Šri Lanka u Ožujku - Tura i odmor na plaži 2024

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Šri Lanka putovanje 10 dana - Ožujak 2024.

 

Termin putovanja:  21.3. – 30.3.2024. 

 

Otok Šri Lanka smatra se jednim od najljepših krajolika na svijetu. Za relativno mali otok, ima izuzetnu kulturnu i prirodnu raznolikost. Čim kročite na otok, već od samog početka putovanja vaša će osjetila biti preplavljena toplim tropskim zrakom, opojnom aromom začina i egzotičnog voća te jarkim bojama poljskog cvijeća. Putovat ćete uz plantaže čaja, šume kokosa, pokraj bujne tropske džungle, brojnih vodopada, jezera i planina. Upoznat ćete ljepote Šri Lanke istražujući područje Dambulle, stijene Sigiriya i kolonijalne gradove Kandy te Galle. Posjetiti čete drevne hramove prošlih civilizacija, voziti se šarenim Tuk-Tukom,  zaviriti u prekrasne botaničke vrtove sa začinima i orhidejama, upoznati tradicionalno selo i brati čaj na plantaži. Pamtit ćete nesvakidašnje događaje kao što je susret s krdom slonova u Pinnawali ili safari u divljini Nacionalnog parka Yala, a ostat će vam i dovoljno vremena za opuštanje na idiličnoj plaži zlatnog pijeska u sjeni palmi. 

 

Program putovanja:

1.dan ZAGREB –  DOHA 
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu 2 sata prije leta kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let QR 216 s polaskom u 10,35. Slijetanje u zračnu luku Doha u 17,50 po lokalnom vremenu i nastavak letom QR 662 za Colombo u 19,25.

2.dan COLOMBO - DAMBULLA
Dolazak u zračnu luku Colombo u 02,30. Preuzimanje prtljage i carinske formalnosti. Susret s lokalnim vodičem te transfer do hotela, prijava u sobe, odmor i doručak. Colombo je danas moderni lučki grad, najveći na otoku i najvažnije trgovačko i poslovno središte zemlje u kojem se mogu vidjeti potpuno nove atraktivne gradske četvrti suvremene arhitekture, ali i vrlo zanimljiv povijesni dio grada. Razgledavanje grada u pratnji vodiča. Vožnja kroz gradsku četvrt  Cinnamon Gardens uz Memorijalnu dvoranu neovisnosti, Trg neovisnosti i Memorijalni centar Bandaranaike, obilazak komercijalnog dijela grada Pettah gdje su mnogobrojne tradicionalne trgovine, Sea Streeta sa zlatarnama, hinduističkih i budističkih dijelova grada s hramovima, džamije Davatagaha i nizozemske crkve iz 18. stoljeća, sagrađene u kolonijalnom razdoblju. Poslijepodne polazak prema Dambulli. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

3.dan DAMBULLA – SIGIRIYA – TRADICIONALNO SELO – MINNERIYA SAFARI
Doručak. Polazak u Sigiriyu, popularno zvanu Tvrđava na nebu, lokalitet uvršten u popis UNESCO-ve svjetske baštine. Golema stijena uzdiže se oko 150 metara iznad džungle, a na vrhu se nalaze ostaci nekadašnje velike i raskošne palače iz 5.stoljeća s vrtovima i bazenom. Nekada je ogromna statua lava stajala na ulazu u tvrđavu, no do danas je ostala očuvana samo šapa. Na jednom od stubišta preživjelo je jedino poznato drevno djelo sinhaleškog svjetovnog slikarstva, djevojke u prirodnoj veličini. Iako je uspon stepenicama dosta naporan isplati se jer je pogled sa stijene na okolnu gustu džunglu u podnožju veličanstven. Slijedi posjet tipičnom selu Šri Lanke gdje ćete se imati priliku susresti sa seljanima, upoznati njihove običaje, voziti se volovskom zapregom i čamcima po jezeru te okusiti njihova tradicionalna jela na ručku. Predlažemo fakultativno odlazak u Nacionalni park Minneriya na kraći safari u trajanju od oko 2,5 sata. Minneriya je manje područje od NP Yala, međutim i ovdje se mogu vidjeti mnogobrojne divlje životinje u svom prirodnom staništu poput slonova. divljih bivola, veprova, ljenjivca i mnogobrojnih vrsta ptica. Povratak u hotel na večeru i noćenje.

4.dan DAMBULLA – MATALE – KANDY
Doručak i obilazak kompleksa špiljskih hramova uvrštenih u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Špilje Dambulle pružile su utočište kralju Walagambi tijekom njegovog dugogodišnjeg progonstva. Kada je ponovno preuzeo prijestolje, izgradio je veličanstvene hramove u stijenama. Najstariji dijelovi kompleksa datiraju iz prvog stoljeća p.n.e. Pet je velikih špilja međusobno povezanih i mnoštvo manjih. U jednoj od špilja nalazi se ležeći kip Bude dug 14 metara, a u drugoj 150 kipova Bude u prirodnoj veličini u različitim položajima te nekoliko kipova bogova i kraljeva. Posvuda uokolo nalaze se slike božanstava povezanih s budizmom. Zidovi i strop također su prekriveni freskama koje prikazuju velike događaje iz povijesti sinhaleškog naroda. Mnoge su obnavljane i osvježene bojama u kasnijim razdobljima. Nakon razgledavanja putovanje u Matale, poljoprivredni kraj u središnjem dijelu otoka. Obilazak Spice Gardena, velikog vrta u kojem se uzgajaju začini. Ako ste se ikada pitali kako izgleda drvo vanilije, cimeta, kakaa ili kave sada ćete imati priliku vidjeti. Vrtovi se obilaze u pratnji djelatnika koji će vam prenijeti svoje znanje o biljkama, preradi i upotrebi začina, a nakon obilaska možete probati ili kupiti proizvode vrta. Dolazak u grad Kandy, drugi po veličini grad u zemlji uz slikovito jezero u brdovitom središnjem predjelu otoka. Tu je bila posljednja prijestolnica sinhaleških kraljeva prije britanske kolonijalne vladavine od 1815.god. te i danas slovi kao najznačajniji religijski centar zemlje. Uz ostale hramove, tu je i Hram svetog zuba u kompleksu bivše kraljevske palače sa relikvijom zuba Bude, jedno od najsvetijih mjesta za budiste ne samo Šri Lanke, već općenito. Hram je upisan u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Obilazak grada Tuk-Tuk vozilima, šareno ukrašenim trokolicama vrlo popularnima u južnoj Aziji. U večernjim satima folklorna predstava s različitim vrstama plesova Šri Lanke. Stanovnici ovog kraja ponosno čuvaju legende, tradiciju i folklorne običaje. Večera i noćenje u hotelu.

5.dan KANDY - PINNAWALA – PERADENIYA
Nakon doručka vožnja do utočišta za slonove Pinnawala osnovanog još 1975. za smještaj bolesnih ili ranjenih životinja. Danas krdo ima pedesetak slonova svih uzrasta uključujući  male napuštene slonove donesene iz raznih krajeva zemlje, no i onih koji su i rođeni u utočištu. Slonovi su pitomi i navikli na ljude pa ih možete mirno promatrati dok se kupaju u rijeci ili hraniti u pratnji timaritelja. Nakon ovog lijepog i jedinstvenog doživljaja nastavak putovanja do kraljevskih botaničkih vrtova Peradeniya uz obale rijeke Mahaweli nedaleko grada Kandy čija sadnja je započela još u 14. stoljeću. U to doba služili su kao šetalište samo kraljevima i dvorjanima. Kasnije su se širili i dodavane su nove površine, a današnji oblik imaju iz perioda britanske vladavine. Zauzimaju veliku površinu sa tisućama stabala i raznim vrstama tropskih biljaka i cvijeća od kojih su neke endemske. U vrtovima je pet drvoreda palmi koje uljepšavaju šetališta, a najstariji i s najvišim palmama je Kraljevska avenija zasađena 1905.god. Posjetiteljima je najzanimljiviji dio s ljekovitim i začinskim biljem te velik broj raznih vrsta orhideja. Povratak u Kandy na večeru i noćenje.

6.dan KANDY – PLANTAŽA ČAJA  – NUWARA ELIYA
Nakon doručka vožnja kroz prekrasne krajolike, plantaže čaja, zelene doline i brežuljke koje presijecaju vodopadi s planinskim vrhuncima u daljini na putu u Nuwara Eliyu. Zaustavljanje kod 109 metara visokih slapova Ramboda koje formira rijeka Panna Oya. Dolazak na plantažu čaja Ramboda gdje će vam se pružiti nesvakidašnja prilika da zajedno s beračima berete čaj na obroncima. Posjetitelji dobiju lokalnu odjeću, sari za žene, a sarong za muškarce te košaru u koju se skuplja lišće. Iskusni berači u pratnji pokazati će vam koji se listovi ubiru, a koji ostavljaju i nakon malo poduke berba može početi. Na plantaži ćete saznati sve o povijesti uzgoja čaja u ovim krajevima, vrstama i preradi, a naravno da ćete i kušati odabrane vrste na kraju. Dolazak u popularno izletište, gradić Nuwara Eliya u planinskom predjelu kojeg zovu još i „Mala Engleska“ Šri Lanke jer su u kolonijalno vrijeme kraj posjećivali, ali i naseljavali Englezi radi hladnije klime. Posvuda se mogu vidjeti građevine više u europskom stilu nego u otočkom. Večera i noćenje u hotelu.

7.dan  NUWARA ELIYA – ELLA – YALA
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje u Nacionalni park Yala preko slikovitog planinskog gradića Ella te kroz dugački usjek Ella koji se proteže kroz planinski masiv sve do mora. S jedne strane usjeka je nizak planinski lanac prekriven svjetlozelenom travom i rijetkim drvećem , a s druge visoki planinski lanac čiji su vrhovi najčešće prekriveni oblacima. Zaustavljanje kod slapa Rawana Ella koji se kaskadno slijeva niz planinu i u kišnom razdoblju je jedan od najširih slapova na otoku. Nedaleko je i špilja Rawana popularna među turistima, u kojoj su nedavno arheolozi pronašli tragove postojanja ljudi u ovom području . Slijedi jeep safari u Nacionalnom parku Yala u trajanju od 3-4 sata. Ovo je najpoznatiji i najposjećeniji nacionalni park u kojem se mogu promatrati divlje životinje i ptice u okruženju tropskog raslinja koje na nekim mjestima prelazi u gustu prašumu. To je idealno stanište za velik broj divljih životinja i mogu se vidjeti krda divljih slonova različitih veličina, veprovi, bivoli, a uz malo sreće i leopard ili krokodili. Osim sisavaca u ovom području je veoma raznolik i ptičji svijet s preko 130 vrsta, od onih najmanjih do pelikana i orlova. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

8.dan YALA – GALLE – PANADURA                                                                         
Doručak. Vožnja u Galle, najstariju i nekada najvažniju luku u zemlji gdje su još uvijek dobro očuvane građevine iz kolonijalnog razdoblja. Stari dio grada je izvrstan primjer utvrđenog središta u jugoistočnoj Aziji s elementima europske i tradicionalne azijske arhitekture te je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. Utvrda Galle je najveća utvrda koju su europski kolonijalisti izgradili u Aziji, a poznata atrakcija je i crkva iz doba nizozemskog kolonijalnog perioda. Grad su osvojili Portugalci 1587. godine, Nizozemci 1640. godine, a Britanci 1796. godine. Nakon razgledavanja odlazak u hotel na plaži u Panaduri i smještaj u sobe s pogledom na more. Panadura je obalni gradić koji zajedno s obližnjim ljetovalištem Wadduwom iz godine u godinu postaje sve popularniji, kako za turiste iz cijelog svijeta tako i za domaće goste, posebno stoga što nije daleko od Colomba. Područje je poznato po mnoštvu kokosovih palmi, povijesnim znamenitostima poput drevnih budističkih hramova i prekrasnim zalascima sunca. Slobodno vrijeme, večera i noćenje.

9.dan PANADURA
Doručak. Dan za odmor. Duge i široke plaže zlatnog pijeska obrubljene palmama, koje zapljuskuju blagi valovi indijskog oceana idealne su za opuštanje i kupanje. Večera i odjava iz hotela u kasnim večernjim satima, oko ponoći, a potom transfer na aerodrom u Colombu.

10,dan COLOMBO – DOHA – ZAGREB 
Po dolasku na aerodrom u Colombu prijava na let QR 663 koji polijeće za Dohu u 04.00 i slijeće u 6.30. Nastavak putovanja iz Dohe je u 8.30 letom QR 217 s dolaskom u Zagreb u 12.25.

 

Cijena po osobi: 

First minute: 1.950 €  (14.683,50 kn)

Redovna cijena: 1.990 €  (14,984,70 kn)


Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • 7 polupansiona u kvalitetnim hotelima 4* prema programu putovanja 
 • usluga 1 noćenja s doručkom prvi dan po dolasku 
 • usluga kasne odjave iz hotela i dodatna večera zadnji dan
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku na cijelom putovanju
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom 
 • ulaznice za sve lokalitete i razgledavanja navedena u programu 
 • besplatnu vodu u autobusu / 2 male boce dnevno po osobi 
 • troškove organizacije putovanja 

Cijena ne uključuje:

 • doplata za jednokrevetnu sobu  300 €  (2.259,00 kn )
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču ( 5 $ po danu - plaćanje na licu mjesta)
 • putno osiguranje

Fakultativno

 • posjet tradicionalnom selu s ručkom 20 € po osobi
 • safari u Nacionalnom parku Minneriya 45 € po osobi

Fakultativni izleti se prijavljuju i uplaćuju u agenciji najkasnije 15 dana prije putovanja.

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Viza

 • Hrvatski državljani za ulazak u Šri Lanku trebaju vizu. Vizu je moguće je ishoditi online putem poveznice http://www.eta.gov.lk/slvisa/ . Mogućnost posredovanja agencije 15 € po osobi.  Trenutna cijena turističke vize je 35 $. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci i imati jednu praznu stranicu. 

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Šri Lanke te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade programa 25.9.2023.


Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr


ŠRI LANKA 

 • Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
 • Površina: 65.610 km2
 • Broj stanovnika: oko 22 milijuna
 • Stanovništvo: Sinhalezi 75 % ; Tamili 11% , ostali 14 % 
 • Religija: budisti 70%, hindusi 13%
 • Novčana jedinica: šrilanska rupija  LKR
 • Odjeća i obuća: lagana pamučna odjeća  ( vesta ili lagana jakna za jutra i večeri )
 • Napon struje: 230V/240V (potreban je adapter)
 • Cijepljenje: nije potrebno
 • Vremenska razlika: +3,5 sata ljeti / +4,5 sata zimi
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Tele2 partneri
 • Pozivni broj zemlje: +94
 • Klima: Tropska klima s prosječnom godišnjom  temperaturom od 28'C. U planinskim  predjelima svježije, od 18-20' C. Kišni period je od svibnja do kolovoza u južnim i središnjim predjelima Šri Lanke. 


Korisna web stranica: www.srilankatourism.org

 

ID: Integral
21.03.2024. - 30.03.2024.
cijena od 1.950 € | 14.692,28 HRK
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1.950 € | 14.692,28 HRK

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Indija

Delhi

1

Kuba

Havana

3

Maroko

USA