Moco Museum Amsterdam

Moco Museum Amsterdam

 

 

 

 

Muzej Moco Amsterdam

 

 

 

Moderni suvremeni (Moco) muzej svoj dom ima u Villi Alsberg, gradskoj kući s pogledom na Museumplein u srcu Amsterdama. Zgradu je 1904. projektirao Eduard Cuypers, nećak poznatog Pierrea Cuypersa koji je projektirao Glavni kolodvor u Amsterdamu i Rijksmuseum, koji se nalazi na suprotnom kraju trga. Ova privatna rezidencija bila je jedna od prvih obiteljskih kuća izgrađenih uz Museumplein i zadržala je tu funkciju do 1939. Nakon toga, kuća je puštena u ruke svećenicima koji su predavali u školi Saint Nicolas u Amsterdamu, a kasnije je pretvorena u ured za odvjetničku tvrtka.

 

Muzej Moco privatna je inicijativa Lionela i Kim Logchies. Izložena umjetnička djela posuđena su od njihove pažljivo kultivirane međunarodne mreže kolekcionara umjetnina.

 

 

 

Diamond Matrix

 

diamond matrix

 

 

 

Banksy

 

 

 

Moco sadrži nevjerojatnih 50 djela Banksya (rijetko viđenih unutarnjih slika i crteža, uz ulične freske poput Djevojke s balonom) britanskog umjetnika grafita.

 

Muzej Moco nudi kolekciju nekih od najpoznatijih djela Banksyja: Smijte se sada, Barkod, Djevojčica s balonom, Djeca na oružju, Ljubav je u zraku (Bacač cvijeća), Kate Moss, Rude Copper, Serija sirove nafte i mnogi drugi. Središnji dio izložbe je Beanfield čija je dimenzija 2,5 x 3,5 metra. Iako nije prikazan od 2009. godine, Beanfield ostaje važno djelo u opusu uličnog umjetnika, jer naglašava njegovu aktivističku narav.

Izložbu ‘’Laugh Now’’ Banksy nije nikad odobrio. Svako umjetničko djelo izradio je Banksy, a dalje ga je potvrdila Pest Control certifikatom o autentičnosti. Nadalje, Pest Control je jedino službeno tijelo koje može ovjeriti djela anonimnih uličnih umjetnika.

 

Banksy je u konačnici svjetski poznat po svojoj umjetnosti na otvorenom - uličnoj umjetnosti. Od velikih murala do emocionalnih djela poput Djevojke s balonom. Banksyjevu umjetnost možete pronaći na ulicama širom svijeta. Zanimljivo je da London ima karte koje označavaju mjesta takvih komada. Međutim, mnoga od tih mjesta nadgledaju se kako bi se zaštitila protiv vandalizma. Banksyjevi unutarnji komadi, koji uključuju originalna i jedinstvena djela na platnu, drvu i papiru, bili su mnogo manje izloženi. Ali sada, ova rijetka umjetnička djela možete pronaći i naći ćete u Muzeju Moco u Amsterdamu.

 

 

 

 

 

 

 

Banksy-Moco-Museum-Amsterdam

 

 

 

 

 

 

Banksy – Girl With Baloon

 

 

 

 

Banksy Museum Amsterdam

 

 

 

 

 

Mark Rothko – Black Blue Painting

 

 

 

 

 

 

black-blue-painting

 

 

 

 

 

Jean-Michel Basquiat - Flexibile

 

 

 

 

 

Flexibile

 

 

 

 

 

 

Andy Warhol – Dollar Sign

 

 

 

 

warhol dollar sign

 

 

 

 

 

Untitled (Telephone), Keith Haring

 

 

 

 

 

Untitled (Telephone), Keith Haring