Meksiko i Gvatemala

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJE MEKSIKO I GVATEMALA - 14 dana iz Zagreba

DATUM PUTOVANJA:  2.-15.1.2020.

1. DAN PUTOVANJA ZAGREB – MUNCHEN – MEKSIKO CITY
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije te prijava na let za Munchen na liniji LH1715 (Lufthansa) u 17:20 sati. Dolazak u Munchen predviđen je u 18:25 sati. Nastavak putovanja prema Meksiku na liniji LH520 u 22:15 sati.

2. DAN PUTOVANJA MEKSIKO CITY – TEOTIHUACAN
Dolazak u Meksiko City predviđen je u 04:35 sati. Organizirani prijevoz do hotela, prijava te smještaj i kratki odmor. Nakon doručka krećemo prema Bazilici Gospe od Guadalupe, a usput ćemo se kratko zaustaviti kod Trga Triju kultura gdje ćemo vidjeti astečke ruševine, crkvu svetog Jakova iz 16. stoljeća. Dolazimo do svetišta Bogorodice gdje slijedi razgled bazilike. Zatim nastavak putovanja prema gradu Teotihuacan, udaljen otprilike 45 kilometara od Mexico Citya, inače svjetski poznate arheološke zone. Tajnoviti i misteriozni grad Teotihuacan je pod vrlo tajnovitim i do danas neobjašnjenim razlozima iznenada napušten 750. godine, a njegovo ime znači „mjesto na kojem su rođeni bogovi“. Povratak prema hotelu. Noćenje.

3. DAN PUTOVANJA MEKSIKO CITY – GVATEMALA CITY
Poslije doručka odlazak u razgled glavnog grada Meksika. Vidjet ćemo glavni Trg Zocalo, Katedralu (najveću na kontinentu) i Predsjedničku palaču sa muralima Diega Rivere, supruga poznate slikarice Fride Kahlo. Odlazak u Nacionalni antropološki muzej te polazak prema zračnoj luci i polijetanje zrakoplova prema Gvatemala Cityju. Po dolasku, organiziran transfer prema hotelu. Smještaj i noćenje.

4. DAN PUTOVANJA GVATEMALA CITY – CHICHICASTENANGO – PANAJACHEL
Nakon doručka odlazak u Chichicastenango. Posjetit ćemo najživopisniju autohtonu otvorenu tržnicu u zemlji, a zatim odlazak u crkvu Santo Tomas posebne kolonijalne arhitekture koja datira iz 16.st. U poslijepodnevnim satima odlazak prema Panajachelu, selu koje se nalazi na obalama jezera Atitlan, jednom od najljepših jezera na svijetu s fascinantnim pogledom na tri vulkana: Toliman, San Pedro i Atitlan. Odlazak u hotel. Smještaj i noćenje.

5. DAN PUTOVANJA PANAJACHEL – JEZERO ATITILAN – ANTIGUA
Doručak. Odlazak brodom do sela San Juan La Laguna u kojem se domicilno stanovništvo bavi uzgojem bio kave i raznih biljki te izradom rukotvorina. Preko puta rijeke nalazi se Santiago Atitlan, gradić bogate tradicije i povijesti. Šetnja gradom do lokalne crkve. Povratak prema hotelu. Noćenje.

6. DAN PUTOVANJA ANTIGUA - GVATEMALA – FLORES
Doručak. Odlazak u razgled Antigue. Tijekom kolonijalnih vremena, Antigua je bila glavni grad Središnje Amerike, a danas je na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine u Americi zbog svoje iznimne barokne arhitekture. Taj španjolski grad sagrađen prema renesansnom planu pravilnih ulica, danas je turističko mjesto poznato po proizvodnji kave. Šetnja gradom i njenim kamenim ulicama prolazeći uz crkve, samostane i kolonijalne kuće. Posjet Muzeju kave i Muzeju glazbe K'ojom. U poslijepodnevnim satima, organizirani transfer na let prema Floresu. Po slijetanju, odlazak do hotela. Smještaj i noćenje.

7. DAN PUTOVANJA FLORES -TIKAL – FLORES
Doručak. Vožnja prema Tikalu. Iako monumentalna arhitektura potječe još iz 4. st. prije Krista, Tikal je dostigao svoj vrhunac tijekom klasičnog razdoblja, otprilike 200 do 900 g. pr.Kr. Tijekom tog vremena grad je politički, gospodarski i vojno dominirao velikim dijelom regije Maya. Piramide, palače i hramovi koji govore o 800 godina povijesti skriveni su u tropskoj šumi stvarajući jedinstvenu simbiozu između arheologije i prirode. Najviše građevine pružaju prekrasan pogled na džunglu. Odlazak prema hotelu i prijava u hotel. Smještaj i noćenje.

8. DAN PUTOVANJA FLORES – BETHEL – YAXCHILAN – PALENQUE
Polazak prema graničnoj postaji Bethel po djelomično neasfaltiranoj cesti te vožnja brodom do Corozala, meksičke granične postaje. Odlazak brodom rijekom Usumacinta kod meksičke granice u Corozalu, a zatim do Yaxchilana. Posjet Yaxxchilana. Nastavak putovanja prema Palenque. Smještaj u hotel i noćenje.

9. DAN PUTOVANJA PALENQUE – CAMPECHE
Doručak. Odlazak do nazaobilaznog mjesta Palenque, mjesto srednje veličine, mnogo manje od Tikala ili Copána, ali sadrži neke od najljepših arhitektura, skulptura i reljefnih rezbarija koje su Maje napravile. Za taj grad kažu da je jedan od najvećih gradova Maja s najimpresivnijim ruševinama i najpopularnijim arheološkim parkom. Nastavak putovanja prema Campeche. Smještaj u hotel i noćenje.

10. DAN PUTOVANJA CAMPECHE – CACAO MUSEUM - UXMAL – MERIDA
Doručak. Polazak prema Meridi, a na putu stajanje kod Muzeja kakaoa i u Uxmalu. Otkrijte tajanstvenu povijest kakaoa i njegovu intimnu vezu s kulturom Maja. Uxmal je veliki pretkolumbovski uništeni grad civilizacije Maja u državi Yucatán. Smatra se da ima i više od jedne skrivene grobnice bogova. Nastavak putovanja prema Meridi. Smještaj u hotel i noćenje.

11. DAN PUTOVANJA MERIDA – CHICHEN ITZA – CANCUN
Doručak. odlazak u Meridu, poznat još kao i Bijeli grad, danas jedan od najtiših i najsigurnijih gradova u Meksiku. Njezini udaljeni korijeni Maja, vrhunski kolonijalni spomenici i raskoš njezine preobrazbe u arhitekturu 19. stoljeća, učinili su Meridu zadivljujućom mješavinom kulturnih utjecaja. Polazak u mjesto Chichen Itza i obilazak. Chichen-Itza je najposjećenije arheološko nalazište na poluotoku Yucatan zbog svoje izuzetne arhitektonske ljepote i geografskog položaja. Nastavak putovanja prema Cancunu. Smještaj u hotel i večera. Noćenje.

12. DAN PUTOVANJA CANCUN
Dan za slobodne aktivnosti. Uzivajte u gradu s prekrasnim plažama ili kako ga još nazivaju meksičkim Karibima. Noćenje.

13. PUTOVANJA DAN CANCUN
Doručak i odjava iz hotela. Jutro slobodno za odmor. U večernjim satima organizirani transfer prema zračnoj luci. Polijetanje zrakoplova na liniji LH515 u 22:05 sati.

14. PUTOVANJA DAN FRANKFURT- ZAGREB
Dolazak u Frankfurt u 14:05 sati. Polazak iz Frankfurta u LH1404 u 20:30 sati. Predviđeni dolazak u Zagreb je u 21:50 sati.

 

Cijena paket aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi 25.180 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu 2.690 kn

Zrakoplovne pristojbe (2.990 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.


CIJENA PAKET ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 3*: 1 noćenje u Mexico Cityju, 1 noćenje u Gvatemala Cityju, 1 noćenje u Panajachelu, 2 noćenja u Floresu, 1 noćenje u Palenque, 1 noćenje u Campeche, 1 noćenje u Meridi, 3 noćenja u Cancunu, unutarnji letovi (Mexico City – Gvatemala City i Gvatemala - Flores), razglede i obroke prema programu, ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča.

CIJENA PAKET ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: napojnice za lokalne vodiče i vozače (Atlasova preporuka 50 usd), putno zdravstveno osiguranje.

Vize: Za Meksiko i Gvatemalu nisu potrebne za državljane Republike Hrvatske.

Napomene:
• Usluga vođenja putovanja bit će na hrvatskom jeziku. Usluga turističkog vođenja pružena po lokalnom ovlaštenom vodiču bit će na engleskom jeziku. Program je grupni. Putovanje nije prikladno za osobe sa smanjenom pokretljivošću
• Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
• Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
• Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
• Dozvoljen unos predane prtljage po putniku je 30kg i 1 komad ručne do 7kg. • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
• Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
• Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr
• Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.

Opće informacije:

SLUŽBENO IME: Sjedinjene Meksičke Države
DRŽAVNO UREĐENJE: predsjednička savezna republika
GLAVNI GRAD: Ciudad de México, oko 8.85 milijuna (2010 god.) MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Aeropuerto Internacional de la Ciudad de México, poznat i kao Benito Juárez International Airport
JEZIK: španjolski (službeni) RELIGIJA: katolici 82.7%, evangelisti 5.2%, pentekostalci 1.6%, Jehovini svjedoci 1.4%, nereligiozno 4.7% (2010.)
VREMENSKA RAZLIKA: Centralno Standardno Vrijeme (Hrvatska 12:00 = Meksiko (Mexico) 05:00)
NOVAC: MXP (meksički peso); 1 MXP = 100 centavo
BROJ STANOVNIKA: oko 129,2 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god).
POVRŠINA: 1.973.000 km²
STRANA VOŽNJE: desna
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Meksiko se nalazi u Srednjoj Americi, između Meksičkog zaljeva na istoku i Tihog oceana na zapadu. Na sjeveru graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugu s Gvatemalom i Belizeom. KLIMA: Meksiko ima tropsku klimu, s vlažnim ljetima i suhim zimama. Ipak, velike su klimatske razlike između pustinjskog sjevera i tropskog juga, između vlažnih istočnih dijelova i sušne tihooceanske obale. Mexico City uživa blagu klimu tijekom cijele godine. Noći i jutra su svježa a popodneva topla. Poslijepodnevni pljuskovi česti su tijekom srpnja i kolovoza. Poluotok Yucatan i jug Meksika karakteriziraju visoke temperature i visoka vlažnost zraka. Temperatura mora kreće se oko 25-26°C.
ELEKTRIČNI NAPON: 127 V DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Sjedinjene Meksičke Države za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na
putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +52. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Visa i Mastercard su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja u većim gradovima i turističkim destinacijama, kao što su Cancun i Cabo San Lucas, no u manjim mjestima kartice se rjeđe primaju
NAPOJNICE: ako ste zadovoljni uslugom, možete ostaviti i 10 do 15% u barovima i restoranima i 1 do 2$ u hotelima
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
Preporučujemo:
ODJEĆA: savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, a tijekom večeri topliju odjeću poput vesti ili pulovera, osobito u zimskim mjesecima. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).
HRANA I PIĆE: Prepoznatljiva po mnoštvu boja i karakterističnoj pikantnosti, meksička kuhinja jedna je od najomiljenijih na svijetu. Osim graha i kukuruza, meksička kuhinja je nezamisliva bez paprika svih veličina i boja, rajčice, mahuna, avokada, luka i brojnih drugih namirnica. Kukuruz ovim procesom prepoznatljiv okus, od kojeg se rade tortilje. Meksička kuhinja upisana je u UNESCO-vu Nematerijalnu svjetsku baštinu. Neki od specijaliteta su: chilaquiles - lagano pržene kukuruzne tortilje narezane na četvrtine i prelivene zelenom ili crvenom salsom, uz dodatak kao što su umućena ili pržena jaja i sjeckana piletina, sir i vrhnje; pozole – juha od kukuruza s mnoštvom bilja i začina, ukrašena rotkvicama, lukom, limetom i čilijem; chiles en nogada – čili paprike punjene mješavinom mesa, voća i začina, servirane sa kremastim umakom na bazi oraha i sjemenkama nara; enchilada -tortilje od brašna se pune mesom, sirom, plodovima mora, grahom, povrćem ili svime navedeno, te se poljevaju umakom od čilija; guacamole – namaz od prešanog avokada, luka, rajčice, limunovog soka i čili papričica, često se jede uz tortilju ili koristi kao prilog.
KUPOVINA: popularni suveniri: taxco srebrni nakit,Lucha Libre maske,mole pasta, lokalne rukotvorine od crvene gline, ekstrakt vanilije, kava, mezcal tekila, cigare. Trgovine rade uglavnom od 10 do do 21 sati radnim danom i subotom, a nedjeljom uglavnom od 10 do 13 sati. Manje trgovine rade s popodnevnom pauzom. Veći trgovački centri rade svaki dan od 7 do 22 sat.

 

ID: A
Trenutno nema dostupnih ponuda