Zemlje Baltika

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

ZEMLJE BALTIKA 12 dana autobusom iz Zagreba, Varaždina i Čakovca

Poljska – Litva – Latvija – Estonija

BRNO-KRAKOV-VARŠAVA-KURSKA LAGUNA I NACIONALNI PARK NERINGA-KLAIPEDA-VILNIUS-DVORAC TRAKAI-KAUNAS-RIGA-TALLINN-NACIONALNI PARKOVI-LATVIJE-BRDO KRIŽEVA-MAZURSKA JEZERA-ŁODZ

Datum putovanja: 27.7.-7.8.2020.

VRIJEDNOST VIŠE:
Uključene ulaznice u dvorac Trakai kraj Vilniusa, sveučilište u Vilniusu, katedralu u Rigi, NP Gauja u Latviji i NP Neringa u Kurskoj laguni! Po dva noćenja u Varšavi, Rigi i Tallinnu!

1. dan: ZAGREB – BRNO – KRAKOV
Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u 5:30 sati, iz Varaždina moguć polazak u  6:30 sati, iz Čakovca u 7:00 sati (mjesto ukrcaja bit će navedeno u završnoj obavijesti prije putovanja). Vožnja kroz Slovačku i Češku uz kraća zaustavljanja putem. Zaustavljanje u Brnu, posjet užem središtu grada, drugog po veličini u Češkoj. Šetnja užim gradskim središtem uključuje slavnu crkvu sv. Jakuba, katedralu sv. Petra i Pavla s Denisovim voćnjacima i fantastičnim pogledom na utvrdu Špilberk – nekoć je tu bio najveći zatvor za vrijeme Habsburgovaca čiji je najslavniji zatvorenik bio i nama poznat barun Trenk, vrlo zanimljivu gradsku vijećnicu, „povrtni trg“, Trg slobode, itd. Preporučamo popiti dobar cappuccino i pojesti odličan kolač medovník u kavani Pellini ili otići na poznato i kvalitetno pivo u slavnoj pivnici Pegas! Nastavak putovanja prema Krakovu. Po dolasku u Krakov smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: KRAKOV – VARŠAVA
Doručak. Odjava iz hotela. Razgled Krakova, nekadašnje prijestolnice Poljske – bio je glavni grad Poljske od 11.-16. stoljeća, sa službenim gradskim vodičem: glavni trg s crkvom Naše drage gospe - gradska vijećnica - katedrala i utvrda Wavel, sjedište poljskih kraljeva u 14. st. - gradske zidine. Povijesna jezgra grada je inače 1978.g. pod zaštitom UNESCO-a kao prvo mjesto uopće u svijetu koje je uvršteno na listu zaštićene svjetske baštine. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada za ručak ili kupovinu. Nastavak putovanja središnjom Poljskom. Dolazak u Varšavu. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan: VARŠAVA
Doručak. Poslije doručka razgled glavnog grada Poljske uz službenog gradskog vodiča: obnovljeni stari grad - spomenik kralju Žigmundu - gotička utvrda - ostaci gradskih zidina - katedrala sv. Ivana Krstitelja - spomenik herojima geta. Slobodno poslijepodne za osobne programe, kupovinu, posjetu muzejima i sl. Predlažemo da posjetite jedan od najprepoznatljivijih simbola grada: Palaču kulture i znanosti, socrealističku građevinu koja je nastala kao izraz „prijateljstva“ SSSR-a prema Poljskoj, nastala u ranim 50-im godinama prošlog stoljeća. Sa svojih 231 metrom visine to je najviša građevina u Poljskoj i danas, a na 30. katu se nalazi vidikovac s kojeg se pruža spektakularan pogled na glavni grad! Individualni povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: VARŠAVA - VILNIUS
Doručak. Poslije doručka i odjave iz hotela nastavak putovanja prema Litvi preko istoka Poljske i grada Byalistoka uz kraća zaustavljanja putem. Po dolasku u Vilnius, glavni grad Litve, smještaj u hotel. Odlazak s voditeljem putovanja u večernju šetnju središtem grada kojeg nazivaju i „baroknom ljepoticom Baltika“. Predlažemo da se prošećete kroz stari grad gdje ćete vrlo dobro osjetiti spajanje raznih kultura koje su kroz stoljeća u Vilniusu prisutne: litavske, ruske, poljske i hebrejske. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom, individualno. Noćenje.

5. dan: VILNIUS - DVORAC TRAKAI - VILNIUS - RIGA
Doručak. Odjava iz soba. Prijepodne posjet viteškom dvorcu Trakai u okolici Vilniusa, nekoć središtu litavske kneževine. Zaštitni znak grada mnogi su njegovi obrambeni tornjevi, a gradić nazivaju i „Baltičkim Rimom“ , odnosno „slikovnicom od kamena“. Razgledavanje dvorca iz 14. stoljeća sagrađenog na otoku na jezeru Gavle (uključena ulaznica) uz pratnju službenog vodiča. U nastavku razgled Vilniusa: crkva sv. Petra i Pavla - trg katedrale - crkva sv. Ane - gradski toranj - ruska pravoslavna crkva sv. Duha - trg s gradskom vijećnicom - sveučilište iz 16. stoljeća (uključena ulaznica). Slobodno vrijeme za ručak u gradskom središtu. Nastavak puta do Latvije i glavnog grada Rige. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan: RIGA
Doručak. Razgled Rige, glavnog grada Latvije i europskog grada kulture 2014. godine: srednjovjekovni grad iz doba Hanse - dvorac-crkva sv. Petra - katedrala (uključena ulaznica) - stare obrtničke radionice - bulevari i parkovi - narodno kazalište. Rigu inače nazivaju „Biserom Baltika“, najveći je grad baltičkih zemalja i kulturna prijestolnica regije. Grad na ušću rijeke Zapadne Dvine ubraja se među najljepše na Baltiku, a njegov je stari grad proglašen UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom. Riga se ističe i svojom arhitekturom budući da se u gradu mogu vidjeti ne samo gotičke građevine, već i jedinstveni art nouveau primjeri kao i odlično sačuvana drvena arhitektura, unutar njegovih zidina nalaze se građevine iz svih europskih stilskih razdoblja! Poslije razgleda slobodno vrijeme u gradskom središtu za ručak, osobne programe, kupovinu i slično. Individualni povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

7. dan: RIGA - SIGULDA - TALLINN
Doručak. Odlazak iz Rige prema Nacionalnom parku Guaja i području Sigulde. Posjet ruševinama dvorca Turaida (uključena ulaznica za nacionalni park) Nastavak vožnje prema Estoniji. Dolazak u Talinn. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za uživanje u prelijepom Tallinnu. Predlažemo da prošećete njegovim spektakularnim starim gradom, u cijelosti okruženom zidinama i uronite u duh srednjeg vijeka. Za kraj dana počastite se Vana Tallinnom, tamnosmeđim likerom na bazi ruma kojeg Estonci vole dodati u kavu! Noćenje.

8. dan: TALLINN
Doručak. Razgled Tallinna, najljepšeg primjera gotičke arhitekture u baltičkim zemljama, uz službenog gradskog vodiča: dvorac Toompea - katedrala iz 13. st. (uključena ulaznica) - ruska pravoslavna katedrala Aleksandar Nevski - gradska vijećnica - stari grad, živući muzej srednjega vijeka - palače iz doba Hanse. Slobodno poslijepodne u slikovitom Tallinnu, jednom od najljepših gradova sjevera Europe, za kupovinu, šetnju starim gradom, posjet nekoj od tipičnih starinskih kavana ili osobne programe. Predlažemo posjet Kadriorg parku odnosno palači, baroknom zdanju koje je Petar Veliki dao graditi za Katarinu I, rusku caricu u 18.st. (u prijevodu Kadriorg znači „Katarinina dolina“). U njoj je smješteno nekoliko muzeja među kojima se ističe Muzej umjetnosti Estonije, a šetnja parkom kroz cvjetne nasade nakon posjeta palači zaokružit će vaš dan. Noćenje.  

9. dan: TALLINN - BRDO KRIŽEVA - KLAIPEDA  
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak prema Latviji i Litvi uz kraća zaustavljanja putem. Posjet Brdu križeva u Litvi, nezaboravnom mjestu s tisućama križeva na dva mala brežuljka gdje je papa Ivan Pavao II. služio misu 1993. godine. Točan broj križeva koji su tu postavljani još od 1831.g. se ne zna, ali računa se da ih ima više od 100 tisuća! Mjesto je od posebnog značaja za Litavce koji su tu tijekom sovjetske okupacije Litve od 1944.-1990.g. putujući ostavljali svoje križeve kao izraz ne samo identiteta, već pasivnog otpora prema ruskoj dominaciji. Nastavak puta do Klaipede, velike luke na obali Baltika, važnog industrijskog središta u zemlji. Smještaj u hotel. Noćenje.

10. dan: KLAIPEDA - NACIONALNI PARK NERINGA - KAUNAS
Doručak. Posjet Kurskoj laguni i pješčanom „jeziku“ Neringe, najljepšem dijelu baltičke obale (uključena ulaznica za nacionalni park). Posjet „litavskoj Sahari“, ljetovalištu Nida, parku drvenih mitoloških skulptura i jednim od najvećih pješčanih dina Europe, visokih i do sedamdeset metara. Šetnja nacionalnim parkom i starim gradom u Nidi. Nida je inače bila poznato okupljalište brojnih umjetnika, a glasoviti nobelovac Thomas Mann se nakon posjeta Nidi toliko oduševio mjestašcem da je odlučio tu napraviti kuću u kojoj će provoditi ljeta. Poslijepodne ukrcaj na trajekt i povratak u Klaipedu. Putovanje do Kaunasa. Smještaj u hotel. Noćenje.

11. dan: KAUNAS - LODZ
Doručak. Odlazak iz Kaunasa. Vožnja sjevernom Poljskom preko Bialystoka prema Lodzu uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u večernjim satima. Smještaj u hotel. Odlazak s voditeljem putovanja u središte grada. Lodz je grad u središnjoj Poljskoj i treći je najveći grad u zemlji s više od 700 000 stanovnika. Ime grada u prijevodu znači „brod“, a poznat je pod nazivom „poljski Manchester“ zbog značaja tekstilne industrije nekoć. Slavni poljski režiser Roman Polanski i svjetski poznati pijanist Arthur Rubinstein rođeni su u Lodzu! Noćenje.

12. dan: LODZ - ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Hrvatskoj. Putem nazad prolazak kroz regiju Moravske u Češkoj Republici, uz kraća potrebna stajanja. Dolazak u Zagreb u večernjim satima (u slučaju prijavljenih putnika iz Varaždina ili Čakovca povratak tom rutom).


CIJENA PAKET-ARANŽMANA PO OSOBI: First minute: 5.790 kn / 5.990 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.590 kn


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz autobusom, voditelja putovanja, smještaj u hotelima 3/4* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV u Poljskoj, Litvi, Latviji, Estoniji na osnovi noćenja s doručkom (gradski smještaj): 1 noćenje u Krakovu, 2 noćenja u Varšavi, 1 noćenje u Vilniusu, 2 noćenja u Rigi, 2 noćenja u Tallinnu, 1 noćenja u Klaipedi, 1 noćenje u Kaunasu i 1 noćenje u Lodzu; službene gradske vodiče u Krakovu, Varšavi, Vilniusu, Rigi, NP Gauja, dvorcu Trakai, Tallinnu i Kurskoj laguni, ulaznice za nacionalni park Neringa, sveučilište u Vilniusu, dvorac Trakai, katedralu u Rigi, katedralu u Tallinnu, nacionalni park Gauja, te troškove organizacije i prodaje

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne znamenitosti koje nisu navedene kao uključene, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!), fakultativne sadržaje, napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju, te troškove osobnih narudžbi

NAPOMENA: polazak iz Varaždina i Čakovca potrebno je prijaviti prilikom rezervacije aranžmana

Opće informacije:

Republika Poljska je država u srednjoj Europi, po svom je uređenju parlamentarna republika, geopolitički pripada istočnoj Europi. Graniči s Njemačkom na zapadu, Češkom na jugozapadu, Slovačkom na jugu, Ukrajinom na jugoistoku, Bjelorusijom na istoku, Litvom na sjeveroistoku, te Rusijom i Baltičkim morem na sjeveru. Službeni jezik je poljski, službena valuta je PLN – poljski zlot (1 zlot = 100 groša, 1 PLN cca. 1,7 HRK). Prema podacima iz 2017. Poljska broji 38.433.000 stanovnika, na površini od 312.679 km² . Glavni grad je Varšava s nešto manje od 2 milijuna stanovnika. Klima je umjerena kontinentalna, na koju znatno utječu oceanske zračne mase sa zapada i hladne polarne sa sjevera.

Republika Litva je država na sjeveroistoku Europe, po svom je uređenju republika s predsjedničkim sustavom vlasti. Na sjeveru graniči s Latvijom (duljina granice 453 km), na istoku s Bjelorusijom (680 km), na jugu s Poljskom (91 km), a na jugozapadu s Rusijom (Kalinjingradska oblast; 227 km). Duljina obale Baltičkoga mora iznosi 90 km. Površinom Litva obuhvaća 65 300 km², s nešto manje od 3 milijuna stanovnika. Službeni jezik je litavski, a službena valuta je euro. Glavni grad je Vilnius s nešto manje od 600 000 stanovnika. Klima Litve pod jakim je utjecajem zračnih masa s Atlantskog oceana te euroazijskih kontinentalnih zračnih masa. Utjecaj Baltičkoga mora ograničen je na uski priobalni pojas. Prema unutrašnjosti ljeta su sve toplija, a zime hladnije.

Republika Latvija, često zvana i Letonija, je pribaltička istočnoeuropska država. Graniči s Estonijom na sjeveru, Litvom na jugu, Rusijom na istoku i Bjelorusijom na jugoistoku. Službeni jezik je latvijski, službena valuta je euro. Stanovnika je 1.923.559 prema podacima iz 2018., na površini od 64.589 km². Glavni grad je Riga s 632 000 stanovnika. Klima je umjereno kontinentalna, pod jakim utjecajem atlantskih zračnih masa koje ublažavaju klimu, osobito priobalnoga dijela zemlje. Latvija ima tek 30 do 40 sunčanih dana godišnje.
Republika Estonija država je u sjeveroistočnoj Europi, na obali Baltičkog mora. Po svom je uređenju parlamentarna republika. Leži na poluotoku između Riškog i Finskoga zaljeva; obuhvaća 45 227 km², od kojih 9% otpada na otoke. Na jugu graniči s Latvijom (339 km), a na istoku s Rusijom (294 km). Od 1521 otoka najveći su Saaremaa (2671 km²), Hiiumaa (989 km²), Muhu (198 km²) i Vormsi. Službeni jezik je estonski, valuta je euro. Estonija ima 1.244.288 stanovnika i jedna je od najrjeđe naseljenih zemalja Europe. Glavni grad je Tallinn s 426 538 stanovnika.

OSTALE INFORMACIJE:
ELEKTRIČNI NAPON:  230  V    
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE:  U sve zemlje na putovanja za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za tipične probleme koji se mogu javiti na putovanjima.
TELEFONIRANJE: Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.


KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina  u većim gradovima i objektima ( prije svega MasterCard i Visa, potom nešto rjeđe Amex i Diners), dok manji lokalni objekti posluju gotovinom. Moguće je da će Vas tražiti dokument da identifikaciju prilikom plaćanja kreditnom karticom. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo  plaćanja.

NAPOJNICE: Nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ako ste bili zadovoljni pruženom uslugom

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA i OBUĆA: Savjetujemo udobnu pamučnu, te  obvezno vjetrovku i nešto toplije odjeće. Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i kiše, kabanica je uvijek bolji izbor od kišobrana. Također preporučujemo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače). Potrebna je dobra i udobna obuća za razgledavanje gradova.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzimaju odgovornost za ukradene stvari.
Sve dodatne informacije doznat ćete tijekom samog putovanja od svog voditelja putovanja.
NE ZABORAVITE PROVJERITI VALJANOST PUTOVNICE, A PRIJE SVEGA NE ZABORAVITE JE UZETI SA SOBOM!

 

 

ID:A
Trenutno nema dostupnih ponuda