Portugalska vina- gdje i koje kušati u Lisabonu?

Portugalska-vina

Portugal je poznat po vinima kojim se njegovi stanovnici bave još od Rimskog carstva, a danas su 12. zemlja na svijetu po proizvodnji vina.

Nadaleko su poznati po pojačanim vinima portu i vinho verdeu. I dok su vam porto i vinho verde vjerojatno poznati, jeste li ikad čuli za castelão i fernão pires, dvije sorte koje se mogu naći samo u Portugalu?

Najveća regija u Portugalu za proizvodnju vina je Minho tj. Vinho Verde gdje se proizvodi 85 milijuna litara vinha verdea godišnje. Duoro je pak najstarija vinska regija na svijetu, koja datira još iz 1756. godine, a nalazi se na 90 km od Porta. Upravo u Duoru i jest nastao porto.

 

 • Što obavezno trebate isprobati?

 

Prvo svakako isprobajte vinho verde, uglavnom bijelo vino koje se proizvode od sorti Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureiro i Trajadura.  Ova vina s niskim postotkom alkohola lagana su i osvježavajuća te odlično idu uz ribu ili sunčano ljetno poslijepodne.

 

 • Porto je desertno vino koje se konzumira uglavnom isključivo kao aperitiv. Radi se u gradu Porto na obali Portugala.

 

 • Castelão je najraširenija sorta u Portugalu, a radi se o crvenom vinu. Ako vam se sviđaju Cabernet Franc ili Tempranillo, onda će i ovo vino biti po vašem ukusu.

 

 • Alicante Bouschet je suho crveno vino, s najvećim brojem antioksidansa od svih sorti na svijetu.

 

 • Crveno Duoro vino vino iz regije odakle klasično dolaze porta, no počeli su proizvoditi vina koja su suha i izvrsna.

 

 • Fernão Pires je sorta bijelog vina iz okolice Lisabona, ali i područja Ribatejo i Barraida te je jedna od raširenijih u Portugalu, a savršeno ide uz niz jela.

 

 • Gdje popiti čašu vina u Lisabonu?

 

KUSANJE-VINA-PORTUGAL

 

 • Wine Bar do Castelo

Maleni wine bar u kamenom popločanoj ulici odmah ispod Castelo de São Jorge u Alfami ima tek nekoliko stolova, a na meniju nudi isprobavanje vina organizirano po regijama. Nakon što vas prvo priupitaju za cjenovni rang, za vaš stol stižu čaše predivnih vina koje možete spariti s platom sira i mesnih proizvoda .

 

 • Lisbon Winery

Usred četvrti Bairro Alto nalazi se Lisbon Winery, bar s impresivnom vinskom listom i odabranim izborom hrane koja se sljubljuje uz njihova vina iz ponude. Za kompletno deluxe iskustvo odaberite „Romantično kušanje“ u cisterni iz 16. stoljeća gdje ćete uživati u portugalskim vrhunskim vinima i hrani.

 

 • By the Wine

Na adresi  Rua das Flores 41 u centru Lisabona popijte čašu vina u baru By the Wine, čiji će vas interijer oduševiti jer su svi zidovi i strop prekriveni bocama vina pa imate dojam kao da ste ušli u vinsku špilju. Vinska lista je dugačka i najveći problem bit će odabrati što od svega toga kušati, ali zato je tu osoblje da vam pomogne. 

 

 • Garrafeira de Santos

Smješten na rubu četvrti Bairra Alta, na adresi Rua de Santos-o-Velho 74, Garrafeira de Santos je jedan od onih skrivenih dragulja. Vlasnik Franscisco sam bira vina i ne nudi ništa što se njemu osobno ne sviđa, a u razgovoru s njim otkrit ćete zaista puno toga o vinima i sigurno odabrati ono koje vam najviše odgovara.

 

 • Carinho do Vinho

Još jedno mjesto vrijedno posjeta u Bairro Altu nalazi se na adresi Rua Nova da Piedade 23, a kad uđete u prostor imat ćete osjećaj da ste došli kod nečije tetke. Ugodan wine bar i restoran u kojem manji proizvođači vina imaju prednost savršeno je mjesto za provesti večer uz tapase i bocu vina.

Moglo bi se o portugalskim vinima i lisabonskim wine barovima pričati satima. Znamo da nismo ni zagrebali po vinskoj sceni u Portugalu, odnosno konkretnije u samom Lisabonu, ali nadamo se da smo vam odškrinuli vrata u svijet koji ćete sami istražiti. Ma koliko god popili, bit će sasvim sigurno opijeni Lisabonom i onim što ste iskusili u tom predivnom gradu.