Putovanje u St. Petersburg: 4 magična dana

St-Peterburg
 • St. Peterburg ili St.Petersburg? Oboje je točno.

 

St. Petersburg ili ruski Sankt Peterburg, prethodno je bio poznat kao Petrograd, a još prije toga kao Lenjingrad. Naime, grad je iz St.Petersburga preimenovan u Petrograd na početku Prvog svjetskog rata 1914. godine jer je zvučao „manje njemački“, a nakon smrti Vladimir Lenjina nazvan je Lenjingrad 1924. godine i to je ime nosio sve do 1991. godine i raspada SSSR-a kada je ponovo dobio svoje izvorno ime St. Petersburg. Ime u prijevodu znaći „grad svetog Petra.“

Ovaj je grad bio od ključne važnosti u ruskoj povijesti od 1703. godine kada ga je Petar Veliki osnovao. Puškin ga je kasnije nazvao „prozorom u Europu“, a Dostojevski „najumjetnijim gradom na svijetu.“

Čak dva stoljeća (1712–1918) bio je glavni grad Ruskog carstva. Danas je drugi najveći grad u Rusiji, s populacijom od 5 milijuna stanovnika, a smjestio se 640 km od Moskve na istočnom vrhu Baltičkog mora i na obali rijeke Neve koja prolazi kroz sam grad. Grad se prostire na 100-ak otoka i zaista je jedinstven.

Saint Petersburg ostao je važan kulturni centar Rusije, bilo da se radi o operi, baletu ili likovnoj umjetnosti.

Tri su glavne karakteristike grada koje privlače pažnju: harmonična mješavina europske i ruske arhitekture, nedostatak klasičnog centra grada koji u ostalim ruskim gradovima uvijek označava kremlj te rasprostranjenosti po brojnim otocima koji su povezani kanalima i mostovima. Zbog ovog potonjeg St.Petersburg dobio je svojedobno nadimak „Venecija sjevera“. Zbog svoje lokacije na samom sjeveru, grad uživa u tzv. „Bijelim noćima“ početkom ljeta kada dan traje gotovo 19 sati.

ST-PETERBURG

 

 

 • Središnji dio St. Petersburga

Većina povijesnog i kulturnog naslijeđa nalazi se u predjelu Admiralty, koje se smatra centralnim i najživljim dijelom gradom zbog niza atrakcija, muzeja, hotela, restorana, trgovina i klubova.

Tu se nalaze poznati muzej Ermitaž (Hermitage), Zimski dvorac, Kazanska katedrala, Ljetni vrt, Crkva Kristova uskrsnuća u Sankt Peterburgu, crkva sv. Izaka, Ruski muzej, glavna gradska avenija Nevsky Prospekt i mnoge druge turističke atrakcije.

Upravo ćete tu provesti najveći dio svog boravka u ovom izuzetnom gradu.

 

 

Pa krenimo istraživati TOP atrakcije:

 

 

 • DVORSKI TRG i ZIMSKI DVORAC

 

 

Centar grada označava Dvorski trg (ako „guglate, na engleskom je to Palace Square) na kojem se nalazi Aleksandrov stup, jednom od najviših spomenika na svijetu (visok je 47,5 metara i težak 600 tona). Stup je izrađen od jednog komada crvenog granita. Na njegovom vrhu vidjet ćete kip anđela koji u svojoj desnoj ruci drži krst i tom istom rukom pokazuje ka nebu.

Prva građevina sagrađena na Dvorskom trgu je Zimski dvorac (1754 – 1762), koja je u početku bila rezidencija ruskog cara i njegove obitelji. Zimski dvorac je 1837. godine uništio požar te je samo preživio jedan dio. Dvije godine kasnije dvorac je u potpunosti renoviran prema inicijalnom dizajnu. Danas se cijeli kompleks zove Ermitaž ili Državni muzej Ermitaž gdje ćete pronaći mnogo djela likovne i kiparske umjetnosti iz zapadne Europe koje je vrijedno prikupljala Katarina Velika.

Ona je preko puta Zimskog dvorca dala izgraditi još jednu monumentalnu građevinu kako bi imala lijep pogled sa svog prozora. Građevina polukružnog oblika s trijumfalnim svodom ima kočiju u koju su upregnuti šest konja. Zdanje je bilo simbol sukoba između Rusije i Turske.

ZIMSKI-DVORAC

 

 • MUZEJ ERMITAŽ

 

Ne smijemo tek tako usput spomenuti muzej Ermitaž.  U St. Petersburgu nalazi se više od 200 muzeja, a najveći je upravo Ermitaž koji sadrži golemu umjetničku i arheološku zbirku djela, među ostalima Michelangela, Leonarda da Vincija, Rubensa, Rembranta, Vincenta van Gogha i Pabla Picassa. Muzej, kojeg je 1764. osnovala Katarina Velika prostire se u 360 soba kroz pet palača, uključujući i Zimski dvorac. Ni toliko prostora nije dovoljno da se pokaže čitava enormna kolekcija od preko 3 milijuna artefakata.

Obzirom da je teško vidjeti sve osim ako baš niste zapeli da danima boravite u muzeju, fokusirajte se na određeni dio. Najveći dio zbirke muzeja smješten je u Zimskom dvorcu, bivšoj rezidenciji ruskih careva pa vam možda to pomogne kod odluke. 

 

ERMITAZ-MUZEJ

 

 • MUZEJ FABERGE

Muzej Fabergé poznat vam je sigurno po cijenjenim Fabergéovim jajima.

Fabergéova jaja nazivaju se uskršnja jaja iz zbirke od ukupno njih 50 koje je napravio ruski zlatar Petar Karl Fabergé za ruske careve radeći ih od skupocjenih metala i ukrašavajući ih zlatom, srebrom, emajlom i draguljima.

Ruski car Aleksandar III. poklonio je prvo jaje svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1885. godine. Njoj se poklon toliko svidio, pa joj je car nastavio poklanjati jaja za svaki sljedeći blagdan. Tu tradiciju je nastavio i njegov nasljednik Nikola II.

Muzej Fabergé sadrži više od 4000 djela, a među njima ćete vidjeti i devet carskih jaja.

Nalazi se u palači Shuvalov na obali rijeke Fontanka.

 

 • MUZEJ DOSTOJEVSKOG

Velikan ruske književnosti Fjodor Dostojevski važna je ličnost za St. Petersburg, grad u kojem je došao na studij i ostao sve do smrti.

Ne čudi stoga što broje lokacije nose ime po ovom literarnom geniju, među kojima valjda izdvojiti muzej Dostojevskog na adresi Kuznechny Pereulok 5/2, otvoren u bivšem stanu gdje je Dostojevski živio do 1881. kada je preminuo. Muzej je zaprao rekonstrukcija obiteljskog doma iz kasnih 1960-ih, ali i izložba njegovih literarnih djela, između ostalih i najpoznatijeg „Zločin i kazna“

Volite li književnost, možda će vas zanimati i tura po ulicama kojima je prolazio Raskoljnikov, glavni junak znamenitog romana „Zločin i kazna“. Baš kao i u romanu, svakog srpnja, obožavatelji kreću u pohod po kanalima i mostovima kako bi dešifrirali znakove iz njegovih romana.

Raskoljnikov je stanovao na uglu Stolarske uličice i Građanske ulice, koja se tada Srednja Meščanska. U Građanskoj ulici na kući broj 19 pronaći ćete natpis „Raskoljnikovljeva kuća“ , skulpturu Dostojevskog i stepenice koje impliciraju da se sobičak Rodiona Romanoviča nalazio u potkrovlju do kojeg je vodilo 13 stepenica.

 

 • MUZEJ VODKE

Znate da je Rusija poznata po vodki, a muzej u St. Petersburgu posvećen je upravom tom piću. I po tome je jedinstven na svijetu.

Doznajte sve od samih početaka proizvodnje vodke, pogledajte kolekcije predmeta povezanih s proizvodnjom i konzumacijom te skulpture koje su rađene od praznih boca.

Nalazi se na adresi 4 Konnogvardeyskiy Bulvar, na pola puta između Nevsky Prospekta i kazališta Mariinsky.

 

 • MUZEJ HIGIJENE

Ovaj neobičan muzej posvećen važnosti održavanja čistoće još je neobičniji zbog  vrlo posebnog izloška – jednog od Pavlovljevih pasa. Poznat vam je vjerojatno termin Pavlovljev refleks, uvjetovani refleks koje je ruski fiziolog i profesor uspio istražiti na psima, i koji se danas koristi u psihologiji. Zašto je baš jedan od pasa iz tog eksperimenta u muzeju nije poznato, no svakako je zanimljivo vidjeti mumificiranu životinju od povijesne važnosti.

Muzej higijene osnovan je 1919. godine kao Muzej dobrog zdravlja. Vidjet ćete brojne slučajeve iz medicinske prakse (često okrutne), kao i niz lubanja, organa i ostalih ne baš tako lijepih artefakata.

 

 • KATEDRALA SVETOG IZAKA

Katedrala Svetog Izaka nalazi se na istoimenom trgu, a predstavlja izvanredan spomenik na kasnu neoklasicističku rusku arhitekturu. Kupola katedrale jedna je od najvećih na svijetu, poznata po zlatnoj boji za koju je zaslužno čak 100 kilograma čistog zlata. Visoka 101 metar, ne čudi da je vidljiva iz svih dijelova St. Petersburga. Danas ne služi više kao katedrala, jer je pretvorena u muzej.

KATEDRALA-SVETOG-IZAKA

 

 • AVENIJA NEVSKY ILI NEVSKY PROSPEKT

Glavna ulica u centru grada i jedna od glavnih avenija uopće u St. Petersburgu je Nevsky Prospekt, nazvana po ruskom princu iz 13. stoljeća Aleksandru Nevskyom. Dao ju je izgraditi Petar Veliki na početku puta prema Novgorodu i Moskvi. 

Nevsky Prospekt glavna je ulica s trgovinama duž koje se nalaze i bivše palače ruskih plemića Stroganov, Shuvalov i Anichkov, nekoliko crkvi i Kazanska katedrala. U blizini je i muzej Fabergé. Za one koje zanima shopping, zanimljiva je grandiozna zgrada Gostiny Dvor u kojoj se nalazi trgovački centar.

NEVSKY-PROSPEKT

 

 • CRKVA KRISTOVA USKRSNUĆA

 

Crkva Kristova uskrsnuća (ili crkva Spasitelja prolivene Krvi) jedna je od glavnih znamenitosti u St.Petersburgu, a nalazi na 5 minuta hoda od Nevsky Prospekta u pravcu Ljetnog vrta.

Ova predivna crkva izgrađena je u spomen na Aleksandra Drugog koji je ubijen 1881. godine pa ćete unutar crkve pronaći svetište u čast ubijenog cara točno na mjestu ubojstva.

CRKVA-KRISTOVOG-USKRSNUCA

 

 

 • LJETNI VRT

Od crkve krenite prema dvorcu svetog Mihaela, iza kojeg se nalazi jedan od dva ulaza u Ljetni vrt. Vrt se zapravo nalazi na otoku na mjestu gdje se iz rijeke Neve odvaja rijeka Fontanka. Ovu prekrasnu oazu geometrijskog oblika dao je napraviti Petar Veliki 1704. godine, a u njoj se nalazi više od 250 spomenika i bisti koje su radili pretežito majstori iz Venecije, rijetke biljke i cvijeće te niz fontana.

U vrtu je smještena i Ljetna palača čiji su stanovnici uživali u ljepoti vrta.

LJETNI-VRT

 

 

 • MOSTOVI PREKO RIJEKE NEVE

St. Petersburg ima 342 mosta preko rijeke Neve, a neki od njih poput mostova Trinity i Palace su zaista poseban užitak za promatrati dok se podižu kako bi mogli proći brodovi. Ako vam vrijeme dozvoljava, svakako se ukrcajte na neku turu brodom po rijeci, po mogućnosti pred zalazak sunca kako biste doživjeli grad na rijeci u punom sjaju.

NEVA-MOSTOVI

 

 

 • BIJELE NOĆI

Od kraja svibnja do početka srpnja noći u St. Petersburgu svijetle, a Bijele noći (Beliye Nochi ili White nights) obično traju od 11. lipnja do 2. srpnja.  St. Petersburg nalazi se otprilike u ravnini s drugim sjevernim gradovima poput Osla u Norveškoj ili Sewarda na Aljasci te ova pojava nije jedinstvena za ovaj grad, ali ju je tu najljepše doživjeti.

Gradska vlast svake godine organizira festival  „Zvijezde bijelih noćiju“ u kazalištu Mariinsky, iako se pojedina događanja održavaju i na drugim lokacijama.

Centralna proslava je Alye Parusa (Grimizna jedra) kada iznad grada pršti veličanstven vatromet, a velikim showom se službeno i okončava još jedna školska godina. Ova je tradicija počela odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata kada bi se škole ujedinile u proslavi završetka nastave. Naziv je dobila po knjizi Alexandera  Grina„Grimizna jedra.“

Tijekom Bijelih noćiju održava se i niz karnevala, od kojih je najveći i najpoznatiji onaj u Peterhofu, jednoj od četvrti St. Petersburga.

BIJELE-NOCI-ST-PETERBURG

 

 

 • PETERHOF

Peterhof je jedan od ljepših četvrti koju krasi jedinstvena arhitektura u atmosferi vrta i parka s pogledom na Finski zaljev.

Palača Peterhof je zapravo niz palača i vrtova koje je dao izgraditi Petar Veliki kao direktan odgovor na palaču Versailles Luja XIV. u Francuskoj.

Velika palača stoji na samom rubu druge terase, a krase je zidovi svijetložute boje sa stucco dekoracijama i pozlaćenim kupolama. Ispred nje prostire se stubište s nizom od 64 fontane i vodoskoka s kipom Samsona koji se bori protiv lava. Samsonov kip predstavlja vojnu slavu Rusije. Radi se o kopiji originalnog kipa Mikhaila I. Kozlovskyog, koju su nacisti uništili tijekom rata.

PETERHOF

 

 

 • PUSHKIN

Grad Pushkin, udaljen svega 25 km od St. Petersburga, nosi ime po literarnom geniju Puškinu, no treba odmah napomenuti kako on nije rodom iz ovog mjesta. Puškin se rodio u Moskvi, a u ovom je mjestu pohađao školu za djecu plemića, u doba kada je grad nosio ime Tsarskoye Selo. Njegov spomenik danas stoji pored Egipatskih vrata. Puškin je u inače St. Petersburgu živio do 1820. godine kada je protjeran iz grada zbog slavnog djela „Oda slobodi“.

U mjestu posjetite predivnu i grandioznu Katarininu palaču, Kinesko selo u Aleksandrovom parku te galeriju nazvanu po arhitektu Charlesu Cameronu, na čijim se terasama nalazi preko 50 figura iz antičke grčke i rimske povijesti.

PUSKIN-SELO

 

 • LENJINOVA STRAĆARA

Onima kojima nije teško potegnuti dosta izvan centra možda će biti zanimljiva Lenjinova straćara, zapravo replika slamnate straćare u kojoj se boljševički vođa Vladimir Lenjin skrivao u ljeto prije Oktobarske revolucije 1917. godine. Ruska vlast izdala je nalog za njegovim uhićenjem nakon divljih demostracija u srpnju pa je Lenjin odlučio napustiti St. Petersburg i skriti se u selu van grada.

Lenjin je obrijao bradu i nosio periku, pretvarajući se da je običan seljak na istočnoj obali jezera Sestroretskiy.

 

 • VRIJEME U ST. PETERSBURGU: Uglavnom hladno

 

U St. Petersburgu se nikad neće „skuhati od vrućine“, ali biste se zato mogli smrznuti ukoliko ne ponesete prikladnu odjeću. Naime, zime su tu izuzetno hladne, s temperaturama koje idu i do −40 °C. Prosječna temperatura u siječnju je −6 °C, što je par stupnjeva toplije nego u Moskvi. Snježni pokrivač traje otprilike 132 dana godišnje.

Rijeka Neva obično se smrzne već u studenom i takva ostaje sve do sredine travnja.

Ljeta su umjereno topla, s prosječnom temperaturom od 18 °C. Svejedno svi uživaju u sladoledu, poznatom kao morozhenoe, a možete ga naći na brojnim pokretnim štandovima diljem grada.