Bijele noći u St Peterburgu

St Peterburg

Svakog lipnja St. Petersburg i velik dio sjeverne Rusije doživljavaju fenomen poznate kao „Bijele noći.“ U prijevodu to znači da dan traje gotovo 24 sata i da nikad nije baš mrak, iako sunce „službeno“ zalazi na par sati. No kako ponovo izlazi za kojih dva sata, ne doživite nikad mrkli mrak.

 

Zapravo, sve više danjeg svjetla kreće krajem svibnja, a fenomen traje do početka srpnja i u to doba je zaista posebno posjetiti St. Petersburg jer se upravo tada održava i festival Bijele noći (Beliye Nochi).

 

Lokalci koriste prednost dugog dana, provedeći vrijeme vani, u kafićima i restoranima koji rade do dugo u noć kako bi zadovoljili sve goste. Neki čak rade non stop, baš kao i brojne turističke atrakcije. Zaista, i u 11 navečer imate osjećaj da poslijepodne.

 

Gradska vlast svake godine organizira festival  „Zvijezde bijelih noćiju“ u kazalištu Mariinsky, iako se pojedina događanja održavaju i na drugim lokacijama. Festival „Zvijezde bijelih noćiju“ počinje u svibnju i traje do srpnja, a održava se u kazalištu Mariinsky gdje možete pogledati fantastične klasične koncerte, operne i baletne izvedbe, naravno ako uspijete dobiti ulaznice.

BIJELE-NOCI

 

Centralna proslava je Alye Parusa (Grimizna jedra) nazvana tako po knjizi  Alexandera  Grina „Grimizna jedra.“  Proslavu, koja je počela kao tradicija obilježavanja kraja školske godine odmah po završetku Drugog svjetskog rata, karakterizira grandiozan vatromet, a velikim showom se službeno i okončava još jedna školska godina.

 

Održava se prvog dana ljeta i okuplja preko milijun ljudi koji na obali rijeke Neve gledaju bogati vatromet dok ispred njih prolazi jedrenjak s crvenim jedrima. Nevjerojatan prizor!

 

BIJELE-NOCI

 

Brojna događanja održavaju se diljem grada. Praktički gotovo svaki kutak ove metropole u znaku je Bijelih noćiju. Diskoteke i „beach“ klubovi poput Royal Beach Cluba na otoku Krestovsky, rade do jutra, a glavna avenija Nevsky Prospekt živa je u ponoć jednako kao u podne.

 

Ljubitelji književnosti jedva čekaju početak srpnja i Festival Dostojevskog, dok ljubitelji kazališta obožavaju Dugu noć muzeja. 

 

Duga noć muzeja je večer kada svi muzeji u St. Petersburgu nude besplatan ulaz kako bi posjetitelji mogli pogledati izložbe do malih noćnih sati ili čak do jutra.

 

Tijekom Bijelih noćiju održava se i niz karnevala, od kojih je najveći i najpoznatiji onaj u Peterhofu, jednoj od četvrti St. Petersburga.

 

Zaljubljenici u trčanje jedva čekaju međunarodni maraton koji se održava krajem lipnja ili početkom srpnja, a zanimljivo je da maraton počinje s tjesteninom! Kako bi sudionici mogli izdržati ogromnu udaljenost prvo moraju unijeti u organizam ugljikohidrate. Nakon toga mogu krenuti u utrku po gradu.