Saudijska Arabija 8 dana - Zimski praznici 2025

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Saudijska Arabija putovanje za zimske praznike 2025.

 

Putovanje 8 dana zrakoplovom iz Zagreba


Zašto ne biste iskušali nešto novo, skrenuli s utabanih staza i odlučili se za nešto atraktivno poput putovanja u Saudijsku Arabiju? Zemlja se tek otvara turistima, a to znači da možete biti među prvima koji otkrivaju čari velikih pustinjskih prostranstava, arheoloških nalazišta, netaknute prirode, lokalne kulture te modernih gradova futurističke arhitekture koji izranjanju iz pijeska.


Termin putovanja:  5.1. – 12.1.2025. - Garantirano!

Program putovanja:

1.dan    ZAGREB –  ISTANBUL
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu 2 sata prije leta kod šaltera središnjih informacija. Susret s pratiteljem putovanja te prijava na TK 1056 s polaskom u 19.55. Slijetanje u zračnu luku u Istanbulu u 00.10 po lokalnom vremenu.

2.dan    ISTANBUL – RIJAD 
Nastavak putovanja letom TK 144 u 01.50 s dolaskom u Rijad u 06.00 po lokalnom vremenu.
Preuzimanje prtljage i carinske formalnosti. Susret s lokalnim vodičem i transfer u grad. Rijad je glavni grad ove donedavno zagonetne kraljevine koja je svoj procvat i napredak doživjela nakon što su na njenom području krajem tridesetih godina 20. stoljeća otkrivena velika nalazišta nafte. Otada se zemlja ekonomski razvija ubrzanim tempom, no još uvijek je kulturološki prilično posebna. Povijest zemlje najbolje se može upoznati u Nacionalnom muzeju koji je dio povijesnog centra kralja Abdulaziza, moderan muzej s vrlo velikom zbirkom povijesne građe. Nakon obilaska muzeja posjet palači Murabba četvrtastog oblika koja je bila rezidencija kralja do 1953., a danas je otvorena za posjete turistima i povremeno se u njoj ugošćuju strane delegacije. Prolazak modernim ulicama Rijada do tvrđave Masmak izgrađene od gline, a koja je odigrala veliku ulogu u ujedinjenju Saudijske Arabije početkom 20. stoljeća. Obnovljena je i u njoj je danas muzej. U blizini je poznati suk Al Zal, u povijesnoj četvrti grada Ad Dirah, jedan od najpopularnijih i najstarijih u gradu. Riječ Zal znači tepih, pa već samo ime govori da tamo možete naći bogatu ponudu tepiha, ali i ostale istočnjačke rukotvorine. Slijedi odmor uz ručak u tradicionalnom restoranu. Poslijepodne odlazak izvan grada u Al Diriyah-Turaifa, povijesno mjesto iz 15.stoljeća s ostacima urbane cjeline i palača na rubu oaze građeno od gline, uvršteno u popis UNESCO-ve svjetske baštine. Tu je bila prva prijestolnice Saudijske Arabije, a u 18. stoljeću postala je središte moći današnje dinastije Saud. Nakon obnove u palači je smješten muzej, a obnovljena je i džamija Al-Zawihra. Wadi Hanifah, popularno je gradsko izletište obrubljeno palmama koje stanovnici koriste za šetnju ili piknike. Slijedi transfer do Kingdom Towera, jednog od najprepoznatljivijih nebodera u gradu u kojem je Sky Bridge s kojeg se s 300 metara visine pruža nezaboravan pogled na grad. Potom odlazak u hotel. Noćenje.

3. dan     RIJAD – AL-ULA – JABAL AL-FIL       
Doručak. Transfer na aerodrom i jutarnji let za Al-Ulu s dolaskom oko podneva, a potom transfer u restoran na ručak. Slijedi odlazak u okolnu pustinju džipovima do čuvene stijene Jabal Al-Fil ili Slonove stijene. Kamena formacija u obliku slona proteže se 52 metra u nebo, a njen pješčenjak, gotovo boje pijeska, oblikovan je erozijom vjetra i vode tijekom milijuna godina. Posebno je lijepo vidjeti stijenu u popodnevnim satima kada sunčeve zrake bacaju tamnocrvenu svjetlost preko surle i tijela Al Uline pustinjske atrakcije. Al Ula je drevno naselje na rubu oaze, pretpostavlja se da je osnovan u 6. stoljeću p.n.e., a u biblijskim spisima spominje se pod imenom Dedan. Tijekom stoljeća u gradu su se izmjenjivali i vladari i stanovnici, no danas je postao važan turistički centar radi blizine Hegre. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4.dan     AL-ULA – HEGRA 
Doručak. Vožnja do Winter Parka, svojevrsne ulazne točke odakle se kreće u razgledavanje Hegre. Mada'in Salah ili na starogrčkom Hegra upisana je u UNESCO-vu listu svjetske baštine kao arheološki lokalitet u kojem većina ostatka potječe iz vremena Nabatejskog kraljevstva, iz 1. stoljeća nove ere. Pretpostavlja se da je tu bio drugi po veličini grad kraljevstva, odmah iza čuvene Petre. Nalazište se nalazi u ravnici u podnožju planine Hijaz u pustinjskom krajoliku s izdancima pješčenjaka različitih veličina i visina. Posebno se ističu grobnice bogato ukrašenih pročelja koji ima preko stotinu. Obilazak najzanimljivijih ostataka kao Lihyana, Sjeverna vrata, Al Faqir grobnica, Jabal Al Banat, Jabal Al Ahmar… Ručak u restoranu te obilazak nekoliko lokaliteta drevnog Dedana na tzv. Libanonskom trgovačkom putu, a tu je i Jable Igma, područje na kojem je u stijenama uklesano više od 400 natpisa na već zaboravljenim, starim jezicima. Povratak u Al-Ulu, čije se povijesno središte danas obnavlja, uređuju se stare glinene i kamene kuće te se otvaraju manje trgovine s ponudom suvenira, restorani i barovi. Obilazak u pratnji vodiča. Večera i noćenje u hotelu.

5.dan     AL-ULA – MEDINA 
Doručak i vožnja do Medine te po dolasku ručak u gradskom restoranu. Medina je drugi najsvetiji grad u islamu, odmah nakon Meke jer je u njemu jedno vrijeme živio i umro porok Muhamed i tu se oblikovala i razvila islamska religija i od tuda je krenula u svijet. Nedavno je posjet Medini dozvoljen i turistima koji nisu muslimanske vjere. Medina je danas grad od preko milijun stanovnika u kojem se modernost uspješno uklopila s povijesnim građevinama i svetištima. Nakon ručka odlazak do ulaza u Prorokovu džamiju, dalje nije moguće, no i to je dovoljno da se stekne dojam o veličina ovog mjesta. Izgradnju je započeo sam Muhamed, no u kasnijim stoljećima ona je mnogo puta proširivana i preuređivana, a unutar kompleksa je i prorokov grob. Potom odlazak do Quba džamije, najstarije džamije u islamskoj povijesti čiju izgradnju je također započeo prorok Muhamed po dolasku u Medinu, no kao i obično, tijekom stoljeća izgled i veličina zdanja se mijenjala. Zadnja rekonstrukcija je bila 1984. godine. Šetnja trgom Quba te odlazak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

6.dan     MEDINA – DŽEDA 
Doručak i putovanje prema gradu na obalama Crvenog mora Džedi (Jeddah) , drugom po veličini gradu u zemlji. Razvio se kao luka za prihvat hodočasnika jer se nalazi u blizini Meke, te je i ostao do danas važna luka, ali razvijaju se i ostale djelatnosti poput turizma, trgovine i sve više postaje jedno od važnih gospodarskih centara na Bliskom Istoku. Džeda u svom starom dijelu Al-Baladu obiluje građevinama tradicionalne arapske arhitekture, brojnim džamijama, ali ima i posebnosti tipične samo za grad poput stambenih tornjeva iz 19. stoljeća. Povijesno središte grada na popisu je UNESCO-ve svjetske baštine. Po dolasku ručak u gradskom restoranu, a zatim odlazak do Plutajuće džamije ( Al-Rahmah) sagrađene na stupovima iznad vode. Džamija je novijeg datuma i moderne arhitekture s netipičnim, velikim prozorima. Razgledavanje povijesnog centra uključujući Nassif House u kojoj je danas muzej i suk Al Alawi s raznovrsnim trgovinama i štandovima gdje sve vrvi od cjenkanja trgovaca i hodočasnika, a možete pronaći, ako pažljivo gledate gotovo sve, uključujući i kvalitetni arapski nakit. Prije odlaska u hotel odlazak do fontane kralja Fahda koja izbacuje vodu i do 260 metara uvis te je najviša fontana na svijetu. Posebno je dojmljiva noću jer je bogato osvjetljena i vidljiva iz gotovo svih dijelova grada. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za šetnju obalnom promenadom ili druge aktivnosti.. Noćenje u hotelu.
  
7.dan     DŽEDA – RIJAD 
Doručak u hotelu. Razgledavanje muzeja Abdul Rauf Khalil vrlo neobične arhitekture u kojem je prezentirana 2500 godina stara povijest grada. Od predislamskog doba te bogate islamske kulturne baštine sadrži i drevne arheološke zbirke povezane sa saudijskom baštinom i Otomanskim Carstvom. Ručak u lokalnom restoranu. Transfer na aerodrom te let za Rijad u trajanju od 1,5 sat. Po dolasku u Rijad u kasnim poslijepodnevnim satima transfer do velikog i vrlo popularnog trgovačkog centra Granada Mall u kojem je mnoštvo trgovina, restorana, barova i zabavnih sadržaja. Slobodno vrijeme te transfer na aerodrom u večernjim satima.

8.dan     RIJAD – ZAGREB 
Prijava na let TK 141 koji polijeće iz Rijada u 02.20 i dolazi u Istanbul u 06.55. Nastavak putovanja letom TK 1053 u 08.15 iz Istanbula s dolaskom u Zagreb u 08.25 po lokalnom vremenu.


Cijena po osobi: 

First minute cijena: 2.770,00 €

Redovna cijena: 2.820,00 €

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • interni let Rijad- Al Ula
 • interni let Džeda – Rijad
 • 3 noćenja s doručkom u kvalitetnim hotelima 4*  (Rijad, Medina i Džeda)
 • 2 polupansiona u pustinjskom kampu u području Al-Ula, 
 • 6 ručkova u gradskim restoranima
 • vožnja džipovima 4x4 do Slonovske stijene 
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku 
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom 
 • ulaznice za lokalitete i razgledavanja navedena u programu:
 • voda u autobusu / 1 boca 2,5 dcl dnevno po osobi 
 • troškove organizacije putovanja 

Cijena ne uključuje:

 • doplata za jednokrevetnu sobu 440  €
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (2$ za vozača i 4$ za lokalnog vodiča po danu)
 • putno osiguranje

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Viza

 • Hrvatskim državljanima je za ulazak u Kraljevinu Saudijsku Arabiju potrebna viza.
 • Vizu možete ishoditi putem sustava e-Visa dostupnom na: https://visa.visitsaudi.com
 • Trenutna cijena vize je 136 $. 

Napomena: 

 • Nema posebnih restrikcija u odijevanju, no potrebno je poštovati tamošnje običaje u smislu da bi muškarci trebali imate duge hlače dok žene moraju imati komotnu odjeću koja pokriva ramena i koljena. Za žene nije obavezno da pokrivaju kosu, no ako žele mogu imati šal ili maramu, posebno kad se posjećuju vjerski objekti. Nije dozvoljeno unošenje alkohola, droga i proizvoda od svinjetine niti njihova konzumacija. Također potrebno se suzdržati od kritiziranja kraljevske obitelji i vlade u javnosti, fotografiranja lokalnog stanovništva bez njihova pristanka, javnog iskazivanja ljubavi i pušenja na javnim mjestima. 
 • Turistima nije dozvoljen ulazak u džamije , razgledavanja su izvana.
 • Smještaj u području Al Ule predviđen je u Sahary Resortu *** kampu u pustinji podno stijena, uobičajen smještaj za grupe turista u tom području

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Saudijske Arabije te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 

Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr


SAUDIJSKA ARABIJA

 • Službeno ime: Kraljevina Saudijska Arabija
 • Površina: 2 149 690 km2
 • Broj stanovnika: 32 175 000
 • Stanovništvo: Arapi
 • Religija: Islam
 • Novčana jedinica: Saudijski riyal - SAR
 • Napon struje: 220V/240V  i 110V/130V 
 • Cijepljenje: nije potrebno
 • Vremenska razlika: + 1 sat u odnosu na naše vrijeme 
 • Klima: pustinjska s vrućim ljetima (lipanj-august) no u zimskim mjesecima je povoljno vrijeme za putovanje 

Korisna web stranica: https://www.visitsaudi.com/en

ID: Integral
05.01.2025. - 12.01.2025.
cijena od 2,770.00 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 2,770.00 €

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Maroko

USA