Putovanje u Stockholm

Putovanje u Stockholm

ŠVEDSKA – DOMOVINA VIKINGA

 

Stockholmski arhipelag

 

Putovanje u Stockholm

 

Stockholm obilazimo u sklopu programa: Helsinki - Hἃmeenlinna - Tampere – Turku - Stockholm - Sigtuna - Uppsala - Tallinn 8 dana avionom iz Ljubljane, Veljača 2024. Datum putovanja: 18.-25.02.2024.

 

Stockholm mnogi ubrajaju u najljepše gradove na svijetu, smješten između jezera Mälaren i Baltičkog mora, Stockholm ima 30 000 otoka i više od pedeset mostova. Na najstarijem otoku u štokholmskom arhipelagu, Helgeandsholmenu, nalazi se srce grada – Gamla stan – datira još iz 13. stoljeća, a sve do 1980-ih nazivao se Staden mellan broarna, tj. Grad između mostova. Ova slikovita četvrt odiše jedinstvenom atmosferom dobro očuvanih srednjovjekovnih kuća Vitezova Riddarholmena i uskih, kamenih uličica koje su danas prepune životopisnih kafića sa srednjovjekovnim namještajem te brojnim suvenirnicama. Gamla stan ima istaknutu ulogu u povijesti švedske arhitekture, osobito jer su veliki švedski arhitekti poput Nicodemusa Tessina i Carla Hårlemana doprinijeli oblikovanju ovog dijela grada. Jedno od njihovih najznačajnijih dijela je i palača kraljevske obitelji u Stockholmu. Unutrašnje dvorište inspirirano je onim u Louvreu. Ova impresivna barokna palača jedna je od najvećih u Europi te se ondje nalazi službena rezidencija švedskog monarha. Ipak, sa svojih pet muzeja, otvorena je javnosti. Odmah uz palaču nalazi se prekrasni švedski parlament – Riksdagshuset koji zauzima gotovu polovicu otoka te sa svojom bogatom povijesti i impozantnom arhitekturom simbolizira evoluciju švedske političke scene. Još jedna značajna građevina krasi slikoviti Gamla stan – štokholmska katedrala Storkyrkan (hrv. Velika crkva), ujedno i najstarija crkva u Stockholmu. Iznutra je zadržala srednjovjekovni izgled s križnim svodovima, dok je vanjska fasada u baroknom stilu. Posvećena je svetom Nikoli pa se često naziva i Sankt Nikolai kyrka. Ovdje je, u vrijeme reformacije, prvi puta održana misa na švedskom jeziku. Dugo vremena bila jedina župna crkva Stockholma i već od rane faze povezana je sA švedskom kraljevskom obitelji. Bila je poprište mnogih povijesnih događaja te se stoljećima koristila kao crkva za krunidbu, obilježavanje ratnih pobjeda i nacionalnih tragedija, a i dalje se koristi za sprovode javnih ličnosti poput spisateljica Astrid Lindgren i Sare Danius. Nedavno se ondje održalo vjenčanje između prestolonasljednice, princeze Victorije i Daniela Westlinga.

Putovanje u Stockholm

 

Srednjovjekovni otok, cijeli u ozračju tog vremena, na Helgeandsholmenu se nalazi i srednjovjekovni muzej. Ipak, najposjećeniji muzeji u Stockholmu nalaze se na otoku Djurgården. Iako najposjećeniji muzej u cijeloj Skandinaviji, Muzej Vasa u svojoj postavi ima tek jednu atrakciju – ratni brod Vasa koji je, s kompletnom opremom, potonuo za vrijeme svoje prve plovidbe 1628. godine. Iz mora je izvučen prije više od pola stoljeća, a ostao je gotovo u potpunosti očuvan zbog čega je jedna od najvećih atrakcija u Skandinaviji. Na Djurgårdenu je smješten i najstariji muzej na otvorenom u svijetu – Skansen. Ondje se nalazi 150 maketa kuća i drugih građevina u prirodnoj veličini iz svih dijelova Švedske pa se često naziva i Švedska u malom. Skansen je otvoren na kraju 19. stoljeća s ciljem da prikaže život ljudi iz svih dijelova Švedske prije industrijske revolucije. Gotov sve građevine su originalne, Artur Hazelius uputio se na uistinu iscrpno putovanje gdje je kupio 150 kuća i poslao ih dio po dio u Stockholm gdje su ponovno podignute. Samo tri zgrade u muzeju nisu originalne, već su podrobno kopirane iz primjeraka koje je pronašao. Sve su otvorene za posjetitelje i prikazuju jedinstvenu tradiciju švedskog života – od raskošne kuće Skogaholm Manor do seoskih kuća Älvros iz 16. stoljeća. Danas se riječ skansen koristi kao opći pojam za muzeje na otvorenom koji prikazuju povijesne građevine i strukture. Na ovom otoku nalazi se i raj za sve obožavatelje velike švedske glazbene skupine ABBA. Interaktivni muzej inspiriran je muzejom Beatlesa u Liverpoolu, a sadrži odjeću, tekstove, mjuzikle i filmove popularne glazbene grupe.

 

Na otoku Lovön, nalazi se privatna rezidencije švedske kraljevske obitelji i popularni ljetnikovac još od 17. stoljeća – Drottningholm (Kraljičin otočić). Ovo je još jedno remekdjelo Nicodemusa Tessina, izgrađen u francuskom stilu s prekrasnim parkom, kazalištem, baroknim vrtom i kineskim paviljonom, vrlo je popularna turistička atrakcija.

 

Na istočnom vrhu otoka Kungsholmen, na obali jezera s pogledom koji oduzima dah, smještena je štokholmska gradska vijećnica. Specifična po crvenoj opeci tzv. munktegel (redovnička cigla) koja se tradicionalno koristila za gradnju crkva i samostana. Iako izgrađena u elegantnom, neoromančkom stilu, položajem i izgledom podsjeća na venecijansku arhitekturu, osobito s brojnim balkonima, ukrasima, jarbolima i kipovima. Vijećnica je poznata i po činjenici da se ondje jednom godišnje održava dodjela Nobelovih nagrada.

Stockholm putovanje

 

Dobitnike ove prestižne nagrade u polju književnosti odabire tijelo Švedske kraljevske akademije, a ujedno je i najviši autoritet za švedski jezik i gramatiku. Švedsko školstvo nadaleko je poznato, a osim kraljevske akademije u glavnom gradu, vrijedi posjetiti i grad Uppsalu. Ovaj sveučilišni grad dom je najstarijeg sveučilišta u Skandinaviji. Kroz povijest su ondje pošli brojni veliki znanstvenici, među kojima je i Carl Linnaeus – pionir u proučavanju biljnih vrsta. Njegov vrt, koji je sam obrađivao, još uvijek živi i otvoren je za posjetitelje. Uppsala je, također, središte švedske crkve, a vizuru ovog grada krasi najveća katedrala u čitavoj Skandinaviji. Ondje se nalazi i vječno počivalište brojni švedski monarsi, uključujući i Gustava Vasu i kralja Erica IX – koji je proglašen svecem te postao patron švedske nacije. Ovo je mjesto krunidbe švedskih monarha.

 

Za sve ljubitelje nordijske mitologije, posjet Švedskoj nije potpun bez odlaska u Sigtunu – drevnu vikinšku prijestolnicu na jezeru Mälaren. Danas lučki gradić, nekad je prema legendi bio dom boga Odina. Baš kao i Gamla stan u Stockholmu, Sigtuna odiše srednjovjekovljem – uske ulice, niske drvene kućice, ostaci vikinške arhitekture te slikoviti kafići i trgovine s rukotvorinama vračaju u vrijeme nordijskih saga.

 

Stockholm putovanje