Jordan i Izrael 8 dana - Travanj 2024

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Jordan i Izrael putovanje u travnju 2024. - 8 dana zrakoplovom iz Zagreba

 

Putovanje Jordanom i Izraelom i Palestinskom samoupravom 

 

NAZARET – AKKO – HAIFA – JERUZALEM – BETLEHEM – JERIHON - WADI RUM – PETRA – MRTVO MORE – JERASH - AMAN

Datum putovanja: 3.4. - 10.4.2024.

Provedite nezaboravne trenutke na putovanju magičnim svijetom Levanta i posjetite prirodne, povijesne i arheološke lokalitete, jedinstvene za naš planet. Putovanje kroz mjesta drevnih i mističnih civilizacija koje su nam u nasljeđe ostavile zadivljujuća arhitektonska čuda i krajolicima jedinstvenih prirodnih fenomena. Na putovanju Jordanom vidjet ćete najveću znamenitost Bliskog Istoka - Petru, legendarni izgubljeni grad isklesan u crvenim stijenama te Jerash, ostake jednog od najbolje sačuvanih rimskih gradova koji je stoljećima bio zakopan pod debelim slojem pijeska, a tu je i čuvena mistična pustinja Wadi Rum te slano jezero Mrtvo more. Ono što Izrael čini tako posebnim, prije svega je iznimno bogato povijesno i religijsko nasljeđe. Taj kutak svijeta kolijevka je triju monoteističkih religija: judaizma, kršćanstva i islama. Uz najsvetije kršćanske crkve i samostane u Betlehemu, Jeruzalemu i Nazaretu, tijekom putovanja upoznat ćete autentični način života palestinske zajednice i moderne izraelske gradove. 

 

Program putovanja:

1. dan ZAGREB – ISTANBUL  
Sastanak  putnika u zračnoj luci u Zagrebu u 18.30 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja grupe te prijava na let TK 1056 u 20.30. Dolazak u Istanbul u 23.40 po lokalnom vremenu. Nastavak leta na liniji TK 792 za Tel Aviv u 01.30. 

2. dan TEL AVIV – NAZARET – AKKO – HAIFA    
Dolazak u Tel Aviv u 03.35 . Nakon carinskih formalnosti slijedi vožnja oko sati i trideset minuta do Nazareta. Po dolasku doručak. Nazaret je najveći grad unutar Izraela u kojem žive većinom Palestinci. Vjernicima je poznat kao mjesto u kojem je Isus proveo djetinjstvo i živio do početka javnog djelovanja. Posjet bazilici Marijina Navještenja. Već u 4. st. tu je podignuta crkva koja je stoljećima preuređivana i dograđivana te na kraju srušena, a podignuta je nova bazilika u čijem se donjem dijelu nalaze ostaci prijašnjih zdanja i Špilja navještenja. To je najveća kršćanska crkva na Bliskom istoku. U atriju oko bazilike nalaze se brojni mozaici Djevice Marije (uključujući i mozaik Majke Božje Bistričke) koji su poklon umjetnika iz zemalja diljem svijeta. Po želji, nakon bazilike posjet crkvi sv. Josipa i Marijina izvora te šetnja uskim kamenim ulicama staroga grada. Odlazak na mediteransku obalu, u luku Akko (Acra) jedno od najstarijih stalno naseljenih mjesta. Grad je poznat i po tome što je bio posljednje uporište  križara u Palestini koji su ovdje opstali sve do 1291.god.  Stara gradska jezgra  opasana zidinama i kulama, s uskim vijugavim ulicama i hanovima je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Razgledavanje grada i ostataka križarske utvrde, velikog hana (karavan-saraja) El Umdan te šetnja sukom. Kratka vožnja duž obale do Haife, najvećeg lučkog grada u Izraelu. S obronaka brda Karmel poviše grada pruža se lijep panoramski pogled na cijeli grad, a posebno na čuvene viseće vrtove uz Bahai hram koji je UNESCO uvrstio u spisak kulturne baštine uz ostale Bahai centre u Galileji. Na Karmelu se nalazi i karmelićanski samostan Stella Maris čiji je današnji oblik nakon više rekonstrukcija i dogradnji iz ranog 19.stoljeća. Povratak u hotel u području Nazareta na večeru i noćenje.

3. dan JERUZALEM – BETLEHEM 
Doručak i vožnja oko 2 sata do Jeruzalema, a potom cjelodnevni program u ovom mističnom gradu koji ostavlja dubok dojam na sve svoje posjetitelje. Jeruzalem, tisućljetni grad jedinstveno je mjesto u svijetu - srce židovske, kršćanske i islamske religije. UNESCO je Stari grad uvrstio na popis svjetske baštine. Razgledavanje grada unutar zidina sa stankama za odmor prilikom kojeg ćete upoznati najznačajnije znamenitosti i svetišta. Šetnja do Zida plača, najsvetijeg mjesta za Židove iznad kojeg je Brdo Hrama gdje su džamije Kupola nad Stijenom i Al-Aksa, sveta mjesta za muslimane. Odlazak do tvrđave Antonija, mjesta na kojem je Poncije Pilat osudio Isusa i do crkve sv. Ane izuzetne akustičnosti iza koje se nalaze ostaci kupališta Bethesda. Prolazak uskim kamenim ulicama staroga grada po Via Dolorosa (križni put) do bazilike Isusova groba, najvećeg svetišta kršćana. Unutar bazilike je Golgota i Isusov grob. Uz neke male preinake i popravke sadašnji izgled crkve datira iz križarskih vremena. Slobodno vrijeme za obilazak Golgote i Svetog groba. Na brdu Sion, malo izvan zidina je Dvorana posljednje večere, grob kralja Davida te crkva Marijina Usnuća. Razgled ostataka glavne jeruzalemske ulice Cardo i arheoloških ostataka iz rimskih i bizantskih vremena. U starom gradu se isprepliću židovska, kršćanska, arapska i armenska četvrt i tijekom razgledavanja prelazi se iz jedne u drugu uz živopisne trgovine bučnih trgovaca, vrevu kupaca, mnoštvo turista i hodočasnika. Odlazak u obližnji Betlehem u hotel na večeru i noćenje.

4. dan BETLEHEM- MASLINSKA GORA- NOVI JERUZALEM- JERIHON- WADI RUM
Doručak. Betlehem, slikoviti mali grad u brdovitom krajoliku desetak kilometara od Jeruzalema, danas je palestinski turistički i kulturni centar. Njegovi samostani i crkve uvršteni su u popis UNESCO-ve baštine. Obilazak bazilike Isusova rođenja, najstarije crkve u Svetoj Zemlji, sagrađene u 4. st. na mjestu rođenja Isusova, u kasnijim periodima često preuređivane i dograđivane. Katolička crkva sv. Katarine je odmah uz baziliku, a tko želi može posjetiti i spilju u kojoj je živio sv. Jeronim dok je prevodio Sveto pismo na latinski jezik, nalazi se u blizini. Kratka vožnja do Maslinske gore, odakle se pruža nezaboravan pogled na zidine, kupole džamija te zvonike mnogobrojnih crkava Jeruzalema. Po predaji, ovdje je Isus izrekao molitvu Oče naš te je tu sagrađena crkva Pater Noster na čijim zidovima i kolonadama je ispisana ova molitva na gotovo svim jezicima svijeta.  Silazak u Getsemanski vrt, drevni maslinik u podnožju Maslinske gore u kojem je Isus predan rimskim vojnicima. Panoramska vožnja novim dijelom Jeruzalema uz parlament Kneset i zdanje Vrhovnog suda atraktivne arhitekture. Na putu prema Jordanu prolazi se kroz Jerihon, palestinski gradić koji se smatra jednim od najstarijih stalno naseljenih gradove u svijetu i čije se ime stoljećima spominje u legendama i literaturi. Još je jedna posebnost vezana uz Jerihon, to je najniže smješten grad na svijetu (258 m ispod razine mora). Iznad grada uzdiže se Brdo kušnje. Prema tradiciji vjeruje se da je to mjesto Isusove kušnje nakon četrdeset dana boravka u pustinji. Ulazak u Jordan na graničnom prijelazu Allenby Bridge. Vožnja do Wadi Ruma, najveće pustinje u Jordanu čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama oduševljava turiste. Po dolasku smještaj u kvalitetnom pustinjskom kampu te tipična beduinska večera pod zvjezdanim nebom. Noćenje.

5. dan WADI RUM - PETRA 
Doručak. Pustinja Wadi Rum proglašena je zaštićenim područjem i jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom, ali su sačuvala svoj tradicionalni način života. Odlazak na jeep safari gdje ćete se moći uvjeriti u ljepote ove neobične i mistične pustinje te zašto je zovu - mjesečeva dolina! Granitne stijene oštrih vrhova koje se uzdižu iz pijeska, klanci, rascjepi, kanjoni i dine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nakon ovog nezaboravnog doživljaja slijedi još jedna velika atrakcija, obilazak jednog od najpoznatijih svjetskih lokaliteta i simbola Jordana, veličanstvene Petre koja je uvrštena i na listu UNESCO-ve svjetske baštine. Grad urezan u stijene prije više od 2000 godina gradili su arapski nomadi Nabatejci kao trgovačku postaju da bi s vremenom postao glavni grad nabatejskog kraljevstva. Vješti zanatlije i klesari u mekim stijenama gradili su grobnice, palače i hramove, skriveni u dolini okruženoj planinama do koje se i danas može doći samo kroz Siq -1,2 km dugim kanjonom na kraju kojeg se otvara pogled na najpoznatiju atrakciju Petre - Al Khazneh. Razgledavanje u pratnji vodiča te slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Petre. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan PETRA – MADABA – PLANINA NEBO – BETHANY - MRTVO MORE 
Nakon doručka vožnja do Madabe koja nosi titulu Grad mozaika zbog mnogih crkava ukrašenih mozaicima iz bizantskih vremena, od kojih je najpoznatiji prikaz karte Palestine iz 6. stoljeća u crkvi sv. Jurja. Gradić je također turistički atraktivan za kupnju lokalnih suvenira. Nedaleko se nalazi Planina Nebo gdje se pretpostavlja da je Mojsijev grob i otkuda je po prvi puta ugledao obećanu zemlju Izrael. Na vrhu brda nalazi se moderna crkva sagrađena na temeljima bizantske bazilike iz 4. stoljeća s nekoliko mozaika u unutrašnjosti. Za lijepa vremena s planine se puža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan i dijelove Izraela. Nedaleko je lokalitet Bethany. Prema novijim arheološkim istraživanjima u organizaciji UNESCO-a pretpostavlja se da je to mjesto na kojem je Ivan Krstitelj propovijedao i gdje je Isus kršten. Prema nalazima još u prvim stoljećima tu je bilo hodočasničko središte. Smještaj u hotel na Mrtvom moru i slobodno vrijeme za kupanje. To je jedinstveno slano jezero u pustinjskom krajoliku, koje se nalazi preko 400 m ispod morske razine. S obzirom na visoki salinitet, u njemu nema nikakvog života no to omogućava tijelu da lako pluta na površini. Večera i noćenje u hotelu.

7. dan  MRTVO MORE- ANJARA - AJLUN - TELL MAR ELIAS - JERASH - AMAN 
Doručak  Vožnja prema sjeveru kroz krajolik različit od ostatka zemlje kojim dominiraju maslinici i zelenilo do kršćanskog svetišta u Anjari. Tu je mala crkva sagrađena oko špilje u kojoj su se po predaji odmarali Isus, Marija i učenici tijekom putovanja između Jeruzalema i Galileje. Po dolasku u Ajlun razgledavanje dobro očuvane i atraktivne utvrde iz 12. st., iz Saladinova vremena. Smještena na vrhu brda, dominirala je glavnim rutama koje vode u dolinu rijeke Jordan i štitila trgovačke putove iz Sirije prema jugu. Desetak kilometara od Ajluna nalazi se arheološki lokalitet Tell Mar Elias. Po drevnoj predaji to je bilo rodno mjesto proroka Ilije. U arheološkim iskapanjima prije dvadesetak godina otkriveni su ostaci crkvenog kompleksa iz ranog 7. st. s mozaicima. Kratak obilazak i polazak za obližnji Jerash (antička Gerasa), još jednu veliku turističku atrakciju i najveće arhitektonsko blago Jordana nakon Petre. Smatra se jednim od najvećih i najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na Bliskom istoku. Procvat grada datira iz 2. i 3. st. kad je bio trgovačko središte, a na važnosti nije izgubio niti u bizantsko doba, sve dok ga nije razorio potres u 8. st. Krase ga popločane ulice, kolonade, hramovi na vrhovima brežuljaka, kazališta, prostrani javni trgovi, terme, fontane i zidine s kulama i vratima. Dolazak u Aman. Smještaj u hotel, večera i noćenje. 

8. dan AMAN -  ISTANBUL - ZAGREB
Doručak i razgledavanje Amana. Glavni grad Jordana fascinantan je grad kontrasta, jedinstven spoj starog i novog smještenog na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. Gradske četvrti su raznolike u kulturnom i povijesnom kontekstu; od užurbanosti starih tržnica u središtu grada do moderne trgovačke četvrti, velebne džamije kralja Abdulaha do spektakularnih ostataka građevina iz rimskog perioda. Posjet citadeli na uzvisini s koje se pruža panoramski pogled na veći dio grada. Na citadeli se još uvijek mogu vidjeti ostaci Herkulovog hrama, rimskog kazališta, bizantske crkve, te kompleks palače Umayyad iz 8.stoljeća. Transfer na aerodrom i prijava na let TK 817 koji polijeće iz Amana u 15.10 i dolazi u Istanbul u 17.35. Nastavak putovanja letom TK 1055 u 18.35 s dolaskom u Zagreb u 19.40

 

Cijena po oosbi:  

First minute: 1.630,00 €   (12.273,90 kn)  

Redovna cijena: 1.670,00 €   (12.575,10 kn)
   

U cijenu je uključeno:

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • 6 polupansiona prema programu u kvalitetnim hotelima (1 polupansion u hotelu 3/4 * u području Nazareta; 1 polupansion u hotelu 4* u Betlehemu;1 polupansion u kvalitetnom kampu u Wadi Rumu; 1 polupansion u hotelu 3* u Petri; 1 polupansion u hotelu 4* na Mrtvom moru i 1 polupansion u hotelu 4* u Amanu)
 • doručak na dan dolaska 
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • uslugu lokalnog vodiča tijekom cijelog boravka na hrvatskom u Jordanu i engleskom jeziku u Izraelu
 • sve prijevoze prema programu turističkim autobusom
 • džip safari u Wadi Rumu u trajanju 2 sata
 • grupnu vizu za Jordan
 • sve ulaznice za lokalitete po programu razgledavanja
 • troškove organizacije putovanja 

U cijenu nije uračunato:

 • nadoplata za jednokrevetnu sobu 275 € (2.070,75 kn) 
 • izlazna taksa iz Izraela u Jordan 57 $ i plaća se na licu mjesta, prilikom prelaska granice  
 • napojnice lokalnom osoblju (u Jordanu 5 $ po danu, u Izraelu 7 $ po danu)
 • putno osiguranje

Napomene

 • U Petri se od mjesta za parking autobusa do kanjona i kroz kanjon uglavnom ide pješice, no za one koji teže hodaju postoji prijevoz električnim automobilima, plaća se kod ulaska u vozilo. Voze samo do kraja kanjona.
 • Druga mogućnost je da unajmite konje, mazge ili magarce od parkinga do ulaska u kanjon ili na samom lokalitetu Petre (ne i kroz kanjon). Plaća se direktno vlasnicima životinja i cijena ovisi o tome koliko se koristi usluga.
 • Jahanje deva u Wadi Rumu cca pola sata stoji oko 20 $ (po dogovoru s goničima deva)

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Informacije o letu:
Prijevoznik: Turkish Airlines 
Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uračunata u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage

Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka. 
Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Jordan trebaju vizu koja se dobiva na graničnom prijelazu. Za vizu je potrebno dostaviti agenciji podatke s naslovnice putovnice najkasnije 20 dana prije putovanja. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci i imati jednu praznu stranicu.
 • Za Izrael nije potrebna viza. 

Napomena:

 • S obzirom na specifične okolnosti koje vladaju u Izraelu (mogućnost  privremenog zatvaranja pojedinih prometnica ili privremeno zatvaranje odnosno promjene radnog vremena pojedinih lokaliteta u slučaju nereda, agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda razgledavanja. Također, u slučaju velikih redova i dugih čekanja na ulaz za pojedine objekte, lokalni vodič će prilagoditi raspored obilazaka.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana / Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti Otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade programa 1.9.2023.

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Jordan 

 • Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
 • Površina: 89 342 km2
 • Broj stanovnika: oko 11 milijuna
 • Glavni grad: Amman, oko 4,5 milijuna stanovnika
 • Vremenska razlika: +1 sat
 • Novčana jedinica: jordanski dinar - JOD  (uglavnom se koriste dolari kojima se može plaćati i bez promjene u JOD, dok eure treba mijenjati)
 • Kupovina: oslikana keramika, lokalne slastice i karamelizirano voće, mirodije, srebrni i zlatni nakit
 • Odjeća: preporučujemo slojevitu odjeću, udobnu zatvorenu obuću
 • Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj zemlje: +962
 • Korisna web stranica: www.visitjordan.com  

Izrael

 • Zemljopisni položaj: bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora
 • Površina: 20.770 km2
 • Broj stanovnika:  9.471 260 
 • Službeni jezik: hebrejski i arapski, dosta se koristi engleski
 • Valuta: novi izraelski šekel NIS 
 • Plaćanje: dolari se najlakše promijene i promijenit će vam ih bilo gdje, ali primaju se i euri. Bankomata ima svuda i većina njih prima međunarodne kreditne kartice. Većina hotela, ureda i restorana prima sve glavne svjetske kreditne kartice.
 • Mobilna telefonija: VIP i T-Mobile partneri: Cellcom Israel, Partner Communication
 • Električni napon: 220 V
 • Vremenska razlika: +1 sat 
 • Napojnice: davanje napojnica je običaj u Izraelu. Neki restorani dodaju napojnice računu; ako toga nema, od vas se očekuje napojnica. Napojnica od 10-15% je uobičajena.
 • Društveni običaji: u kršćanskim, židovskim i muslimanskim svetim mjestima nosi se skromna odjeća (obavezna je odjeća koja pokriva koljena, ramena i dekolte). 


 

ID: Integral

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Maroko

USA