Skandinavija - Prijestolnice Skandinavije

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PRIJESTOLNICE SKANDINAVIJE 7 dana avionom iz Zagreba

Datumi putovanja: 24.-30.8. i 4.-10.10.2020.

VRIJEDNOST VIŠE: uključena buffet večera na brodu 2. dan programa!

1. dan putovanja: ZAGREB - KOPENHAGEN
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova. Prijava na let i let zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Zagreba za Kopenhagen na liniji OU 480 u 8:35 sati. Dolazak u Kopenhagen u 10:30 sati. Po dolasku razgled grada autobusom s voditeljem putovanja*: lučka četvrt Nyhavn sa starim jedrenjacima - Mala Sirena - Tivoli - Amalienborg - gradska vijećnica - Christiansborg - kraljevska knjižnica - katedrala - parlament - burza - mornarička crkva. Smještaj u hotel. Odlazak s pratiteljem putovanja javnim gradskim prijevozom u živahnu mornaričku četvrt Nyhavn, najzabavniju četvrt u gradu u kojoj je živio i poznati pisac bajki, Hans Christian Andersen. Četvrt je puna živopisnih lokala gdje se može popiti danska rakija aquavit i pojesti poznate danske otvorene sendviče. Kuće šarenih boja i zabate slikovito su smještene uz kanal sa starim jedrenjacima. Moguć posjet zabavnom parku Tivoli, najvećoj tradicionalnoj atrakciji Kopenhagena otvorenom 1843.g. gdje stanovnici Kopenhagena slave sve što mogu slaviti, od rođendana preko svadbi i raznih drugih obljetnica – čak je i kraljica Margareta tu proslavila svoj okrugli šezdeseti rođendan. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan putovanja: KOPENHAGEN - BROD
Doručak. Slobodno jutro u Kopenhagenu. Predlažemo zajednički odlazak s voditeljem putovanja na vožnju brodom po kanalima. Slobodno vrijeme za kupovinu u najdužoj pješačkoj zoni Europe (Danska je poznata po izvrsnom izboru jantarnog nakita i porculana), Kopenhagen ima ugodne slastičarnice i kavane, tradicionalne riblje restorane, odlične pivnice (Tuborg i Carlsberg danske su pive)... Poslije podne transfer autobusom iz hotela u luku gdje ćemo se ukrcati na brod kompanije DFDS na liniji Kopenhagen-Oslo (isplovljava u 16:30 sati). Smještaj u dvokrevetne kabine. Na brodu ćete naći mnoge sadržaje, od raznih trgovina, barova i restorana do večernje zabave. Buffet večera (uključena u cijenu). Noćna plovidba.

3. dan putovanja: BROD - OSLO
Doručak na brodu. Predviđeni dolazak u Oslo nešto prije deset sati. Po iskrcaju s broda ukrcaj u autobus i odlazak u panoramski razgled zelene norveške prijestolnice. Razgled norveške metropole, smještene na najsjevernijem dijelu Oslo fjorda, započinjemo jednom od najvećih gradskih atrakcija, parkom skulptura Vigeland smještenom unutar Frogner parka. Iznimna „izložba na otvorenom“ omiljenog norveškog kipara Gustava Vigelanda sastoji se od 212 granitnih i brončanih skulptura te privlači više od milijun posjetitelja godišnje. Obilazimo i fascinantnu zgradu Opere, dizajniranu da podsjeća na ledenjak koji pluta na vodi, koja je u kratkom roku postala jednom od najprepoznatljivijih modernih zgrada Skandinavije. Svoju vožnju Oslom završit ćemo iznad grada, kod glasovite skakaonice Holmenkollen otkuda se pruža krasan pogled na brojne otočiće ispred grada. Smještaj u hotel. Odlazak s javnim gradskim prijevozom u središte grada. Preporučujemo šetnju i uživanje u četvrti Tjuvholmen, po poznatom Akker Brygge kod Astrup Fearnley muzeja (djelo glasovitog Renza Piana) s uvidom kako se stanovnici Osla opušteno zabavljaju, moguće i kupaju u Sjevernom moru. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan putovanja: OSLO - STOCKHOLM
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i putovanje prema Stockholmu, preko područja jezera Malaren. Dolazak u švedsku prijestolnicu u poslijepodnevnim satima, panoramska vožnja središtem „Venecije sjevera“, kako često nazivaju Stockholm. Smještaj u hotel. Večera (uz doplatu). Odlazak s voditeljem putovanja do središta grada, do Östermalma, koji privlači mnoge posjetitelje svojim klubovima, restoranima i diskotekama. Povratak u hotel s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

5. dan putovanja: STOCKHOLM - BROD
Doručak. Odlazak s voditeljem putovanja javnim gradskim prijevozom do grada gdje ćemo nastaviti razgled pješački i to starog dijela grada, Gamla Stana, starog grada na otoku, najstarije četvrti Stockholma i jedne od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih četvrti u Europi. Smješten na otoku Stadsholmenu, nazivaju ga i „Gradom između mostova“. Gamla Stan je poput živahnog muzeja na otvorenom s mnogim znamenitostima, restoranima, kafićima i barovima. U četvrti se nalaze brojne gradske atrakcije, kao što su trg Stortorget na kojem se nalazi muzej Alfreda Nobela, srednjovjekovna katedrala iz 13. st. gdje se 2010. godine održalo kraljevsko vjenčanje, i kraljevska palača, službena rezidencija kraljevske obitelji koja je s preko 600 soba jedna od najvećih palača u Europi. Gamla Stan je turistička atrakcija grada, ali i omiljena četvrt za izlaske i stanovanje, s lijepim trgovinama i ekskluzivnim restoranima. Poslije podne odlazak u luku i ukrcaj na brod za Helsinki. Krstarenje velikim putničkim brodom s brojnim restoranima, tax-free trgovinama i zabavnim sadržajima uz prekrasan arhipelag 24 000 švedskih otoka prema Finskoj - isplovljavanje iz stockholmske luke spektakularan je i nezaboravan doživljaj! Noćna plovidba.

6. dan putovanja: BROD – HELSINKI
Doručak na brodu. Uplovljavanje u luku Helsinkija u ranim jutarnjim satima, ukrcaj u autobus i odlazak u panoramski obilazak glavnog i najvećeg grada Finske, koji se nalazi na samom jugu države. Osnovan tek 1550. godine, Helsinki je jedna od najmlađih prijestolnica Europe i svojim neobičnim šarmom i mješavinom moderne i secesijske arhitekture osvaja na prvu. Tijekom obilaska vidjet ćemo glasoviti spomenik Jeanu Sibeliusu smješten u istoimenom parku, autora Eila Hiltunena, izrađen od 600 šupljih čeličnih cijevi koje predstavljaju orgulje; poznatu crkvu u stijeni Temppeliaukion, čije vanjske zidove čini prirodna kamena stijena; kongresnu i koncertnu dvoranu Finlandia slavnog arhitekta Alvara Aalta, zgradu Nacionalnog muzeja i Parlamenta, veličanstvenu pravoslavnu katedralu Uspenski građenu od crvene opeke, Trg senata kojim dominira luteranska katedrala, itd. Smještaj u hotel u ranim poslijepodnevnim satima. Odlazak s voditeljem putovanja u središte grada. Predlažemo kratku vožnju brodom do otoka Suomenlinna (doplata za kartu za brod na licu mjesta), naseljenu pomorsku tvrđavu koja se proteže na šest otoka spojenih mostovima u Baltičkom moru, udaljenu 15-ak minuta vožnje trajektom od Helsinkija. Sagradili su je Šveđani polovicom 18. st. u svrhu obrane od Ruskog carstva, a njeno ime na finskom znači “finska tvrđava/zamak”. Od 1991. godine uvrštena je na listu UNESCO-ove svjetske baštine kao jedinstveni primjer vojne arhitekture tog vremena, a istovremeno je i najveća pomorska tvrđava na svijetu. Slobodan ostatak dana i večer. Noćenje.

7. dan putovanja: HELSINKI – ZAGREB
Doručak. Odjava iz soba i transfer u zračnu luku Helsinkija. Prijava na let OU4487 za Zagreb, najavljeni let u 12:25 sati, dolazak u Zagreb u 14:05 sati.
*Voditelj putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima, situaciji u prometu, vremenskim prilikama ili vlastitoj procjeni. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Polazak 24.8.: First minute: 7.880 kn / 8.280 kn

Polazak 4.10.: First minute: 7.380 kn / 7.780 kn

Zrakoplovne i lučke pristojbe u iznosu od 1.190 kn uključene su u cijenu paket aranžmana!

Doplata za jednokrevetnu sobu s jednokrevetnom unutarnjom kabinom:

Polazak 24.8.: 2.790 kn

Polazak 4.10.: 2.490 kn

Doplata po osobi za unutarnju kabinu na višim katovima:

Polazak 24.8.: 740 kn

Polazak 4.10.: 390 kn

Doplata po osobi za vanjsku kabinu:

Polazak 24.8.: 1.390 kn

Polazak 4.10.: 890 kn

Soba/kabina s pomoćnim ležajem na upit!

Doplata za polupansion (dan 1, 3, 4, 5 i 6): 1.390 kn

Doplata po osobi za polaske iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule: 470 kn (raspoloživost i potvrda letova na upit; individualna prijava na let u zračnoj luci do sastanka s voditeljem putovanja u Zagrebu)

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Zagreb-Kopenhagen-Helsinki-Zagreb, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 3/4* u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom: 1 noćenje u Kopenhagenu u hotelu 3* u središtu grada, 1 noćenje u hotelu 4* na području Osla, 1 noćenje u hotelu 4* na području Stockholma i 1 noćenje u hotelu 4* u širem središtu Helsinkija; 2 noćenja u dvokrevetnim unutarnjim kabinama kategorije C (na nižim katovima broda) na brodu na liniji Kopenhagen-Oslo s uključenom buffet večerom i na liniji Stockholm-Helsinki s uključenim buffet doručkom, voditelja putovanja, transfer iz zračne luke u Kopenhagenu s uključenim panoramskim razgledom grada, transfer u luku u Kopenhagenu, panoramski razgled Osla po dolasku, panoramski razgled Stockholma, panoramski razgled Helsinkija, autobus visoke turističke klase tijekom cijele ture, transfer u zračnu luku Vantaa u Helsinkiju, te troškove organizacije i prodaje

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene, karte javnog prijevoza, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!), napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju, fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi

CIJENE ULAZNICA (prema stanju u listopadu 2019. g.): Tivoli 130-140 DKK, Carlsberg Glyptotek 115 DKK, vožnja brodom u Kopenhagenu cca. 130 DKK; Nacionalna galerija 120 NOK (djeca besplatno); Fram muzej 130 NOK; Kon-Tiki muzej 120 NOK (zajedno oba muzeja 220 NOK); Holmenkollen Ski muzej 130 NOK; Abba muzej 250 SEK, Vasa muzej 150 SEK (ispod 18 g. gratis); brodska vožnja do Suomenlinne cca. 10 €, Ateneum 17 €

NAPOMENA:
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda gradova, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Croatia Airlinesa objavljenom u listopadu 2019. godine i podložna su promjeni.

UPUTE ZA SKANDINAVIJU

VREMENSKE PRILIKE I DUŽINA DNEVNE SVJETLOSTI

Idealno doba za putovanje u Skandinaviju je od svibnja do listopada. Budući da se u posljednjih nekoliko godina vrijeme mijenja u cijeloj Europi, tako su te klimatske promjene još uočljivije u Skandinaviji koja je na „rubu“ Europe. To znači da su vrlo često ljetne temperature gotovo jednake našima i da u skandinavskim gradovima mogu biti prave ljetne vrućine, ali, s druge strane, tijekom ljeta povremeno su mogući i naleti hladnijeg vremena s temperaturama od 10 do 15 stupnjeva. Iz tog razloga savjetujemo slojevito oblačenje: uz majice s kratkim rukavima ponesite deblju vestu, kišnu kabanicu, kišobran, čvrste cipele, jaknu ili laganiji kaput kakav biste kod nas nosili u proljeće ili jesen.
Na putovanjima ćete moći doživjeti duže sate dnevne svjetlosti nego u Hrvatskoj. Svi hoteli imaju deblje zavjese ili slično kako bi se soba mogla zatamniti ako Vam svjetlost smeta.

VALUTE NA PUTOVANJU I MOGUĆNOSTI PLAĆANJA

Prema stanju u srpnju 2019.: danska kruna u Danskoj, švedska kruna u Švedskoj, norveška kruna u Norveškoj, te euro u Finskoj i Njemačkoj. Sve ove valute mogu se nabaviti u Hrvatskoj prije početka putovanja i savjetujemo, ako imate tu mogućnost, da ih nabavite jer je tečaj često povoljniji. Promjena valute moguća je naravno i na licu mjesta, ali su provizije veće.
Veće suvenirnice u blizini turističkih punktova velikih gradova primit će i eure (gotovo uvijek vraćaju ostatak novca u lokalnoj valuti), no za sve druge troškove (poput pića, hrane, itd.) trebate imati nacionalne valute jer uglavnom nije moguće plaćanje eurima ako to nije službena valuta te zemlje.
Međutim, najlakše je i često najbolje sa sobom ponijeti kreditne kartice. Plaćanje kreditnim karticama rašireno je u svim skandinavskim zemljama i plaćanje gotovinom je sve rjeđe, zapravo nestaje. Visa, Mastercard i Diners nešto su češće prihvaćeni od American Expressa. Za sitnije troškove kao što su suveniri na tržnici, piće, i sl. svejedno trebate novac u valuti zemlje u kojoj se nalazite.
Na brodovima se u pravilu plaća u valutama zemalja između kojih brod plovi. Kreditne kartice primaju se u svim brodskim trgovinama.

ŠTO TREBA PONIJETI IZ HRVATSKE NA PUTOVANJE?
Za putovanje preporučujemo sportsku odjeću i udobnu nepropusnu obuću. Skandinavci nisu previše formalni i uglavnom se oblače jednostavno. Moguće je ponijeti svečaniju odjeću za večernju zabavu i ples na brodovima - ako to želite (pojedini putnici i na takvu zabavu dolaze sportski odjeveni, ali ima i dosta onih koji se ipak preobuku za večernje programe).
Preporučujemo da na putovanje uz veći kofer uzmete i ruksak odnosno manju torbu, kako na noćenjima na brodovima ne biste morali nositi u kabinu veliki kofer, bolje je i vrlo praktično pripremiti stvari u manju torbu. Veliki kofer ostaje u prtljažniku autobusa do sljedećeg dana.
Dobro je tijekom ljetnih mjeseci ponijeti ne samo kremu za zaštitu od sunca za sunčanje već i sredstvo za zaštitu od komaraca kojih ljeti ima dosta uz jezera i rijeke kojima Skandinavija obiluje.

DUŽINA VOŽNJI AUTOBUSOM
Udaljenosti su u Skandinaviji vrlo velike. Osim jednog manjeg dijela na jugu Skandinavije, veći dio tog prostora je bez autocesta (zbog rijetke naseljenosti i malog broja stanovnika na sjeveru, ove zemlje nemaju potrebu graditi autoceste izvan regija koje vode prema glavnim gradovima). To znači da se putuje dulje i sporije, ali ste u ljepšem i neposrednijem kontaktu s prirodom i vidite više od gradića i načina života. Od
Stockholma do Osla putuje se npr. gotovo cijeli dan. Zbog zakrivljenosti zemaljske kugle, udaljenosti na sjeveru Skandinavije nama se na karti čine manjima nego što to u stvarnosti jesu.

BRODOVI

Putovanje brodom sastavni je dio života na sjeveru i svakako je pravi doživljaj ploviti arhipelagom 24 000 otoka s malim drvenim kućicama i prekrasnom vegetacijom! Mi smo na našim programima uključili brojne brodske vožnje, od kraćih dnevnih vožnji brodovima pa do većih plovidbi s noćenjem na brodu. Veliki putnički brodovi koji plove Baltikom imaju kapacitet od 1500 do 2500 putnika. Odlično su opremljeni i putovanje njima pravi je doživljaj. Brodovi imaju 9-12 katova, liftove, nekoliko različitih vrsta restorana i barova, tax-free trgovine, saunu, bazene, kino, promenade, diskoteku, organiziraju se večernje zabave i ples, itd. Privlačnost brodske vožnje između ostalog jest i u obilju tax-free trgovina s alkoholnim pićima, cigaretama, kozmetikom, odjećom, predmetima skandinavskog dizajna, itd.

KABINE NA BRODOVIMA
Udobno su opremljene bez obzira za koji se tip kabine odlučite. Svaka kabina ima 2 kreveta (na kat ili jedan do drugoga). Kao i u hotelu, putnici imaju posteljinu i ručnike u kabini. Svaka kabina ima kupaonicu s tušem, wc-om, umivaonikom, manji ormar ili prostor za prtljagu, ogledalo, toaletni stolić, električni priključak, ozvučenje, regulaciju dotoka svježeg zraka. Dvokrevetne unutarnje kabine: nalaze se na nižim katovima broda. Nemaju prozor, ali imaju svu drugu gore navedenu opremu. Dvokrevetne vanjske kabine: nalaze se na srednjim i višim katovima broda i uz drugu opremu imaju i prozor.

HOTELI
Hotelski je smještaj solidne kategorije 3*. Skandinavski hoteli često su namješteni u tipičnom skandinavskom funkcionalnom stilu. Na autobusnim turama trudimo se da hoteli u Njemačkoj budu na sličnom nivou. U svim hotelima, na svim gore navedenim programima, nudimo buffet doručak.
Skandinavci imaju običaj za doručak mnogo pojesti; skandinavski buffet doručak stoga često uključuje (uz uobičajene namaze, pecivo i sve drugo što nalazite bilo gdje u Europi) riblje specijalitete poput mariniranog lososa, sirovih haringi u raznim umacima, kavijara, ali i mliječne napitke, marmelade od arktičkih bobica, itd.
Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim prostorima u Skandinaviji, pa tako i u hotelima nema soba za pušače. Kazne za pušenje u sobi su vrlo visoke, od 150 pa čak do 400 €.

DOPLATA ZA POLUPANSION
Doplate na licu mjesta ili à la carte večere u restoranima nekoliko su puta skuplje od uplate prilikom rezervacije aranžmana. Večere u skandinavskim hotelima su večere od 3 slijeda ili buffet. Večere na brodovima raskošne su buffet gozbe gdje u određenom vremenskom roku (obično sat i pol) možete pojesti i popiti koliko god želite i možete. Od pića uključeni su bezalkoholni napitci, pivo, na većini brodova i vino, topli napitci te mlijeko (koje Skandinavci u velikim količinama piju uz svaki obrok). Brodovi na buffet stolovima nude fantastičan izbor skandinavskih specijaliteta, uključujući obilje morskih plodova.

CIJENE HRANE I PIĆA U SKANDINAVIJI
Putnici koji su se odlučili za polupansion ne moraju potrošiti puno dodatnog novca za hranu. Dajemo Vam nekoliko ideja o cijenama: veliki otvoreni sendvič s račićima, šunkom, lososom ili sl. (jede se nožem i viljuškom) za ručak 50-70 kn, komad torte ili kolač u caffe-slastičarnici 30-35 kn, meni u Mc Donaldsu 50-60 kn, kobasice u pecivu s uličnog štanda 30 kn, kremasta riblja juha s kruhom 40-50 kn, ručak s lososom i prilogom na tržnici u Helsinkiju 60 kn, à la carte ručak ili večera (meni) u središtu Stockholma 300 kn i više, ovisno o tipu i kvaliteti restorana (neobvezujuća informacija na osnovi iskustva). Porcije su u pravilu obilnije i veće nego u drugim zemljama. Hrana se može kupovati u supermarketima koji su dobro opremljeni: u prosjeku su cijene više za 20-25% od istih u sličnom tipu trgovina u Hrvatskoj.
Voda je pitka i dobre kvalitete u cijeloj Skandinaviji. Skandinavci piju velike količine rijetke kave, no u većim gradovima postoje ugostiteljski objekti s talijanskom kavom. Kava u McDonaldsu je cca. 12-15 kn, u slastičarnici ili caffe objektu cca. 20-25 kuna, ovisno o tipu lokala. Na brojnim je mjestima druga šalica kave besplatna ili u pola cijene. Osvježavajuća pića u lokalima: 25-30 kn. Alkohol je skup (ali ga možete nabaviti znatno jeftinije u tax-free shopovima na brodovima!): malo pivo od 35 kn u Kopenhagenu, pa do 70-90 kn u Oslu. Vino i žestoka pića mnogo su skuplji.

ULAZNICE ZA MUZEJE I ZNAMENITOSTI
Grupne cijene ulaznica kreću se cca. 140-180 kn po osobi i muzeju. Mnogo je muzeja na otvorenom i zabavnih parkova (ulaznica cca. 100-150 kn). Neki od velikih državnih muzeja su besplatni!

SUVENIRI
Vaš voditelj putovanja dat će Vam savjet o kupovini suvenira. Nabrojat ćemo samo nekoliko ideja: sve sa sobovima - od donjeg rublja, preko figurica i svijeća do jastučića. Liker i marmelada od arktičkih bobica. Sobova salama. Konzervirani los. Rakija Aquavit u Danskoj i Norveškoj. Figurice trolova. Prekrasni i kvalitetni norveški puloveri. Srebrni nakit i suveniri (posudice, drveni i metalni predmeti, bubnjevi) Sami naroda iz Laponije. Danski porculan. Kånken švedski ruksaci. Stakleni predmeti iz Finske i Švedske. Šećerni štapići iz Granne. Švedski crveni drveni konjići. Vaze i predmeti za postavljeni stol u skandinavskom stilu, odjeća H&M ili Marimekko, Fazer čokolade u Finskoj, itd.

SKANDINAVIJA
Skandinavija je područje iznimnih i netaknutih prirodnih ljepota, još uvijek čistih jezera i rijeka, prekrasnih otoka, velikih morskih prostranstava, živopisnih glavnih gradova s bogatom kulturnom ponudom. Skandinavija je jedinstveni doživljaj i idealno putovanje od proljeća do jeseni. Skandinavija je europsko odredište koje vrijedi vidjeti!

Njemačka (Savezna Republika Njemačka) zemlja je smještena u srednoj Europi. Na sjeveru graniči sa Sjevernim morem, Danskom i Baltičkim morem, na istoku s Poljskom i Češkom, na jugu s Austrijom i Švicarskom, a na zapadu s Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom. Po državnom uređenju Njemačka je parlamentarna savezna republika. Glavni grad je Berlin. Službeni jezik je njemački, službena valuta je euro. Površina je 357.386 km², a prema zadnjem popisu stanovništva ima više od 82 milijuna stanovnika.

Danska (Kraljevina Danska) parlamentarna je monarhija. Dio je Skandinavije, na sjeveru Europe, graniči s Njemačkom kopnenom granicom, a morskom sa Švedskom i Finskom. Obuhvaća poluotok Jylland i skupinu od 393 otoka, od kojih su najveći Sjaelland, Fyn, Lolland, Falster i Langeland, te Bornholm. Glavni grad je Kopenhagen, s oko 602.481 stanovnika (podatak iz 2017. god.). Službeni jezik je danski, službena valuta je danska kruna. Prema popisu stanovništva iz 2017. godine Danska ima 5.77 milijuna, a površina joj iznosi 43.094 km².

Švedska (Kraljevina Švedska) parlamentarna je monarhija. Smještena je na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora. Na kopnu graniči s Norveškom na zapadu i s Finskom na sjeveroistoku, dok je s Danskom na jugozapadu spojena oresundskim mostom. Švedska ima i isključivo morsku granicu s Estonijom, Latvijom, Litvom, Poljskom, Njemačkom i Rusijom. Glavni grad je Stockholm s otprilike milijun stanovnika (šira okolica i više). Službeni jezik je švedski, valuta je švedska kruna. Prema popisu otprije dvije godina u Švedskoj na 450.295 km² živi oko 10 milijuna stanovnika.

Finska (Republika Finska) parlamentarna je republika. Republika Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, okružena Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zaljevom na jugoistoku i Botničkim zaljevom na zapadu. Finska ima granice sa Švedskom, Norveškom i Rusijom. Glavni grad je Helsinki s cca. 650.058 stanovnika. Službeni jezici su finski i švedski, službena valuta je euro. Vrijeme u odnosu na RH je +1. Na površini od 338.145 km² živi oko 5.537 milijuna.

Norveška (Kraljevina Norveška) parlamentarna je monarhija. Norveška je država na zapadnom i sjeverozapadnom dijelu Skandinavskoga poluotoka. Na sjeveroistoku graniči s Rusijom i Finskom, na istoku i jugoistoku sa Švedskom. Na zapadu i sjeverozapadu izlazi na Atlantski ocean. Osim priobalnih otoka Norveška obuhvaća i udaljeno otočje Svalbard u Sjevernome ledenom moru i otok Jan Mayen između Grenlanda i sjeverne Norveške u Atlantskom oceanu. Norveški su posjed otoci Bouvet u južnom dijelu Atlantskog oceana i Petar I. u antarktičkim vodama te Zemlja kraljice Maud na Antarktici. Glavni grad je Oslo, broji oko 700 tisuća stanovnika. Službeni jezik je norveški, valuta je norveška kruna. Na površini od 385.203 km² Norveška broji oko 5.258 milijuna stanovnika.

 

ID: A
Trenutno nema dostupnih ponuda

Pronađite svoju destinaciju

Austrija

Beč

1

Engleska

Francuska

Pariz

1

Grčka

Atena

4

Italija

Rim

2

Mađarska

Nizozemska

Portugal

Slovačka

Turska

Španjolska