Kavkaz - Gruzija 2025.

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJE U SRCE KAVKAZA: UPOZNAJTE TAJNE I LJEPOTE GRUZIJE

 

Termin putovanja: 30.05.-06.06.2025.

VRIJEDNOST VIŠE:
* HOTEL U CENTRU TBILISA
* U CIJENU UKLJUČEN IZLET U VINSKU REGIJU KAKHETI - SIGHNAGHI
* RADIONICA CHURCHKELA

Program putovanja:

1.dan: Zagreb – Tbilisi
Sastanak u zračnoj luci Franjo Tuđman u 16:00 sati kod pulta informacija i prijava na Let LO 614 u 18:00 sa slijetanjem u Warszawi u 19:30 i presjedanjem na let LO 725 u 22:45 za Tbilisi. Noćni let.

2.dan: Tbilisi
Dolazak u Tbilisi u 04:25. Kontrola isprava, prijem prtljage (cca 45min). Promjena novca. Susret s gruzijskim vodičem u zračnoj luci.  Ukrcaj u autobus. Vožnja do hotela, check in i ostavljanje prtljage. Doručak. Nakon odmora, u 16:00 sati započinje vođeni trosatni obilazak glavnog grada Tbilisija. Razgledavanje započinje vožnjom po poznatoj Rustaveli aveniji, gdje ćete vidjeti neke od najvažnijih kulturnih i povijesnih građevina, uključujući Državnu operu i balet, Parlament, Nacionalni muzej Gruzije te Trg slobode. Nakon vožnje, grupa će pješice prijeći rijeku preko modernog Mosta mira, simboličnog za povezivanje prošlosti i budućnosti Gruzije. Nakon prelaska mosta, uspinjete se žičarom do drevne tvrđave Narikala, s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad. Naknada za vožnju žičarom je uključena u cijenu. Nakon uživanja u pogledu, spustit ćete se stubama do povijesnih sumpornih kupelji, srednjovjekovnog hamama, te prošetati Starim gradom, prolazeći kroz Shardeni ulicu pored stare katedrale Zion i Bazilike Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju.

3.dan: Izlet u Gori, Uplistsikhe i Mtskhetu
Doručak. Dan započinje sastankom s vašim vodičem u predvorju hotela u 9:00 sati. Prva destinacija je grad Gori, rodno mjesto Josifa Staljina, gdje ćete imati vođeni obilazak Staljinovog muzeja. Ulaznica za muzej je uključena u cijenu. Nakon posjete muzeju, oko 13:00 sati predviđena je pauza za ručak, koji se može organizirati u Gori ili Uplistsikheu, a plaća se na licu mjesta. Sljedeća destinacija je drevni pećinski grad Uplistsikhe, arheološko čudo isklesano u mekom kamenu, gdje ćete istražiti ostatke ovog fascinantnog lokaliteta. Nakon obilaska Uplistsikhea, nastavljate put prema Mtskheti, najvažnijem religijskom središtu Gruzije. Posjetit ćete Crkvu Svetog križa (Jvari), izgrađenu u 6. stoljeću, s vođenom turom koja traje 30 minuta. Nakon toga, obići ćete veličanstvenu Svetiskhoveli katedralu, jedno od najvažnijih sakralnih mjesta u Gruziji, uz vođenje od 40 minuta.
Po povratku u Tbilisi, imat ćete slobodno poslijepodne i večer za osobne aktivnosti.

4.dan: Planinski izlet u Kavkaz – Stepantsminda i Gergeti crkva
Nakon doručka, u 9:00 sati sastajete se s vodičem i krećete na cjelodnevni izlet prema planinskom masivu Kavkaza. Vožnja vas vodi prema Stepantsmindi, uz kratku pauzu kod tvrđave Ananuri i vidikovca na Staroj gruzijskoj vojnoj cesti. Udaljenost do Stepantsminde je 155 kilometara, a vožnja traje oko 3 i pol sata. Oko 14:00 sati planiran je ručak u selu Stepantsminda, gdje možete uživati u lokalnim specijalitetima, uz plaćanje na licu mjesta. Nakon ručka, terenskim vozilima (Landroverima) krenut ćete prema crkvi Svete Trojstva Gergeti, smještenoj na 2170 metara nadmorske visine, odakle se pruža prekrasan pogled na vrh Kazbegi, koji doseže visinu od 5047 metara. Povratak u Tbilisi planiran je kasno poslijepodne. Ostatak večeri slobodan za osobne aktivnosti. Noćenje u Tbilisiju.

5.dan: Izlet u vinsku regiju Kakheti – Sighnaghi
Dan započinje izletom u poznatu vinsku regiju Kakheti, smještenu na istočnoj strani Gruzije. Polazak je planiran u 10:00 sati, a prva stanica je grad Sighnaghi, poznat po svojoj ljubavi prema vinu i pitoresknom krajoliku. Oko 11:00 sati, posjetit ćete poznatu KTW vinariju, gdje ćete imati priliku degustirati vrhunska gruzijska vina te sudjelovati u radionici izrade tradicionalne slastice "Churchkhela". Nakon toga slijedi pauza za ručak, koji je opcionalan i plaća se na licu mjesta. U 14:00 sati nastavljate izlet posjetom samostanu Bodbe, mjestu gdje je pokopana Sveta Nino, koja je zaslužna za pokrštavanje Gruzije. Zatim ćete se voziti do Sighnaghija, grada na brežuljku koji pruža prekrasan pogled na dolinu Alazani. U Sighnaghiu ćete imati kratak obilazak gradskih zidina, kula i vidikovaca. Povratak u Tbilisi planiran je oko 17:00 sati, a večer možete provesti u slobodnom vremenu ili uživati u tradicionalnoj gruzijskoj večeri u restoranu BABILO MUSIC HALL, uz glazbu uživo (doplata).

6.dan: Borjomi – Akhaltsikhe – Rabati tvrđava
Doručak. Rani polazak iz Tbilisija u 9:00 sati. Prva destinacija je Borjomi, poznato lječilište, gdje ćete stići oko 11:30 sati. Ovdje ćete istražiti Nacionalni park Borjomi-Kharagauli i kušati slavnu Borjomi mineralnu vodu. Predviđeno vrijeme za obilazak parka je između 1.5 i 2 sata. Nakon toga, predviđena je pauza za ručak u Akhaltsikheu oko 14:00 sati (opcionalno, plaća se na licu mjesta). Poslijepodne je rezervirano za posjet Rabati tvrđavi, smještenoj u Akhaltsikheu, koja kombinira staru arhitekturu i moderne elemente. Imat ćete priliku istražiti ovu fascinantnu tvrđavu, a predviđeno vrijeme za obilazak je oko 1 do 1.5 sati. Povratak u Tbilisi planiran je kasno poslijepodne, čime završava vaše putovanje po Gruziji.

7.dan: Slobodan dan
Vrijeme za vlastite aktivnosti

8.dan: Tbilisi - Zagreb
Rano buđenje u 01:00. Suhi zajutrak za ponijeti na recepciji hotela. Ukrcaj stvari i transfer u zračnu luku Tbilisi u 02:00, na let LO 724 u 04:10 za Warszawu s dolaskom u 06:05 i presjedanjem na let LO 611 u 10:25 za Zagreb s predviđenim dolaskom u 12:05 ujutro. 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

Datum putovanja

First minute cijena

Redovna cijena

30.05.-06.06.2025.

1.340 €

1.390 €

Doplata za jednokrevetnu sobu: 150€
Popust za djecu na pomoćnom ležaju: 5 – 10 godina 30 % na osnovu cijenu aranžmana 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom LOT-a na liniji Zagreb-Varšava-Tbilisi i Tbilisi-Varšava-Zagreb, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelu visoke  4* u centru Tbilisija u dvokrevetnim sobama na osnovi 6 noćenja s doručkom, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, sve razglede i ulaznice prema programu, kartu za uspinjaču u Tbilisiju, lokalne vodiče u Gruziji tijekom cijelog putovanja, transfer Land Roverima od Stepantsminde do Crkve Sv. Trojstva (2170 m) na Kavkazu, Izlet u vinsku regiju Kakheti – Sighnaghi, troškove organizacije i prodaje putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: putno osiguranje, ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje te obroke koje nisu izrijekom navedeni kao uključeni, karte javnog prijevoza, fakultativne sadržaje i troškove osobnih narudžbi.

Doplate:
•    Večera u gruzijskom glazbenom restoranu 45€ 
•    Ručak u Gori ili Uplistsikheu, u selu Stepantsminda, Sighnaghi, u Akhaltsikheu – doplata na licu mjesta

Hotel:
•    RAMADA BY WYNDHAM TBILISI OLD CITY 4*

Red letenja: 
30.05.  LO 614 ZAG-WAW 18:00-19:30
           LO 725 WAW-TBS 22:45-0425+1
06.06.  LO 724 TBS-WAW 04:10-06:05
           LO 611 WAW-ZAG 10:25-12:05

NAPOMENE: Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Organizator nije odgovoran za eventualno povećanje cijena ulaznica i fakultativne ponude.

Granične formalnosti 
Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava. Pripazite na Vaše putne isprave, kao i na sve vrijedne stvari. 

GRUZIJA
PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

Državljani RH mogu ući u Gruziju. Prema Odluci Vlade Gruzije od 15. lipnja 2022., za ulazak u Gruziju nije potrebno pokazati potvrdu o cijepljenju ni negativan rezultat PCR testa.
Savjetuje se redovito konzultiranje službene stranica MVP Gruzije u svrhu dobivanja aktualnih informacija. https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=2131&lang=Eng 
Nužno je redovito praćenje obavijesti i uputa gruzijskog Ministarstva zdravstva, koje se nalaze na poveznicama: https://stopcov.ge/en 


OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Hrvatski državljani u Gruziju mogu putovati i ondje boraviti do godinu dana bez vize. Za ulazak u Gruziju potrebna valjana putovnica ili valjana osobna iskaznica Republike Hrvatske.
U slučaju gubitka ili krađe osobnih dokumenata Republike Hrvatske tijekom boravka u Gruziji, hrvatski državljani moraju se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bakuu zbog izdavanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Putni list izdaje se u suradnji s hrvatskim počasnim konzulom pri čemu postupak izdavanja putnog lista i njegova dostava u Gruziju mogu potrajati nekoliko dana.
 
DODATNE OBAVIJESTI:

Prije putovanja uputno je uplatiti policu putnog zdravstvenog osiguranja.

TOP 10 okusa Gruzije koje ne smijete propustiti za vrijeme posjeta ovoj jedinstvenoj zemlji

Kada stignete u Tbilisi, prvo što ćete dobiti, uz pečat u Vašoj putovnici, je boca vina. Gruzija je zemlja vina, a njihov način izrade vina zaštićen je UNESCO-om. Gotovo da nema obitelji koja u svom kućanstvu nema po koju bocu domaćeg vina koje je najprikladnija dobrodošlica za svakoga tko se nađe u njihovom domu. Ova planinska zemlja smještena na razmeđu Europe i Azije, poznata je po svom nevjerojatnom gostoprimstvu, ovdje se gosti za večerom slave kao "Božji darovi", a tradicionalne gozbe zvane supra odvijaju se u biblijskim razmjerima, ponekad trajući danima. 

1. Khachapuri
Khachapuri je popularno gruzijsko jelo koje se često opisuje kao kruh punjen sirom. Khachapuri dolazi u različitim oblicima, ali najpoznatiji je oblik "Adjaruli", koji ima oblik čamca s punjenjem od sira u sredini, a na vrhu se često nalaze komadići maslaca i jaje. Tradicionalno, punjenje se sastoji od mješavine različitih vrsta sira, najčešće sulguni, koji se topi i stvara bogatu, kremastu teksturu. Sir se često miješa s jajima ili vrhnjem kako bi se dobila dodatna krema. Tijesto se obično pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što se tijesto diže, oblikuje se prema vrsti khachapurija koji se priprema. Peče se u specijalnim pećnicama (toné), što mu daje posebnu hrskavost. Khachapuri se obično poslužuje odmah nakon pečenja, dok je još vruće i sir se topi. Gosti ga često jedu tako da razbiju sredinu tijesta i umiješaju sir, maslac i jaje zajedno prije nego što ga pojedu. Khachapuri nije samo jelo, već i dio gruzijske kulture i tradicije. Često se poslužuje na obiteljskim okupljanjima, proslavama i posebnim prilikama. Ukratko, khachapuri je ukusno i zasitno jelo koje je omiljeno među mnogima, a njegova kombinacija tijesta i rastopljenog sira čini ga pravim kulinarskim užitkom.

2. Khinkali
Khinkali su tradicionalne gruzijske jušne dumplings (knedle) koje su jako popularne u gruzijskoj kuhinji. Povjesničari nagađaju da su khinkali, koji su nevjerojatno slični srednjoazijskim mantijama, prvi donijeli Tatari, koji su vladali područjem današnje Gruzije i Armenije veći dio 13. stoljeća. Danas se kaže da se najbolji sakhinkle (kuće khinkalija) nalaze u Pasanauriju, selu 50 milja sjeverno od Tbilisija, gdje divlje planinske biljke poput ljetne majčine dušice i ombalo mente daju punjenju poseban okus. Ako Vam hodočašće zbog khinkalija nije u planu, Khinklis Sakhli je omiljeno lokalno mjesto među mještanima u Tbilisiju. Khinkali su karakteristični po svom obliku – obično su veći od običnih knedli i imaju nabore na vrhu, koji se stvaraju prilikom zatvaranja. Tradicionalno se radi od tankog tijesta koje se puni raznim nadjevima. Najčešće se puni mješavinom mljevenog mesa (najčešće svinjetina i govedina) s dodatkom začina, kao što su crni papar, češnjak, luk i svježi zelje. U punjenje se također dodaje malo bujona (juhe), što daje sočnost i bogatstvo okusa. Tijesto se priprema od pšeničnog brašna, vode i soli. Nakon što se umijesi i odmara, tijesto se razvalja, a zatim reže na krugove. Punjenje se stavlja u sredinu kruga, a rubovi tijesta se skupljaju i čvrsto zatvaraju, stvarajući karakteristični oblik. Khinkali se obično kuhaju u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu, što obično traje nekoliko minuta.Kažu da možete prosuditi dobar khinkali po tome koliko imaju nabora: tradicija nalaže da manje od 20 nabora pokazuje neiskustvo. Ali kad pladanj khinkalija posutih biberom stigne na stol, brojanje nabora nikome nije prioritet. Prvo i najvažnije, khinkali se jede prstima: napravite pandžu s prstima i zgrabite okruglicu za vrh. Zatim, zagrizite mali otvor sa strane i nagnete glavu unazad kako biste ispili juhu prije nego što zagrizete punjenje. Odbacite gornji dio, popijte gutljaj piva, uzdahnite s užitkom i ponovite postupak. Khinkali su više od samo jela; to je i društveno iskustvo. Često se poslužuju u restoranima i domaćinstvima tijekom obiteljskih okupljanja ili proslava. U gruzijskoj kulturi, khinkali su omiljeno jelo koje se često dijeli i uživa u zajedničkom druženju. 

3. Mtsvadi
Mtsvadi je gruzijski naziv za meso nabodeno na ražanj i pečeno na otvorenoj vatri. Postoji mnogo varijacija ovog jela u regiji, ali za razliku od Turaka i Armenaca, gruzijski kuhari su puristi i izbjegavaju složene marinade i začine, preferirajući obilne količine soli. Ovdje se najčešće koriste govedina ili janjetina, izrezane na komade i nanižene na ražanj, sami ili s naizmjeničnim kriškama povrća. Ali, da budemo jasni—mtsvadi nikada nisu bezukusni, pogotovo kada su posluženi s tkemali, kiselim umakom od šljiva koji Gruzijci sipaju na sve, od krumpira do kruha i pržene piletine.

4. Lobio
Tko bi rekao da crveni grah ima toliko neiskorištenog potencijala? Lobio je tradicionalno gruzijsko jelo koje se temelji na grahu, a poznato je po svom bogatom okusu i jednostavnoj pripremi. Uz grah se dodaju luk, češnjak, svježi korijander, ocat, maslinovo ulje i začini poput crvene paprike i komorača, no ovisno o regiji i osobnim preferencijama u nekim receptima može se dodavati i meso, dok drugi zadržavaju vegetarijansku verziju. U različitim dijelovima Gruzije, lobio se može poslužiti s različitim začinima ili biljem, što ga čini svestranim jelom.. Lobio je obično gust, s kremastom teksturom, koja se postiže gnječenjem kuhanog graha. Okusi su bogati i kompleksni s naglaskom na aromatične začine i svježe bilje. Vjerni pratitelj lobija je mchadi, pečeni kukuruzni hljeb čija je funkcija samo sporedna. Podsjeća na južnjački kukuruzni hljeb svojom mrvljivom teksturom, bijelom bojom i odsustvom šećera, i jedan je od rijetkih gruzijskih hljebova koji se ne pravi u toné. Ako ste u Gruziji, naručite i poslužite lobio uz turšiju: mala porcija ukiseljenih zelenih rajčica i bijelog luka potpuno preobražava zdjelu graha. Lobio ima značajnu ulogu u gruzijskoj kulturi, često se priprema za obiteljske proslave i posebne prigode. Ukratko, lobio je ukusno i hranjivo jelo koje predstavlja srž gruzijske kuhinje, nudeći spoj jednostavnosti, okusa i tradicije.

5. Pkhali
U zemlji gdje je meso povijesno bilo rezervirano za posebne prilike, nije čudo da složena vegetarijanska jela i dalje zauzimaju središnje mjesto u gruzijskoj kuhinji. Pkhali, obitelj salata koje bi se bolje opisale kao povrtne paštete, prave se od bilo kojeg dostupnog povrća (cikla, mrkva i špinat su uobičajeni) i poslužuju na kruhu. Postupak je jednostavan: Samo skuhajte odabrano povrće, pasirajte ga, i dodajte limunov sok, nasjeckani češnjak i šaku korijandera i mljevenih oraha. Gruzijski kuhari često prave nekoliko vrsta pkhali, poslužujući ih jednu pored druge, a vrhove posipaju sjemenkama nara.

6. Kharcho
Kharcho je gruzijska utješna hrana u svom najboljem izdanju, a postala je toliko popularna u regiji da su je Rusi uključili u svoj zimski jelovnik. Jantarne boje i mirisa češnjaka, khmeli suneli (gruzijska mješavina začina) i korijandera, kharcho započinje s piletinom ili govedinom, koje se začine i poprže prije nego što se stave u umak obogaćen orasima i pojačan komadićima kiselog tklapija. Nakon nekoliko sati, kada se meso prožme začinima i počne otpadati s kostiju, kharcho se ulijeva u zdjele i poslužuje uz košare žvakaćeg shoti kruha, savršenog za upijanje ostataka soka.

7. Churchkhela
Možda najupadljivija gruzijska hrana od svih, churchkhela su kvrgavi, šareni slatkiši koji vise u izlozima trgovina, a turisti ih često zamjenjuju za kobasice. Priprema churchkhele zahtijeva strpljenje i praksu: koncentrirani sok od grožđa (koji ostaje nakon godišnje berbe vina) mora se više puta prelijevati preko niti oraha. Svaki sloj se ostavlja da se osuši dok orahe ne obavije žvakaća, voštana vanjska strana. Churchkhele su bogate proteinima i šećerom, a čak su išle u rat zajedno s gruzijskom vojskom, koja se na njih oslanjala kao na dugotrajan izvor energije. Danas se churchkhele češće poslužuju kod kuće uz kavu, ali imam osjećaj da će uskoro krasiti američke tanjure sa sirom.

8. Tklapi
Nalik na podmetač — ravni, šareni, ovaj neobični gruzijski specijalitet zapravo je najprimitivnija verzija voćne rolade: pasirano voće, tanko razmazano po listu i sušeno na suncu na konopcu za sušenje rublja. Postoji mnogo vrsta tklapija; slatke verzije, poput onih od smokava ili marelica, čine izvrstan međuobrok, dok su kisele verzije, intenzivne s kiselim višnjama i divljim šljivama, najbolje korištene kao kiseli dodaci juhama i varivima. Da biste pronašli najbolji tklapi, stanite kod bilo koje od klimavih koliba uz cestu izvan grada. Iako mještani možda ne govore engleski, možete biti sigurni da dobivate ručno izrađen proizvod.

9. Lobiani
Preko puta Muzeja povijesti u Tbilisiju, neoznačene stepenice koje vode pod zemlju vrve od prometa. Slijedite gomilu i naići ćete na jednu od najstarijih pekarnica u gradu, gdje se svjež lobiani, hrskave pogače s nadjevom od graha, pečene na drva, prodaju vjernim kupcima dan za danom, godinama. Što je tako zavodljivo kod graha i kruha? Prije svega, lobiani je obrok u ruci koji košta manje od dolara. No, osim praktičnosti, ova skromna pogača je simfonija tekstura i okusa. Kad zagrizete u rub, ona se lomi i listi poput pariškog kroasana, otkrivajući masnu unutrašnjost od začinjenog, slaninom mirisnog graha. Dajte mi pivo u drugu ruku, i ne mogu zamisliti bolju hranu za piknike ili navijačke zabave.

10. Ajapsandali
Među mnogim verzijama ratatouillea koje se poslužuju širom Europe i Bliskog istoka, ističe se zapadnogruzijski ajapsandali. Prvo, on je neizvinjivo pikantan, s češnjakom i adjikom u središnjoj ulozi. A za razliku od svojih mediteranskih rođaka, u kojima se povrće previše često pretvara u kašu, ajapsandali je pečena mješavina čvrstog patlidžana i hrskavih paprika, lagano povezano u zadnji čas sa svježim pireom od rajčice i oživljeno prstohvatom nasjeckanog korijandera. Iako se obično poslužuje u posljednjim mjesecima ljeta, kada su rajčice i patlidžani u izobilju, ajapsandali je zbog svojih zagrijavajućih i pročišćavajućih svojstava idealno zimsko jelo.


Za desert? Ne zaboravite na čašu narandžastog vina.

ID:Integral
30.05.2025. - 06.06.2025.
cijena od 1,340.00 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1,340.00 €

Pronađite svoju destinaciju