Južna Koreja: Putovanje u Svibnju 2026.
JUŽNA KOREJA
Termin putovanja: 30.4. – 9.5.2026.
10 dana zrakoplovom iz Zagreba
SEUL – BUSAN – GYEONGJU – JEONJU– MUJU – GONGJU
Uključene su sve ulaznice i razgledavanja navedena u programu !

Program putovanja:
1.dan ZAGREB - DOHA
Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu kod šaltera središnjih informacija dva sata prije leta. Prijava na let QR 216 s polaskom iz Zagreba u 9.50 i slijetanjem u Dohu u
16.20. Nastavak putovanja letom QR 862 u 19.45.
2.dan SEUL
Dolazak u Seul u 10.30 po lokalnom vremenu. Preuzimanje prtljage, carinske formalnosti, susret s lokalnim vodičem te transfer u grad, u četvrt Gangnam u kojem se nalaze mnogobrojni restorani i barovi, butici te trgovački centri. To je živahan dio grada u kojem se može najbolje osjetiti duh Seula, a bio je i inspiracija za globalni hit Gagnam Style. Tu se nalazi i Coex Mall, najveći podzemni trgovački centar u Aziji s velikim izborom trgovina, zabavnih sadržaja te atraktivnog akvarija. Unutar centra je knjižnica Starfield, vrlo neobičnog modernog dizajna koja je zbog svog fotogeničnog i nesvakidašnjeg interijera postala nezaobilazno mjesto za ljubitelje Instagrama. Odlazak u hotel, prijava i slobodno vrijeme za odmor. Noćenje u hotelu.
3.dan SEUL
Doručak. Razgledavanje više od dva tisućljeća starog grada počinjemo u nedvojbeno najljepšoj i najvećoj od pet seulskih palača - Gyeongbokgung (Sjeverna palača). Izgrađena je 1395. godine, za vladavine prvog kralja iz dinastije Joseon. Kroz povijest simbol korejskog nacionalnog suvereniteta, Gyeongbokgung je uništena u prvoj japanskoj invaziji na poluotok 1592. no sva su zdanja u sklopu palače obnovljena u 19. stoljeću. Zanimljivo je da su najreprezentativnija zdanja dinastije Joseon, paviljon Gyeonghoeru i ribnjak oko paviljona Hyangwonjeong ostali relativno netaknuti kroz povijest. Posljednji puta je palača Gyeongbokgung obnovljena 1990. s impozantnim glavnim vanjskim vratima Gwanghwamun ispred kojih se nekoliko puta dnevno odvija 10-minutna ceremonija izmjene straže. Odlazak u obližnji kompleks Plave kuće gdje je do 2022. bila predsjednička rezidencija, čuvene između ostalog i zbog 150 tisuća plavih crjepova na elegantno oblikovanom krovu koji se prekrasno stapaju s planinom Bugaksan u pozadini. Uz kompleks je vrt s travnjakom Nokjiwon i perivojski park Mugunghwa, zasađen raznobojnim grmovima hibiskusa. Razgledavanje se nastavlja u turistički atraktivnom naselju Bukchon Hanok, prepunom tradicionalnih kuća hanok. U mnogima od tih kuća danas se nalaze kulturni centri, dizajnerske trgovine, restorani i čajane. U užurbanoj vrevi Seula doista nema boljeg mjesta na kojem se može uroniti u tradicionalnu korejsku kulturu. Nakon šetnje živopisnom ulicom Insadong, koja se nalazi u pješačkoj zoni Seula dolazak do hrama Jogyesa, važnog svetišta za korejske budiste. Izgrađen je 1395., ali je stradao u požaru, te je obnovljen u 20. stoljeću. Razgledavanje završava na tradicionalnoj tržnici Gwangjang, neizostavnoj adresi svih poznavatelja Seula i poklonika odlične korejske hrane. I sam prijevod imena prve stalne tržnice u Južnoj Koreji (okupljanje došljaka izdaleka i mjesto druženja) sugerira da cjelodnevni program treba završiti prepuštanjem okusima i mirisima Gwangjanga. Noćenje u hotelu.
4.dan SEUL – BUSAN
Doručak i transfer na željezničku stanicu te odlazak super brzim vlakom KTX (Korea Train Express) u Busan, drugi po veličini južnokorejski grad i užurbano lučko središte, poznato po svojim plažama, okolnim planinama i hramovima. Boravak u Busanu započinje u selu Gamcheon, koje je nakon višedesetljetne turobne prošlosti izraslo u živopisni turistički biser s fasadama pastelnih boja i mnoštvom murala te simboličnih skulptura. Smješteno na obroncima jedne od obalnih planina koje okružuju Busan, dobilo je nadimak Machu Picchu Busana. Potom odlazak u park Taejongdae poznat po litici. Litica Taejongdae nastala je djelovanjem morskih valova na stijene, a na tom dijelu obale još je mnoštvo zanimljivo oblikovanih geoloških formacija, uključujući i morske špilje. Šetnja šumovitim stazama i vožnja turističkim vlakom tijekom koje možete uživati u spektakularnom pogledu na pučinu i okolnu obalu. Slijedi razgledavanje najveće južnokorejske morske tržnice Jagalchi, simbola Busana, u čijem natkrivenom dijelu je mnoštvo tradicionalnih malih restorana koji nude odličnu hranu. U središtu gradskog parka Yongdusan, na uzvisini prekrivenoj šumom, a koja podsjeća na zmajevu glavu, smjestio se 120 metara visok Dijamantni toranj. Busanski arhitektonski simbol izgrađen je 1973. godine. Za kraj dana s vidikovca možete uživati u panoramskom pogledu na grad i ocean. Noćenje u hotelu
5.dan. BUSAN - GYEONGJU
Doručak. Vožnja oko sat vremena u Gyeongju, grad kojega zbog velikog broja arheoloških lokaliteta nazivaju i muzej bez zidova. Ne čudi stoga što je 2000. godine uvršten na popis zaštićene baštine UNESCO-a. Gyeongju je nekada bio prijestolnica Kraljevstva Silla (tada četvrti najveći grad na svijetu), a nakon što su se 668. n. e. tri kraljevstva (Silla, Baekje i Goguryeo) ujedinila i udarila temelje korejske državnosti, postao je središtem gospodarskog života Korejskog poluotoka. Posjet hramu Bulguksa, arhitektonskom remek djelu iz razdoblja kraljevstva Silla. Zapravo je riječ o kompleksu budističkih hramova, koji se sastoji od niza drvenih zgrada na uzdignutim kamenim terasama. U hramu, koji je pod zaštitom UNESCO-a pronađeni su najstariji svjetski drvorezi, poznati kao Dharani sutra, budistički tekstovi iz razdoblja između 704. i 751. godine. Razgledavanje kompleksa Daereungwon, koji sadrži 23 veće i manje kraljevske grobnice dinastije Silla. Među njima je i grobnica Cheonmachong u kojoj su pronađeni brojni artefakti uključujući zlatnu krunu i najstariju sliku pronađenu na Korejskom poluotoku. Slijedi razgled opservatorija Cheonseongdae, najstarijeg postojećeg astronomskog opservatorija u Aziji izgrađenog u 7. stoljeću. Čini ga 365 kamenih blokova, koji simboliziraju broj dana u godini, a točne informacije o metodama promatranja nisu poznate jer do danas nisu pronađeni instrumenti koji su se koristili za promatranje, kao ni zapisi zvjezdarnice. Uputit ćemo se potom prema Nacionalnom muzeju Gyeongju, jednoj od vodećih korejskih institucija specijaliziranih za kulturnu baštinu kraljevstva Silla, smještenog unutar povijesnog dijela grada. Cjelodnevno razgledavanje u Gyeongju završava posjetom palači Donggung i ribnjaku Wolji koji je izgrađen 674. godine. Ribnjak se sastoji od tri mala otoka i 12 malih brežuljaka. Povratak u hotel u Busanu. Noćenje.
6.dan BUSAN
Doručak. Dan započinje posjetom jedinom UN-ovom memorijalnom groblju na svijetu koje čuva uspomenu na sve strane vojnike poginule u trogodišnjem Korejskom ratu. Imena palih upisana su na impresivnom Zidu pamćenja. Daljnje razgledavanje Busana nastavlja se vožnjom preko najdužeg korejskog oceanskog mosta na dvije razine, visećeg Dijamantnog mosta (Gwangan), ukupno dugog više od 7,4 kilometra. Osim na beskonačni ocean, s njega se pruža prekrasan pogled na obližnje planine, otoke i plaže. Slijedi razgledavanje hrama Haedong Yonggungsa, koji se nalazi na samoj obali. Riječ je o vrhunskoj turističkoj atrakciji, budući da se većina hramova u Južnoj Koreji smjestila u planinskim predjelima. Hram je podignut 1376., a obnovljen 1970. uz posvećivanje posebne pozornosti bojama koje su se tradicionalno koristile kod izgradnje takvih građevina. Ispred njega nalazi se trokatna pagoda s četiri lava koji gledaju na ocean. Unutar špilje smjestilo se, u mnogočemu jedinstveno budističko svetište Gulbeop. Posebnost hrama jest i 108 stepenica koje se spuštaju prema moru i kamene svjetiljke koje obrubljuju stjenoviti krajolik. Potom odlazak na Otok kamelija (Dongbaekseom), koji se nalazi na jednom kraju plaže Haeundae, a kojega su dugogodišnji nanosi sedimenata zapravo učinili poluotokom, iako ga i dalje nazivaju otokom. U novoj urbanoj četvrti Busana, Centum Cityju, možete zaviriti u najpoznatiju korejsku šoping destinaciju, Shinsegae Centum City, najveću robnu kuću na svijetu kao i robnu kuću Lotte, sinonim za luksuzne brendove. Noćenje u hotelu.
7.dan BUSAN – JEONJU
Doručak. Vožnja do grada Jeonju u čijoj se povijesnoj jezgri ocrtava korejska tradicija i kultura. Tu je Hanok Village, dio koji je svoje povijesne čari zadržalo zbog opstanka više od 800 tradicionalnih hanok kuća. Njihova posebnost krije se u jedinstvenim rubovima krovova, blago podignutim prema nebu (s obzirom na to da su muškarci i žene morali biti odvojeni ispod istog krova, svaka kuća podijeljena je na dva dijela). Slijedi posjet svetištu Gyeonggijeon, koje je izgrađeno 1410. godine, za potrebe obavljanja obreda posvećenih precima. Značajno je i zbog portreta kralja Taejoa, osnivača dinastije Joseon, koji se ondje čuva. Nakon obilaska svetišta, tijekom kraće radionice i dobivenih uputa imat ćete mogućnost iskazati se u izradi korejskog hanji papira, koji se tradicionalno izrađuje od vlakana iz kore duda i sluzi biljke aibika. Hanji papir tijekom povijesti je bio poznat zbog svoje izuzetne kvalitete, UNESCO ga je uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine. Noćenje u hotelu.
8.dan JEONJU – MUJU – GONGJU – SEUL
Doručak. Odlazak do grada Muju i nadaleko poznatog kompleksa Taekwondowona, gdje ćete gledati taekwondo predstavu. Boljeg mjesta za to sigurno nema, budući da je ondje i stvorena borilačka vještina koju danas trenira gotovo 100 milijuna ljudi diljem globusa. Ime taekwondo pojavilo se inače tek 1955., kada je pod tim imenom integrirano više vrsta borilačkih vještina. U Južnoj Koreji izrastao je u dio kulturnog nasljeđa, naime svaki korejski učenik, i dječaci i djevojčice, nakon škole trenira taekwondo. Nastavak putovanja do grada Gongju i posjet tamošnjem nacionalnom muzeju. Na toj lokaciji nekada se nalazio grad Ungjin, prijestolnica drevnog Kraljevstva Baekje, zbog čega je i muzej posebno posvećen kulturi razdoblja Ungjin Baekje. Razgledava se i planinska utvrda Gongsanseong, izgrađena tijekom razdoblja Baekje (između 3. i 6. st.). To je jedna od najranije izgrađenih utvrda za zaštitu Gongjua i ima veliki povijesni značaj. Dolazak u Seul, smještaj u hotel i noćenje.
9.dan SEUL
Doručak. Slobodan dan u Seulu za aktivnosti po želji. Možete individualno razgledati neke od gradskih atrakcija koje vas zanimaju, iskoristiti vrijeme za kupovinu ili samo sjesti i odmoriti u nekom od mnogobrojnih restorana uz zadnji korejski obrok i promatrati užurbanost velegrada prije povratnog leta. Nakon odjave iz soba (do 11 sati) prtljaga ostaje u hotelu te će transfer na aerodrom u večernjim satima krenuti ispred hotela, u vrijeme po dogovoru s pratiteljem putovanja.
10.dan SEUL – DOHA – ZAGREB
Po dolasku na aerodrom prijava na let QR 859 s polaskom u 01.20. Dolazak u Dohu u 05.30 po lokalnom vremenu te nastavak letom QR 217 u 09.05 iz Dohe s dolaskom u Zagreb u 14.00.


Cijena po osobi:
FM cijena 2.430,00 €
Redovna cijena 2.490,00 €
Cijena uključuje:
- prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
- pristojbe zračnih luka
- 3 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Seulu
- 3 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Busanu
- 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Jeonju
- kartu za KTX vlak na relaciji Seul – Busan
- uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
- uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku na cijelom putovanju
- sve prijevoze prema programu turističkim autobusom
- taekwondo predstava u gradu Muju
- ulaznice za sve lokalitete navedene u program
- sva razgledavanja navedena u program u pratnji lokalnog vodiča
- troškove organizacije putovanja
Cijena ne uključuje:
- doplata za jednokrevetnu sobu 570 €
- putno osiguranje
- napojnice za lokalnog vodiča i vozača (minimum 5 € po danu boravka)
Minimalni broj putnika u grupi: 20
Viza
Hrvatskim državljanima za ulazak u Južnu Koreju i boravak do 90 dana nije potrebna viza. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.
Napomene:
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Južne Koreje te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
- Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima.
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
JUŽNA KOREJA - INFORMACIJE:
Službeni naziv: Republika Koreja
Politički sustav: republika s predsjedničkim sustavom
Geografski položaj: južni dio Korejskog poluotoka, na kopnu graniči samo sa Sjevernom Korejom
Površina: 99.720 km2
Broj stanovnika: 51.715.162 – gotovo polovina živi na sjeverozapadu zemlje, na širem području Seula i Incheona
Glavni grad: Seul
Ostali veći gradovi: Busan, Incheon, Daegu, Daejon, Gwangju
Jezici: korejski (službeni), pismo hangul
Religija: kršćani 27,6%, budisti 15,5%, neopredijeljeni 56,9%
Vremenska zona: UTC/GMT +09:00 (KST)
Novčana jedinica: južnokorejski won (KRW); 1 won = 100 chona
Korisna web stranica: https://overseas.mofa.go.kr/hr-hr/index.do
Top 10 jela koja morate probati u Južnoj Koreji
1. Bibimbap
Bibimbap je jedno od najpoznatijih korejskih jela, čija povijest seže daleko u prošlost. Nastao je kao način da se iskoriste preostali sastojci uoči Lunarne nove godine, ali s vremenom je postao simbol korejske kuhinje. U tradicionalnom obliku, bibimbap se poslužuje u vrućoj kamenoj zdjeli (dolsot), koja omogućuje da se sastojci zapeku dok se poslužuju. Zdjelu ispunjava sloj kuhanje riže, preko koje se pažljivo slažu šareni slojevi povrća, poput špinata, klica graha, mrkve i ukiseljene kineske rotkve. Estetika igra veliku ulogu u pripremi ovog jela, jer je cilj da jelo izgleda privlačno, sa šarenim kombinacijama. Na vrhu se često dodaje sirovi žumanjak i tanko narezana sirova govedina, a nakon miješanja, ovi sastojci se kuhaju u dodiru s vrućom zdjelom, stvarajući bogat okus. Bibimbap se obično začinjava gochujangom (korejskom čili pastom) koja mu daje pikantnost.
2. Kimchi
Kimchi nije samo prilog, već srž korejske kulinarske tradicije. Ovaj fermentirani kineski kupus (baechu kimchi) poznat je po svojoj pikantnoj, kiselkastoj noti koja obogaćuje gotovo svaki obrok. Proces fermentacije traje tjednima ili mjesecima, tijekom kojeg se kupus miješa s čilijem, češnjakom, đumbirom i drugim začinima, stvarajući jelo bogato probiotikom i nevjerojatno zdravim za probavu. Kimchi je toliko popularan da postoji mnogo različitih verzija, uključujući i one s morskim plodovima ili rotkvicom. Osim kao prilog, kimchi se koristi i u drugim jelima, poput kimchi juhe ili čak palačinki. Jedna od popularnijih varijanti je kimchi jeon, pikantna, hrskava palačinka koja je idealna za vegane, a istovremeno bogata okusom i hranjivim vrijednostima.
3. Pržena riža s kimchijem
Pržena riža s kimchijem (kimchi bokkeumbap) je jednostavno, ali vrlo ukusno jelo koje se priprema prženjem svinjetine ili drugih proteina s kimchijem i rižom. Ključni sastojci su sezamovo ulje, koje daje bogat, orašasti okus, i mladi luk koji dodaje svježinu. Prženje omogućuje da kimchi oslobodi svoju kiselost i pikantnost, stvarajući savršenu ravnotežu okusa. Na kraju, jelo se obično ukrašava prženim jajetom, čiji tekući žumanjak produbljuje bogatstvo okusa kada se pomiješa s rižom. Ovo je idealno jelo za brzi ručak ili večeru, a može se prilagoditi različitim ukusima i preferencijama.
4. Sundubu Jjigae
Sundubu jjigae je iznimno popularno varivo u Koreji, poznato po svojoj bogatoj, začinjenoj juhi koja sadrži mekani tofu (sundubu) i morske plodove. Varivo se kuha i poslužuje u vrućoj glinenoj zdjeli, što mu daje poseban okus i atmosferu. Okus dolazi od gochujanga, korejske čili paste, i često se obogaćuje češnjakom, đumbirom i sezamovim uljem. Sundubu jjigae je posebno popularan tijekom hladnijih dana jer pruža utjehu i toplinu. U njemu se nalaze razni sastojci poput školjki, lignji i povrća, a tekstura mekanog tofua daje jelu savršenu ravnotežu između nježnosti i pikantnosti.
5. Bulgogi
Bulgogi je klasično korejsko jelo koje u prijevodu znači "vatreno meso", što se odnosi na način pripreme. Govedina, svinjetina ili piletina mariniraju se u mješavini sojinog umaka, šećera, sezamovog ulja, češnjaka i soka od korejske kruške, što mesu daje slatkastu notu i nevjerojatnu sočnost. Nakon mariniranja, meso se peče na roštilju, obično na stolu ispred gostiju, stvarajući interaktivno iskustvo. Bulgogi se poslužuje uz razne priloge (banchan), uključujući kimchi, rižu i salate, čineći ga obrokom koji je bogat okusima i teksturama.

6. Tteokbokki
Tteokbokki je popularno uličko jelo koje se sastoji od mekanih rižinih kolačića (tteok) kuhanih u pikantnom umaku na bazi gochujanga, korejske fermentirane čili paste. Ovaj začinjen, pomalo slatkast umak savršeno nadopunjuje žvakaću teksturu rižinih kolačića. U jelo se često dodaju riblji kolačići (od surimi paste) i prepeličja jaja, što ga čini zasitnim i hranjivim obrokom. Tteokbokki je jedno od najomiljenijih jela među mladima i lako ga je pronaći na gotovo svakom korejskom štandu s uličnom hranom.
7. Japchae
Japchae je tradicionalno korejsko jelo s rezancima od slatkog krumpira (dangmyeon), poznatima po svojoj prozirnoj i žvakaćoj teksturi. Rezanci se obično prže sa sezamovim uljem, povrćem poput špinata, mrkve i gljiva te začinima poput sojinog umaka i šećera, stvarajući savršenu ravnotežu između slatkog i slanog okusa. Japchae je popularno kao predjelo ili prilog na korejskim svečanostima, ali je dovoljno bogato da se jede i kao glavno jelo.
8. Kan poong gi
Kan poong gi je korejska verzija pohane piletine, dvaput pržene kako bi se dobila dodatna hrskavost, a zatim prelivena začinjenim umakom na bazi češnjaka i čilija. Piletina se prije prženja marinira u sojinom umaku, čiliju i šećeru, što joj daje izuzetno bogat okus. Nakon prženja, komadići piletine premazuju se ljutkastim umakom koji piletini daje karakterističnu kombinaciju slatkoće i začinjenosti. Ovo je omiljeno jelo među ljubiteljima pikantnih okusa.
9. Yook hwei
Yook hwei je korejski tartar od govedine, začinjen sezamovim uljem, sojinim umakom i šećerom, s dodatkom korejske kruške koja daje slatku svježinu. Na vrhu jela često se nalazi sirovi žumanjak koji se miješa s govedinom kako bi obogatio okus i teksturu. Yook hwei je sofisticirano jelo koje se često poslužuje na svečanim događanjima, a često se ukrašava borovim orasima za dodatni luksuzni dojam.
10. Mandu
Mandu su korejski knedli, koji se mogu kuhati na pari, pržiti ili kuhati, te se pune piletinom, povrćem ili mesom. Postoje različite metode pripreme: kuhani na pari (jjin-mandu), prženi (kun-mandu) ili kuhani u juhi (mul-mandu). Mandu su često dio obroka za posebne prilike ili kao prilog. Njihova svestranost omogućuje kombiniranje različitih okusa i tekstura, ovisno o načinu kuhanja i punjenju.
Za ljubitelje korejske hrane, ovo su jela koja predstavljaju srž korejske kuhinje, te ne smiju biti propuštena na vašem gastronomskom putovanju kroz Južnu Koreju.

Preporučujemo putno osiguranje jedne od osiguravajućih kuća. Agencija ima zaključenu Policu osiguranja od odgovornosti organizatora kod Adriatic osiguranja, broj police OV0682948461 i jamčevno osiguranje kod Adriatic osiguranja, broj police OV0682948460. Organizator zadržava pravo promjene rasporeda sadržaja programa u slučaju više sile. Ostali uvjeti prema OPĆIM UVJETIMA INTEGRALA ZAGREB d.o.o. Zagreb, 18.7.2025.