Maroko - Sahara i Kraljevski gradovi 2024

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Putovanje u Maroko sa Saharom i kraljsvskim gradovima 10 dana - Ožujak 2024. 

 

 

Datum putovanja: 25.3.- 3.4.2024. - POPUNJENO!

Ako želite doživjeti Maroko u punom sjaju, ovo je avantura za vas. Egzotično putovanje vodi vas stopama drevnih karavana, slavnih sultana i nomadskih naroda, preko planinskih predjela, uz bujne oaze, riječne kanjone, brojne kasbe i pustinju. Uživajte u panorami s visina planine Atlas, prošetajte prirodnim staništem berberskih makaki majmuna u stoljetnim cedrovim šumama i zavirite u Saharu ljuljajući se na leđima deve te popijte čaj na veličanstvenim dinama Erg Chebby s domaćinima iz berberskih plemena. Doživite sjaj carskih gradova autentične arhitekture, istražujte čudesne vrtove, šarene sukove, raznolikosti krajolika i kulture te toplu gostoljubivost stanovnika. Otkrijte zemlju koja nadmašuje sva očekivanja iz mnogo razloga; teško je opisati, ali lako razumjeti kad se nađete na ovom uzbudljivom putovanju.


Program putovanja:

1. dan     ZAGREB - PARIZ - MARAKEŠ 
Sastanak putnika u 13.00 sati u zračnoj luci u Zagrebu kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let AF 1561 u 15.00 za Pariz s dolaskom u 17.10. Nastavak putovanja letom AF 1776 u 19.45 i dolaskom u Marakeš u 23.05. Transfer u hotel na noćenje.
  
2. dan     MARAKEŠ
Doručak. Marakeš je turističko središte Maroka u velikoj oazi podno gorja Atlas. Posebno je atraktivna očuvana stara urbanistička jezgra s karakterističnom arhitekturom islamskih gradova, koja se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine. Grad je osnovan u 11. st., a u srednjem vijeku bio je jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta islamskoga svijeta. Iz tog doba ostali su klasični primjeri islamske gradnje, kao gradske zidine (poslije nadograđivane), gradska vrata Bab Agnau i džamija Kutubija s minaretom od 70 m iz 12. st. koji dominira gradom te mauzolej članova dinastije Saadi iz 16. stoljeća. Razgledavanje obuhvaća još i palaču Bahia, židovsku četvrt Mellah i Plavu sinagogu, berbersku ljekarnu te simbol grada prostrani trg Jemma el Fna gdje se i danju i noću okupljaju stanovnici i turisti da bi nešto pojeli, kupili ili promatrali razne predstave koje se tu odvijaju. Istraživanje medine i slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu. Fakultativno: posjet botaničkom vrtu Majorelle kojega je dizajnirao francuski umjetnik Jacques Majorellea u prvoj polovini 20. st. 

3. dan    MARAKEŠ - VISOKI ATLAS - TIZI N' TICHKA - AIT BEN HADDOU - ZAGORA
Doručak. Polazak prema planinskome lancu Visoki Atlas koji razdvaja marakešku ravnicu i pustinju Saharu. Vožnja preko prijevoja Tizi n' Ticka, najvišega planinskog prijevoja u sjevernoj Africi, koji se nalazi na preko dvije tisuće m.n.v. Cestu je izgradila francuska vojska u kolonijalnom razdoblju, duž stare karavanske rute. Zaustavljanje na panoramskim vidikovcima za fotografiranje i uživanje u spektakularnom krajoliku. Dolazak u jednu od najpoznatijih atrakcija Maroka, kasbu Ait Ben Haddodu koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, dragulj predsaharskih berberskih naselja građenih od zbijene zemlje i glinene opeke. Uske uličice i prolazi ovog urbanog labirinta vijugaju oko uglavnom nenastanjenih kuća, iza kojih je višestoljetna povijest i koje prkose prolasku godina. Ait Ben Haddodu bio je nekada važna stanica na karavanskim putovima, a u novija vremena stekao je slavu kao kulisa za mnoge poznate filmove (Aleksandar Veliki, Gladijator, Dragulj Nila, Game of Thrones su samo neki od njih). Dolazak u Zagoru, grad u dolini rijeke Draa. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan     ZAGORA - OUARZAZATE - ATLAS FILM STUDIO - SKOURA - BOUMALNE DADES
Nakon doručka vožnja dolinom rijeke Draa „Putom tisuću kasbi“ uz dugi niz palmi i krajolik prošaran mnogobrojnim kasbama, berberskim utvrdama od zemlje od kojih je većina danas nenastanjena, ali mnoge još uvijek odolijevaju zubu vremena. Dolazak u Ouarzazate koji nosi titulu „vrata pustinje”, jer južno od grada počinje nepregledna Sahara. Grad su osnovali Berberi, zaslužni za njegovu jedinstvenu arhitekturu koja privlači brojne turiste svojim atraktivnim izgledom. Obilazak kasbe Taourirt iz 17. st., kompleksa izgrađenog u cijelosti iz nabijene zemlje, danas važnog nacionalnog povijesnog spomenika. Nedaleko grada je veliki kompleks filmskih studija, Atlas Film Studios gdje su snimani mnogobrojni kultni filmovi. Nakon obilaska studija u kojima će vam se mnoge kulise učiniti poznate i podsjetiti vas na filmove koje ste davno gledali, polazak prema oazi Skoura gdje se nalazi kasba Amridil, jedna od najljepših u Maroku, čija je slika nekada krasila novčanicu od 50 dirhama. Nakon razgledavanja vožnja pored rijeke Dades uz brojna sela do gradića Boumalne Dades na rubu pustinjske visoravni. Smještaj u hotel u regiji. Večera i noćenje. 

5. dan     DADES - KELAAT  M’GOUNA - TINGHIR - TODRA - ERFOUD - MERZOUGA
Nakon doručka vožnja Dolinom ruža pored grada Kelaat M’gouna. Svake godine u travnju i svibnju lokalno stanovništvo u dolini prikupi nekoliko tisuća tona divljih ruža koje se zatim prerađuju u Kelaat M'gouni u razne kozmetičke artikle, koje ćete moći kupiti ili samo pomirisati prilikom kratkog zaustavljanja. Nastavak prema Tinghiru, gradiću u oazi podno Atlasa poznatom po velikim nasadima palmi i obližnjem kanjonu Todra. Impresivni kanjon je prirodni fenomen nastao djelovanjem rijeke Todre, čiji tok je nekada sigurno bio daleko snažniji nego danas, jer je kroz oštro stijenje izdubio duboki, gotovo sasvim vertikalni kanjon. Visina litica varira, no na nekim mjestima su visoke i do 400 metara. Obilazak dijela kanjona te nastavak putovanja za Erfoud, grad u oazi Sahare koji je također bio kulisa prilikom snimanja mnogih poznatih holivudskih filmova. Iskrcavanje iz autobusa i vožnja džipovima preko fascinantnih dina do Merzouge, poznatog saharskog sela u koje dolaze turisti iz svih krajeva svijeta da bi se divili kultnim dinama Erg Chebby. Ovo je utočište mira i tišine, more dina neobičnih oblika koje ponegdje dosežu visinu i do 150 m te mijenjaju oblik s vremenom, ovisno o jačini i smjeru vjetrova. Čaj dobrodošlice i berberska večera u pustinjskom kampu uz zalazak sunca iznad zlatnih dina, prizor koji dugo ostaje u sjećanju. Noćenje u hotelu u Merzougi.

6. dan     MERZOUGA - ERRACHIDIA - MIDELT - ŠUMA CEDRA AZROU - IFRANE - FES
Rano ustajanje i jahanje deva kroz pustinju, da bi se uhvatio čarobni trenutak izlaska sunca iznad bajkovitih pješčanih dina i popio čaj s Berberima. Povratak na doručak, odjava iz hotela i vožnja džipovima nazad u Erfoud do autobusa. Oproštaj od Sahare. Vožnja prema području Srednjeg Atlasa do grada Errachidia koji je stoljećima bio veliko raskršće za karavane prema unutrašnjosti Afrike. Danas je poznat po proizvodnji agruma. Dolazak u Midelt, grad koji su početkom 20. st. osnovale kolonijalne francuske vlasti, naselivši ga stanovnicima okolnih sela, uglavnom Berberima. Grad je elektrificiran tridesetih godina prošlog stoljeća i samo je Casablanca prije njega dobila struju. Na putu u Ifrane zaustavljanje u Azrou, području šume atlaskog cedra  u kojoj stabla stara stoljećima mogu doseći visinu i preko 30 m. Šuma je prirodno stanište danas ugrožene majmunske vrste berberski makaki koja još jedino obitava u području planina Atlas i u Gibraltlaru. Majmuni su potpuno navikli na prisutnost ljudi pa ih možete vidjeti. Dolazak u Ifrane, neobično i netipično mjesto za Maroko, suštu suprotnost pustinjskom predjelu koji ste ujutro napustili. Smješten na obroncima Atlasa, okružen bujnim šumama i jezerima podsjeća na Alpe te ga stoga još zovu i „mala Švicarska“. Kuće su također građene u stilu alpskog sela, a zime su ovdje hladne i snježne. Nakon razgledavanja polazak za Fes. Smještaj u hotel, večera  i noćenje.

7. dan     FES
Doručak u hotelu. Fes je drugi najveći grad Maroka i jedan od četiri kraljevska grada, ujedno i prva povijesna prijestolnica s kraja 8. st. Cjelodnevni boravak u gradu koji je vjersko i kulturno središte zemlje i u čijim se nekim dijelovima još uvijek živi tradicionalnim načinom života kao i u minulim stoljećima. Grad je osnovan na obali rijeke Fes i ubrzo se razvio u jedan od najvećih gradova u svijetu početkom 12. stoljeća te postao važan znanstveni i obrazovni centar toga doba. Procvat grada trajao je sve do 16. st. kad pada pod tursku vlast, a sjedište kraljevstva se premješta u Marakeš. Velika medina starog dijela grada, najveća na svijetu, upisana je u UNESCO-vu svjetsku baštinu, a u gradu još uvijek postoji medresa  (islamska obrazovna ustanova) koja je neprekidno aktivna od 9. st. U pratnji vodiča šetnja i razgledavanje znamenitosti: utvrda Borj Nordu, Kraljevska palača, džamija Al-Karaouiyine i mauzolej Idrissa II., fontana Nejjarine, medresa Bouanania, židovska četvrt…..Slobodno vrijeme za šetnju sukovima u kojima su mnogobrojne zanatske radnje. Večera i noćenje u hotelu.

8. dan     FES - MEKNEŠ - VOLUBILIS - RABAT - CASABLANCA
Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak u Mekneš, još jedan kraljevski grad koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio početkom 18. st. kad ga je izgradio sultan Moulay Ismail i opasao ga velikim zidinama i utvrdama s monumentalnim gradskim vratima Bab Mansoura. Razgledavanje grada i mauzoleja Moulaya Ismaila, koji se nalazi unutar njegove bivše kasbe iz 18. st. te umjetnog jezera Sahrij Swani gdje se još mogu vidjeti ostaci kraljevskih konjušnica. Nastavak putovanja do Volubilisa, ostataka grada iz rimskih vremena na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Grad je bio izgrađen u plodnom poljoprivrednom području gdje su se uglavnom uzgajale masline i procvat doživljava u 1. i 2. st. kad se grade velebni hramovi, slavoluk, javne zgrade i vile bogataša s podnim mozaicima. U 3. stoljeću pada u ruke lokalnih plemena te, iako je bio nastanjen još nekoliko stoljeća, gubi na važnosti, a u 11. st. su ga napustili i posljednji stanovnici. Polazak za Rabat, danas glavni grad Maroka. Razgledavanje dvorišta i vanjskog dijela Kraljevske palače (Mechouar), Hassanove kule iz 12. st., mauzoleja marokanskoga sultana Muhameda V. i kasbe Oudaya. Dolazak u Casablancu, lučki grad i glavno gospodarsko i financijsko središte zemlje. Smještaj u hotel, večera i noćenje. Fakultativno, u dogovoru s vodičem, u večernjim satima odlazak do promenade Ain Diab u kojoj je mnoštvo barova otvoreno cijelu noć, među njima i čuveni Rick’s Café uređen u stilu bara iz kultnog filma Casablanca.

9. dan     CASABLANCA - MARAKEŠ
Doručak. Casablanca je najveći grad u Maroku, financijsko i industrijsko središte zemlje s uglavnom novijim gradskim četvrtima. Razgledavanje znamenitosti grada u pratnji vodiča: grandiozna novija džamija Hassana II., Trg Mohameda V. i Trg  Ujedinjenih naroda, središnja tržnica, Habbous četvrt- medina Casablance, rezidencijalna četvrt Anfa... Slobodno vrijeme na promenadi Ain Dhiab - Anfa uz plaže, trgovačke centre i restorane. U popodnevnim satima odlazak prema Marakešu. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.
Fakultativno: u večernjim satima predlažemo folklorni show Fantasia s večerom u restoranu Chez Ali. 

10. dan      MARAKEŠ - PARIZ - ZAGREB 
Ranije ustajanje te transfer na aerodrom. Prijava na let AF 1777 za Pariz u 06.20. Dolazak u Pariz u 10.45 te nastavak letom AF 1560 za Zagreb u 12.40 s dolaskom u 14.35.

 

Cijena po osobi: 

 

First minute: popunjen


Redovna cijana  : POPUNJENO!

Cijena uključuje: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • aerodromske takse 
 • 5 polupansiona u hotelima 4* prema programu putovanja 
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Marakešu 
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Merzougi
 • berbersku večeru u pustinjskom kampu 
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • uslugu lokalnih vodiča za razgled većih gradova
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom 
 • ulaznice za lokalitete i razgledavanja navedena u programu 
 • prijevoz džipovima Erfoud-Merzouga-Erfoud
 • jahanje deva u području dina Erg Chebby
 • besplatnu vodu u autobusu/2 male boce dnevno po osobi 
 • troškove organizacije putovanja 


U cijenu nije uključeno:

 • doplata za jednokrevetnu sobu  245 €  (1.844,85 KN)
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (7 $ po danu - plaćanje na licu mjesta)
 • putno osiguranje

Fakultativno

 • vrt Majorelle j/Marakeš/ 25 € po osobi
 • folklorni show Fantasia s večerom /Marakeš/ 55 € po osobi

Popust

 • Za treću odraslu osobu 30 € (225.90 kn) 
 • Dijete do 12 god. na pomoćnom ležaju 50 € (376,50 kn)

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Za ulazak u Maroko više nisu potrebni PCR testovi niti potvrde o cijepljenu.
Hrvatski građani ne trebaju vizu. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Maroka te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 


Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
Korisna web stranica  www.visitmarocco.com

MAROKO

 • Položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
 • Površina: 446.550 km2
 • Broj stanovnika: oko 37.900.000 ( 67% Arapi ; 31%  Berberi ) 
 • Glavni grad: Rabat
 • Jezik: arapski, berberski 
 • Religija: Islam 99%, 
 • Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD)
 • Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj : +212
 • Klima: sjever Maroka ima sredozemnu klimu, a jug pustinjsku. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period listopad/prosinac te ožujak/svibanj kad su prosječne dnevne temperature oko 25°C.
 • Odjeća i obuća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji treba toplija odjeća, jer se temperatura noću jako snizi.
 • Hrana i piće: marokanska kuhinja je raznolika. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima


 


Putovanje u Maroko

Arapski „magreb“, zemlja zalazećeg sunca, okružena Atlanskim oceanom, Sredozemljem i najvišim vrhuncima Atlasa. Kraljevina Maroko spoj je izvorne berberske kulture, susjedne Andaluzije i arapske kulture i vjere koja je od 8.st došla sa istoka. 

Danas je Maroko perspektivna turistička država koja uz bogatu povijest i tradiciju, ljubomorno čuvajući svoju tradiciju u vjeri, jeziku, kulinarstvu, odjeći, arhitekturi, gradi ugodne hotele u svojim povijesnim središtima, prije svega Fesu i Marakešu. Obići Maroko znači ne samo uživati u zemljopisnim raznolikim pejzažima: obala Sredozemlja i valovite atlantske obale, nego uroniti u izvornu berbersku kulturu sjeverne Afrike i stare srednjevjekovne arapske medine sa svojim labirintima uskih ulica i obrta. 

Fes je grad za koji se čini da se nije promijenio u zadnjih tisuću godina, pod zaštitom Unesca, najljepši je primjer izvornog labirinta uličica, trgova, starih zanata, gdje uz cjenkanje i ispijanje zelenog čaja sa mentom ili lokalnih slastica, udišete atmosferu ranosrednjevjekovnih arapskih osvajača, trgovaca ili hodočasnika. 
 

Marakeš ili crveni grad, zimi ugodne proljetne klime okružen oazama sa datuljovim palmama i snježnim vrhuncima gorja Atlas. Danas je milijunski grad luksuznih hotela, restorana sa lokalnim specijalitetima od kus kusa do tažina (berberska peka, meso sa suhim voćem), starih arapskih kuća pretvorenih u muzeje ili butik hotele. Mjesto koje su i evropski bonvivani odabrali kao svoju „zimsku rezidenciju“. Iza zalaska sunca njegov glavni trg Jemma el Fna, pretvara se u veliki kazališni prostor gdje domaćini i turisti uživaju u lokalnim specijalitetima, plesovima, muzici i drugim performansima. 

Nakon dopodnevnih razgleda starih palača, poslijepodnevnih kupovina suvenira u staroj medini, navečer se svi skupljaju i sudjeluju u jedinstvenoj predstavi na trgu. 

Rabat je današnji glavni grad, lijepo uređenih zgrada arapske secesije, starih džamija i stare jezgre okružene masivnim zidinama sa pogledom na Atlantski ocean. 

Casablanca je najveći grad i financijski centar koja pokušava prikazati i modernu stranu Maroka. Tu je prekrasna džamija bivšeg marokanskog kralja Hassana II sa lijepim primjerima islamske arhitekture i dekoracije idrugim najvišim minaretom na svijetu. 

Ne zaboravimo na Voulubilis, stari rimski grad, centar žitarica i maslinovog ulja. Mediteranski dio Maroka je isto tako par stoljeća bio dio Rimskog Carstva, a u blizini je plavi grad Chefchouane, bogat suvenirnicama i primjerima maurske arhitekture i kućama tradicionalno obojenim u plavo. 
 

 

MAROKO

 • Položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
 • Površina: 446.550 km2
 • Broj stanovnika: oko 37.900.000 (67% Arapi, 31% Berberi) 
 • Glavni grad: Rabat
 • Jezik: arapski, berberski 
 • Religija: Islam 99%, 
 • Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD)
 • Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj : +212
 • Klima: sjever Maroka ima sredozemnu klimu, a jug pustinjsku. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period listopad/prosinac te ožujak/svibanj kad su prosječne dnevne temperature oko 25°C.
 • Odjeća i obuća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji treba toplija odjeća, jer se temperatura noću jako snizi.
 • Hrana i piće: marokanska kuhinja je raznolika. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima

 

ID: Integral
Trenutno nema dostupnih ponuda

Pronađite svoju destinaciju