Lisabon 4 dana

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJE U LISABON 4 dana zrakoplovom iz Zagreba 2022.


Datum putovanja: 19.-22.6.2022. - popunjeno

Predviđeni hotel: VIP Executive Entrecampos ****  

Program putovanja:
    
1. dan putovanja: ZAGREB - LISABON

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb, kod šaltera informacija, u 11:00 sati. Let zrakoplovom Tap Air Portugal u 13:25 sati, s dolaskom u Lisabon u 15:50 sati. Po slijetanju u Lisabon transfer autobusom do hotela. Smještaj u hoteli kraći odmor. Odlazak na razgleda grada  pješice i javnim prijevozom: Trg Marques de Pombal, Avenida da Liberdade, Trg Rossio,  četvrt Baixa – središte grada, dizalo Santa Justa, trgovačka ulica Rua Augusta, trgovački trg Praça do Comércio sa Slavolukom i spomenikom kralju Joseu I., Lisabonska katedrala. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

2. dan putovanja: LISABON – fakultativni izlet SINTRA – PALAČA PENA – CABO DA ROCA
Doručak. Vožnja autobusom do najpoznatije lisabonske četvrti Belem, odakle su slavni portugalski moreplovci polazili u misije otkrivanja novih kontinenata. Slijedi razgled: Torre de Belem, Spomenik otkrićima, samostan sv. Jeronima - počivalište slavnog Vasca da Game, trg  Praça do Império, Kulturni centar Belem. Predlažemo izlet autobusom u okolicu Lisabona (uz doplatu). Vožnja autobusom do Sintre, šarmantnog gradića i poznatog odmorišta portugalskih vladara. Šetnja središtem grada do Nacionalne palače, kraljevskog ljetnikovca iz 15. stoljeća. Najpoznatija znamenitost Sintre je čudesna palača Pena, izgrađena na stijeni i okružena raskošnim parkovima s mnoštvom različitih vrsta biljaka iz svih dijelova svijeta. Kombinacija različitih stilova gradnje i živopisnih boja daje dojam pravog dvorca iz bajke. Slobodno vrijeme za posjet i uživanje u zapanjujućem panoramskom pogledu na okolicu. Nastavak vožnje do najzapadnije točke europskog kontinenta, Cabo da Roca i slobodno vrijeme za fotografiranje. Povratak u Lisabon uz panoramsku vožnju kroz poznato ljetovalište Cascais, te Estoril, gradić poznat po utrci Formule 1 i kasinu. Navečer predlažemo zajednički odlazak na portugalsku večeru uz fado program. Noćenje.

3. dan putovanja: LISABON – fakultativni izlet OBIDOS – NAZARE – BATALHA - FATIMA
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet autobusom (uz doplatu). Vožnja autobusom do Obidosa, jednog od najšarmantnijih portugalskih mjesta, potpuno okruženog zidinama srednjovjekovnog dvorca. Šetnja do crkve Santa Maria. Nastavak vožnje do Nazarea, poznatog ljetovališta na obalama Atlantskog oceana, s dugačkom pješčanom plažom i slobodno vrijeme za ručak. Vožnja do Batalhe i posjet samostanu Santa Maria da Victoria, najljepšem primjeru gotičke arhitekture u Portugalu, s grobnicama nekih od najznačajnijih vladara Portugala. Izlet završava u Fatimi, poznatom marijanskom svetištu. Posjet Kapeli ukazanja, u samom središtu svetišta, izgrađenoj na mjestu Gospina ukazanja. Mjesto ukazanja obilježeno je mramornim stupom na kojem je postavljen kip Gospe. Povratak u Lisabon. Slobodno vrijeme. Putnicima koji ne idu na izlet predlažemo posjet Parku nacija, Parque das Nações, modernom dijelu grada, u kojem se nalaz trgovački centar Vasco da Gama, kolodvor Oriente - spektakularna građevina nadahnuta gotičkom arhitekturom, Lisabonski oceanarij, most Vasco de Gama na rijeci Tajo – najduži most u Europi. Također predlažemo vožnju legendarnim žutim tramvajem br. 28, uskim ulicama središta grada iili posjet Tvrđavi Sao Jorge s jedinstvenim panoramskim pogledom na grad. Noćenje

4. dan putovanja: LISABON – ZAGREB
Odjava iz hotel u 5:30 sati (breakfast box umjesto doručka). Vožnja autobusom do zračne luke u Lisabonu. Let zrakoplovom TAP Air Portugal u 08:35 sati. Dolazak u Zagreb u 12:40 sati.

 

First minute cijena vrijedi za uplate do 60 dana prije putovanja ili do popunjenja mjesta.

 

Datum putovanja

First minute cijena

Redovna cijena

 

19.-22.6.2022.

-

POPUNJENO

 


Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka 1.190 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.190 kn

Popust: dijete do 12 godina 20% popusta na pomoćnom ležaju u sobi s dvije odrasle osobe, odrasla osoba 5 % popusta na dodatnom ležaju.

Obavezna doplata za boravišnu pristojbu €2 po osobi i danu (plaćanje na recepciji hotela). Djeca do 13 godina ne plaćaju boravišnu pristojbu.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom TAP Air Portugal na liniji  Zagreb - Lisabon - Zagreb, pratitelja putovanja, smještaj u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama na osnovi 3 noćenja s doručkom, transfer autobusom zračna luka – hotel – zračna luka, poludnevni razgled grada autobusom, sve razglede prema programu, troškove organizacije i prodaje aranžmana.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: zrakoplovne pristojbe, ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu izrjekom navedene kao uključene, karte javnog prijevoza za razgled grada, fakultativne izlete, troškove osobnih narudžbi, boravišnu pristojbu, putno osiguranje.

PRTLJAGA: Putnik ima pravo ponijeti sa sobom u putničku kabinu jedan komad ručne prtljage do 8 kg, dimenzije 40x30x15 cm, te jedan komad predane prtljage do 23 kg.

Fakultativna ponuda (prijava u agenciji, plaćanje na licu mjesta):
-    garantirani cjelodnevni izlet autobusom s voditeljem putovanja: Sintra, Cabo da Roca, Cascais, Estoril  €40 (dodatno se plaća ulaznica u palaču i park Pena, te transfer po parku €20)
-    garantirani cjelodnevni izlet autobusom u pratnji vodiča na hrvatskom jeziku: Obidos, Nazare, Batalha, Fatima  €50
-    večera (3 slijeda i piće) uz fado program €55

Informativne cijene ulaznica: Torre de Belem €6, samostan sv. Jeronima €10, Spomenik otkrićima €6, tvrđava Sao Jorge €10, samostan u Batalhi €6.

Vremenske zone: Portugal -1 sat

NAPOMENE: Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Organizator nije odgovoran za eventualno povećanje cijena ulaznica i fakultativne ponude.

 

GRANIČNE FORMALNOSTI ZA ULAZAK U PORTUGAL

  • Državljanima Republike Hrvatske potrebna je valjana osobna iskaznica ili putovnica za ulazak u Portugal. Strani državljani dužni su sami se informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili ambasadi zemlje u koju se putuje.


PROTOKOLI VEZANI UZ COVID-19

  • Za ulazak u Portugal priznaje se europska digitalna COVID potvrda.
  • U njezinom nedostatku postoji obveza testiranja na COVID (ili negativan PCR test napravljen u roku od 72h prije ukrcaja ili negativan antigenski test napravljen u roku od 48h prije ukrcaja).
  • Za ulazak u Portugal i ukrcaj na zrakoplov svaki putnik dužan je ispuniti digitalni obrazac i ponijeti na putovanje u digitalnom ili printanom obliku.
  • Obrazac je dostupan na poveznici https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card i može se ispuniti najranije 4 dana prije dolaska u Portugal.


Putovanje u Lisabon - Što vidjeti i posjetiti u Lisabonu u 4 dana

Lisabon je poznat po svojoj kolonijalističkoj povijesti, predivnoj arhitekturi i tradiciji Fado glazbe. Otuda su nekad davno moreplovci odlazili u osvajanje svijeta, a danas Lisabon osvaja svijet. Posjetitelji željni ljepote, dobre hrane i vina u sve većem broju pristižu u grad gdje su temperature vječno ugodne zbog morskog zraka Atlantskog oceana i rijeke Tejo koji se spajaju baš tu gdje leži ovaj najzapadniji glavni grad u Europi.
Posljednjih je godina Lisabon postao veliki hit među putnicima. Pročulo se za ovu povoljnu destinaciju koja nudi mnogo toga, a mi vas vodimo kroz glavne atrakcije i iskustva koje sve možete stisnuti u nekoliko dana.

1. Toranj Belém i samostan sv. Jeronima - počivalište slavnog Vasca da Game
Da trebate vidjeti samo jednu znamenitost Lisabona, bio bi definitivno toranj Belém.
Uzdignut visoko iznad razine more, na 9 kilometara od centra Lisabona, toranj Belém nalazi se na malenom otoku na rijeci Tejo, nedaleko od lisabonske obale s kojom je danas zbog postepenog prirodnog nasipanja ušća rijeke spojen.
Dao ga je izgraditi u 16. stoljeću kralj Ivan II. Portugalski kao dio obrambenog sustava ušća rijeke i svečanog ulaza u Lisabon. Bila je to ujedno i posljednja građevina koju bi avanturisti koji su odlazili u istraživanje svijeta vidjeli kada bi se otisnuli na put preko Atlantskog oceana. Odavde je krenuo i Vasco da Gama, moreplovac koji je prvi došao direktno od Europe do Indije te Ferdinand Magellan, koji je vodio prvo putovanje oko svijeta 1519. godine te otkrio prolaz između Ognjene Zemlje i Patagonije.
U blizini tornja nalazi se predivno ogromno zdanje – samostan svetog Jeronima –izgrađeno upravo u čast Vasca da Game. Njegovo tijelo danas počiva u samostanu, zajedno s nekolicinom kraljevskih članova.
Tijekom 17. stoljeća zdanje je služilo kao samostan u kojem bi svećenici davali utjehu pomorcima te se nakon vremena pretvorio u školu i sirotište sve do 1940. godine.
Dolazite li do Beléma iz centra grada, sjednite na tramvaj broj 15 ili 127 na Praça da Figueira ili Praça do Comércio i siđite kada vidite samostan svetog Jeronima.

2. Alfama i Tramvaj 28
Lisabonski gornji grad nalazi se u četvrti Alfama na brdašcu s kojeg puca predivan pogled na grad i rijeku, a u podnožju ovog nekad radničkog kvarta i danas stanuju ribari s obiteljima.
Šetnja uzbrdo nekima bi mogla biti zahtjevna, no usporite korak kako biste doživjeli malene, kamenom popločane uličice, osjetili dašak svakodnevnog života, zavrili u poneku trgovinu ili Fado klub, prije nego dođete na vrh do lisabonske katedrale iz 12. stoljeća i lisabonskog nacionalnog Panteona gdje su pokopani važni predsjednici, uglednici i poznati pjevači Fada.
Malo dalje nalazi se promatračnica Miradouro da Senhora do Monte, odakle ćete imati pregled na grad prije nego možda sjednete u neki maleni restoran kušati delicije od bakalara ili pak popiti čašu dobrog i povoljnog portugalskog vina. Niste li za iće i piće, spustite se  do grada poznatim Tramvajem broj 28 koji kreće blizu Miraduora.
Baš kao i San Franscisco, i Lisabon je poznat po tramvajima. No nijedan nije tako poznat kao Tram 28, žuti tramvaj koji prolazi uskim i strmim uličicama četvrti Alfama, ponekad prolazeći toliko blizu kuća da ne smijete slučajno poviriti glavom kroz vozilo jer biste zapeli.
Tramvaj vozi od Martim Moniza do Campo Ourique, prolazi kroz četvrti Graça, Baixa and Bairro Alto,  i stiže do vrha Alframe, a krcat je uglavnom turistima kojima je ovo posebno zanimljivo iskustvo. Mnogi lisabonski tramvaji, a tako i ovaj, voze još od Drugog svjetskog rata pa ne očekujte ugodne stolce ili klimatizacijski uređaj, no sve je to dio šarma.
Karta za tramvaj košta 2,90 eura i može se kupiti u kioscima ili u samom tramvaju.

3. Praça do Comércio
Kako samo ime kaže Praça do Comércio je trgovački trg. Riječ je o vrlo impresivnom ogromnom trgu koje se nalazi tik do rijeke, a izgrađen je 1755. godine nakon velikog potresa koji je uništio čitavu četvrt Baixa, zajedno s palačom Ribeira koja se nalazi na sadašnjem mjestu trga, no potpuno ju je sravnio sa zemljom tsunami izazvan potresom.
Kralj Jose I, čiji se spomenik danas nalazi nasred trga, obnovio je područje, a trg Praça do Comércio postao je prepoznatljiv dio Lisabona, zajedno s impresivnim Slavolukom Arco da Rua Augusta, koji označava ulaz u Rua Augusta, popularnu ulicu za šetnju, shopping i restorane.

4. Tržnica Time out
Dok ste u Lisabonu morate nešto i pojesti, a tržnica Time Out u Cais do Sodré na jednom mjestu nudi 40 lokala s reprezentativnom hranom iz svih dijelova Portugala.
Hrana u Portugalu je bogovska, delicija do delicije, a Lisabon je izvrsno mjesto gdje možete kušati sva jela iz cijele zemlje.

Nabrojat ćemo samo neka od popularnih jela koje vam preporučamo da probate:

-    Cozido a Portuguesa: portugalski gulaš od govedine, svinjetine, piletine i svinjski derivata kao što su dimljene kobasice i dimljeni dijelovi mesa.

-    Caldo Verde: najtradicionalnija portugalska juha od luka, krumpira i kelja s češnjakom i maslinovim uljem.

-    Feijoada Trasmontana: grah čorba s mesom, posebice ponekim neobičnim komadom svinjetine poput papaka ili ušiju.

-    Bacalhau a Bras: bakalar je specijalitet u Portugalu i nemojte ga nikako zaobići, a ovo je jelo najpopularnije. Izgleda kao naš bakalar na bijelo pržen u tavi s hrpom luka i prženim krumpirima, a na kraju se preko svega doda kajgana, peršin i crne masline.

-    Ameijoas a Bulhao Pato: Školjke koje jednostavno morate probati. Zapravo je to popularno predjelo koje se priprema zajedno s maslinovim uljem, češnjakom, soli, paprom i korijandrom.

-    Bolinhos de Bacalhau: još jedno jelo od bakalara, poznati kao “pasteis de bacalhau”, prženi je bakalar koji se poslužuje uz rižu i salatu.

-    Pasteis de Belem: desertni tart pastel de nata radi se od jaja s cimetom, a poseban je pasteis de Belem koje rade u samoj jednoj pekarnici u Rua de Belem 84 gdje ga rade još 1837. godine, prema starom receptu iz samostana svetog Jeronima.

-    Arroz Doce: tradicionalni desert, zapravo puding od riže s mlijekom, jajaima, cimetoma i koricom limuna.

Na tržnici Time Out isprobajte neke od ovih delicija, a da je hrana stvarno dobra pobrinuli su se stručnjaci. Naime, Time Out je prva tržnica na svijetu gdje su baš sve odabrali i kušali gastro profesionalci magazina Time Out.

5. Noćni život u Bairro Alto
Za izlaske je zaslužna četvrt Bairro Alto. Ova najpopularnija četvrt među turistima puna je kafića, klubova, mjesta gdje možete poslušati fado i restorana, koji nerijetko nude cjelonoćnu zabavu. Dobro je znati da Portugalci izlaze kasnije. Večera kreće najranije u 21-22 sata, a u klubove su puni tek u 2 ujutro i rade sve dok ne svane dan.
Glavne ulice su Rua da Rosa gdje se nalazi većina restorana, kafiča i klubova, te Rua do Norte gdje se nalaze trendovske trgovine, koje ponekad rade dugo u noć.
Kako se Bairro Alto nalazi na brdašcu, do gore možete pješice ili pak liftom Elevador da Bica na južnoj strani te Elevadorom da Gloria s istočne strane.

6. Lift Santa Justa Elevator
Za dobar pogled na Lisabon popnite se na lift Santa Justa (Elevador de Santa Justa) u centru Lisabona koje je napravio bivši učenik Gustave Eiffela, Raoul Mesnier du Ponsard, u neogotičkom stilu. Star je više od stotinu godina i nekoć je radio na paru. Liftom se ne služe samo turisti željni pogleda, već brojni stanovnici kojima je ovo kraći put do četvrti Bairro Alto, čime izbjegavaju penjanje niz strmine kojih je grad prepun.
Ulaznica za toranj je 5 eura, a radi od 7.30 do 11 sati ljeti, odnsono do 9 sati navečer zimi.
 
7. Nacionalni muzej pločica
Ako ste sad pomislili „zašto bi netko gledao pločice“, pričekajte da dođete u Lisabon. Brojna pročelja zgrada, baš i kućni brojevi, ukrašeni su pločicama koji daju prepoznatljiv izgled portugalske arhitekture.
Portugalske pločice zovu se azulejo, a ime zapravo potječe iz arapskog i znali „polirani kamen“ jer je inicijalna ideja bilo imitirati bizantinske i rimske mozaike. Centar industrije pločica nalazi se u Sevilli, ali se umjetnost ukrašavanja azulejosima proširila diljem zemlje. Crkve, palače, obične kuće, škole, a danas i restorani, barovi i stanice metroa, pa čak i stupovi mostova su ukrašeni pločicama.
Nacionalni muzej pločica (Museu Nacional do Azulejo) stoga je vrijedan posjete. Vidjet ćete različite stilove , boje i veličine pločica, od kojih neke potječu još iz 15. stoljeća. Neke su jednostavne, s tek nacrtanim cvijetom ili brodom, dok su druge bogato i detaljno iscrtane i sadrže priče o ljudima iz svog doba.
Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ulaznica košta 5 eura. Nalazi se na otprilike dva kilometra od Alfame, a najbliža stanica metroa mu je Santa Apolónia.

8. Oceanarij
Lisabonski oceanarij nemojte nikako preskočiti iako se nalazi van centra grada, jer ćete tu provesti zaista magične trenutke. Ogromno zdanje oceanarija predivno je iskustvo u kojem možete iz blizine promatrati na tisuće morskih vrsta, uključujući ogromne raže i morske pse. Za ovu aktivnost izdvojite minimalno 2 sata.

9. Mercado da Ribeira
Vratimo se opet na hranu, i to opet na tržnicu. Ovaj put na staru tržnicu Mercado da Ribeira koja je, za razliku od ranije spomenute Time Out tržnice, ona prava sa štandovima punih voća, povrća, začina, ribe i mesa, ali i nizom štandova gdje možete pojesti svježe pripremljen hranu. Mnogi turisti kažu da vole posjetiti tržnicu kako bi bolje upoznali život lokalca, jer se baš tu ogleda njihov svakodnevni život. Tu isprobajte i poseban portugalski sendvič- ogromnu francesinhu, koja originalno potječe iz Porta. Svakako zaista zaista poseban sendvič!

10. Buvljak Feira da Ladra
U četvrti Alfama poed Nacionalnog Panteona nalazi se buvljak Feira da Ladra koja će vas sa svojom ponudom i šarenilom podsjetiti na londonski Portobello ili madridški El Rastro. Feira da Ladra (u prijevodu „tržnica lopova“) postoji još od 13. stoljeća, a tijekom stoljeća buvljak je mijenjao lokacije sve do 1903. godine kada se preselio na današnju na Campo de Santa Clara.
Buvljak se održava utorkom i subotom, od rane zore do poslijepodneva.

Izleti iz Lisabona:

Sintra
Sigurno će vas po povratku iz Lisabona netko upitati „Jeste li bili u Sintri?“, čudesnom malom gradu na pola sata vožnje od Lisabona s dvorcima kao iz Disneyeve bajke.
Sintra je šarmantni gradić, nekad odmaralište portugalskih vladara, a najpoznatija znamenitost Sintre palača Pena, izgrađena na stijeni u različitim stilova i bojama te okružena raskošnim parkovima s mnoštvom različitih vrsta biljaka. Prava bajka!

Cabo da Roca
Najzapadnija točka Europe Cabo da Roca zgodna je lokacija za posjetiti kad ste već u Sintri. Nemate puno toga za vidjeti osim svjetionika koji označava nekadašnji kraj svijeta, a nudi pogled na nepregledno plaventilo Atlantskog oceana.

Cascais
Cascais je poznatog ljetovalište, staro ribarsko naselje na rubu Atlantika, koji nudi idilične scene za sve koji traž malo sunca, mora i pijeska. Tri predivna zlatna pješčana zaljeva uz koje ćete pronaći neke od najboljih ribljih restorana vrijedni su posjete, posebice u ljetnim mjesecima.
Fatima

Vjernici znaju za ovo poznato marijansko svetište pa na stotine hodočasnika svakodenvno posjećuje Kapelu ukazanja, izgrađenu na mjestu Gospina ukazanja. Samo mjesto ukazanja obilježeno je mramornim stupom na kojem se nalazi Gospin kip.


Jeste li znali?
Portugal je poznat i po plažama, hrani i Cristianu Rolandu, no možda niste znali ovo:
-     Portugal je jedna od najstarijih zemalja u Europi kojoj se granice nisu mijenjale od 1297. godine. Portugalsko carstvo prostiralo se od Brazila do Kine, a bilo je najdugovječnije: od osvajanje Ceute 1415.godine do predaje Macaa 1999. godine)
-    Portugalski je jedan od jezika s najviše govornika na svijetu. Osim 10 milijuna Portugalasa, portugalski priča još 230 milijuna ljudi diljem svijeta. Štoviše, on je službeni jezik u 9 zemalja.
-    Najstarija knjižara na svijetu je Bertrand u Lisabonu, koja radi još od 1732. godine u ulici Rua Garrett.
-    U Algarveu možete plivati s dupinima u Zoomarinu parku.
-    Najveći umjetni podvodni park na svijetu nalazi se na obali Algarvea- Ocean Revival Underwater Park.

 

NAPOMENE: Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgledavanja, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda. Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanije Croatia Airlines i podložna su promjeni.

 

Preporučujemo  putno osiguranje jedne od osiguravajućih kuća. Agencija ima zaključenu Policu osiguranja od odgovornosti organizatora kod Wiener osiguranja, broj police 1322-00050906 i jamčevno osiguranje kod Croatia osiguranja,  broj police 298625000124. Organizator zadržava pravo promjene rasporeda sadržaja programa u slučaju više sile. Ostali uvjeti prema OPĆIM UVJETIMA INTEGRALA ZAGREB d.o.o. Zagreb, 24.02.2022.

 

 

ID:Integral

Moglo bi vas zanimati