Uzbekistan putovanje 9 dana - Na putu svile

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Uzbekistan putovanje 9 dana - Na putu svile 


Na putovanju obilazimo: TAŠKENT – KHIVA – BUKHARA – CHOR-BAKR – SAMARKAND

 


Smješten na glavnom raskrižju Puta svile, Uzbekistan je glavna turistička atrakcija Središnje Azije, bogate povijesne baštine. Očaravajuća je arhitektura drevnih lokacija u gradovima kao što su Khiva, Samarkand i Bukhara koji su stoljećima bili među najprometnijim i najvažnijim svjetskim trgovačkim središtima. Uzbekistanske blještave, popločane medrese, visoki minareti i nebesko plave kupole neke su od najprepoznatljivijih i najljepših povijesnih islamskih građevina na svijetu. Rijeke, slikovite planine, doline i crvena pustinja prirodna su blaga zemlje te u svoj toj ljepoti možete uživati putujući Uzbekistanom, a da pritom nećete sigurno ostati gladni jer će vas ljubazni domaćini nuditi svojim ukusnim specijalitetima i dobrim vinom na svakom koraku.


Termin putovanja:  10.10.- 18.10.2024. - garantirani polazak

 

Program putovanja:

1.dan    ZAGREB –  ISTANBUL 
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu 2 sata prije leta kod šaltera središnjih informacija. Prijava na let TK 1056 s polaskom u 20.30 i dolaskom u Istanbul u 23.40. Nastavak putovanja letom TK368 za Taškent u 00.55 

2.dan     TAŠKENT
Slijetanju u 07.20 te carinske formalnosti. Susret s lokalnim vodičem te transfer u hotel i rana prijava. Doručak, kraće osvježenje te kratki odmor, a nakon toga odlazak na razgledavanje garda u pratnji lokalnog vodiča. Glavni grad, najvažnije poslovno i kulturno središte zemlje već dugi niz godina privlači turiste iz raznih zemalja svijeta zbog svoje bogate povijesne baštine. Taškent je ujedno i najveći grad u Srednjoj Aziji, danas moderan grad u kojem se isprepliću ostaci nedavne sovjetske prošlosti te muslimanska tradicija i arhitektura. Razgledavanje starog dijela grada s vrlo atraktivnim kompleksom Khasti Imam koji je građen postepeno od 16. stoljeća nadalje, a uključuje Kaffala Mauzolej Shashi, medresu Barak Khan, džamije Muy-Mubarak i Juma te Abdulkasimovu medresu.  Osim zgrada ovaj važan kompleks ima biblioteku orijentalnih rukopisa koja uključuje Kuran kalifa Usmana koji se smatra jedinim originalnim rukopisom Kurana koji je sačuvan do današnjih dana. To je potvrdio i UNESCO. Kuran, na 353 lista pergamenta, iz Bagdada u Samarkand je donio Amir Timur u 14. stoljeću, a danas se čuva u ovom kompleksu. Obilazak orijentalnog bazara gdje možete kupovati rukotvorine po povoljnim cijenama, te nastavak razgledavanja; Kazalište Alisher Navoi , trg Amira Timura i Palača međunarodnih foruma sagrađena 2009. godine u spomen 2200. obljetnice Taškenta. Noćenje u hotelu.

3.dan     TAŠKENT – UGRENCH – KHIVA 
Doručak. Transfer u zračnu luku i jutarnji let za Urgench, a potom odlazak u tridesetak kilometara udaljenu Khivu, prvi od tri slavna grada ( Samarkand, Bukhara i Khiva) u Uzbekistanu na nekadašnjem Putu svile. Povijesni dio grada je uvršten na popis UNESCO-ve kulturne baštine, a Khiva je proglašena i prijestolnicom turizma islamskog svijeta za 2024.
Citadela Itchan Kala opasana zidinama jedno je od najbolje očuvanih i najimpresivnijih odredišta na Putu svile. Šetajući kompleksom imat ćete utisak da ste uronili u istočnjački bajku, muzej na otvorenom s labirintom ulica s desecima bogato ukrašenih spomenika uglavnom izgrađenih od 14. do 18. stoljeća. Uske ulice, izrezbarene terase i vrata, veličanstveni minareti i mauzoleji brižno su čuvani u ovom gradu kao veliko blago sve do današnjih dana. Može se vidjeti između ostalog rezidencija posljednjeg kana i mauzolej Ismaila Khoja, medresa Muhammed Amin Khan, dvorac Kunya-Ark, minaret Kalta,
palača Tash-Hovli ,mauzolej Pahlavana Mahmuda i zanimljiva džamija Jame čiji krov podupire 213 stupova od drveta, a svaki je isklesao drugi majstor. Noćenje u hotelu.

4.dan    KHIVA – BUKHARA 
Doručak. Nekada, u vrijeme dok su ovuda prolazile karavane put od Khive do Bukhare trajao je i po mjesec dana, no u današnje vrijeme traje oko 6-7 sati kroz egzotične krajolike. Put vodi preko misteriozne crvene pustinje  Kyzylkum i uz rijeku Amu Darja, pokrajinom Horezm koja se smatra najstarijom naseljenom regijom u današnjem Uzbekistanu i spominje se još u starim zoroastrijskim zapisima. Nazivali su ju nekada još i „Zemljom tisuću tvrđava“ zbog drevnih naselja s tisućljetnom poviješću. Kakve sve tajne krije ovaj kraj i crvena pustinja tek trebaju istražiti arheolozi i povjesničari. Po dolasku u Bukharu smještaj u hotel. Noćenje.

5.dan     BUKHARA 
Doručak. Bukhara je jedan od turističkih dragulja Uzbekistana , a povijesna jezgra uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Smješten duž drevnog Puta svile, glavni razlog za posjet Bukhari su dobro održavane džamije, medrese i druga zadivljujuća arhitektura koja odgovara bogatoj povijesti grada.  Nalazio se na drevnoj trgovačkoj ruti, Putu svile koji je iz Azije vodio prema zapadu i to mu je donijelo slavu i bogatstvo čiji ostaci se još i danas mogu vidjeti na dobro  održavanim džamijama, medresama i drugim zadivljujućim građevinama toga doba. Jedna od najvećih znamenitosti je Citadela Ark, nekada rezidencija emira. Tijekom stoljeća je više puta rušena i obnavljana. Razgledavanje grada obuhvaća još i druge važne znamenitosti kao Bolo Haouz džamija i kompleks Poi- Kalon jedno od atraktivnijih mjesta u gradu s minaretom, džamijom, medresom Miri-Arab i medresom Emir Alim Khan. Svaka zgrada prikazuje svoju ljepotu kroz različite stilove ukrašenih mozaika, šarenih pločica ili ukrasnih traka. Vidjeti će se i znamenitosti poput džamije iz 12.stoljeća Magoki-Attori, medrese Aziz Khan i Nodir , Samanidski mauzolej iz 10. stoljeća, Lyabi Hauz povijesni trg okružen povijesnim građevinama…..Šetnja starim gradskim četvrtima s trgovinama rukotvorina i tržnicom svile. Noćenje u hotelu. 

6.dan     BUKHARA – CHOR-BAKR – SAMARKAND 
Doručak. Odlazak na izlet u okolicu grada da bi se posjetile znamenitosti poput mauzoleja  osnivača jednog od sufijskih redova Bahoutdina Naqshbandija koji je živio u 14. stoljeću i memorijalnom kompleksu, nekropoli Chor-Bakr. Prvi grobovi na tom mjestu pojavili su se još prije tisuću godina, tu su bili pokapani članovi obitelji Djuybar Seyyid, potomci proroka Muhameda, ali veličanstvena arhitektonska cjelina, koju danas posjećuju tisuće hodočasnika i turista, građena je tek od 16. stoljeća. Slijedi posjet palači Sitorai Mohi Khosa izgrađenoj u kasnim godinama 19.stoljeća, nekada rezidencija buharskog emira, a danas je u njoj muzej. Transfer na željezničku stanicu te vožnja brzim vlakom do Samarkanda. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

7.dan     SAMARKAND 
Doručak. Samarkand je kruna putovanja, grad kroz koji su prolazili svi koji su se kretali na putu iz Kine ili Indije jer se nalazio na raskrižju Puta svile što mu je donijelo bogatstvo i moć. U to doba s pravom se moglo reći „ svi putevi vode u Samarkand“. U starom dijelu grada i danas se mogu vidjeti neki od najljepših spomenika srednjoazijske arhitekture koji su nastali u razdoblju od 14. pa sve do 20. stoljeća. Impresivne džamije, medrese i mauzoleji prekriveni sjajnim tirkiznim pločicama imaju prekrasan dizajn i mogu se natjecati sa sličnim građevinama u Iranu. Tu je razvijen arhitektonski stil Timurid u 14. stoljeću koji su vješti zanatlije prenijeli i na ostale gradove. Uvršten je u popis UNESCO-ve svjetske baštine kao raskrižje svjetskih kultura. Razgledavanje grada u pratnji lokalnog vodiča; veličanstveni mauzolej Gur-Emir, mjesto gdje je sahranjen Amir Timur osnivač moćnog carstva sa središtem u Samarkandu, zatim Registan najznamenitiji trg Samarkanda s tri medrese iz 15. do 17. stoljeća -Ulugbek, Sherdo i Tillya-Kari. Džamija Bibi-Khanum, najveća u srednjoj Aziji izgrađena je u 15. stoljeću, a temeljito renovirana u 20. stoljeću. Tu je i kompleks Shahi Zinda, prepoznatljiva srednjovjekovna nekropola ukrašena plavim nijansama. Duž izdužene ulice poredani su mauzoleji istaknutih stanovnika Samarkanda od 11. do 15. stoljeća. Noćenje u hotelu.

8.dan     SAMARKAND – TAŠKENT 
Doručak. Odlazak do najpoznatijeg bazara u gradu Siab, slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i tradicionalnih slastica po kojima je poznat Samarkand. Slijedi odlazak do zvjezdarnice Ulugbek iz 15. stoljeća  koju je vodio unuk Amira Timura, a arheološka iskapanja otkrila su jedinstveni mjerni instrument. Posjet mauzoleju proroka Danijela, mjesta koje posjećuju sljedbenici islama, pravoslavlja i judaizma. Prema legendi, biblijski prorok Danijel je ovdje pokopan. U popodnevnim satima transfer na željezničku stanicu te vožnja super brzim Afrosiyob vlakom oko 2,5 sata za Taškent. 
Zajednička večera u restoranu, a potom u kasnim večernjim satima transfer na aerodrom.

9.dan   TAŠKENT – ISTANBUL – ZAGREB
Prijava na let TK 371 koji polijeće iz Taškenta u 02.35 i dolazi u Istanbul u 05.50. Nastavak putovanja za Zagreb letom TK 1053  u 06.55. s dolaskom u Zagreb u 08.00


Cijena po osobi: 

First minute cijena: popunjeno!  
  
Redovna cijena:  1.790,00 € 


Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • interni let Taškent – Khiva s uključenim pristojbama 
 • 6 noćenja s doručkom u kvalitetnim hotelima 4* prema programu putovanja 
 • rana prijava u hotel i doručak po dolasku
 • večera u gradskom restoranu u Taškentu prije odlaska
 • karte za vlak Bukhara – Samarkand 
 • karte za vlak Samarkand - Taškent
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku 
 • sve potrebne prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom 
 • ulaznice za sve lokalitete navedene u programu
 • troškove organizacije putovanja 

Cijena ne uključuje:

 • doplata za jednokrevetnu sobu  250 €
 • napojnice lokalnom osoblju, plaćanje na licu mjesta 
 • putno osiguranje


Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Viza

 • Hrvatski državljani za ulazak u Uzbekistan i boravak do 90 dana ne trebaju vizu.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Uzbekistana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 


Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Korisne informacije:

Naziv: Republika Uzbekistan
Površina: 447 000 km2
Broj stanovnika: 36 790 000
Etnička struktura: Uzbeci 85%, ostalo srednjoazijski narodi
Religija: islam
Jezik: Uzbečki, dosta je rasprostranjen ruski
Sigurnost: mirna zemlje, nema sigurnosnih ograničenja
Valuta: uzbekistanski som 
Vremenska razlika: + 5 sati
Klima: duga suha ljeta, u nekim dijelovima zemlje visoka temperatura i hladne zime 
            Najprikladnije vrijeme za putovanje je proljeće i jesen.
Novac: preporučuje se ponijeti dolare, no i euri se mogu mijenjati u lokalnim mjenjačnicama. Za potrošnju tijekom boravka treba imati lokalnu valutu. Kreditne kartice mogu se koristiti samo u nekim hotelima i većim turističkim središtima.

ID: Integral
10.10.2024. - 18.10.2024.
cijena od 1,790.00 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1,790.00 €

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Maroko

USA