Zlatni zapad Amerike

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

ZLATNI ZAPAD AMERIKE 12 DANA/10 NOĆENJA

DATUM PUTOVANJA: 24.2.-6.3.2020.

DODATNA VRIJEDNOST: ULAZNICE U NACIONALNE PARKOVE I NAPOJNICE SU UKLJUČENE U CIJENU


PROGRAM PUTOVANJA

1.dan: ZAGREB – PARIZ – LOS ANGELES
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb, dva sata prije polijetanja zrakoplova. Podjela putnih dokumenata i prijava na let. Polijetanje zrakoplova na liniji AF5075 (Air France) za Pariz u 09:00 sati. Dolazak u Pariz u 11:05 sati. Nastavak leta na liniji AF072 za Los Angeles u 13:20 sati. Dolazak u Los Angeles predviđen je u 16:10 sati. Nakon kontrole putovnica i carinskih formalnosti organizirani transfer prema hotelu. Prijava u hotel, noćenje.
    
2.dan: LOS ANGELES – CALICO – LAUGHLIN
Doručak. Odlazak prema Laughlinu kroz Calico. Calico je grad duhova i bivši rudarski grad u okrugu San Bernardina, smješten u planinama regije Mojave Desert, osnovan je 1881. kao grad rudnika srebra, a danas je pretvoren u županijski park Calico Ghost Town. Zatim nastavak putovanja prema Laughlinu koji se nalazi 150 km južno od Las Vegasa. Laughlin je također jedan od „kockarskih“ gradova prepun kockarnica koje se nižu niz pješačku zonu grada i uz rijeku Colorado. Odlazak prema hotelu. Noćenje.

3.dan: LAUGHLIN – GRAND CANYON – FLAGSTAFF
Doručak. Odlazak prema Grand Canyonu. Zaustavljanje u centru za posjetitelje kako biste saznali više o tim prirodnim ljepotama. Nacionalni park Grand Canyon, u Arizoni, dom je ogromnog kanjona čiji slojevi stijena crvene boje otkrivaju milijune godina geološke povijesti. Prekrasni pogledi pružaju se s promatračkih stanica Yavapai i Mather Point. Slobodno vrijeme za uživanje u pogledu, a zatim nastavak putovanja prema Flagstaffu, gradu u državi Arizona, koji je okružen najvišom planinom Arizone (Humphreys Peak), pustinjom i borovim šumama. Odlazak u hotel. Prijava i smještaj te noćenje.

4.dan: FLAGSTAFF – MONUMENT VALLEY – LAKE POWELL – PAGE
Doručak. Dan započinje odlaskom u dolinu Monument, gdje se nalaze najpoznatije filmske kulise za snimanje vestern filmova, a prostire se na području indijanske zemlje, rezervatu koji pripada narodu Navajo. Uživajte u vožnji fascinantnim krajolikom gdje crveni stožasti brežuljci i kameni stupovi krase ovu dolinu i čine ju posebnom. Ručak pripremljen od strane vašeg Navajos domaćina i zatim nastavak putovanja do jezera Powell koje služi kao rezervoar vode na rijeci Colorado, a okružuje granicu između Utaha i Arizone. Večera. Odlazak u hotel, prijava, smještaj i noćenje.

5.dan: PAGE – BRYCE – ZION – LAS VEGAS
Nakon doručka odlazak u Las Vegas preko Brycea i Ziona. Nacionalni park Zion jugozapadni je prirodni rezervat Utaha kojeg odlikuju strme crvene litice zionskog kanjona kroz koji teče rijeka Virgin u smaragdne bazene sa slapovima i visećim vrtom. Zatim slijedi odlazak prema kanjonu Bryce. Nacionalni park Bryce Canyon, izniman rezervat u južnom Utahu, poznat je po svojim liticama koje će vas ostaviti bez daha svojom simfonijom raznih boja i oblika. Glavna cesta parka vodi niz prirodno oblikovane amfiteatare u stijenama dubokim i do 150 m. Na kraju dana dolazak u Las Vegas, svjetsku prijestolnicu zabave, svijetla, kockanja i noćnog života. Smještaj u hotel. Preporučujemo vožnju limuzinom po Stripu ili neku od aktualnih predstava koje su uvijek dobro posjećene, poput: Cirque du Soleil at Night – Criss Angel, Zarkana – akrobatic rock show. Noćenje.

6.dan: LAS VEGAS – DEATH VALLEY – BAKERSFIELD
Doručak. Odlazak prema Nacionalnom parku Death Valley koji se nalazi u istočnoj Kaliforniji, jugoistočno od planine Sierra Nevada. Death valley je jedno od najtoplijih mjesta na svijetu, uz pustinje na Bliskom Istoku, gdje se ujedno nalazi i točka najniže nadmorske visine u Sjevernoj Americi, na 85 m ispod razine mora. Nastavak putovanja prema Bakersfieldu. Smještaj u hotel i noćenje.

7.dan: BAKERSFIELD – MONTEREY – CARMEL – MERCED  
Doručak. Odlazak prema sjeveru San Francisca, jednom od „europskih“ gradova SAD-a. Zaustavljanje u Montereyu i Carmelu, dva šarmantna grada s galerijama, pekarama i kafićima. Vožnja poluotokom Monterey, jednom od najljepših slikovitih zapadnih obala. Nastavak putovanja prema Mercedu. Smještaj u hotel i noćenje.

8.dan: MERCED – SAN FRANCISCO
Doručak. Odlazak u posjetu Sausalitu, zatim vožnja čuvenim mostom Golden Gate, a zatim uživanje u najšarmantnijem dijelu zaljeva s brodskim kućicama koje su umjetnici izgradili nakon 2. svjetskog rata. Odlazak u hotel i smještaj. Noćenje.

9.dan: SAN FRANCISCO
Doručak. Uživajte u obilasku grada koji uključuje Chinatown, Twin Peaks, Civic centar, trg Union, financijsku četvrt, ulicu Lombard i trg Alamo. Slobodno vrijeme za šetnju ili ručak. Povratak u hotel i noćenje.

10.dan: SAN FRANCISCO – BARSTOW
Doručak. Odlazak u Barstow, rudarsko središte i željeznički grad u pustinji Mojave vozeći se Route-om 66. Po dolasku u hotel, smještaj i noćenje.

11.dan: BARSTOW – LAS VEGAS – LOS ANGELES
Doručak. Polazak prema Las Vegasu. U poslijepodnevnim satima dolazak u Las Vegas i odlazak u zračnu luku. Prijava na let AF065 i polijetanje zrakoplova u 15:30 sati.

12.dan: PARIZ – ZAGREB
Dolazak u Pariz u 11:15 sati. Nastavak putovanja prema Zagrebu u 12:30 sati i predviđeno slijetanje u Zagreb u 14:20 sati.

 

Cijena paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 21.680 kn

Cijena paket-aranžmana po osobi u trokrevetnoj sobi: 19.980 kn

Cijena paket-aranžmana po osobi u četverokrevetnoj sobi: 18.980 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu (na cijenu dvokrevetne sobe): 4.990 kn

Zrakoplovne pristojbe (2.690 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.

 

Minimalan broj putnika: 15

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE:
povratnu aviokartu, zrakoplovne pristojbe, 10 noćenja s doručkom u hotelima 3* u standard sobama: 1 noćenje u Los Angelesu, 1 noćenje u Laughlinu, 1 noćenje u Flagstaffu, 1 noćenje u Page-u, 1 noćenje u Las Vegasu, 1 noćenje u Bakersfieldu, 1 noćenje u Mercedu, 2 noćenja u San Franciscu, 1 noćenje u Barstowu, razglede i ulaznice za sve što se posjećuje prema programu putovanja, svi transferi, lokalnog vodiča/vozača, pratitelja putovanja, napojnice za lokalnog vodiča/vozača, organizaciju i prodaju putovanja.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
dodatne obroke, fakultativne izlete, vizu, osobne troškove, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo).

Viza: Potrebna za državljane Republike Hrvatske.

Potrebna dokumentacija za izradu vize: putovnica, fotografija (dimenzije 5x5cm), potvrda o ispunjenom obrascu DS-160 (stiže na email nakon ispunjavanja obrazaca), potvrda o uplati naknade i zakazivanju termina, potvrda o zaposlenju (s podacima o radnom stažu, godišnjem odmoru), potvrda o prosječnim plaćama, zadnja tri mjeseca (platne liste), garantno pismo od organizatora putovanja, roditelji – rodni list djeteta koji ne putuje s vama, osobe u braku – vjenčani list, vlasnici nekretnine – dokaz o vlasništvu, privrednici – obrtnica, dokaz o godišnjim prihodima i plaćenom porezu, studenti/učenici – indeks/potvrda iz škole, mlađi od 18 godina – rodni list i potvrda ovjerena kod javnog bilježnika kojom oba roditelja odobravaju putovanje.

Napomene:
•    Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
•    Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
•    Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
•    Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
•    Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda. Postoji mogućnost služenja doručka u hotelima u papirnatim/plastičnim tanjurima i čašama.
•    Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr
Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.

Opće informacije:

SLUŽBENO IME: Sjedinjene Američke Države
DRŽAVNO UREĐENJE: predsjednička savezna republika
GLAVNI GRAD: Washington, oko 7.4 milijuna  (2017 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA:  Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, poznatiji kao Atlanta Airport
JEZIK: engleski (službeni)
RELIGIJA: protestanti 46.5%, katolici 20.8%, judaisti 1.9%, mormoni 1.6%, muslimani 0.9%, Jehovini svjedoci 0.8%, budisti 0.7%, hinduisti 0.7%, ostalo 1.8%, (2014.)
NOVAC: USD (američki dolar); 1 USD = 100 centa
BROJ STANOVNIKA: oko 327.5 milijuna  (po popisu stanovništva iz 2017. god).
POVRŠINA: oko 9.834.000 km²
STRANA VOŽNJE: desna
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Država u Sjevernoj Americi, između Tihog oceana na zapadu, Atlantskog oceana na istoku i Meksičkog zaljeva na jugu. Na sjeveru graniči s Kanadom, a na jugu s Meksikom. Teritoriju SAD-a također pripadaju Aljaska na sjeverozapadnom djelu Sjeverne Amerike, te Havajsko otočje u Tihom oceanu.
KLIMA: Pošto je SAD velika država, u njoj se miješa veliki broj kima. No, generalno gledajući, ima kontinentalnu klimu, sa toplim i suhim ljetima, te hladnim zimama. Ali, postoje iznimke. U zapadnom djelu, do Tihog oceana, klima je hladna i vlažna u sjevernim dijelovima, te mediteranska u južnim. Na obali Meksičkog zaljeva zime su blage, a ljeta vruća i vlažna, često pogođeno uraganima,  dok Florida uživa tropsku klimu. Planinski dijelovi karakteristični su po hladnim zimama i ljetima, dok su pustinjska područja blaga tokom zime i nesnosno vruće tokom ljeta. Pošto ne postoji prepreka putu hladnog zraka iz Kanade u SAD, većina države može povremeno biti pod naletom hladnih vjetrova tokom zime.
ELEKTRIČNI NAPON: 100 – 127 V
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Sjedinjene Američke Države za hrvatske građane potrebna je važeća B-2 viza, koja se izdaje osobama koje privremeno putuju u SAD u svrhu zabave.  Turisti putuju na B vizu u svrhu razgledavanja znamenitosti, posjeta prijatelja ili rodbine ili liječničkog tretmana. Podnositelji zahtjeva za B vizu moraju pokazati namjeru da putuju u SAD na privremeni period, isključivo u svrhu turizma i/ili kratkoročnog poslovnog putovanja. Podnositelji zahtjeva također moraju dokazati da imaju sredstva da pokriju troškove putovanja i boravka u SAD-u, kao i čvrste društvene, ekonomske i druge veze sa zemljom prebivališta da bi uvjerili konzula da će se nakon privremenog boravka u SAD-u vratiti u Hrvatsku. Obvezni dokumenti su važeća putovnica, isprintana potvrdna stranica obrasca DS-160,  novija fotografija, te dokaz o plaćenoj naknadi za obradu zahtjeva (https://hr.usembassy.gov/hr/visas-hr/nonimmigrant-visas-hr/business-tourism-visas-hr/)
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +1. Mobilne telefonske veze su dobre, svi mobilni operateri imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: većina kreditnih kartica prihvaćene u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Na ulazima u većinu objekata je na vidljivom mjestu natpis gdje piše koje kartice primaju, a koje ne. Moguće je da će Vas tražiti dokument da identifikaciju prilikom plaćanja kreditnom karticom. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
NAPOJNICE:  ukoliko ste zadovoljni uslugom, možete ostaviti i  15 do 20%
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA:  Lagana do srednja pamučna udobna odjeća u toplijem periodu, a malo toplija odjeća, kao i vjetrovke i kabanice su preporučene. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete. Ukratko, ponesite odjeću koju biste nosili i u Republici Hrvatskoj u godišnjem dobu u kojem putujete. U brojnim hotelima za večeru u restoranu potrebna je primjerena garderoba (duge hlače za muškarce, ne majice bez rukava). Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).
HRANA I PIĆE:  Brzina života i opsjednutost poslom dali su poseban ton američkoj kuhinji, pa se pri njezinu spomenu prvo pomisli na brzu hranu: hamburger, pomfrit, pečenu piletinu, hot-dog, salatu od krumpira, pitu od jabuka. Ipak, praznici su vrijeme kada se svi trude trpezu obogatiti domaćim jelima, uz obveznu punjenu puricu i slatki krumpir. Teksas je, naravno, poznat po mesu s roštilja, a u državama oko obale Meksičkog zaljeva dominiraju dvije kuhinje, cajun i kreolska, koje su nastale miješanjem lokalne francuske i afričke, preuzete od robova. Južnjačka je kuhinja začinjenija i kaloričnija. Gotovo svako jelo ima svoju prženu varijantu. Prosječan se Amerikanac vrlo često hrani izvan kuće.
KUPOVINA: popularni suveniri: minijature poznatih znamenitosti, magneti, privjesci za ključeve, barbecue umaci, memorabilija i dresovi raznih sportskih klubova, kozmetika i parfumerija. Trgovine  rade uglavnom od 9  do do 20 sati radnim danom i subotom, a nedjeljom uglavnom od 11 do 17 sati. Veći trgovački centri rade svaki dan od 7 do 22 sat.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

 

ID: A
Trenutno nema dostupnih ponuda