Maroko Kraljevski gradovi - Zimski praznici 2025

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Putovanje u Maroko sa kraljevskim gradovima i Saharom 2025.

 

Putovanje za zimske praznike 9 dana zrakoplovom iz Zagreba


Termin putovanja: 2.1.2025.-10.1.2025.


Egzotično putovanje vodi vas stopama drevnih karavana, slavnih sultana i nomadskih naroda, preko planinskih predjela, uz bujne oaze, riječne kanjone, brojne kasbe i pustinju. Uživajte u panorami s visina planine Atlas i zavirite u Saharu ljuljajući se na leđima deve do veličanstvenih dina Erg Chebby. Doživite sjaj carskih gradova autentične arhitekture, osjetite šarm gradića Chefchaouena „plavog bisera Maroka“, istražujte čudesne vrtove, šarene sukove te toplu gostoljubivost stanovnika. Otkrijte zemlju koja nadmašuje sva očekivanja iz mnogo razloga; teško je opisati, ali lako razumjeti kad se nađete na ovom uzbudljivom putovanju.

CASABLANCA – RABAT – CHEFCHAOUEN – VOLUBILIS – MEKNES – FES – MIDELT –ERFOUD – MERZOUGA – TINGHIR – TODRA –  OUARZAZATE  – AIT BEN HADDOU – MARAKEŠ


Program putovanja:

1. dan     ZAGREB – CASABLANCA 
Sastanak sudionika putovanja 2 sata prije polaska kod šaltera središnjih informacija u zračnoj luci u Zagrebu. Susret s pratiteljem putovanja te prijava na let OU 414 u 17,55 za Frankfurt s dolaskom u 19.30. Nastavak putovanja letom LH 1330 u 21.55  s dolaskom u Casablancu u 01.35. Transfer u hotel na noćenje.
  
2.dan     CASABLANCA – RABAT - CHEFCHAOUEN  (PLAVI GRAD)
Doručak i razgledavanje Casablance, lučkog grada i glavnog gospodarskog i financijskog središta zemlje s uglavnom novijim gradskim četvrtima. Obilazak velebne novije džamije Hasan II, najveće atrakcije u gradu koja može primiti preko 20 000 vjernika u molitvenoj dvorani (ulaznica uključena) te ostalih  znamenitosti grada u pratnji vodiča: Trg Mohameda V. i Trg  Ujedinjenih naroda, središnja tržnica, Habous četvrt (medina Casablance), rezidencijalna četvrt Anfa te promenada Ain Diab - Anfa uz plaže. Polazak prema kraljevskom gradu Rabatu koji je danas glavni politički i administrativni centar Maroka. Stari dio grada opasan zidinama smjestio se uz obalu, a njegovo središte je medina. Osim starog dijela grada u razgledavanje je uključen obilazak kasbe Oudaya iz 17. st , Hassanova kula iz 12. st. koja je trebala biti dio nedovršene džamije, paviljon od bijelog mramora okrunjen zelenim pločicama u mauzoleju marokanskoga sultana Muhameda V. te dvorište i vanjski dio Kraljevske palače (Mechouar). U kasnim popodnevnim satima vožnja u Plavi grad, Chefchaouen. Večera i noćenje u hotelu.

3.dan     CHEFCHAOUEN – VOLUBILIS  – MEKNES – FES
Doručak. Chefchaouen je omiljeni turistički gradić koji se smjestio u podnožju planinskog lanca Rif. Čuven je po svojim plavo obojenim ulicama i zgradama zbog čega ga zovu  „Plavi biser Maroka”. Postoji mnogo različitih teorija zašto je Chefchaouen plav no nitko ne zna pouzdano. Bez obzira što se ne zna razlog mještani i dalje nanose svježi sloj plave boje na svoje kuće otprilike dva puta godišnje. Prolazak uz kasbu i  džamiju, šetnja duž šarmantnih uskih uličica starog dijela grada u različitim tonovima plave boje kojom su obojeni zidovi, vrata, prozori ili stepenice do središnje medine. Na putovanju za Volubilis prolazak pored hodočasničkog gradića Moulay Idriss na brežuljku ispod planine Zehroun sa slikovitim bijelim kućama. Tu je grob Moulaya Idrissa I, prvog arapskog kralja Maroka i potomka proroka Muhameda. Dolazak u Volubilis, arheološki lokalitet iz rimskih vremena na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je bio izgrađen u plodnom poljoprivrednom području gdje su se uglavnom uzgajale masline, a procvat doživljava u 1. i 2. st. kad se grade velebni hramovi, slavoluk, javne zgrade i vile bogataša s podnim mozaicima. U 3. st. pada u ruke lokalnih plemena te iako je bio nastanjen još nekoliko stoljeća gubi na važnosti, a u 11. st. napustili su ga i posljednji stanovnici. Dolazak u Meknes, jedan od kraljevskih gradova koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio početkom18. st. kada ga je izgradio sultan Moulay Ismail i opasao ga velikim zidinama i utvrdama s monumentalnim gradskim vratima Bab Mansoura. Nakon gradskih vrata istraživanje medine i obilazak židovskog kvarta.
Dolazak u Fes, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan     FES
Doručak u hotelu. Fes je drugi najveći grad Maroka i jedan od četiri kraljevska grada, ujedno i prva povijesna prijestolnica s kraja 8. st. Cjelodnevni boravak u gradu koji je vjersko i kulturno središte zemlje i u čijim se nekim dijelovima još uvijek živi tradicionalnim načinom života kao i u minulim stoljećima. Grad je osnovan na obali rijeke Fes i ubrzo se razvio u jedan od najvećih gradova u svijetu početkom 12. stoljeća te postao važan znanstveni i obrazovni centar toga doba. Procvat grada trajao je sve do 16. st. kad pada pod tursku vlast, a sjedište kraljevstva se premješta u Marakeš. Velika medina starog dijela grada, najveća na svijetu, upisana je u UNESCO-vu svjetsku baštinu, a u gradu još uvijek postoji medresa  (islamska obrazovna ustanova) koja je neprekidno aktivna od 9. st. U pratnji vodiča šetnja i razgledavanje znamenitosti: Bouinania medresa, Fez Jdid i Kraljevska palača, džamija Al-Karaouiyine i mauzolej Idrissa II., Nejjarine fontana, židovska četvrt..… Šetnja sukovima i uz mnogobrojne zanatske radnje. Slobodno vrijeme do večere i noćenja u hotelu.

5.dan     FES – MIDELT – ERFOUD – MERZOUGA 
Nakon doručka vožnja prema planinskom dijelu zemlje, području Srednjeg Atlasa s bujnim šumama atlaskog cedra, pored skijališta Ifrane, neobičnog i netipičnog mjesta za Maroko. Putovanje uz gradove Midelt kojeg su početkom 20. st. osnovale kolonijalne francuske vlasti i Errachidie koja je stoljećima bila veliko raskršće za karavane prema unutrašnjosti Afrike, te dalje duž utvrđenih sela s tipičnom predpustinjskom arhitekturom prema Sahari. Dolazak u Erfoud, grad u oazi Sahare, iskrcavanje iz autobusa i vožnja džipovima preko fascinantnih dina do Merzouge, poznatog saharskog sela u koje dolaze turisti iz svih krajeva svijeta da bi se divili kultnim dinama Erg Chebby. Ovo je utočište mira i tišine, more dina neobičnih oblika koje ponegdje dosežu visinu i do 150 m te mijenjaju oblik s vremenom, ovisno o jačini i smjeru vjetrova. Berberska večera u pustinjskom šatoru i noćenje u obližnjoj kasbi/hotelu u području Merzouge.

6.dan     MERZOUGA – TINGHIR – TODRA – DADES – SKOURA – OUARZAZATE 
Rano ustajanje i jahanje deva kroz pustinju, da bi se uhvatio čarobni trenutak izlaska sunca iznad bajkovitih pješčanih dina. Povratak na doručak, odjava iz hotela i vožnja džipovima nazad u Erfoud do autobusa. Nastavak putovanja prema Tinghiru, gradiću u oazi podno Atlasa poznatom po velikim nasadima palmi i obližnjem kanjonu Todra. Impresivni kanjon je prirodni fenomen nastao djelovanjem rijeke Todre, čiji tok je nekada sigurno bio daleko snažniji nego danas jer je kroz oštro stijenje izdubio duboki, gotovo sasvim vertikalni kanjon. Visina litica varira, no na nekim mjestima su visoke i do 400 metara.  Vožnja dolinom Dades i takozvanim „Putem tisuću kasbi“, krajolikom prošaranim mnogobrojnim kasbama, berberskim utvrdama od zemlje od kojih je većina danas nenastanjena, ali mnoge još uvijek odolijevaju zubu vremena. Dolazak u oazu Skoura gdje se nalazi kasba Amridil, jedna od najljepših u Maroku, čija je slika nekada krasila novčanicu od 50 dirhama. Nastavak putovanja u Ouarzazate, grad koji su osnovali Berberi, zaslužni za njegovu jedinstvenu arhitekturu koja privlači brojne turiste svojim atraktivnim izgledom. Večera i noćenje u hotelu.

7. dan     OUARZAZATE - AIT BEN HADDOU - TIZI N' TICHKA – MARAKEŠ 
Doručak. Nedaleko grada je veliki kompleks filmskih studija, Atlas Film Studios gdje su snimani mnogobrojni kultni filmovi. Obilazak studija u kojima će vam se mnoge kulise učiniti poznate i podsjetiti vas na filmove koje ste davno gledali, te vožnja uz kasbe Taourirt i Tifoultoute iz 17. stoljeća prema jednoj od najpoznatijih atrakcija Maroka, kasbi Ait Ben Haddou. Uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao dragulj predsaharskih berberskih naselja građenih od zbijene zemlje i glinene opeke. Uske uličice i prolazi ovog urbanog labirinta vijugaju oko uglavnom nenastanjenih kuća, iza kojih je višestoljetna povijest i koje prkose vremenu. Ait Ben Haddou bio je nekada važna stanica na karavanskim putovima, a u novija vremena stekao je slavu kao kulisa za mnoge poznate filmove (Aleksandar Veliki, Gladijator, Dragulj Nila, Game of Thrones su samo neki od njih).
Nastavak putovanja prema planinskom lancu Visoki Atlas koji razdvaja marakešku ravnicu i pustinju Saharu preko prijevoja Tizi n' Ticka, najvišega planinskog prijevoja u sjevernoj Africi, koji se nalazi na preko dvije tisuće m.n.v. Cestu je izgradila francuska vojska u kolonijalnom razdoblju, duž stare karavanske rute. Zaustavljanje na panoramskim vidikovcima za fotografiranje i uživanje u spektakularnom krajoliku, a potom put vodi u Marakeš. Večera i noćenje u hotelu.

8. dan     MARAKEŠ
Doručak. Marakeš je turističko središte Maroka u velikoj oazi podno gorja Atlas. Posebno je atraktivna očuvana stara urbanistička jezgra s karakterističnom arhitekturom islamskih gradova, koja se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine. Grad je osnovan u 11. st., a u srednjem vijeku bio je jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta islamskoga svijeta. Iz tog doba ostali su klasični primjeri islamske gradnje, kao gradske zidine (poslije nadograđivane), gradska vrata Bab Agnau i džamija Kutubija s minaretom od 70 m iz 12. st. koji dominira gradom te mauzolej članova dinastije Saadi iz 16. st.. Razgledavanje obuhvaća još i palaču Bahia, židovsku četvrt Mellah i Plavu sinagogu, berbersku ljekarnu te simbol grada prostrani trg Jemma el Fna gdje se i danju i noću okupljaju stanovnici i turisti da bi nešto pojeli, kupili ili promatrali razne predstave koje se tu odvijaju. Slobodno vrijeme. U večernjim satima odlazak na folklorni show Fantasia s večerom u restoranu Chez Ali. Povratak u hotel na noćenje.

9. dan      MARAKEŠ - ZAGREB  
Doručak i slobodno vrijeme. Transfer na aerodrom. Prijava na let LX 8115 za Zurich u 12.20 s dolaskom u 15.45. Nastavak putovanja letom OU 465 za Zagreb u 19.55. Dolazak u 21.15

Cijena po osobi: 

First minute: 1.440 €    

Redovna cijena: 1.470 €    

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • aerodromske takse 
 • 5 polupansiona u hotelima 4* prema programu putovanja 
 • 3 noćenja s doručkom u hotelima 4* prema programu putovanja
 • berbersku večeru u pustinjskom šatoru 
 • folklorni show Fantasia s večerom u restoranu Chez Ali
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku na cijelom putovanju
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom 
 • ulaznice za lokalitete i razgledavanja navedena u programu 
 • prijevoz džipovima Erfoud-Merzouga-Erfoud
 • jahanje deva u području dina Erg Chebby
 • besplatnu vodu u autobusu (500 ml dnevno)
 • troškove organizacije putovanja 


U cijenu nije uključeno:

 • doplata za jednokrevetnu sobu  240 €
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (cca 7€ po danu boravka - plaćanje na licu mjesta)
 • putno osiguranje

Fakultativno: 

 • vrt Majorelle u Marakešu  25 € po osobi

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Viza

 • Hrvatski građani za ulazak u Maroko ne trebaju vizu. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Maroka te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 


Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
Korisna web stranica  www.visitmarocco.com

MAROKO

 • Položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
 • Površina: 446.550 km2
 • Broj stanovnika: oko 37.900.000 ( 67% Arapi ; 31%  Berberi ) 
 • Glavni grad: Rabat
 • Jezik: arapski, berberski 
 • Religija: Islam 99%, 
 • Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD)
 • Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj : +212
 • Klima: sjever Maroka ima sredozemnu klimu, a jug pustinjsku. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period listopad/prosinac te ožujak/svibanj kad su prosječne dnevne temperature oko 25°C.
 • Odjeća i obuća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji treba toplija odjeća, jer se temperatura noću jako snizi.
 • Hrana i piće: marokanska kuhinja je raznolika. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima
ID: Integral
02.01.2025. - 10.01.2025.
cijena od 1,440.00 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1,440.00 €

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Maroko

USA