Putovanje u Tallinn

Putovanje u Tallinn

Tallinn

Grad gdje se prošlost susreće s budućnošću

 

Putovanje u Tallinn

 

Tallinn obilazimo u sklopu programa: Helsinki - Hἃmeenlinna - Tampere – Turku - Stockholm - Sigtuna - Uppsala - Tallinn 8 dana avionom iz Ljubljane, Veljača 2024. Datum putovanja: 18.-25.02.2024.

 

Tallinn je grad koji istovremeno očarava svojom jedinstvenom srednjovjekovnom arhitekturom i suvremenim digitalnim i tehnološkim inovacijama pa ga možemo nazvati i grdom kontrasta. U srednjem vijeku bio je ključna pomorska luka i trgovački centar sjevera, a ta baština sačuvana je do danas u gradskoj jezgri – jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi. Iz ovog razdoblja datira i crkva sv. Olafa koja je svojevremeno bila najviše građevina na Baltiku. Vođeni kraljem Waldemarom II, Danci su u 13. stoljeću osvojili estonski grad Lindanisse kojeg su Estonci potom prozvali Taani-linna – danska tvrđava. Zlatno doba Tallinna nastupilo je nakon što su ga Danci prodali njemačkim trgovcima koji su ga učinili jednom od središnjih točaka Hanzeatske lige. Srednjovjekovni trg na kojem su se održavale hanzeatske tržnice, danas je dom jednom od najpoznatijih adventa u Europi. Tradicija adventskih tržnica u ovom gradu postoji još od 15. stoljeća, a ondje je podignuto i prvo ikad božićno drvce. Trg krasi najstarija gradska vijećnica u sjevernoj Europi koja datira iz 1322. godine te svojom veličanstvenom gotičkom arhitekturom, rezbarinama, lukovima i tapiserijama dočarava važnost i bogatstvo nekadašnjeg hanzeatskog grada. Na samo tri minute hoda od gradske vijećnice, nalazi se Niguliste kirik – crkva sv. Nikole – zaštitnika ribara i pomoraca. Smatra se pravom riznicom srednjovjekovne i renesansne umjetnosti, a vrhunac bogate umjetničke zbirke svakako trideset metara dugački Danse Macabre, tj. Ples smrti – prikaz prolaznost života, prikaz kosturnih figura koje odnose one moćne jednako kao i one slabe. Ples mrtvih bio je čest motiv nakon epidemija kuge koje su bila česta pojava u srednjovjekovnim gradovima. U crkvi se danas nalazi Muzej umjetnosti Estonije, a često služi i kao koncertna dvorana. Početkom 18. stoljeća, u tijeku Velikog sjevernog rata, Estonija je potpala pod vlast ruskog cara, a Tallinn je ponovno procvao nakon što je gotovo dva stoljeća kasnije željeznicom povezan s prijestolnicom Sankt Peterburgom. Danas je Tallinn među top deset digitalnih gradova svijeta, s najviše startup kompanija na broj stanovnika u Europi, središte IT agencije Europske Unije i NATO Centara izvrsnosti za cyber sigurnost i dr.

Ribarska prošlost grada odražava se i u kuhinji, a najpoznatiji riblji specijalitet je vürtsikilu (hrv. začinjena papalina) – slane papaline ukiseljene prepoznatljivim nizom začina uključujući crni papar, piment i klinčiće. Tradicionalno se jedu na kruhu i putru te kuhanim jajima – kiluvõileib. Godine 1826. talinski trgovci izvezli su u Sankt Petersburg 40 000 limenki vürtsikilu. U 19. stoljeću ruskoj carskoj obitelji isporučivale su se figurice od marcipana talinških slastičara. Tallinn je još od srednjeg vijeka osobito poznat po marcipanu, a najpoznatija slastičarnica marcipana Maiasmokk café samo je jedna od brojnih lokala u srcu ovog grada koji su temelj socijalnog života Tallinna.