Maroko - Sahara i Kraljevski gradovi 2024

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Putovanje u Maroko sa Saharom i kraljevskim gradovima 9 dana - Studeni 2024. 


Datum putovanja: 18.11. – 26.11.2024. - Garantirani polazak


Egzotično putovanje vodi vas stopama drevnih karavana, slavnih sultana i nomadskih naroda, preko planinskih predjela, uz bujne oaze, riječne kanjone, brojne kasbe i pustinju. Uživajte u panorami s visina planine Atlas i zavirite u Saharu ljuljajući se na leđima deve do veličanstvenih dina Erg Chebby. Doživite sjaj carskih gradova autentične arhitekture, istražujte čudesne vrtove, šarene sukove, raznolikosti krajolika i kulture te toplu gostoljubivost stanovnika. Otkrijte zemlju koja nadmašuje sva očekivanja iz mnogo razloga; teško je opisati, ali lako razumjeti kad se nađete na ovom uzbudljivom putovanju.


MARAKEŠ – AIT BEN HADDOU – OURZAZATE – TINGHIR  – TODRA – SKOURA – ERFOUD – MERZOUGA – MIDLET – AZROU – IRFANE – FES – MEKNES – VOLUBILIS – RABAT – CASABLANCA - MARAKEŠ


Program putovanja: 

1. dan     ZAGREB – PARIZ – MARAKEŠ 
Sastanak sudionika putovanja 2 sata prije polaska kod šaltera središnjih informacija u zračnoj luci u Zagrebu. Susret s pratiteljem putovanja te prijava na let AF 1561 u 
15.40 za Pariz s dolaskom u 17.50. Nastavak putovanja letom AF 1776 iz Pariza u 19.40  s dolaskom u Marakeš u 23.00. Transfer u hotel, noćenje.
  
2. dan     MARAKEŠ
Doručak. Marakeš je turističko središte Maroka u velikoj oazi podno gorja Atlas. Posebno je atraktivna očuvana stara urbanistička jezgra s karakterističnom arhitekturom islamskih gradova koja se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine. Grad je osnovan u 11. st., a u srednjem vijeku bio je jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta islamskoga svijeta. Iz tog doba ostali su klasični primjeri islamske gradnje, kao gradske zidine (poslije nadograđivane), gradska vrata Bab Agnau i džamija Kutubija s minaretom od 70 m iz 12. st. koji dominira gradom te mauzolej članova dinastije Saadi iz 16. st.. Razgledavanje obuhvaća i palaču Bahia, židovsku četvrt Mellah i Plavu sinagogu, berbersku ljekarnu te simbol grada prostrani trg Jemma el Fna gdje se i danju i noću okupljaju stanovnici i turisti da bi nešto pojeli, kupili ili promatrali razne predstave…Istraživanje medine i slobodno vrijeme  Noćenje u hotelu. 
Fakultativno: tijekom dana posjet botaničkom vrtu Majorelle kojega je dizajnirao francuski umjetnik Jacques Majorelle, a u večernjim satima predlažemo folklorni show Fantasia s večerom u restoranu Chez Ali. 

3. dan    MARAKEŠ - TIZI N' TICHKA - AIT BEN HADDOU - OUARZAZATE       
Doručak. Polazak prema planinskome lancu Visoki Atlas koji razdvaja marakešku ravnicu i pustinju Saharu. Vožnja preko prijevoja Tizi n' Ticka, najvišega planinskog prijevoja u sjevernoj Africi, koji se nalazi na preko dvije tisuće m.n.v. Cestu je izgradila francuska vojska u kolonijalnom razdoblju, duž stare karavanske rute. Zaustavljanje na panoramskim vidikovcima za fotografiranje i uživanje u spektakularnom krajoliku. Dolazak u jednu od najpoznatijih atrakcija Maroka, kasbu Ait Ben Haddou koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, dragulj predsaharskih berberskih naselja građenih od zbijene zemlje i glinene opeke. Uske uličice i prolazi ovog urbanog labirinta vijugaju oko uglavnom nenastanjenih kuća, iza kojih je višestoljetna povijest i koje prkose godinama. Ait Ben Haddou bio je nekada važna stanica na karavanskim putovima, a u novija vremena stekao je slavu kao kulisa za mnoge poznate filmove (Aleksandar Veliki, Gladijator, Dragulj Nila, Game of Thrones su samo neki od njih). Odlazak u veliki kompleks filmskih studija, Atlas Film Studios gdje su snimani mnogobrojni kultni filmovi. Nakon obilaska studija u kojima će vam se mnoge kulise učiniti poznate i podsjetiti vas na filmove koje ste davno gledali, polazak prema gradu Ouarzazate uz usputni prolazak uz kasbe Taourirt i Tifoultout iz 17. st. Ouarzazate su osnovali Berberi i zaslužni su za njegovu jedinstvenu arhitekturu koja privlači brojne turiste svojim atraktivnim izgledom. Večera i noćenje u hotelu.

4.dan     OUARZAZATE – TINGHIR – TODRA – SKOURA – ERFOUD – MERZOUGA
Nakon doručka vožnja „Putem tisuću kasbi“ uz dugi niz palmi i krajolik prošaran mnogobrojnim kasbama, berberskim utvrdama od zemlje od kojih je većina danas nenastanjena, ali mnoge još uvijek odolijevaju zubu vremena. Dolazak u oazu Skoura gdje se nalazi kasba Amridil, jedna od najljepših u Maroku, čija je slika nekada krasila novčanicu od 50 dirhama. Vožnja Dolinom ruža pored grada Kelaat M’gouna. Svake godine u travnju i svibnju lokalno stanovništvo u dolini prikupi nekoliko tisuća tona divljih ruža koje se zatim prerađuju u Kelaat M'gouni u razne kozmetičke artikle, koje ćete moći kupiti ili samo pomirisati prilikom kratkog zaustavljanja. Nastavak putovanja prema Tinghiru, gradiću u oazi podno Atlasa poznatom po velikim nasadima palmi i obližnjem kanjonu Todra. Impresivni kanjon je prirodni fenomen nastao djelovanjem rijeke Todre, čiji tok je nekada sigurno bio daleko snažniji nego danas jer je kroz oštro stijenje izdubio duboki, gotovo sasvim vertikalni kanjon. Visina litica varira, no na nekim mjestima su visoke i do 400 metara. Dolazak u Erfoud, grad u oazi Sahare, iskrcavanje iz autobusa i vožnja džipovima preko fascinantnih dina do Merzouge, poznatog saharskog sela u koje dolaze turisti iz svih krajeva svijeta da bi se divili kultnim dinama Erg Chebby. Ovo je utočište mira i tišine, more dina neobičnih oblika koje ponegdje dosežu visinu i do 150 m te mijenjaju oblik s vremenom, ovisno o jačini i smjeru vjetrova. Tipična berberska večera u pustinjskom šatoru uz zalazak sunca iznad zlatnih dina, prizor je koji dugo ostaje u sjećanju. Noćenje u pustinjskoj kasbi/hotelu u području Merzouge.

5.dan     MERZOUGA – ERRACHIDIA – MIDELT – AZROU – IRFANE – FES  

Rano ustajanje i jahanje deva kroz pustinju, da bi se uhvatio čarobni trenutak izlaska sunca iznad bajkovitih pješčanih dina. Povratak na doručak u pustinjskom šatoru, odjava iz hotela i vožnja džipovima nazad u Erfoud do autobusa. Nastavak putovanja prema području Srednjeg Atlasa, do Errachidie koja je stoljećima bila veliko raskršće za karavane prema unutrašnjosti Afrike i grada Midelt kojeg su početkom 20. st. osnovale kolonijalne francuske vlasti. Vožnja područjem šuma atlaskog cedra Azrou u kojima stabla stara stoljećima mogu doseći visinu i preko 30 m. Šume su prirodno stanište danas ugrožene majmunske vrste Berberski makaki koja još jedino obitava u području planina Atlas i u Gibraltaru. Dolazak u Ifrane, neobičnog i netipičnog mjesta za Maroko. Smješten na obroncima Atlasa, okružen bujnim šumama i jezerima podsjeća na Alpe te ga stoga još zovu i „mala Švicarska“. Kuće su također građene u stilu alpskog sela, a zime su ovdje hladne i snježne. Nastavak putovanja u Fes. Večera i noćenje u hotelu.

 

6. dan     FES
Doručak u hotelu. Fes je drugi najveći grad Maroka i jedan od četiri kraljevska grada, ujedno i prva povijesna prijestolnica s kraja 8. st. Cjelodnevni boravak u gradu koji je vjersko i kulturno središte zemlje i u čijim se nekim dijelovima još uvijek živi tradicionalnim načinom života kao i u minulim stoljećima. Grad je osnovan na obali rijeke Fes i ubrzo se razvio u jedan od najvećih gradova u svijetu početkom 12. stoljeća te postao važan znanstveni i obrazovni centar toga doba. Procvat grada trajao je sve do 16. st. kad pada pod tursku vlast, a sjedište kraljevstva se premješta u Marakeš. Velika medina starog dijela grada, najveća na svijetu, upisana je u UNESCO-vu svjetsku baštinu, a u gradu još uvijek postoji medresa  (islamska obrazovna ustanova) koja je neprekidno aktivna od 9. st. U pratnji vodiča šetnja i razgledavanje znamenitosti: utvrda Borj Nordu, Kraljevska palača, džamija Al-Karaouiyine i mauzolej Idrissa II., muzej Nejjarine, medresa Attarine, židovska četvrt… Šetnja sukovima i uz mnogobrojne zanatske radnje. Slobodno vrijeme do večere i noćenja u hotelu.

7.dan     FES – MEKNES – VOLUBILIS – RABAT – CASABLANCA 
Doručak i polazak za Meknes, jedan od kraljevskih gradova koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio početkom 18. st. kada ga je izgradio sultan Moulay Ismail i opasao ga velikim zidinama i utvrdama s monumentalnim gradskim vratima Bab Mansour. Razgledavanje grada i mauzoleja Moulaya Ismaila, koji se nalazi unutar njegove bivše kasbe iz 18. stoljeća. Nastavak putovanja u Volubilis, arheološki lokalitet iz rimskih vremena na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je bio izgrađen u plodnom poljoprivrednom području gdje su se uglavnom uzgajale masline, a procvat doživljava u 1. i 2. st. kad se grade velebni hramovi, slavoluk, javne zgrade i vile bogataša s podnim mozaicima. U 3. st. pada u ruke lokalnih plemena te iako je bio nastanjen još nekoliko stoljeća gubi na važnosti, a u 11. st. napustili su ga i posljednji stanovnici. Razgledavanje još jednog kraljevskog grada, Rabata koji je danas glavni politički i administrativni centar Maroka. Stari dio grada opasan zidinama smjestio se uz obalu, a njegovo središte je medina. Osim starog dijela grada u razgledavanje je uključen obilazak kasbe Oudaya iz 17. st , Hassanova kula iz 12. st. koja je trebala biti dio nedovršene džamije, paviljon od bijelog mramora okrunjen zelenim pločicama u mauzoleju marokanskoga sultana Muhameda V. te dvorište i vanjski dio Kraljevske palače (Mechouar). Dolazak u Casablancu, večera i noćenje u hotelu.

8.dan     CASABLANCA – MARAKEŠ
Doručak i razgledavanje Casablance, lučkog grada i glavnog gospodarskog i financijskog središta zemlje s uglavnom novijim gradskim četvrtima. Obilazak velebne novije džamije Hasan II, najveće atrakcije u gradu koja može primiti preko 20 000 vjernika u molitvenoj dvorani (ulaznica uključena) te ostalih  znamenitosti grada u pratnji vodiča: Trg Mohameda V. i Trg  Ujedinjenih naroda, središnja tržnica, Habous četvrt (medina Casablance), rezidencijalna četvrt Anfa te promenada Ain Diab - Anfa uz plaže. Polazak prema Marakešu, smještaj u hotel i slobodno poslijepodne. Večera i noćenje u hotelu.

9. dan      MARAKEŠ - PARIZ - ZAGREB 
Ranije ustajanje te transfer na aerodrom. Prijava na let AF 1777 za Pariz u 07.20. Dolazak u Pariz u 10.50 te nastavak letom AF 1560 za Zagreb u 13.00 s dolaskom u 14.55.


Cijena po osobi: 

First minute: 1.330 €    

Redovna cijena: 1.370 €    

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • aerodromske takse 
 • 5 polupansiona u hotelima 4* prema programu putovanja 
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Marakešu
 • 1 noćenje s doručkom u pustinjskoj kasbi/hotelu, Merzouga 
 • berbersku večeru u pustinjskom šatoru 
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku na cijelom putovanju
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom 
 • ulaznice za lokalitete i razgledavanja navedena u programu 
 • prijevoz džipovima Erfoud-Merzouga-Erfoud
 • jahanje deva u području dina Erg Chebby
 • besplatnu vodu u autobusu (500 ml dnevno) 
 • troškove organizacije putovanja 


U cijenu nije uključeno:

 • doplata za jednokrevetnu sobu  230 € 
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (plaćanje na licu mjesta, cca 7€ po danu boravka)
 • putno osiguranje

Fakultativno

 • vrt Majorelle u Marakešu / 25 € po osobi
 • folklorni show Fantasia s večerom /  55 € po osobi

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Viza

 • Hrvatski građani za ulazak u Maroko ne trebaju vizu. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Maroka te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 


Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
Korisna web stranica  www.visitmarocco.com

MAROKO
Položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora

 • Površina: 446.550 km2
 • Broj stanovnika: oko 37.900.000 ( 67% Arapi ; 31%  Berberi ) 
 • Glavni grad: Rabat
 • Jezik: arapski, berberski 
 • Religija: Islam 99%, 
 • Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD)
 • Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj : +212
 • Klima: sjever Maroka ima sredozemnu klimu, a jug pustinjsku. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period listopad/prosinac te ožujak/svibanj kad su prosječne dnevne temperature oko 25°C.
 • Odjeća i obuća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji treba toplija odjeća, jer se temperatura noću jako snizi.
 • Hrana i piće: marokanska kuhinja je raznolika. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima

 

ID: Integral
18.11.2024. - 26.11.2024.
cijena od 1,330.00 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1,330.00 €

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Kuba

Havana

3

Maroko

USA