Što probati u Grčkoj od ulične hrane?

Mnogi turisti Grčku pamte po dobroj hrani i dobrom vinu. Kako i ne bi kad ljubav prolazi kroz želudac, a u ovoj zemlji vaš će želudac biti pun za malo novca i sretan od toliko različitih kombinacija okusa.

Mediteranska Grčka poznata je po jelima od janjetine, maslinama, feta siru i maslinovom ulju.

Mi vas vodimo kroz ponudu ulične hrane, one s nogu koju turisti najčešće konzumiraju, ali koja nekako i najbolje predstavlja svakodnevni život lokalaca.

U Ateni, baš kao i diljem svijeta, neke od najboljih jela možete pojesti s nogu, a ovdje se uživa u gyrosima, s(o)uvlakijima, pitama, mezama, falafelu i burgeru.

 

Kostas: broj 1 mjesto za probati souvlaki

Souvlaki ili suvlaki je jedno od onih jela koje morate probati kad ste u Grčkoj. Jedno od najpopularnijih mjesta u Ateni za pojesti dobar suvlaki jest Kostas u ulici Mitropoleos blizu trga Syntagma. Kostin djed je lokal otvorio još 1950. godine i gostima ponudio savršen suvlaki od malih komada svinjetine, rajčice, peršina, jogurta i luka omotanog u pita kruh. Kostas radi svakim danom osim nedjelje od 9 ujutro do 2 popodne, a ako ne stignete pojesti suvlaki ovdje, svakako pronađite neko drugo mjesto za kušati ovu lokalnu deliciju. Oko trga Monastriraki je uvijek prevelika gužva pa suvlaki možda potražite nekamo dalje.

SOUVLAKI

 

Kofte

Grčke kofte ili mesne okruglice podsjećaju na naše ćufte, a zapravo su grčki ekvivalent falafelu. Dugo je mali objekt Kioftes bilo mjesto gdje su svi išli na kofte, no nažalost u međuvremeno se zatvorilo. Srećom, može ih se naći na drugim mjestima, a ako ne nađete neki kiosk, svakako ih naručite u restoranima.

 

Grčke pite u Aristonu

Ariston je tradicionalna pekarnica koja je otvorena još davne 1906. godina na istom mjestu gdje se i danas nalazi – blizu trga Syntagma. U ponudi 120 vrsta pita iz svih regije Grčke, a najpoznatija im je pita od sira  Kourou.

 

Amanita Grill za vegaterijance i vegane

Nismo zaboravili ni na vegetarijance i vegane. Osim gore spomenutih pita, u Ateni postoji grill mjesto gdje možete pojesti gyros bez mesa. Amanita u Exarcheiji omiljeno je mjesto svih vegana i zbog ponude i zbog politike recikliranja. Sve recikliraju pa su tako i njihova pakiranja napravljena od recikliranog papira.

 

Tradicionalni koulouri

Koulouri su krugovi od kruha sa sezamom, a možete ih naći posvuda po gradu. Osim obične originalne verzije, postoje i one sa sirom i maslinama. Najbolji  koulouri probali smo u četvrti Psyri u staroj pekarnici “To koulouri tou Psyri” koja radi još od 1960. godine i opskrbljuje većinu štandova u Ateni.

KOULOURI-GRČKA-HRANA

 

Spanakopita

Spanakopita ili pita sa špinatom je slano jelo koje osim špinata sadrži i feta sir, luk, jaja i začine. Najbolje pite jedu se u Feyrouzu, lokalnu u maloj uličici blizu trga Syntagma na adresi Agathonos 2. osim spanakopite, probajte vegetarijansku lahmatzoun (arapska ili turska pizza) ili fatayer, bliskoistočnu mesnu pitu koja možete biti punjena i špinatom ili  sirom. U ponudi imaju svježe salate i dnevne juhe, a za kraj naručite tzezerie, slatke zalogajčiće od mrkve, lješnjaka i kokosa.

 

Falafel

Falafel je egipatsko prženo vegetarijansko jelo od slanutka ili graha, vrlo popularno i u Grčkoj. Najbolji falafel je onaj u lokalu Falafellas blizu trga Monastiraki na adresi Aiolou 51, a subotom je tamo gotovo nemoguće stići na red od gužve. Njihov falafel od slanutka nudi se u džepnoj i gigantskoj verziji, a poslužuje se s rajčicom, salatom, krastavcima, patlidžanom, umakom od rajčice i umakom od jogurta.

 

Kozice

Svježe kozice kao meza su savršen izbor za ljetni dan u Ateni. Kušajte ih u lokalu Ouzeri Karayiannis pored glavnog ulaza na glavnoj tržnici Varvakios. Taj maleni lokal poslužuje raki, ouzo i pivo s malenim tanjurima ili mezama (“pikilia”) kobasica, mesnih okrulica, punjenih paprika, sira i drugih specijaliteta, od kojih je jedna od boljih svježe kozice s tržnice.  Radi svakim danom od 8 ujutro do 3 poslijepodne, osim nedjeljom.

 

Food Street

Food street je malen lokal na adresi Kalamiotou 14 pored trga Monastiraki gdje možete pojesti burger od domaćih namirnica. Osim slasnog burgera, naručite krumpiriće od domaćeg krumpira s više vrsta umaka, ribu s pomfrijem ili pak hot dog. 

 

Indijski souvlaki

Pored trga Monastiraki nalazi se Mirch, lokal koji poslužuje indijsku verziju souvlakija. Piletina s miješanim povrćem i specijalnim umakom omotana je u naan umjesto u pita kruh, a želite li to probati, zapišite adresu Ermou 109.