Kapadokija i Mala Azija

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

KAPADOKIJA I MALA AZIJA 9 dana/8 noćenja

ANKARA – AVANOS – KAPADOKIJA: GOREME, ZELVE I DOLINA PASABAGLARI, PODZEMNI GRAD KAYMAKLI – KONYA – PAMUKKALE – EFEZ – KUSADASI – TROJA – CANAKKALE – ISTANBUL

Termin putovanja: 13.-21.9.2019.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan putovanja: ZAGREB – ISTANBUL – ANKARA
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK1054 u 9:15 sati. Dolazak u Istanbul u 12:30 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s lokalnim vodičem te polazak autobusom prema Ankari. Po dolasku u Ankaru smještaj u hotel 4*. Večera i noćenje.

2. dan putovanja: ANKARA – AVANOS - KAPADOKIJA
Nakon doručka panoramski razgled grada, uključujući vidikovac (ankarska tvrđava), citadelu i muzej Anatolskih civilizacija. Nastavak puta prema gradu Avanos, uz slano jezero Tuz koje je ujedno najbogatija solana u državi, gdje se proizvodi 60% ukupne proizvodnje soli u Turskoj. Po dolasku u Kapadokiju slijedi smještaj, večera i noćenje u hotelu 4*.

3. dan putovanja: KAPADOKIJA
U ranim jutarnjim satima, prije izlaska sunca, mogućnost odlaska na let balonom iznad ove fascinantne pokrajine (uz doplatu). Let balonom je jedinstveni doživljaj, uzbudljiv i romantičan, najbolji način da se doživi veličanstvena panorama ovog čarobnog dijela svijeta. Povratak u hotel. Nakon doručka odlazak na cjelodnevni razgled pokrajine Kapadokije. Snažne su erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 milijuna godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Obilazak muzeja Goreme. Cijeli grad je smješten u stijenama, nastao u vrijeme ranog kršćanstva kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani proganjani. Slijedi razgled ruševina tipičnog grada ove pokrajine, Zelve i doline Pasabaglari. Povratak u hotel i večera. U večernjim satima mogućnost odlaska na poznati „Ples derviša“ (uz doplatu). Noćenje.

4. dan putovanja: KAPADOKIJA – KONYA
Nakon doručka odlazak u obližnji podzemni grad Kaymakli, najširi grad u Kapadokiji ispod zemlje iz doba ranog kršćanstva. Nastavak putovanja preko Sultanhan kervansaraja u Konyi, gradu smještenom na središnjoj zaravni u Anatoliji. Konya je glavni grad istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Panoramski razgled i posjet muzeju Mevlana. Prijava i smještaj u hotel 4*. Večera i noćenje.

5. dan putovanja: KONYA – PAMUKKALE
Nakon doručka odlazak prema Pamukkale, tzv. pamučna tvrđava, čudesnom platou boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode bogate kalcijem. Nakon toga slijedi obilazak jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj - Hierapolisa gdje su ostaci crkve i grob apostola sv. Filipa, amfiteatar, groblje sa sarkofazima te obilazak samih Pamukkala, bijelih slapova gdje izvire topla, ljekovita voda. Večera i noćenje u hotelu 4*.

6. dan putovanja: PAMUKKALE – EFEZ – KUSADASI
Nakon doručka nastavljamo prema Efezu. Po dolasku, obilazak Efeza - antičke metropole, ostataka velikog kazališta, Odeona, biblioteke, rimske kupelji, agore te ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka – Artemidinog hrama i bazilike apostola Sv. Ivana. Posjet kući Sv. Marije, nastavak putovanja prema Kusadasiju. Večera i noćenje u hotelu 4*.

7. dan putovanja: KUSADASI – CANAKKALE
Doručak. Vožnja do Izmira, mediteranskog grada i luke, panoramski razgled, zatim vožnja do antičke metropole Male Azije - grada Pergama, obilazak Akropole i Asklepiona. Dolazak u antički grad Troju, središte pokrajine Trojade. Grad poznat po Homerovom spjevu o Trojanskom ratu, kralju Prijamu, Hektoru, Parisu i lijepoj Heleni, po predaji osnovao je Dardanov unuk Tros. Večera i noćenje u hotelu 4* u Canakkale.

8. dan putovanja: CANAKKALE - ISTANBUL
Doručak i vožnja prema Istanbulu. Po dolasku smještaj u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju gradom, shopping na bazaru i odmor. Navečer preporučujemo odlazak na folklornu večer uz trbušne plesačice i večeru (uz doplatu). Noćenje.

9. dan putovanja: ISTANBUL - ZAGREB
Doručak. Odlazak u razgled Istanbula; Posjet Aja Sofiji najpoznatijoj građevini Istanbula sagrađenoj u doba cara Justinijana koja je prvotno bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća, zatim posjet Topkapi palači – bivšoj Sultanovoj palači. Transfer u zračnu luku, po dolasku prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Zagrebu u 18:05 sati na liniji TK 1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 19:05 sati.

 

Cijena paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi 8.040 kn / First minute: 7.690 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu 1.490 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.050 kn) na polasku 13.9. uključene su u cijenu paket-aranžmana.

 

Fakultativni izleti:

  • Ples derviša u Konyi 35 eur
  • Let balonom u Kapadokiji 170 eur
  • Folklorna večer 40 eur
  • Plaćanje na licu mjesta, cijene su informativne.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: Prijevoz zrakoplovom Zagreb – Istanbul - Zagreb, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim standard sobama: 1 noćenje u Ankari, 2 noćenja u Kapadokiji, 1 noćenje u Konyi, 1 noćenje u Pamukkale, 1 noćenje u Kusadasiju, 1 noćenje u Canakkaleu i 1 noćenje u Istanbulu), uslugu polupansiona, autobus za vrijeme cijele ture, uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča, organizaciju i pripremu putovanja te ulaznice za sve što se posjećuje prema programu putovanja: muzej Anatolskih civilizacija, muzej Goreme, Zelve i dolina Pasabaglari, podzemni grad Kaymaklı, Sultanhan, muzej Mevlana, Hierapolis, Efez, kuća Sv. Marije, Akropola i Asklepion u Pergamu, Troja, Topkapi palača i Aja Sophia u Istanbulu.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za objekte i sadržaje koji nisu navedeni u programu (folklorna večer, ples derviša, vožnja balonom u Kapadokiji), napojnice vozaču i lokalnom vodiču (preporuka ca. 30 eur po osobi), putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo).

Hrvatski državljani koji putuju u Republiku Tursku trebaju imati vizu.

Putnici za elektronsku vizu mogu aplicirati putem internetske stranice www.evisa.gov.tr

Cijena online vize je 20,70 USD - Multiple Entry Visa koja vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda dozvoljen je boravak u Republici Turskoj najviše 90 dana. Putovnica treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Agencija naplaćuje 150 kn, što uključuje vizu i uslugu apliciranja u ime i za račun putnika, ukoliko na vrijeme dostavite ispunjen formular na prodajno mjesto, a viza će putnicima biti uručena u Zračnoj luci Zagreb na dan putovanja od strane pratitelja putovanja. Putovnica treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Potrebno je popuniti formular koji možete dobiti na prodajnom mjestu.

Napomene:

• Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
• Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja
zrakoplovne karte.
• Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se
propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
• Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti.
Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
• Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita
od europskih standarda.
• Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici:
www.mvep.hr
Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.

Opće informacije:

SLUŽBENO IME: Republika Turska
DRŽAVNO UREĐENJE: parlamentarna republika
GLAVNI GRAD: Ankara, oko 5.445 milijuna stanovnika (2017 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Istanbul Atatürk Airport
PROSJEČNO TRAJANJE LETA: oko 2 h direktne linije
JEZIK: turski (službeni)
RELIGIJA: muslimani 97%, kršćani 0.2%, neriligiozni 1.8% (2017)
VREMENSKA RAZLIKA: Turkey Time (Hrvatska 12:00 = Turska(Ankara) 14:00)
NOVAC: TRY (turska lira); 1 TRY = 100 kuruş
BROJ STANOVNIKA: oko 79.81 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA: 783.562 km²
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Republika Turska je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi i
jugozapadnom dijelu Azije. Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na
jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s Grčkom, Bugarskom
KLIMA: Klima je u primorju sredozemna, u unutrašnjosti kontinentalna. Znatne regionalne razlike
prosječnih mjesečnih temperatura i godišnjih količina oborina uvjetuje u prvom redu udaljenost od mora i visina. Najviše oborina primaju sjeverne padine istočnoga dijela Pontskoga gorja (do 3000 mm). Na Anatolskom ravnjaku, koji je gorjem odijeljen od susjednih mora, godišnja količina oborina ne prelazi 400 mm; u vlažnijem primorju ona iznosi oko 700 mm. Na zapadu, gdje nema planinske barijere,
sredozemna klima prodire dublje u unutrašnjost. Na Anatolskom ravnjaku prosječna je temperatura u
siječnju 0 °C do –5 °C, a u srpnju 16 °C do 22 °C.

ELEKTRIČNI NAPON: 220 V

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku
mogu ishoditi vizu putem sustava zahtjeva za vizu - E-viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr.
Informacija o vizama dostupna je na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr. Za vizu za profesionalne vozače kamiona svakako savjetujemo obratiti se Veleposlanstvu Republike Turske.
Od 1. siječnja 2015. putna isprava mora vrijediti još najmanje 60 dana od datuma prestanka valjanosti vize, produljenja vize ili dozvole boravka.

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web
stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o
mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je 00 90. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no
kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog
operatera.
KREDITNE KARTICE: Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard i Maestro, AmEx osjetno manje) mogu
se koristiti u većini trgovina, restorani i hotela u Turskoj , dok mali obrti posluju isključivo s gotovinom, pa je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i cjenkanje na tržnicama, ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja

NAPOJNICE: uobičajeno je ostaviti do 10% ukupnog iznosa.

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA: savjetujemo udobnu pamučnu odjeću,odjeću za plažu i vjetrovke za toplije razdoblje, te topliju slojevitu odjeću i pokrive za zimski period. Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i padalina, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače)

HRANA I PIĆE: Turska kuhinja je u velikoj mjeri baština otomanske kuhinje, koja se može opisati kao fuzija kuhinja središnje Azije, Bliskog istoka, Istočne Europe i Balkana. Osmanlije su spojile razne kulinarske tradicije svoga carstva s utjecajima levantinske kuhinje, zajedno s tradicionalnim turskim elementima iz središnje Azije (poput jogurta i mantija), stvarajući širok spektar specijaliteta - mnogi s jakim regionalnim utiscima. Turska kuhinja razlikuje se u cijeloj zemlji. Primjerice, u Istanbulu, Bursi, Izmiru i ostatku male Azije sadrži mnoge elemente otomanske kuhinje, uz laganiju uporabu začina, te preferencije za rižu, variva (türlü) patlidžane, punjene dolme i ribe. Kuhinja crnomorske regije u velikoj mjeri koristi ribe, osobito crnomorski inćun (hamsi) i uključuje jela od kukuruza. Kuhinja jugoistoka poznata je po svojoj raznolikosti kebaba, kukurznih jela i slastica na bazi tijesta kao što su baklava, şöbiyet, kadayıf i künefe. U zapadnim dijelovima Turske, gdje maslinovo drveće raste u izobilju, maslinovo ulje je glavna vrsta ulja za kuhanje. Kuhinje Egejske, Mramorne i Mediteranske regije bogate su povrćem, začinskim biljem i ribom. Središnja Anatolija ima mnoge poznate specijalitete, kao što su keşkek, mantı i gözleme. Najpoznatiji specijaliteti su tradicionalni burek, kebab, kofte, odnosno ćufte, Yogurt Corbasi – juha od jogurta sa raznim začinima, pilaf – vrsta rižota, manti – tijesto punjeno mesom kuhanom na pari, dolme – povrće punjeno mesom ili smjesom riže i začina, te baklava – kolač od orašastih plodova tipa oraha, badema, lješnjaka i pistacija.

KUPOVINA: popularni suveniri: tepisi, pokrovi i odjeća sa bazara, slatkiši, čajevi, kava, nargile, nakit, keramika, brončano posuđe, začini. Radno vrijeme za službene ustanove, banke i privatna poduzeća općenito je od 8.30 i 18.00 sati. Pauza za ručak je između podneva i 13:30 sati. Trgovine, restorani i tržnice često imaju različita radna vremena. Veliki trgovački centri ostaju otvoreni do 21.00 ili 22.00 sata, ovisno o sezoni. U istanbulskoj četvrti Şişli, Beyoğlu i Etiler nalaze se barovi, noćni klubovi i restorani koji su otvoreni 24 sata dnevno.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

 

ID: A
Trenutno nema dostupnih ponuda