Nova godina Istabul i Turska tura

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

NOVA GODINA U ISTANBULU I TURSKA TURA - 5 dana avionom

ISTANBUL – BURSA – ASSOS – GALIPOLJE – EDIRNE

Datum putovanja: 31.12.2019. - 4.1.2020.


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan / ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacije prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK 1054 (Turkish Airlines) u 09.10 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 13.15 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih i carinskih formalnosti, transfer do hotela. Smještaj u hotel i fakultativni odlazak na krstarenje moćnim bosporskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Plovidba tijekom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave, romantična mjestašca bosporskog prolaza i brojne lokacije na kojima su snimane poznate turske serije. U večernjim satima individualni doček Nove godine.

2. dan / ISTANBUL – EDIRNE
SRETNA NOVA GODINA!

Poslije doručka obilazak hipodroma koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; razgled Plave džamije, monumentalnog zdanja i posljednje velike kraljevske džamije, jedinstvene sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime. Zatim slijedi odlazak u palaču Topkapi (ulaznica nije uključena), osmanski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, te posjet bazilici Cisterna (ulaznica nije uključena), poznatoj i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koja još uvijek leži ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu. U nastavku posjet Aja Sofiji (ulaznica nije uključena) iz 6. st., najpoznatijoj građevini Istanbula sagrađenoj u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U poslijepodnevnim satima posjet živopisnoj egipatskoj tržnici začina i Grand Bazaaru, zatvorenoj tržnici i najvećem bazaru na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Odlazak prema gradu Edirne, najzapadnijem turskom gradu, šarmantnom pitoresknom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Smještaj u hotel, noćenje.

3. dan / EDIRNE – DARDANELI – ASSOS
Doručak u hotelu. Odlazak u razgled grada: Obilazak džamije Uc Şerefeli sa svoja četiri osebujna minareta različitog dizajna i Eski džamije, najmanje i najstarije džamije poznate po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima. Kratka pauza i predah u ulici Saraclar, pješačkoj ulici s mnoštvom trgovinama i restorana. Vožnja do Dardanela. Prelazak brodom na azijsku stranu ovog famoznog tijesnaca, uskog prirodnog tjesnac između Europe i Azije. Ovdje ćete imati vrijeme za istraživanje replike trojanskog konja koja je korištena u filmu Troja. Naše sljedeće odredište bit će žrtvenici područje koje je od davnina građeno za bogove i koristi se za blagoslov bogova. Drugo odredište su gradske zidine stare 3700 godina. Nastavak vožnje prema Behramkale-u (Assosu), domu Aristotela u kojem je osnovao filozofsku školu i proveo svoja najranija istraživanja iz područja zoologije, biologije i botanike. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan / ASSOS – BURSA
Nakon doručka, odlazak u obilazak Assosa. Iako je službeno nazvan Behramkale, većina ljudi ovaj grad i dalje naziva po drevnom imenu Assos. Nastavak putovanja prema Bursi, grad u kojem su sahranjene sultanije Hurem i Mahidevran. Dolazak u Bursu, grad koji zauzima posebno mjesto u srcu Turaka jer je jedno vrijeme bio prijestolnica velikog Otomanskog carstva. Po dolasku slijedi obilazak Burse i njenih znamenitosti kao što su: Ulu džamija ili tzv. Velika džamija, Koza han i araste, Džamija sultana Orhana, Zelena džamija i Zeleno turbe, Stari hrast. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan / BURSA – ISTANBUL – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Istanbulu. Prijava na let za Zagreb i polijetanje zrakoplova u 18.55 sati na liniji TK 1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 19:05 sati.


Cijena paket–aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 4.980 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu:990 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.090 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.


Fakultativni sadržaj:

Doplata za paket ulaznica 450 kn
Paket ulaznica uključuje Assos, Truva, Truva muzej, Topkapi palaču, Aja Sofiju, baziliku Cisterna.

Krstarenje Bosporom 420 kn
Cijena uključuje transfer do pristaništa, lokalnog vodiča, vožnju brodom.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

Cijena paket-aranžmana uključuje: prijevoz zrakoplovom Zagreb – Istanbul – Zagreb, zrakoplovne pristojbe, 4 noćenja s doručkom u hotelima 4*: 1 noćenje u Istanbulu, 1 noćenje u Edirne, 1 noćenje u Assosu i 1 noćenje u Bursi, sve transfere i usluge prema programu, uslugu voditelja putovanja, uslugu izrade vize, troškove organizacije i prodaje putovanja.

Cijena paket-aranžmana ne uključuje: fakultativne sadržaje, paket ulaznica, napojnice za lokalnog vodiča i vozača, zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, vizu za Tursku (150 kn).

VIZA: Potrebna za državljane Republike Hrvatske. Cijena po osobi 150 kn.

Putnici za elektronsku vizu mogu aplicirati putem internetske stranice www.evisa.gov.tr
Cijena online vize je 20,70 USD - Multiple Entry Visa koja vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda dozvoljen je boravak u Republici Turskoj najviše 90 dana. Putovnica treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Agencija radi besplatno uslugu apliciranja u ime i za račun putnika, ukoliko na vrijeme dostavite ispunjen formular na prodajno mjesto, do 10 dana prije polaska. Viza će putnicima biti uručena u Zračnoj luci na dan putovanja od strane voditelja putovanja.

Opće informacije:

SLUŽBENO IME: Republika  Turska
DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna republika
GLAVNI GRAD: Ankara, oko 5.445 milijuna stanovnika (2017 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Istanbul Atatürk Airport
PROSJEČNO TRAJANJE LETA: oko 2 h direktne linije
JEZIK:  turski (službeni)
RELIGIJA:  muslimani 97%, kršćani 0.2%, neriligiozni 1.8% (2017)
VREMENSKA RAZLIKA:  Turkey Time  (Hrvatska 12:00 = Turska(Ankara) 14:00)
NOVAC:  TRY (turska lira); 1 TRY = 100 kuruş
BROJ STANOVNIKA: oko 79.81 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA:  783.562 km²  
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Republika Turska je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi i jugozapadnom dijelu Azije. Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s Grčkom, Bugarskom
KLIMA:  Klima je u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna. Znatne regionalne razlike prosječnih mjesečnih temperatura i godišnjih količina oborina uvjetuje u prvom redu udaljenost od mora i visina. Najviše oborina primaju sjeverne padine istočnoga dijela Pontskoga gorja (do 3000 mm). Na Anatolskom ravnjaku, koji je gorjem odijeljen od susjednih mora, godišnja količina oborina ne prelazi 400 mm; u vlažnijem primorju ona iznosi oko 700 mm. Na zapadu, gdje nema planinske barijere, sredozemna klima prodire dublje u unutrašnjost. Na Anatolskom ravnjaku prosječna je temperatura u siječnju 0 °C do –5 °C, a u srpnju 16 °C do 22 °C.
ELEKTRIČNI NAPON:  220  V        
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE:  Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem sustava zahtjeva za vizu - E-viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr. Informacija o vizama dostupna je na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr. Za vizu za profesionalne vozače kamiona svakako savjetujemo obratiti se Veleposlanstvu Republike Turske.
Od 1. siječnja 2015. putna isprava mora vrijediti još najmanje 60 dana od datuma prestanka valjanosti vize, produljenja vize ili dozvole boravka.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je 00 90. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE:  Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard i Maestro, AmEx osjetno manje) mogu se koristiti u većini trgovina, restorani i hotela u Turskoj , dok mali obrti posluju isključivo s gotovinom, pa je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i cjenkanje na tržnicama, ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja
NAPOJNICE:  uobičajeno je ostaviti do 10% ukupnog iznosa.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA:  savjetujemo udobnu pamučnu odjeću,odjeću  za plažu i vjetrovke za toplije razdoblje, te topliju slojevitu odjeću i pokrive za zimski period. Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i padalina, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače)
HRANA I PIĆE: Turska kuhinja je u velikoj mjeri baština otomanske kuhinje, koja se može opisati kao fuzija  kuhinja središnje Azije, Bliskog istoka, Istočne Europe i Balkana. Osmanlije su spojile razne kulinarske tradicije svoga carstva s utjecajima levantinske kuhinje, zajedno s tradicionalnim turskim elementima iz središnje Azije (poput jogurta i mantija), stvarajući širok spektar specijaliteta - mnogi s jakim regionalnim utiscima.
Turska kuhinja razlikuje se u cijeloj zemlji. Primjerice,  u Istanbulu, Bursi, Izmiru i ostatku male Azije sadrži mnoge elemente otomanske kuhinje, uz laganiju uporabu začina, te preferencije za  rižu, variva (türlü) patlidžane, punjene dolme i ribe.
Kuhinja crnomorske regije u velikoj mjeri koristi ribe, osobito crnomorski inćun (hamsi) i uključuje jela od kukuruza.
Kuhinja jugoistoka poznata je po svojoj raznolikosti kebaba, kukurznih jela i slastica na bazi tijesta kao što su baklava, şöbiyet, kadayıf i künefe.
U zapadnim dijelovima Turske, gdje maslinovo drveće raste u izobilju, maslinovo ulje je glavna vrsta ulja za kuhanje.
Kuhinje Egejske, Mramorne i Mediteranske regije bogate su povrćem, začinskim biljem i ribom. Središnja Anatolija ima mnoge poznate specijalitete, kao što su keşkek, mantı  i gözleme.
Najpoznatiji specijaliteti su tradicionalni burek, kebab, kofte, odnosno ćufte, Yogurt Corbasi – juha od jogurta sa raznim začinima, pilaf – vrsta rižota, manti – tijesto punjeno mesom kuhanom na pari, dolme – povrće punjeno mesom ili smjesom riže i začina, te baklava – kolač od orašastih plodova tipa oraha, badema, lješnjaka i pistacija.
KUPOVINA: popularni suveniri: tepisi, pokrovi i odjeća sa bazara, slatkiši, čajevi, kava, nargile, nakit, keramika, brončano posuđe, začini. Radno vrijeme za službene ustanove, banke i privatna poduzeća općenito je od 8.30 i 18.00 sati. Pauza za ručak je između podneva i 13:30 sati. Trgovine, restorani i tržnice često imaju različita radna vremena. Veliki trgovački centri ostaju otvoreni do 21.00 ili 22.00 sata, ovisno o sezoni. U istanbulskoj četvrti Şişli, Beyoğlu i Etiler nalaze se barovi, noćni klubovi i restorani koji su otvoreni 24 sata dnevno.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

 

ID: A
Trenutno nema dostupnih ponuda