Jordan i Izrael 9 dana - Svibanj 2024

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Putovanje u Jordan i Izrael - Svibanj 2024. 

 

Putovanje Jordanom, Izraelom i Palestinskom samoupravom 9 dana zrakoplovom iz Zagreba

 

Datum putovanja: 28.4.- 6.5.2024.

 

AMAN - KERAK - WADI RUM - PETRA - MRTVO MORE - PLANINA NEBO - MADABA - JERASH - NAZARET - AKKO - HAIFA - BETLEHEM - JERUZALEM - TEL AVIV


Provedite nezaboravne trenutke na putovanju magičnim svijetom Levanta i posjetite prirodne, povijesne i arheološke lokalitete jedinstvene za naš planet. Putovanje kroz mjesta drevnih i mističnih civilizacija koje su nam u nasljeđe ostavile zadivljujuća arhitektonska čuda i krajolicima jedinstvenih prirodnih fenomena. Na putovanju Jordanom vidjet ćete najveću znamenitost Bliskog Istoka - Petru, legendarni izgubljeni grad isklesan u crvenim stijenama te Jerash, ostake jednog od najbolje sačuvanih rimskih gradova koji je stoljećima bio zakopan pod debelim slojem pijeska, a tu je i čuvena mistična pustinja Wadi Rum te slano jezero Mrtvo more. Ono što Izrael čini tako posebnim, prije svega je iznimno bogato povijesno i religijsko nasljeđe. Taj kutak svijeta kolijevka je triju monoteističkih religija: judaizma, kršćanstva i islama. Uz najsvetije kršćanske crkve i samostane u Betlehemu, Jeruzalemu i Nazaretu, tijekom putovanja upoznat ćete autentični način života palestinske zajednice i moderne izraelske gradove. 

 

 • Smještaj u kvalitetnom pustinjskom kampu u Wadi Rumu i jeep safari pustinjom 3 sata. U Izraelu posjećujemo Nazaret , Betlehem i Jeruzalem


Program putovanja :

1. dan ZAGREB - ISTANBUL - AMAN   
Sastanak  putnika u zračnoj luci u Zagrebu u 18.30 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja grupe te prijava na let TK 1056 u 20.30. Dolazak u Istanbul u 23.40 po lokalnom vremenu. Nastavak leta na liniji TK 814 za Aman u 01.45. 

2. dan AMAN - KERAK - WADI RUM    
Dolazak u Aman u 04.00. Nakon ishođenja vize te carinskih formalnosti slijedi vožnja prema Keraku, jednoj od najpoznatijih i najvažnijih obrambenih utvrda koju su izgradili križari u 12. st. kako bi osigurali siguran prolaz hodočasnicima u Svetu zemlju. Utvrda se nalazi na 900 metara nadmorske visine te dominira krajolikom pod kojim se proteže stara Kraljevska cesta, nekada bitna trgovačka ruta, dio Puta svile. Tijekom putovanja zaustavljanje i doručak u restoranu. Nakon razgledavanja utvrde vožnja do Wadi Ruma, najveće pustinje u Jordanu čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama oduševljava turiste. Po dolasku smještaj u kvalitetnom beduinskom kampu  i odmor. Wadi Rum je proglašen zaštićenim područjem, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom, ali su sačuvala svoj tradicionalni način života. Poslijepodne jeep safari tijekom kojeg ćete se moći uvjeriti u ljepote ove neobične i mistične pustinje te zašto je zovu i mjesečeva dolina! Granitne stijene oštrih vrhova koje se uzdižu iz pijeska, klanci, rascjepi, kanjoni i dine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vrijeme možete iskoristiti i za jahanje na devama. Povratak u kamp na tipičnu beduinsku večeru pod zvjezdanim, pustinjskim nebom. Noćenje.

3. dan PETRA - MRTVO MORE
Doručak te polazak prema jednom od najpoznatijih svjetskih lokaliteta i simbolu Jordana, veličanstvenoj Petri koja je uvrštena i na listu UNESCO-ve svjetske baštine. Grad urezan u stijene prije više od 2000 godina gradili su arapski nomadi Nabatejci kao trgovačku postaju da bi s vremenom postao glavni grad nabatejskog kraljevstva. Vješti zanatlije i klesari u mekim stijenama gradili su grobnice, palače i hramove, skriveni u dolini okruženoj planinama do koje se i danas može doći samo 1,2 km dugim kanjonom na kraju kojeg se otvara pogled na najpoznatiju atrakciju Petre, Al Khazneh. Razgledavanje u pratnji vodiča te slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Petre. Nastavak vožnje do Mrtvog mora, najdubljeg slanog jezera na svijetu. Izuzetno visoki salinitet onemogućava tijelu da potone, što je iznimni fenomen te kao takav privlači veliki broj turista. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. dan MRTVO MORE - BETHANY - PLANINA NEBO - MADABA  - AMAN
Doručak i slobodno vrijeme za kupanje u Mrtvom moru. Odlazak na obližnji lokalitet Bethany. Prema novijim arheološkim istraživanjima u organizaciji UNESCO-a, pretpostavlja se da je to mjesto uz rijeku Jordan na kojem je Ivan Krstitelj propovijedao i gdje je Isus kršten. Prema nalazima, još u prvim stoljećima to je bilo hodočasničko središte. Nedaleko se nalazi planina Nebo za koju se veže legenda da je mjesto Mojsijeva groba i otkuda je on prvi puta ugledao obećanu zemlju Izrael. Na vrhu brda nalazi se moderna crkva sagrađena na temeljima bizantske bazilike iz 4. st. s nekoliko mozaika u unutrašnjosti. Za lijepa vremena, s planine se pruža prekrasan pogled na Izrael i dolinu rijeke Jordan. Slijedi vožnja do Madabe koja nosi titulu „Grada mozaika“ radi mnogih crkava ukrašenih mozaicima iz bizantskih vremena, od kojih je najpoznatiji mozaik karte Palestine iz 6. st. u crkvi sv. Jurja. Gradić je također turistički atraktivan za kupnju lokalnih suvenira. Razgledavanje te nastavak putovanja do Amana. Večera i noćenje u hotelu.

5. dan AMAN - JERASH – GALILEJA
Doručak. Glavni grad Jordana, fascinantan je grad kontrasta, jedinstven spoj starog i novog, smješten na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. Gradske četvrti su raznolike  u kulturnom i povijesnom kontekstu: od užurbanosti starih tržnica u središtu grada do moderne trgovačke četvrti, od velebne džamije kralja Abdulaha, do spektakularnih ostataka građevina iz rimskog perioda. Posjet citadeli na uzvisini s koje se pruža panoramski pogled na veći dio grada. Na citadeli se još uvijek mogu vidjeti ostaci Herkulovog hrama, rimskog kazališta, bizantske crkve te kompleks palače Umayyad iz 8. st. Kratka vožnja prema sjeveru, kroz krajolik različit od ostatka zemlje kojim dominiraju maslinici i zelenilo za Jerash (antička Gerasa), još jednu veliku turističku atrakciju i najveće arhitektonsko blago Jordana nakon Petre. Smatra se jednim od najvećih i najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na Bliskom istoku. Procvat grada datira iz 2. i 3. st. kad je bio trgovačko središte, a na važnosti nije izgubio niti u bizantsko doba, sve dok ga nije razorio potres u 8. st. Krase ga popločane ulice, kolonade, hramovi na vrhovima brežuljaka, kazališta, prostrani javni trgovi, terme, fontane i zidine s kulama i vratima. U kasnim popodnevnim satima prelazak granice i ulazak u Izrael u područje Galileje, pokrajine bujnije vegetacije nego što je u ostatku zemlje,  koja se i u bibliji spominje kao „ cvjetna Galileja „  Smještaj u području Nazareta - Galilejskog jezera. Večera i noćenje.

6. dan NAZARET - AKKO - HAIFA - BETLEHEM 
Doručak. Nazaret je najveći grad unutar Izraela u kojem žive većinom Palestinci. Vjernicima je poznat kao mjesto u kojem je Isus proveo djetinjstvo i živio do početka javnog djelovanja. Posjet bazilici Marijina Navještenja. Već u 4. st. tu je podignuta crkva koja je stoljećima preuređivana i dograđivana te na kraju srušena, a podignuta je nova bazilika u čijem se donjem dijelu nalaze ostaci prijašnjih zdanja i Špilja navještenja.To je najveća kršćanska crkva na Bliskom istoku. U atriju oko bazilike nalaze se brojni mozaici Djevice Marije (uključujući i mozaik Majke Božje Bistričke) koji su poklon umjetnika iz zemalja diljem svijeta. Po želji, nakon bazilike posjet crkvi sv. Josipa i Marijina izvora te šetnja uskim kamenim ulicama staroga grada. Odlazak na mediteransku obalu, u luku Akko (Acra) jedno od najstarijih stalno naseljenih mjesta. Grad je poznat i po tome što je bio posljednje uporište  križara u Palestini koji su ovdje opstali sve do 1291.god.  Stara gradska jezgra opasana zidinama i kulama, s uskim vijugavim ulicama i hanovima je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Razgledavanje grada i ostataka križarske utvrde, velikog hana (karavan-saraja) El Umdan te šetnja sukom. Kratka vožnja duž obale do Haife, najvećeg lučkog grada u Izraelu. S obronaka brda Karmel poviše grada pruža se lijep panoramski pogled na cijeli grad, a posebno na čuvene viseće vrtove uz Bahai hram koji je UNESCO uvrstio u spisak kulturne baštine uz ostale Bahai centre u Galileji. Na Karmelu se nalazi i karmelićanski samostan Stella Maris čiji je današnji oblik nakon više rekonstrukcija i dogradnji iz ranog 19.stoljeća. Prema predaji, na tom mjestu bila je spilja u kojoj je živio prorok Ilija. Nastavak putovanja do Betlehema, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7. dan JERUZALEM
Doručak. Cjelodnevni program u Jeruzalemu, gradu koji ostavlja duboki dojam na sve svoje posjetitelje. Ovaj tisućljetni grad jedinstveno je mjesto u svijetu - srce židovske, kršćanske i islamske religije. UNESCO je Stari grad uvrstio na popis svjetske baštine. Razgledavanje grada unutar zidina sa stankama za odmor, prilikom kojeg ćete upoznati najznačajnije znamenitosti i svetišta. Šetnja do Zida plača, najsvetijeg mjesta za židove iznad kojeg je Brdo Hrama gdje su džamije Kupola nad Stijenom i Al-Aksa, sveta mjesta za muslimane. Odlazak do tvrđave Antonija, mjesta na kojem je Poncije Pilat osudio Isusa i do crkve sv. Ane izuzetne akustičnosti iza koje se nalaze ostaci kupališta Bethesda. Prolazak uskim kamenim ulicama staroga grada po Via Dolorosa (križni put) do bazilike Isusova groba, najvećeg svetišta kršćana. Unutar bazilike je Golgota i Isusov grob. Uz neke male preinake i popravke sadašnji izgled crkve datira iz križarskih vremena. Slobodno vrijeme za obilazak Golgote i Svetog groba. Na brdu Sion, malo izvan zidina je Dvorana posljednje večere, grob kralja Davida te crkva Marijina Usnuća. Razgled ostataka glavne jeruzalemske ulice Cardo i arheoloških ostataka iz rimskih i bizantskih vremena. U starom gradu se isprepliću židovska, kršćanska, arapska i armenska četvrt i tijekom razgledavanja prelazi se iz jedne u drugu uz živopisne trgovine bučnih trgovaca, vrevu kupaca, mnoštvo turista i hodočasnika.....Povratak u hotel u Betlehemu na večeru i noćenje.

8. dan  BETLEHEM  - NOVI JERUZALEM - TEL AVIV - JAFFA
Doručak. Betlehem, slikoviti mali grad u brdovitom krajoliku desetak kilometara od Jeruzalema, danas je palestinski turistički i kulturni centar. Njegovi samostani i crkve uvršteni su u popis UNESCO-ve baštine. Obilazak bazilike Isusova rođenja, najstarije crkve u Svetoj Zemlji, sagrađene u 4. st. na mjestu rođenja Isusova, u kasnijim periodima često preuređivane i dograđivane. Katolička crkva sv. Katarine je odmah uz baziliku, a tko želi može posjetiti i spilju u kojoj je živio sv. Jeronim dok je prevodio Sveto pismo na latinski jezik, nalazi se u blizini. Kratka vožnja do Maslinske gore, odakle se pruža nezaboravan pogled na zidine, kupole džamija te zvonike mnogobrojnih crkava Jeruzalema. Po predaji, ovdje je Isus izrekao molitvu Oče naš te je sagrađena crkva Pater Noster na čijim zidovima i kolonadama je ispisana ova molitva na gotovo svim jezicima svijeta.  Silazak u Getsemanski vrt, drevni maslinik u podnožju Maslinske gore u kojem je Isus predan rimskim vojnicima, a nakon obilaska maslinika panoramska vožnja novim dijelom Jeruzalema uz parlament Kneset i zdanje Vrhovnog suda atraktivne arhitekture. U popodnevnim satima dolazak u Tel Aviv, noviji grad moderne arhitekture duž pješčanih plaža Mediteranskog mora. Grad se u potpunosti razlikuje od ostatka zemlje zbog zapadnjačkog stila života svojih stanovnika. Dio grada koji se naziva Bijeli grad, UNESCO je stavio na popis svjetske baštine jer se smatra vrhunskim primjerom urbanističke gradnje u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Obilazak i drugih dijelova grada poput trga Yitzhaka Rabina i trga Habima te ulice Neve Tzedek. Prije transfera na aerodrom odlazak u obližnju Jaffu, drevnu luku uz koju se razvio Tel Aviv. Danas je u Jaffi umjetnička kolonija i mnoštvo restorana, zanatskih radnji te je popularno izletište. U staroj gradskoj jezgri nalazi se crkva sv. Petra, po predaji upravo ovdje je Petar ozdravio djevojčicu Tabitu. U kasnim večernjim satima transfer na aerodrom.

9. dan  TEL AVIV -  ISTANBUL - ZAGREB
Prijava na let TK 791 s polijetanjem iz Tel Aviva u 00.50 i dolaskom u Istanbul u 03,05 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja letom TK 1053 u 06,55. Slijetanje u Zagrebu predviđeno je u 08.00.

 

Cijena po osobi:

First minute cijena: 1.690 €

Redovna cijena: 1.730 €
  
U cijenu je uključeno:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • 6 polupansiona prema programu u kvalitetnim hotelima i pustinjskom kampu (1 polupansion u luksuznom kampu u Wadi Rumu, 1 polupansion u hotelu 4* na Mrtvom moru, 1 polupansion u hotelu 4* u Amanu, 1 polupansion u području Nazareta u hotelu3*/4* i 2 polupansiona u hotelu 4* u Betlehemu)
 • doručak na dan dolaska 
 • usluga pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • usluga lokalnog vodiča tijekom cijelog boravka na hrvatskom ili engleskom jeziku
 • svi prijevozi prema programu kvalitetnim turističkim autobusom
 • džip safari u Wadi Rumu u trajanju od 3 sata 
 • grupna viza za Jordan
 • sve ulaznice za lokalitete po programu razgledavanja
 • troškovi organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • nadoplata za jednokrevetnu sobu 355 €  ( 2.673,15 kn )
 • izlazna taksa iz Jordana na graničnom prijelazu u Izrael 15 $, plaća se na licu mjesta
 • doplata za bubble šator u pustinjskom kampu u Wadi Rumu od 65 €, na upit
 • napojnice lokalnom osoblju (u Jordanu 5 $ po danu, u Izraelu 7 $ po danu - plaćanje na licu mjesta )
 • putno osiguranje

Popust 

 • za treću odraslu osobu u trokrevetnoj sobi  35 € ( 263,55 kn )
 • za dijete do 12 godina na pomoćnom ležaju 90 € ( 677,70 kn )

Napomene

 • U Petri se od mjesta za parking autobusa do kanjona i kroz kanjon uglavnom ide pješice,
 • no za one koji teže hodaju postoji prijevoz električnim automobilima, plaća se kod ulaska u vozilo. Voze samo do kraja kanjona. Druga mogućnost je da unajmite konje, mazge ili magarce od parkinga do ulaska u kanjon ili na samom lokalitetu Petre (ne i kroz kanjon). Plaća se direktno vlasnicima životinja i cijena ovisi o tome koliko se koristi usluga.
 • Jahanje deva u Wadi Rumu cca pola sata stoji oko 20 $ (po dogovoru s goničima deva)

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Informacije o letu:
Prijevoznik: Turkish Airlines 
Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uračunata u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage

Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka. 
Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Jordan trebaju vizu , dobiva se na graničnom prijelazu. Za vizu je potrebno dostaviti agenciji  podatke iz putovnice -  puno ime i prezime, broj putovnice i do kada vrijedi , datum rođenja . Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci i imati 1 praznu stranicu. Molimo vas da agenciji dostavite podatke najkasnije 25 dana prije polaska. 
 • Za Izrael nije potrebna viza. 

 

Napomena:

 • S obzirom na specifične okolnosti koje vladaju u Izraelu (mogućnost  privremenog zatvaranja pojedinih prometnica ili privremeno zatvaranje odnosno promjene radnog vremena pojedinih lokaliteta u slučaju nereda, agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda razgledavanja. Također, u slučaju velikih redova i dugih čekanja na ulaz za pojedine objekte, lokalni vodič će prilagoditi raspored obilazaka.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana / Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti Otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade programa 1.9.2023.

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

 

Jordan 

 • Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
 • Površina: 89 342 km2
 • Broj stanovnika: oko 11 milijuna
 • Glavni grad: Amman, oko 4,5 milijuna stanovnika
 • Vremenska razlika: +1 sat
 • Novčana jedinica: jordanski dinar - JOD  (uglavnom se koriste dolari kojima se može plaćati i bez promjene u JOD, dok eure treba mijenjati)
 • Kupovina: oslikana keramika, lokalne slastice i karamelizirano voće, mirodije, srebrni i zlatni nakit
 • Odjeća: preporučujemo slojevitu odjeću, udobnu zatvorenu obuću
 • Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj zemlje: +962
 • Korisna web stranica: www.visitjordan.com  

Izrael

 • Zemljopisni položaj: bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora
 • Površina: 20.770 km2
 • Broj stanovnika:  9.471 260 
 • Službeni jezik: hebrejski i arapski, dosta se koristi engleski
 • Valuta: novi izraelski šekel NIS 
 • Plaćanje: dolari se najlakše promijene i promijenit će vam ih bilo gdje, ali primaju se i euri. Bankomata ima svuda i većina njih prima međunarodne kreditne kartice. Većina hotela, ureda i restorana prima sve glavne svjetske kreditne kartice.
 • Mobilna telefonija: VIP i T-Mobile partneri: Cellcom Israel, Partner Communication
 • Električni napon: 220 V
 • Vremenska razlika: +1 sat 
 • Napojnice: davanje napojnica je običaj u Izraelu. Neki restorani dodaju napojnice računu; ako toga nema, od vas se očekuje napojnica. Napojnica od 10-15% je uobičajena.
 • Društveni običaji: u kršćanskim, židovskim i muslimanskim svetim mjestima nosi se skromna odjeća (obavezna je odjeća koja pokriva koljena, ramena i dekolte). 


 

 

ID: Integral

Pronađite svoju destinaciju