Moskva: Putovanje kroz povijest u nekoliko dana

Moskva-putovanje

Putovanje u Rusiju, posebice putovanje u Moskvu, grandiozno je samo po sebi. Veličina Rusije je impresivna, baš kao i njezina povijest, a malo je reći i sadašnjost s Vladimirom Putinom na čelu. Puno je znamenitosti za vidjeti pa vas se može dogoditi da u nekoliko dana putovanja osjetite kako više nemate gdje u glavi spremiti sve te utiske, sve te slike.

Glavni grad Rusije prva je točka koju trebate posjetiti. U Moskvi živi gotovo 12 milijuna stanovnika, ali i najveći broj milijardera na svijetu. Grad je kroz stoljeća dobivao mnoge nadimke zbog svoje bitnosti i veličanstvenosti, između ostalog i Treći Rim.  Bio je glavni grad brojnih država, a i danas je na popisu Alfa globalnih gradova, drugim riječima jedan od svjetskih središta. Unatoč svojoj važnosti, nije u TOP 10 najmoćnijih gradova na svijetu, listu koju predvode London, New York i Tokio.

Ipak, kad stanete na Crveni trg, nećete se moći oteti dojmu da ste maleni u svojoj toj veličanstvenosti arhitekture. Takva je Moskva, kao da smanjuje ljude jer je sama velika.

 

 • Što pogledati u Moskvi?

 

Klasične znamenitosti u Moskvi su crvena politička utvrda Kremlj, Katedrala sv. Vasilija Blaženog sa šarenim kupolama, najveći ruski park Gorky, Lenjinov mauzolej u kojem leži otac ruske revolucije i najpoznatije rusko kazalište Boljšoj teatr.  No grad je puno više od svojih znamenitosti, a kroz svoju ugostiteljsku ponudu u brojnim kafićima i restoranima upoznat ćete zanimljive i neobične ljude, posebice ako znate pokoju riječ ruskog i volite popiti.

 

 

 • Crveni trg

Crveni trg je srce Moskve, početna točka istraživanja i najposjećenija ruska atrakcija koja se prostire na 73.000 četvornih metara. Tu je nekad ruska vojska paradirala sa svojim oružjem kako bi impresionirala svoje vođe i zastrašivala Zapad, a još ranije tu je bila tržnica na otvorenom i mjesto na kojem su se odvijali festivali, religijske procesije i tu i tamo ponekog pogubljenje.

Trg je posebno čaroban noću kad zbog osvijetljenja dobiva posebnu snagu i bajkovit izgled, posebice zime kada su kamene ploče prekrivene snijegom, a katedrala  svetog Vasilija Blaženog u dnu trga kao da ima šlag umjesto kupola.

Crveni-trg-Moskva

 

 • Katedrala sv. Vasilija Blaženog u Moskvi

 

Čuvene raznobojne kupole u obliku glavice luka kao da su izašle iz nekog Disneyovog crtića. Katedrala svetog Vasilija Blaženika ili skraćeno Svetog Vasilija izgradio je Ivan Grozni sredinom 16. stoljeća kako bi obilježio svoje uspjehe nakon velike ruske pobjede nad Tatarima. Navodno je arhitekte kasnije dao oslijepiti kako više ne bi replicirati građevinu negdje drugdje. Zanimljivo je da je katedrala zapravo devet crkava u jednoj, spojenih galerijama i prolazima, a samo pročelje je napravljeno tako da izgleda kao da je katedrala zidana od cigle.

Katedrala je ime dobila po svetom Vasiliju koji je imao dar vidovitosti i koji je predvidio da će 1547. godine izbiti požar. Taj je požar uništio gotovo trećinu Moskve. Nakon kanonizacije svetog Vasilija 1588. godine uz katedralu je dograđena deseta crkva, u koju su prenesene njegovi ostaci, a katedrala je tada dobila trenutno ime.

CRKVA-SVETOG-VASILIJA-MOSKVA

 

 

Nalazi se na dnu Crvenog trga i ulaz košta 500 rubalja.

 

 • Lenjinov mauzolej

 

Najomraženija i najvoljenija znamenitost Moskve, poznata i kao Lenjinov grob, nalazi se na Crvenom trgu. Za javnost je otvoren 1924. godine, a svake godine privlači 2,5 milijuna posjetitelja. Ulaz je besplatan pa je stoga ispred mauzoleja vječno red, no isplati se ući u ovu povijesnu građevinu gdje ćete na park sekundi zaista i moći vidjeti balzamirano tijelo Vladimira Lenjina. Budite tamo ranije ujutro jer je mauzolej otvoren samo do 13 sati.

LENJINOV-MAUZOLOJE-MOSKVA

 

 • Kremlj

 

Moskovski Kremlj ili samo skraćeno Kremlj je utvrđeni kompleks, koje se s južne strane nalazi rijeka Moskva, s istočne Katedrala svetog Vasilija i Crveni trg, a Aleksandrov vrt sa zapadne.

Zanimljivo je da je Kremlj, najveća aktivna utvrda u Europi, u početku bio napravljen od drva, zatim u kamenu, a finalno od cigle te je nekada bio grad za sebe, okružen tornjevima, zidinama i grudobranima.

Kremlj je sinonim za misteriju Hladnog rata, rezidenciju predsjednika Ruske federacije i politički centar više od 500 godina. Unutar zidina krije se i katedrala gdje su bili okrunjeni carevi i pokapani vođe pravoslavne crkve. Treba puno vremena za istražiti Kremlj jer ima čak pet trgova, niz zgrada, 20 tornjeva i najveće zvono i top na svijetu.

KREMLJ-MOSKVA

 

 • Moskovski metro

 

Moskovski metro je umjentička galerija na otvorenom. Ovaj javni prijevozni sustav optimalan je način kretanja po Moskvi, kojeg svakodnevno koristi 9 milijuna stanovnika, promatrajući nevjerojatne slike, brončane stupove i socijalističke skulpture. Metro u Moskvi je jedan od najdubljih, sa 196 stanica i preko 300 km tračnica.

Obzirom da je promet u Moskvi vrlo gust, a taksi često spor, svakako se krećite metroom koji je jeftin, brz, pouzdan i predivan.

MOSKVA-METRO

 

 • Pješački prijelazi- idite pod zemlju

 

Najveće moskovske avenije i ulice nemaju pješačkih prijelaza pa vam je uzalud da hodate pokušavajući ih naći. Umjesto nadzemnih prijelaza, u Moskvi postoji obilje podhodnika. Možda će vam trebati malo vremena da shvatite na koji izlaz morate izaći, jer veća raskršća imaju i po desetke opcija. Zanimljivo je da brojni podhodnici imaju trgovine i različite radnje.

 

 • Boljškoj teatr

 

Najveće kazalište u Rusiji Boljšoj teatr ima najimpresivniji auditorij, a ulaznice za balet i operu prodaju se više mjeseci unaprijed. Posebno je popularan baletni ansambl, jedan od najstarijih i najboljih na svijetu, koji postoji od 1773. godine. Ipak, preko određenih agencija i hotela moguće je doći do ulaznice pa se raspitajte.

U kazalištu danas radi preko 900 glumaca pjevača, glazbenika i plesača.

BOLJSJOJ-TEATR-MOSKVA

 

 • Muzeji- posebno onaj o svemirskom programu

 

Moskovskih muzeja ima na desetke, a mi vam preporučamo samo neke ako ste ograničeni vremenom.

Za umjetnost obavezno pohodite Tretjakovsku galeriju, najveći centar ruske umjetnosti u svijetu, smješten južno od Kremlja te Novu Tretjakovsku galeriju u ulici Krymsky Val koja nudi pregled suvremenih autora.

Za one koje zanima Drugi svjetski rat, Muzej Velikog patriotskog rata (kako oni nazivaju taj rat) u parku Victory, koji se prostire na 14,143 četvornih metara, zadovoljit će sve potrebe. Od fotografija preko prikaza važnih bitki, svih imena i sudbina vojnika pa do brojnih artefakata prikazuju rusku stranu povijesti Drugog svjetskog rata.

No imate li vremena samo za jedan muzej, Kozmonautski muzej ima našu preporuku. Ljubitelji svemira dobit će uvid u sovjetski svemirski program u Memorijalnom muzeju kozmonautike na pola sata vožnje metroom od Crvenog trga. Nalazi se u kompleksu nasuprot metro stanice VDNKh i vrijedi posjete. Svemirska odijela, model Sputnika, povijesnog svemirskog broda i vjerne kopije pasa koji su sjelovali u programu zadivit će vas na minimalno dva sata za 250 rubalja koliko košta ulaznica. 

Važno za znati: Ponedjeljkom muzeji ne rade, a zatvorena je i većina povijesnih znamenitosti izuzev Kremlja i katedrale svetoga Vasilija.

 

 • Bunker-42

 

Možda niste znali, ali u Moskvi postoji fascinantan sustav tunela ispod gradskih ulica koji vode do tajne tvrde iz Hladnog rata, nekad poznate pod kodnim nazivom Bunker-42. Tuneli su izgrađeni nakon prvih sovjetskih nuklearnih pokusa koji su pokazali da bunkeri moraju biti najmanje 50 metara ispod zemlje kako bi preživjeli nuklearni udar. Arhitekti su stoga imali težak zadatak: izgraditi tunele tako da ne poremete postoju arhitekturu i strukture grada. Bunker-42 nalazi se ispod brda u četvrti Tagansky blizu Kremlja kako bi se Staljin i važni oficiri mogli u slučaju potrebe brzo skloniti

Tunele i sam Bunker-42 možete istražiti u organiziranim turama.

 

 • Lubyanka – središte KGB-a

 

Lubyanka je bila centar mračne prošlosti SSSR-a, notorno središte tajne službe KGB gdje je bio smješten i zatvor za sve špijune, političke disidente i različite neprijatelje države koje su tamo zatočili i mučili.

Danas je u toj zgradi središnji ured FSB-a, federalne sigurnosne službe, carinska kontrola i muzej KGB-a u koji se može doći samo uz prethodnu najavu.

 

 • Hotel Ukraina

 

Najviši hotel u Europi nalazi se u Rusiji i poznat je pod izvornom imenu Ukraina. Ogromno impresivno izdanje izgrađeno 1957. godine nalazi se uz rijeku, a ima 34 kata na 200-ak metara visine. Bio je jedan od sedam staljinističkih nebodera poznatih kao Sedam sestara.

Od 2010. godine kada je hotel preuređen zove se Radisson Royal Hotel i nudi vrhunsku uslugu s 5 zvjezdica. Poznati gosti koji su tu odsjedali su Marcello Mastroianni, Robert De Niro, Cesaria Evora, Audrey Tautou, Sofija Loren, Francis Ford Coppola, Christian Slater, Adrien Brody, Ronaldo, Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo i drugi.

Imate li želje, ali i novca, otiđite u neki od restorana unutar hotela, najbolje u talijanski Ristorante Buono na 29. katu iz kojeg puca nevjerojatan pogled na grad.

Možete i otići na 33. kat gdje se nalazi promatračnica, a radi tijekom čitave godine. Moguće je ući nakon 12 sati, a ako ste gost hotela ili restorana ili imate Moscow City Pass, ulaz je besplatan. Za sve druge naplaćuje se 1000 rubalja (za djecu do 14 godina 500), ulaznice se kupuju u restoranu Buono.

 

 

 • Ulica Arbat

 

Jedna od najturističkih ulica u Moskvi je ulica Arbat (Ulitsa Arbat), elegantna kilometarska pješačka ulica u centru grada koja postoji još od 15. stoljeća, a danas je puna kafića i restorana, suvenirnica i tattoo shopova, spomenika i kazališta koji svakodnevno privlače i brojne glazbene i umjetničke performere. I do njega valja potegnuti, 40-minuta pješice ili 20-ak minute vožnje metroom od Crvenog trga.

 

 • Gorky Park

 

Opjevan u pjesmi Scorpionsa „Wind of change“ 1991. godine kada se raspao Sovjetski savez, Gorky Park je najveći ruski park koji je ime dobio po piscu Maksimu Gorkom. Park je poprište brojnih aktivnosti u gradu, od plesa, joge i fitnessa tijekom cijelog ljeta, odbojke na pijesku i ping-ponga, preko rolanja, skejtanja i bicikliranja, pored kojih oni lijeniji voze segwayje ili su pak u unajmljenom čamcu. Zimi se pola parka pretvori u klizalište.

GORKY-PARK

 

 • Cheburek, vodka i fast-food

 

Cheburek je mesna delicija, zapravo „mesni džepići“, vrlo masno tijesto punjeno meso koje su Tati donijeli u Moksvu. Cheburek Friendship (Чебуречная  Дружба) je predvodnik trenda konzumacije chebureka koji za 40 rubalja nude porciju prije nego nazdravite s vodkom i tako zaokružite rusko iskustvo.

Jest ćete u Rusiji zaista dobru hranu, okrijepiti se boršč juhom, potom se prebaciti na meso, vjerojatno svinjetinu zapečenu u pećnici koja je najčešće jelo, a na kraju se zasladiti blinijem, ruskom slatkom palačinkom ili sirnom verzijom zvanom syrniki.

Zaželite li se brze hrane u Moskvi postoji mnogo McDonalds'a iako ih ruske vlasti redovito kažnjavaju visokim globama zbog narušenih odnosa sa SAD-om. Tako su u kolovozu 2018. godine 44 lokala kažnjena zbog higijenskih uvjeta. Glavni rival MxDonald'su jest Teremok, ruski lanac brze hrane koji nudi ukusnu hranu po povoljnim cijenama. Zgodno je da probate njihov „mek“ kad ste već tamo.

A probajte i sladoled po receptu još iz doba SSSR-a, manje kremast, a više leden. Odete li u glavni trgovački centar u Moskvi GUM, tamo ćete naći ovaj sladoled.

A u GUM želite otići makar vam nije do shoppinga. Fascinantna građevina nastala između 1890. i 1983. godine legendarni je centar s preko 200 trgovina u kojima možete pronaći brendove od Diora do Zare. Počastite se jelom na vrhu dok kroz staklene arkade gledate na Crveni trg. A ako trebate otići na WC, dajte 150 rubalja da vidite „Povijesne zahode“, najluksuzniji prostor za nuždu.

 

 

 • Gdje kupiti suvenire?

 

Babuške su najpoznatiji ruski suvenir i možete ih pronaći diljem Moskve po suvenirnicama. No ako vam netko naruči kalendar Putina u toplesu, pronaći ćete ga u malenoj suvenirnici na adresi Arbat 20, nekih 25 minuta vožnje metroom od crvenog trga. Naravno, i tamo možete kupiti čuvene babuške.

Za memorabilije iz Sovjetskog saveza potegnite do tržnice Izmailovo, nekih 35 minuta vožnje metroom od Crvenog trga. Ne znate li ruski, hrvatski bi mogao pomoći u sporazumijevanju jer engleski malo tko tu priča. Teško je nabrojati što tamo sve možete kupiti, ali zamislite zagrebački Hrelić, samo veći i šarenije ponude.

 

 • Fotografiranje u Rusiji

 

Za razliku od New Yorka gdje se policajci na Times Squaru fotografiraju s vama ili pak rado poziraju na konjima, u Moskvi kao i u ostatku Rusije nije preporučljivo da fotoaparat ili mobitel uperite prema službenoj osobi ili pak nekoj državnoj zgradi jer biste uskoro mogli dobiti tapšanje po rameni radi legitimiranja. Policija u Rusiji je vrlo stroga i nerijetko kontroliraju putovnice turista, posebice onih s tripodom i profesionalnom opremom.

 

 • Putovnice nosite sa sobom

 

Stranci su dužni sa sobom nositi putovnicu, pa svakako preporučamo da sa sobom nosite isprave ili barem fotokopiju putovnice ako ste originalni dokument ostavili u hotelskom sefu.