Jordan 8 dana - Studeni 2024

Putovanje u Kraljevinu Jordan 8 dana zrakoplovom iz Zagreba - Studeni 2024.

 

Na putovanju obilazimo: AMMAN – PUSTINJSKI LJETNIKOVCI – MADABA – PLANINA NEBO -  BETHANY – AJLUN – JERASH – MRTVO MORE – MALA PETRA - PETRA - WADI RUM - AQABA 


Kraljevina Jordan jedna je od najliberalnijih i najmirnijih kutaka arapskog svijeta, zemlja bogate tradicije i prirodnih ljepota. Na tom prostoru izmjenjivale su se razne civilizacije kroz povijest koje su nam u nasljeđe ostavile drevne gradove te jedno od novih svjetskih čuda i najveću znamenitost Bliskog Istoka - Petru, legendarni izgubljeni grad isklesan u crvenim stijenama. Od Jerasha, jednog od najbolje očuvanih rimskih gradova koji je stoljećima bio zakopan pod debelim slojem pijeska do obala svete rijeke Jordan, Mrtvog i Crvenog mora, arapskih i križarskih utvrda razbacanih po brežuljcima sve do mistične pustinje Wadi Rum. Priroda i rad ljudskih ruku oblikovale su bogatstvo ovog malog, ali čudesnog kraljevstva.


TERMIN PUTOVANJA: 2.11. – 9.11.2024.

Program putovanja: 

1. dan     ZAGREB - ISTANBUL 
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci u Zagrebu u 17.55 sati kod šaltera središnjih informacija. Prijava na let TK 1056 u 19.55 sati. Dolazak u Istanbul u 00.10 po lokalnom vremenu. Nastavak leta na liniji TK 814 u 02.20 za Aman.

2. dan     AMAN – PUSTINJSKI LJETNIKOVCI 
Dolazak u Aman u 04.30. Nakon ishođenja vize te carinskih formalnosti transfer u hotel u Amanu na kratko noćenje i kasniji doručak. Razgledavanje Amana. Glavni grad Jordana fascinantan je grad kontrasta, jedinstven spoj starog i novog smještenog na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. Gradske četvrti su raznolike u kulturnom i povijesnom kontekstu; od užurbanosti starih tržnica u središtu grada do moderne trgovačke četvrti, velebne džamije kralja Abdulaha do spektakularnih ostataka građevina iz rimskog perioda. Posjet citadeli na uzvisini s koje se pruža panoramski pogled na veći dio grada. Na citadeli se još uvijek mogu vidjeti ostaci Herkulovog hrama, rimskog kazališta, bizantske crkve, te kompleks palače Umayyad iz 8.stoljeća. U popodnevnim satima vožnja kroz pustinjski predio istočno od Amana do gradića Azrak u čijoj se okolici nalaze Omejidski dvorci - ljetnikovci iz 8. stoljeća od kojih su najpoznatiji  Amra, Azrak i Kharaneh. To su očuvani, atraktivni spomenici rane islamske arhitekture i umjetnosti, a pretpostavlja se da su imali više namjena kao što su odmorišta za karavane, mjesta za lov i zabavu. Amra je  uvrštena u popis UNESCO-ve svjetske baštine zbog očuvanih freski na unutarnjim zidovima. Povratak u Aman. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan     AMAN- ANJARA - AJLUN - TELL MAR ELIAS – JERASH – AMAN 
Doručak  Kratka vožnja prema sjeveru kroz krajolik različit od ostatka zemlje kojim dominiraju maslinici i zelenilo do kršćanskog svetišta u Anjari. Tu je mala crkva sagrađena oko špilje u kojoj su se po predaji odmarali Isus, Marija i učenici tijekom putovanja između Jeruzalema i Galileje. Po dolasku u Ajlun razgledavanje dobro očuvane i atraktivne utvrde iz 12. st., iz Saladinova vremena. Smještena na vrhu brda, dominirala je glavnim rutama koje vode u dolinu rijeke Jordan i štitila trgovačke putove iz Sirije prema jugu. Desetak kilometara od Ajluna nalazi se arheološki lokalitet Tell Mar Elias. Po drevnoj predaji to je bilo rodno mjesto proroka Ilije. U arheološkim iskapanjima prije dvadesetak godina otkriveni su ostaci crkvenog kompleksa iz ranog 7. st. s mozaicima. Kratak obilazak i polazak za obližnji Jerash (antička Gerasa), još jednu veliku turističku atrakciju i najveće arhitektonsko blago Jordana nakon Petre. Smatra se jednim od najvećih i najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na Bliskom istoku. Procvat grada datira iz 2. i 3. st. kad je bio trgovačko središte, a na važnosti nije izgubio niti u bizantsko doba, sve dok ga nije razorio potres u 8. st. Krase ga popločane ulice, kolonade, hramovi na vrhovima brežuljaka, kazališta, prostrani javni trgovi, terme, fontane i zidine s kulama i vratima. Povratak u Aman i slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu. 

4. dan     AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – BETHANY – MRTVO MORE 
Nakon doručka kraća vožnja do Madabe koja nosi titulu grada mozaika zbog mnogih crkava ukrašenih mozaicima iz bizantskih vremena, od kojih je najpoznatiji mozaik karte Palestine iz 6. stoljeća u crkvi sv. Jurja. Gradić je također turistički atraktivan za kupnju lokalnih suvenira. Nedaleko se nalazi Planina Nebo gdje se pretpostavlja da je Mojsijev grob i otkuda je po prvi puta ugledao obećanu zemlju Izrael. Na vrhu brda nalazi se moderna crkva sagrađena na temeljima bizantske bazilike iz 4. stoljeća s nekoliko mozaika u unutrašnjosti. Za lijepa vremena s planine se puža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan i dijelove Izraela. Odlazak u Bethany. Prema novijim arheološkim istraživanjima u organizaciji UNESCO-a pretpostavlja se da je to mjesto na kojem je Ivan Krstitelj propovijedao i gdje je Isus kršten. Prema nalazima još u prvim stoljećima to je bilo hodočasničko središte. Nakon razgledavanja kratka vožnja do Mrtvog mora, najdubljeg slanog jezera na svijetu. Izuzetno visoki salinitet onemogućava tijelu da potone što je iznimni fenomen te kao takav privlači veliki broj turista. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za kupanje i razonodu. Večera i noćenje.

5. dan     MRTVO MORE – KERAK – MALA PETRA -  PETRA 
Doručak. Slijedi vožnja do obližnjeg spektakularnog kanjona Wadi Al Mujib i zaustavljanje na vidikovcu. Nakon fotografiranja i uživanja u panorami polazak prema Keraku, jednoj od najpoznatijih i najvažnijih obrambenih utvrda koju su izgradili križari u 12. stoljeću kako bi osigurali siguran prolaz hodočasnicima u Svetu zemlju. Utvrda se nalazi na 900 metara nadmorske visine te dominira krajolikom pod kojim se proteže stara Kraljevska cesta, nekada bitna trgovačka ruta, dio Puta svile. Odlazak u Malu Petru, kao što i samo ime sugerira arheološko nalazište grada vrlo slično Petri, samo manjeg. Strukture građevina uklesanih u stijene još su uvijek impresivne, a pogled na planinski krajolik je nezaboravan. I u Malu Petru se dolazi kroz kratki kanjon na kraju kojeg se otvara pogled na grad. Pretpostavlja se da je grad bio predgrađe Petre u kojem su se zaustavljale karavane na Putu Svile prije ulaska u samu Nabatejsku prijestolnicu. Nakon razgledavanja odlazak u obližnji hotel u Petri. Večera i noćenje.

6.dan     PETRA – WADI RUM 
Doručak. Razgledavanje veličanstvene Petre, simbola Jordana i jednog od novih sedam svjetskih čuda, lokalitet pod zaštitom UNESCO-a. Grad urezan u stijene prije vise od 2000 godina gradili su arapski nomadi Nabatejci kao trgovačku postaju da bi s vremenom postao glavni grad nabatejskog kraljevstva. Vješti zanatlije i klesari u mekim stijenama gradili su grobnice, palače i hramove skriveni u dolini okruženoj planinama. I danas se do Petre može doći samo kroz Siq, 1,2 km dugi kanjon na kraju kojeg se otvara pogled na najpoznatiju atrakciju lokaliteta Al Khazneh, poznatu kao Riznicu. Razgledavanje u pratnji vodiča i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Petre. U popodnevnim satima odlazak u Wadi Rum, jedan od najpoznatijih i najljepših pustinjskih krajolika na svijetu. Smještaj u kvalitetnom beduinskom kampu i večera uz tradicionalne jordanske i beduinske specijalitete. Uživanje pod zvjezdanim nebom u nesvakidašnjem ambijentu pustinje.

7.dan     WADI RUM – AQABA 
Doručak  Wadi Rum je pustinja čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama oduševljava turiste. Proglašen je zaštićenim područjem, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom, ali su sačuvala svoje tradicionalne vrijednosti. Jeep safari u trajanju od 2 sata gdje ćete se moći uvjeriti u ljepote ove neobične i mistične pustinje te zašto je zovu - mjesečeva dolina! Granitne stijene oštrih vrhova, klanci, rascjepi, kanjoni i dine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Odlazak iz pustinje i polazak prema Crvenom moru u Aqabu, jedini jordanski grad na Crvenom moru. Grad je radi svog specifičnog položaja luka i trgovačko središte već tisućama godina. Zbog prirodnih ljepota obližnjih pustinjskih planina i koraljnih grebena Crvenog mora, grad se sve više pretvara u turističku meku. Panoramski razgled grada, šetnja sukom ili fakultativno izlet brodom do koraljnog grebena. Slobodno vrijeme do transfera na aerodrom u večernjim satima.  Prijava na let za Istanbul TK 832 s odlaskom iz Aqabe  u 00.50

8.dan    ISTANBUL – ZAGREB 
Dolazak u Istanbul u 5.25 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb letom TK 1053 u 8.15 i slijetanje u Zagreb u 8.25.


Cijena po osobi 

First minute: 1.360,00 €  

Redovna cijena: 1.390,00 €

U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • aerodromske takse
 • 5 polupansiona prema programu i 1 noćenje s doručkom u hotelima (2 polupansiona i noćenje s doručkom u Amanu u hotelu 4* ; 1 polupansion u hotelu 4* na Mrtvom Moru; 1 polupansion u hotelu 3*/4* u Petri; 1 polupansion u kvalitetnom pustinjskom kampu u Wadi Rumu )
 • lokalni vodič na hrvatskom jeziku
 • pratitelj putovanja 
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • džip safari u Wadi Rumu 
 • sve ulaznice za lokalitete prema programu
 • grupna viza za Jordan
 • besplatna voda u autobusu / 1 bočica dnevno po osobi 
 • troškovi organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • doplata za jednokrevetnu sobu 230,00 €
 • doplata za bubble šator u pustinjskom kampu u Wadi Rumu od 65 €, na upit
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (ukupno cca 35 €, plaćanje na licu mjesta)
 • putna osiguranja

Popust 

 • za treću odraslu osobu u trokrevetnoj sobi 35,00 € 
 • za dijete do 12 godina 90,00 € 

Fakultativno

 • izlet brodom u trajanju od oko 4 sata iz Aqabe do koraljnih grebena u Crvenom moru s ručkom 50 € ( uključuje i najam opreme za snorkeling )
 • zajednička večera u gradskom restoranu prije odlaska na aerodrom 25 € 

Izleti se prijavljuju u poslovnici, a plaćanje je na licu mjesta 

Minimalni broj putnika u grupi : 20 

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Jordan trebaju vizu , dobiva se na graničnom prijelazu. Za vizu je potrebno dostaviti agenciji  podatke iz putovnice -  puno ime I prezime,  broj putovnice i do kada vrijedi , datum rođenja . Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju i imati 1 praznu stranicu. Molimo vas da agenciji dostavite podatke najkasnije 25 dana prije polaska.

Svi putnici moraju ispuniti obrazac putne deklaracije na https://gateway2jordan.gov.jo prije putovanja.

Prtljaga

 • Na let možete ponijeti 1 komad ručne prtljage težine do 8 kg i predati 1 komad prtljage do 30 kg besplatno. Višak prtljage dodatno se naplaćuje prema cjeniku zrakoplovne kompanije

Napomena

 • u Petri se od mjesta za parking autobusa do kanjona i kroz kanjon uglavnom ide pješice,
 • no za one koji teže hodaju postoji prijevoz električnim automobilima, cijena povratne vožnje je  oko 35 $ i plaća se kod ulaska u vozilo. Voze samo do kraja kanjona.
 • Druga mogućnost je da unajmite konje, mazge ili magarce od parkinga do ulaska u kanjon ili na samom lokalitetu Petre ( ne i kroz kanjon ). Plaća se direktno vlasnicima životinja i cijena ovisi o tome koliko se koristi usluga ( minimalno 5 $ ).
 • jahanje deva u Wadi Rumu cca pola sata oko 20 $ / po dogovoru s goničima deva

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja do iznosa većeg od 5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 
 • Datum izrade programa 1.9.2023.

Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Korisna web stranica: www.visitjordan.com  

Jordan 
Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
Površina: 89 342 km2
Broj stanovnika: 11 milijuna
Glavni grad: Amman
Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
Religija: muslimani oko 95% 
Vremenska razlika: +1 sat / zimi +2 sata
Novčana jedinica: jordanski dinar – JOD 
Kupovina: oslikana keramika, lokalne slastice i karamelizirano voće, mirodije, maslinovo ulje, srebrni i zlatni nakit
Klima: vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja
Odjeća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece te topliju, slojevitu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja.Preporučujemo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
Hrana i piće: hrana je slična kao u zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela i domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +962


 

ID: Integral
17.10.2024. - 24.10.2024.
cijena od 1,360.00 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1,360.00 €

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Maroko

USA