Nepal i Butan - 9 dana u Ožujku

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Između neba i zemlje - Nepal i Butan 9 dana

 

 

Datum putovanja: 09.3.2024-17.3.2024. - garantirani polazak

 

1.dan: ZAGREB – DOHA

Sastanak putnika u zračnoj luci 2 sata prije leta. Preuzimanje putne dokumentacije i prijava na let za Dohu na liniji QR 218 u 16:05 h. Slijetanje u 23:20 h.


2.dan: DOHA – KATHMANDU (1.400 mnm) – večera

Nastavak leta za Kathmandu na liniji QR 652 u 02:00 h. Slijetanje u 09:00 h. Nakon carinskih i viznih formalnosti, prijevoz do hotela i ako bude moguće smještaj u sobe (checkin od 14:00 h). Kratak odmor, a potom razgled grada koji je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a. Na brdu, 2 km od Kathmandua, posjetit ćemo jedno je od najvažnijih budističkih svetišta i važno mjesto hodočašća u Nepalu – Swayambhunath. Sastoji se od stupe te nekoliko različitih svetišta i hramova, a zbog velikog broja majmuna koji nesmetano žive na njegovom sjeverozapadnom dijelu, poznat je i kao Majmunski hram. Posjetit ćemo Durbar square, trg u srcu grada s nizom hramova, spomenika i drevnih palača bivših nepalskih vladara. Glavne atrakcije su Hanuman Dhoka Royal palace, veličanstveni Taleju Temple (preko 40 m), Kumari Ghar (rezidencija živuće Božice), hram Ashok Vinayak (posvećen gospodaru sa slonovom glavom – Ganeshu), Kal Bhairav (Bog gnjeva). Iako su na žalost, zbog nedavnog potresa mnogi hramovi oštećeni, to neće umanjiti vaš doživljaj. Povratak u hotel, večera, noćenje.


3.dan: KATHMANDU – PARO – THIMPHU (2.320 mnm) – doručak, ručak, večera

Doručak te prijevoz na aerodrom. Let za Paro s nacionalnim prijevoznikom Druk Air. Vaš let je prikladan uvod u spektakularnu ljepotu Butana. Za vedra vremena pruža se pogled na najviše vrhove na svijetu i bujnu zelenu Paro dolinu. Prvi doživljaj iz Butana bit će hladan, čist i svjež zrak nakon izlaska iz zrakoplova. Nakon carinskih i viznih formalnosti prijevoz do glavnog grada Butana – Thimphu koji broji oko 100 000 stanovnika. To je jedini glavni grad na svijetu bez semafora. Kratki odmor te posjet Memorial Chorten – stupa izgrađena u čast 3. kralja. Popularno je poznata i kao „najvidljiviji vjerski orijentir u Butanu“. Ručak u tradicionalnom restoranu. Navečer ćemo posjetiti Trashichhodzong, lijepu srednjovjekovnu utvrdu-samostan koji je butansko administrativno i vjersko središte, a u kojem se nalazi i kraljevski ured. Večera.


4.dan: THIMPU – PUNAKHA (1.242 mnm) – doručak, ručak, večera

Nakon doručka, posjetit ćemo nacionalnu knjižnicu u Butanu, zatim muzej narodne baštine. U njemu su izloženi različiti alati, materijali, predmeti, oprema iz ruralnih butanskih domaćinstava, a koji daju dobar uvid u tradicionalni butanski način života. Slijedi nacionalni institut tradicionalne medicine koji nastoji spojiti alopatski i tradicionalni način liječenja. Ručak. Vožnja do Punakhe (glavnog grada Butana do 1955. god), preko planinskog prijevoja Dochula Pass (3.100 mnm) s kojeg se pruža pogled na vrhove snježnih Himalaja. Posjet tvrđavi 'Punakha dzong', zimskoj rezidenciji duhovnog vođe, sagrađenoj 1637. godine između dvije rijeke, muške 'Po Chu' i ženske 'Mo Chu', po mnogima jednoj od najljepših tvrđava u Butanu. Večera, noćenje.


5.dan: PUNAKHA – PARO (2.200 mnm) – doručak, ručak, večera

Nakon doručka posjetit ćemo hram Chimi Lhakhang na okruglom brdu pokraj Punakhe. Samostan izgrađen 1499. godine, posvećen je Lami Drukpa Kinley, također poznat kao 'Božanski Madman' ili 'Mad Saint'. On je poznat i kao svetac koji se zalagao za upotrebu falusnih simbola kao slika na zidovima. Odlazak u Paro, povijesni grad s mnogim svetim mjestima i povijesnim građevinama. U njemu se nalazi i jedina međunarodna zračna luka u Butanu. Ručak. Obilazimo nacionalni muzej Butan, jedinstvenu kružnu zgradu poznatu i kao Ta-dzong. U njemu je izloženo preko 3 000 djela butanske umjetnosti koja pokriva više od 1 500 godina kulturne baštine. Njegova bogata građa različitih tradicija i disciplina predstavlja izvanrednu mješavinu prošlosti sa sadašnjosti i glavna je atrakcija za domaće i strane posjetitelje. Paro Dzong, također je poznat kao Ringpung Dzong, znači "Tvrđava na gomili dragulja". Ovaj impresivan dzong je najljepši primjer butanske arhitekture i jedan je od najpopularnijih i najpoznatijih dzonga u Butanu. Večera, noćenje.


6.dan: PARO – doručak, ručak, večera

Nakon doručka izlet s uključenim ručkom, ovisno o vremenskim uvjetima:
Samostan Taktsang, smješten na okomitoj litici na 3 120 mnm i oko 900 m iznad doline Paro. Najljepši i neslužbeni simbol Butana, poznat je i pod nazivom 'Tiger's Nest' (zmajevo gnijezdo). Ovaj kompleks hramova i kulturna ikona Butana čija posebnost je izoliranost i dostupnost samo brdskim putevima, smatra se jednim od najsvetijih mjesta budističke religije. Da biste došli do samostana, potrebno je oko 5 sati hodanja (oba smjera) za prosječnu osobu, ali vrijedi svakog napora jer Taktsang predstavlja raj za fotografe.
ILI
Vožnja do planinskog prijevoja Chele La Pass, na nadmorskoj visini 3 988 metara, zbog čega je jedan od najviših prolaznih planinskih prijevoja u Butanu. Jednosatnom vožnjom kroz prijevoj uživat ćete u botaničkom raju i pogledu na svete planine Jomolhari i Jichu Drake. Također je obilježen stotinama zastava za molitvu koje se vijore na vjetru. Vidjet ćete i kaskade divljih ruža i ostalog planinskog cvijeća. Nakon toga slijedi šetnja do Kila Goenpa-e, doma budističkih redovnicakoje su svoje živote posvetile molitvi i meditaciji. Sagrađen u 9. stoljeću, ovo je najstariji budistički ženski samostan u Butanu te vas od prijevoja Chele La Pass do njega čeka ugodna šetnja nizbrdo od sat vremena kroz prelijepu šumu. Navečer ćemo posjetiti hram Kyichu Lhakhang iz 7. stoljeća, jedan od 108 samostana koje je na Himalaji sagradio tibetanski kralj Songtsen Gampo. Povratak u hotel, večera i noćenje.


7.dan: PARO – KATHMANDU – doručak, večera

Nakon doručka prijevoz do zračne luke i let za Kathmandu. Po slijetanju slijedi posjet Boudhanath-a, jednom od najvažnijih budističkih svetišta u Nepalu s veličanstvenom stupom, najvećom u Nepalu i jednom od najvećih u svijetu. Slijedi posjet hramu Pashupatinath, jednom od najvažnijih hinduističkih hramova i jedan od najvećih svetišta Šive na indijskom poluotoku. Nalazi se 5 km sjeverno-istočno od središta Katmandua, a sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koje su tijekom stoljeća podignuti uz obale svete rijeke Bagmati. Vožnja do 5 km udaljene, stare kraljevske prijestolnice Patan i njegovih brojnih hinduističkih i budističkih hramova (nažalost neki od njih su u zadnjem potresu dosta oštećeni). Poznat i kao grad umjetnika. Povratak u Kathmandu. Slobodno vrijeme za shopping u popularnoj turističkoj četvrti Thamel – poznatoj po svojim uskim uličicama prepunim raznih trgovina, restorana, kafića. Večera, noćenje.


8. dan: KATHMANDU – DOHA – doručak

Nakon doručka razgled stare prijestolnice Bhaktapur, prekrasnog gradića u dolini Kathmandu koji je sačuvao sa svojim palačama i prelijepim kućama duh srednjovjekovlja. Dolina Katmandu je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Jedan od spomenika je i Durbar square, trg ispred kraljevske palače. Vidjet ćete Palaču 55 prozora sa zlatnim vratima, koju je izgradio radža Jitamitra Malla, 1769. godine, Hram Vatsala – kameni hram posvećen božici Vatsala, Kip kralja Bhupatindre Malla, Lion's Gate. Povratak u Kathmandu. Slobodno vrijeme. U večernjim satima prijevoz u zračnu luku i let za Dohu  na liniji QR 647  u 17:55 h. Dolazak u 20:40 h.


9. dan: DOHA – ZAGREB

Nastavak leta za Zagreb na liniji QR 215 u 02:25 h. Dolazak u 06:20 h.

 

Cijena po osobi (minimum 15 putnika) : 2.720,00 eur / 20.493,84 kn


Doplata za manji broj putnika (10-14): 190,00 eur / 1.431,55 kn                                             
Doplata za jednokrevetnu sobu: 350,00 eur / 2.637,07 kn        
                                            

Cijena uključuje: aviokarta na ekonomskoj klasi, smještaj u hotelima 4* (lokalna kategorizacija), obroci prema programu, pratitelj na hrvatskom jeziku, lokalni vodiči na engleskom, razgledi i ulaznice prema programu, vizu za Butan (s posredovanjem), dozvola za boravak u Butanu (200 usd po danu), jamčevinu (polica osiguranja jamčevine za turističke paket aranžmane  kod  Uniqa osiguranje d.d, polica br. 45-7002848930).
 

Cijena ne uključuje: aerodromske pristojbe (cca. 470 eur / 3.541,21 kn – točan iznos na dan pisanja karte), letove Kahmandu – Paro i Paro – Kathmandu (cca. 500 eur / 3.767,25 kn – točan iznos na dan pisanja karte), napojnice za lokalne vodiče i vozača (cca 5 usd dnevno), viza za Nepal 25 usd –  dobiva se i plaća na ulazu u zemlju.

Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma putovanja.

Cijena je rađena na bazi tečaja USD-EUR na dan 26.5.2023. U slučaju promjene tečaja za više od 1,5% agencija zadržava pravo izmjene cijene kao i pravo na otkaz putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih putnika.

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa. Preporučujemo putno osiguranje – informacije u agenciji.

Odgovorni organizator putovanja: I.T.C.d.o.o. Zagreb IDK:HR-AB-01-080203269.

ID: 2015ITC
09.03.2024. - 17.03.2024.
cijena od 2.720 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 2.720 €

Pronađite svoju destinaciju