naučiti nešto o gradu, gledajte njegove zidove.“

Atenske ulice pune su nevjerojatnih murala i grafita koji grad pretvaraju u zaigranu scenu.

U gore spomenutoj četvrti Anafiotika, između ulica Prytaniou i Stratonos pronaći ćete mnogo grafita. Zatim se zaputite  u četvrt Metaxourgeio koja postaje umjetnički dio Atene. Nekad je to bio industrijski kvart koji trenutno prolazi kroz proces promjene otvaranje brojnih hipsterskih restorana i trgovina.

ATENA

Foto: Riga Palamidou St., Psyrri by Jupiterfab | © Dimitris Kamaras/Flickr

 

 

Područje Psyrrija, također krcato uličnom umjetnošću, transformiralo se prije Olimpijskih igara 2004. godine. To više nije opasan kvart pun kriminalaca, nego sve više trendovski s modernim kafićima i restoranima.

Jedan od kvartova na koji vas upozoravaju da ga zaobiđete jest Exarchia, a on skriva mnoštvo kolorističnih ulica punih umjetnosti na zidovima.

ATENA-2

 

Foto: ‘No Signal’ by P. Sklavenitis, painted by M. Anastasakos and Kretsis Crew. | © Dimitris Kamaras/Flickr

 

 

 • 11. Zoološki vrt

 

Bilo da dolazite s djecom ili bez njih, atenski zoološki vrt koji se nalazi blizu aerodroma zaslužuje da ga posjetite. Preko 2000 životinja smjestilo se na ogromnom području parka, a posebno je zanimljiv edukativni program s dupinima.

 

 • 12. Atenska rivijera

 

Odlazak autobusom ili tramvajem do pješčanih plaža atenske rivijere je dobra ideja ljeti. Atena nije tipično odredište za kupanje, često se nekako zaboravlja da je to obalni grad, no plaže su vrlo blizu od centra grada i vrlo ugodne

 

 • 13. Probajte lokalnu hranu

 

Janjetina, festa sir, masline, smokve i med osnove su izvrsne grčke kuhinje koja obiluje sjajnim jelima i još boljim vinima.

Probajte obavezno keftedes, ukusne pljeskavice ili okruglice s povrćem.

Suvlaki je nešto poput kebaba, mješavina mesa s roštilja i povrća. Najčešće se poslužuje uz salatu, čips ili umak tzatziki.

 

 

 • 14. Popijte kavu s pogledom

 

U Ateni ima mnogo rooftop barova s panoramskim pogledom na grad, a mi vam za početak preporučujemo kafić na muzeju Akropole ili onaj na krovu hotela Athens na trgu Monastiraki.

Grčka kava nije turska iako tako izgleda. Ako im kažete da je to „turkish coffee“, neće im biti drago. Kava se priprema briki posudama koje su slične džezvi i vrlo je jaka.

GRČKA-KAVA

 

 

 • 15. Grčka muzika

 

Bouzouki je vrsta instrumenta koji nalikuje maloj gitari ili tamburici, a grčka ‘Bouzoukia’ je koncept sam po sebi. Radi se o mjestima koji su ujedno i noćni klubovi i centri gdje možete poslušati živu glazbu uz hranu i jelo. Želite li iskusiti kako se Grci zabavljaju, večer provedite u nekoj od  bouzoukija diljem grada.  Ima ih između 50 i 70, a glavni program kreće tek oko ponoći i traje sve do jutra, dok je špica zabave oko 4 ujutro. Grčki zabavljači neumorno pjevaju, a vi im se bez ikakvog ograničenja možete pridružiti na pozornici i zaplesati ili zapjevati s njima.

A famozno razbijanje tanjura? To je stvar prošlosti. Bacanje tanjura pod noge izvođača bilo je popularno do 70-ih godina, no obzirom da je bilo mnogo ozljeda, ta je praksa stavljena van zakona. Grci su stoga pronašli mnogo mirniji način izražavanja veselja u bouzoukijima: bacaju karanfile koje možete kupiti tijekom same večeri.

BOUZOUKI-GRČKA