Putovanje Šri Lanka: Broj 1 destinacija prema Lonely Planetu

Šri-Lanka-putovanje

Provjerite zašto je Lonely Planet proglasio Šri Lanku za top destinaciju za  posjetiti u 2019. godini.

 

Neotkrivena zemlja koja je mješavina religija, 2000 godina  kulture i prirodnih ljepota.

 

Beskrajne pješčane plaže, nepregledne plantaže čaja, gostoljubivi ljudi, vlakovi  koji voze do prašumskih vrhova i divlji slonovi koje možete sresti vozeći se kroz unutrašnjost čine samo  mali dio čarolije ovog otoka.

 

  • Zaputite se u Pinnawallu:

utočištu za slonove gdje možete uživati u druženju s ovim životinjama. Posjetitelji ovog sela imaju priliku nahraniti slonove i pogledati kako se kupaju u obližnjoj rijeci.

 

Sri-Lanka-Slonovi

 

  • Sygiriya:

 

Rana jutra idealna su prilika za jedan od najljepših izlazaka sunca koji se pruža s Lavlje stijene u Sigiryji.

Do vrha ove zagonetne stijene vodi 1200 stepenica urezanih u živu stijenu između predivnih fresaka i rukom ispisanih stihova nastalih prije 800 godina.

Na vrhu stijene se danas nalaze ostaci kraljevske palače iz 5.stoljeća, utvrda kralja Kasyape sagrađena tijekom njegove vladavine s brojnim freskama, monumentalnom skulpturom lava i preko 700 rukom ispisanih singaleških stihova nastalih tijekom 800 godina. Lavlja stijena se smatra jednim od najposjećenijih turističkih arheoloških lokaliteta u zemlji pod UNESCOvom zaštitom. Naporan put do vrha stijene, ali vrijedan svake stepenice.

 

Sigiriya

 

  • Sigiriya: Simetrični kraljevski vodeni vrtovi

 

Sigiriya

 

Sigiriya-vodeni-vrtovi

 

Ako ste se ikada pitali kako izgleda drvo vanilije, cimeta, kakaa i kave, posjetite jedan od začinskih vrtova i upoznajte se s terapeutskih vrijednostima začina i procesom dobivanja šalice čaja.

 

  • Nuwara Eliya – Nanu Oya - Ella (vlak)

 

Kada budete spremni pobjeći od tropske klime, krenite prema brdima i zaputite se u grad Ella i na spektakularnu vožnju čuvenim plavim vlakom kroz nevjerojatne krajolike, plantaže čaja, zelene doline i brežuljke koje presijecaju vodopadi do planinskih vrhunaca okrunjenih izmaglicom i oblacima.

 

Za neponovljivi osjećaj adrenalina izađite iz kupea i provedite vožnju stojeći na stepenicama izvan vagona klizeći kroz plantaže čaja, tunele i prašumske vrhove.

 

Sri-Lanka-vlak

 

 

Nuwara Eliya popularno je planinsko turističko odredište koje još nosi naziv „Mala Engleska“, zbog ugođaja iz doba britanske kolonizacije. Ovo područje ugodno svježe klime idealno je za uzgoj svjetski poznatog cejlonskog čaja, koji se proizvodi na plantažama oko grada Nuwara Eliya.

 

  • Plantaže čaja:

 

Plantaze-caja

 

Nakon obilaska predivnih hramova, kolonijalnih tvrđava od Gallea do Trincomaleea, zaputite se na jednu od predivnih pješčanih plaža sa očaravajućim bijelim pijeskom i uživajte u surfanju i kupanju u  oceanu. Neotkrivenost ove zemlje još jamči da nećete doživjeti gužve na plažama te ćete imati osjećaj kao da imate ovaj otok samo za sebe.

 

Sri-lanka

 

 

Sri-Lanka-Plaza