Što probati u Grčkoj od ulične hrane?

Mnogi turisti Grčku pamte po dobroj hrani i dobrom vinu. Kako i ne bi kad ljubav prolazi kroz želudac, a u ovoj zemlji vaš će želudac biti pun za malo novca i sretan od toliko različitih kombinacija okusa.

Mediteranska Grčka poznata je po jelima od janjetine, maslinama, feta siru i maslinovom ulju.

Mi vas vodimo kroz ponudu ulične hrane, one s nogu koju turisti najčešće konzumiraju, ali koja nekako i najbolje predstavlja svakodnevni život lokalaca.

U Ateni, baš kao i diljem svijeta, neke od najboljih jela možete pojesti s nogu, a ovdje se uživa u gyrosima, s(o)uvlakijima, pitama, mezama, falafelu i burgeru.

 

  • Kostas: broj 1 mjesto za probati souvlaki

Souvlaki ili suvlaki je jedno od onih jela koje morate probati kad ste u Grčkoj. Jedno od najpopularnijih mjesta u Ateni za pojesti dobar suvlaki jest Kostas u ulici Mitropoleos blizu trga Syntagma. Kostin djed je lokal otvorio još 1950. godine i gostima ponudio savršen suvlaki od malih komada svinjetine, rajčice, peršina, jogurta i luka omotanog u pita kruh. Kostas radi svakim danom osim nedjelje od 9 ujutro do 2 popodne, a ako ne stignete pojesti suvlaki ovdje, svakako pronađite neko drugo mjesto za kušati ovu lokalnu deliciju. Oko trga Monastriraki je uvijek prevelika gužva pa suvlaki možda potražite nekamo dalje.

 

SOUVLAKI

 

  • Kofte

Grčke kofte ili mesne okruglice podsjećaju na naše ćufte, a zapravo su grčki ekvivalent falafelu. Dugo je mali objekt Kioftes bilo mjesto gdje su svi išli na kofte, no nažalost u međuvremeno se zatvorilo. Srećom, može ih se naći na drugim mjestima, a ako ne nađete neki kiosk, svakako ih naručite u restoranima.

 

  • Grčke pite u Aristonu

Ariston je tradicionalna pekarnica koja je otvorena još davne 1906. godina na istom mjestu gdje se i danas nalazi – blizu trga Syntagma. U ponudi 120 vrsta pita iz svih regije Grčke, a najpoznatija im je pita od sira  Kourou.

 

  • Amanita Grill za vegaterijance i vegane

Nismo zaboravili ni na vegetarijance i vegane. Osim gore spomenutih pita, u Ateni postoji grill mjesto gdje možete pojesti gyros bez mesa. Amanita u Exarcheiji omiljeno je mjesto svih vegana i zbog ponude i zbog politike recikliranja. Sve recikliraju pa su tako i njihova pakiranja napravljena od recikliranog papira.

 

  • Tradicionalni koulouri

Koulouri su krugovi od kruha sa sezamom, a možete ih naći posvuda po gradu. Osim obične originalne verzije, postoje i one sa sirom i maslinama. Najbolji  koulouri probali smo u četvrti Psyri u staroj pekarnici “To koulouri tou Psyri” koja radi još od 1960. godine i opskrbljuje većinu štandova u Ateni.

KOULOURI-GRČKA-HRANA

 

  • Spanakopita

Spanakopita ili pita sa špinatom je slano jelo koje osim špinata sadrži i feta sir, luk, jaja i začine. Najbolje pite jedu se u Feyrouzu, lokalnu u maloj uličici blizu trga Syntagma na adresi Agathonos 2. osim spanakopite, probajte vegetarijansku lahmatzoun (arapska ili turska pizza) ili fatayer, bliskoistočnu mesnu pitu koja možete biti punjena i špinatom ili  sirom. U ponudi imaju svježe salate i dnevne juhe, a za kraj naručite tzezerie, slatke zalogajčiće od mrkve, lješnjaka i kokosa.

 

  • Falafel

Falafel je egipatsko prženo vegetarijansko jelo od slanutka ili graha, vrlo popularno i u Grčkoj. Najbolji falafel je onaj u lokalu Falafellas blizu trga Monastiraki na adresi Aiolou 51, a subotom je tamo gotovo nemoguće stići na red od gužve. Njihov falafel od slanutka nudi se u džepnoj i gigantskoj verziji, a poslužuje se s rajčicom, salatom, krastavcima, patlidžanom, umakom od rajčice i umakom od jogurta.

 

  • Kozice

Svježe kozice kao meza su savršen izbor za ljetni dan u Ateni. Kušajte ih u lokalu Ouzeri Karayiannis pored glavnog ulaza na glavnoj tržnici Varvakios. Taj maleni lokal poslužuje raki, ouzo i pivo s malenim tanjurima ili mezama (“pikilia”) kobasica, mesnih okrulica, punjenih paprika, sira i drugih specijaliteta, od kojih je jedna od boljih svježe kozice s tržnice.  Radi svakim danom od 8 ujutro do 3 poslijepodne, osim nedjeljom.

 

  • Food Street

Food street je malen lokal na adresi Kalamiotou 14 pored trga Monastiraki gdje možete pojesti burger od domaćih namirnica. Osim slasnog burgera, naručite krumpiriće od domaćeg krumpira s više vrsta umaka, ribu s pomfrijem ili pak hot dog. 

 

  • Indijski souvlaki

Pored trga Monastiraki nalazi se Mirch, lokal koji poslužuje indijsku verziju souvlakija. Piletina s miješanim povrćem i specijalnim umakom omotana je u naan umjesto u pita kruh, a želite li to probati, zapišite adresu Ermou 109.