Jordan 8 dana 2023

Jordan putovanje 8 dana avionom iz Zagreba 2023.

 

TERMIN PUTOVANJA: 14.10. - 21.10.2023. - POPUNJENO


AMAN – PUSTINJSKI DVORCI – MADABA – PLANINA NEBO -  BETHANY – AJLOUN – JERASH – MRTVO MORE – MALA PETRA - PETRA - WADI RUM - AQABA 

 

Kraljevina Jordan, jedna je od najliberalnijih i najmirnijih kutaka arapskog svijeta, zemlja bogate tradicije i prirodnih ljepota. Na tom prostoru izmjenjivale su se razne civilizacije kroz povijest koje su nam u nasljeđe ostavile drevne gradove te jedno od novih svjetskih čuda i najveću znamenitost Bliskog Istoka - Petru, legendarni izgubljeni grad isklesan u crvenim stijenama. Od Jerasha, jednog od najbolje sačuvanih rimskih gradova koji je stoljećima bio zakopan pod debelim slojem pijeska do obala svete rijeke Jordan, Mrtvog i Crvenog mora, arapskih i križarskih utvrda razbacanih po brežuljcima sve do mistične pustinje Wadi Rum - djela prirode i ljudskih ruku oblikovale su bogatstvo ovog malog, ali čudesnog kraljevstva.

 

Program putovanja: 

1. dan     ZAGREB – ISTANBUL – AMAN 
Sastanak  putnika u 18,30 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let  TK 1056 u 20,30. Dolazak u Istanbul u 23,40  po lokalnom vremenu i nastavak leta na liniji TK 814 za Amman u 01,40.. 

2. dan     AMAN – PUSTINJSKI DVORCI 
Dolazak u Aman u 03,55. Nakon ishođenja vize te carinskih formalnosti transfer u hotel u Amanu na kratko noćenje i kasniji doručak. Razgledavanje Amana. Glavni grad Jordana, fascinantan je grad kontrasta - jedinstven spoj starog i novog na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. Gradske četvrti su raznolike  u kulturnom i povijesnom kontekstu;  od užurbanosti starih tržnica  u središtu grada do moderne trgovačke četvrti, velebne džamije kralja Abdulaha, do spektakularnih ostataka građevina iz rimskog perioda. Posjet citadeli na uzvisini s koje se pruža panoramski pogled na veći dio grada. Na citadeli se još uvijek mogu vidjeti ostaci Herkulovog hrama , rimskog kazališta, bizantske crkve , te kompleks  palače Umayyad iz 8.stoljeća. U popodnevnim satima vožnja kroz pustinjski predio istočno od Amana do gradića Azrak u čijoj se okolici nalaze Omejidski dvorci - ljetnikovci  iz 8. stoljeća od kojih su najpoznatiji  Amra , Azrak i Kharaneh. To su očuvani, atraktivni spomenici rane islamske arhitekture i umjetnosti, a pretpostavlja se da su imali više namjena kao što su odmorišta za karavane , mjesta za lov i zabavu. Amra je  uvrštena u popis UNESCO-ve svjetske baštine zbog očuvanih freski na unutarnjim zidovima. Povratak u Aman. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan     AMAN- ANJARA - AJLUN - TELL MAR ELIAS – JERASH - AMAN
Doručak  Kratka vožnja prema sjeveru , kroz krajolik različit od ostatka zemlje kojim dominiraju maslinici i zelenilo do kršćanskog svetišta u Anjari. Tu je mala crkva sagrađena oko špilje u kojoj su se po predaji odmarali Isus, Marija i učenici tijekom putovanja između Jeruzalema i Galileje. Po dolasku u Ajlun razgledavanje dobro očuvanog i atraktivnog dvorca iz 12.stoljeća, iz Saladinova vremena. Smješten na vrhu brda dominirao je glavnim rutama koje vode u dolinu rijeke Jordan i štitio trgovačke putove iz Sirije prema jugu. Desetak kilometara od Ajluna nalazi se mali arheološki lokalitet Tell Mar Elias. Po drevnoj predaji to je bilo rodno mjesto proroka Ilije. U arheološkim iskapanjima prije dvadesetak godina otkriveni su ostaci crkvenog kompleksa iz ranog 7. stoljeća s mozaicima. Kratak obilazak i polazak za obližnji Jerash ( antička Gerasa ), još jednu veliku turističku atrakciju i najveće arhitektonsko blago Jordana nakon Petre. Smatra se jednim od najvećih i najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na Bliskom istoku. Procvat grada datira iz 2. i 3. stoljeća kad je bio trgovačko središte, a na važnosti nije izgubio niti u bizantsko doba sve dok ga nije razorio potres u 8. stoljeću. Krase ga popločane ulice, kolonade, hramovi na vrhovima brežuljaka, kazališta, prostrani javni trgovi, terme, fontane i zidine s kulama i vratima. Povratak u Aman, slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan     AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – BETHANY – MRTVO MORE 
Nakon doručka kraća vožnja do Madabe koja nosi titulu  „ grada mozaika “  zbog mnogih crkava ukrašenih mozaicima iz bizantskih vremena, od kojih je najpoznatiji  mozaik karte Palestine iz 6. stoljeća u crkvi sv. Jurja. Gradić je također turistički atraktivan za kupnju lokalnih suvenira. Nedaleko se nalazi Planina Nebo gdje se pretpostavlja da je Mojsijev grob i otkuda je po prvi puta ugledao „ obećanu zemlju “ Izrael. Na vrhu brda nalazi se moderna crkva sagrađena na temeljima bizantske bazilike iz 4. stoljeća s nekoliko mozaika u unutrašnjosti. Za lijepa vremena s planine se puža prekrasan pogled na Izrael. Odlazak do lokaliteta Bethany na rijeci Jordan. Prema novijim arheološkim istraživanjima u organizaciji UNESCO-a , pretpostavlja se da je to mjesto na kojem je Ivan Krstitelj propovijedao i gdje je Isus kršten. Prema nalazima , još u prvim stoljećima to je bilo hodočasničko središte. Nakon razgledavanja kratka vožnja do Mrtvog mora, najdubljeg slanog jezera na svijetu. Iznimno visoki salinitet onemogućava tijelu da potone što je iznimni fenomen te kao takav privlači veliki broj turista. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za kupanje i razonodu. Večera i noćenje.

5. dan     MRTVO MORE – KERAK – MALA PETRA -  PETRA 
Doručak. Slijedi vožnja do obližnjeg spektakularnog kanjona Wadi Al Mujib i zaustavljanje na vidikovcu. Nakon fotografiranja i uživanja u panorami, polazak prema Keraku, jednoj od najpoznatijih i najvažnijih obrambenih utvrda koju su izgradili križari u 12. stoljeću kako bi osigurali siguran prolaz hodočasnicima u Svetu zemlju. Utvrda se nalazi na 900 metara nadmorske visine te dominira krajolikom pod kojim se proteže Kraljevska cesta, nekada bitna trgovačka ruta, dio Puta svile. Odlazak u Malu Petru , kao što i samo ime sugerira , arheološko nalazište grada vrlo sličnog Petri, samo manjeg. Strukture građevina uklesanih u stijene još su uvijek impresivne, a pogled na planinski krajolik je nezaboravan. I u Malu Petru se dolazi kroz kratki kanjon na kraju kojeg se otvara pogled na grad. Pretpostavlja se da je grad bio  predgrađe Petre, gdje su se zaustavljale karavane na Putu Svile prije  ulaska u samu Nabatejsku prijestolnicu. Nakon razgledavanja odlazak u obližnji hotel u Petri. Večera i noćenje.

6.dan     PETRA – WADI RUM 
Doručak. Razgledavanje veličanstvene Petre , simbola Jordana i jednog od novih sedam svjetskih čuda, na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Grad urezan u stijene prije vise od 2000 godina gradili su arapski nomadi Nabatejci kao trgovačku postaju, da bi s vremenom postao glavni grad nabatejskog kraljevstva. Vješti zanatlije i klesari u mekim stijenama gradili su grobnice, palače i hramove skriveni u dolini okruženoj planinama. I danas se do Petre može doći samo kroz Siq, 1,2 km dugi kanjon na kraju kojeg se otvara pogled na najpoznatiju atrakciju lokaliteta - Al Khazneh, poznatu kao Riznicu. Razgledavanje u pratnji vodiča i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Petre. U popodnevnim satima odlazak u Wadi Rum. Smještaj u beduinskom kampu. Večera uz tradicionalne jordanske i beduinske specijalitete. Uživanje pod zvjezdanim nebom u nesvakidašnjem ambijentu pustinje.

7.dan     WADI RUM – AQABA 
Doručak  Wadi Rum je pustinja  čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama oduševljava turiste. Proglašen je zaštićenim područjem 1998 godine, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom, ali su sačuvala svoje tradicionalne vrijednosti. Jeep safari u trajanju od 2 sata tijekom kojeg ćete se moći uvjeriti u ljepote ove neobične i mistične pustinje te zašto je zovu - mjesečeva dolina! Granitne stijene, oštri vrhovi koji paraju crvenu površinu pustinje, klanci i rascjepi, kanjoni i dine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Odlazak iz pustinje i polazak prema Crvenom moru. Grad Aqaba jedini je jordanski grad na moru, a smjestio se na samom kraju Aqabskog zaljeva koji dijeli s Izraelom, Egiptom i Saudijskom Arabijom. Aqaba je zbog svog specifičnog položaja luka i trgovačko središte već tisućama godina. Zbog bogate povijesne baštine te prirodnih ljepota obližnjih pustinjskih planina i koraljnih grebena Crvenog mora grad se sve više pretvara u turističku meku. Panoramski razgled grada u pratnji vodiča i slobodno vrijeme za šetnju, kupanje ili fakultativno izlet brodom po Crvenom moru. Transfer na aerodrom u večernjim satima.  Prijava na let za Istanbul TK 834 s odlaskom iz Aqabe  u 00,30.

8.dan    ISTANBUL – ZAGREB 
Dolazak u Istanbul u 04,50 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb letom TK 1053 u 06,55 . Slijetanje  u Zagreb u 08:00 sati


Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi: 

Redovna cijana:  POPUNJENO


U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • aerodromske takse 
 • 5 polupansiona prema programu i 1 x noćenje s doručkom ( 2 polupansiona i noćenje s doručkom u hotelu 4* u Amanu; 1 polupansion u hotelu 4* na Mrtvom Moru; 1 polupansion u hotelu 3*/4* u Petri , 1 polupansion u luksuznom beduinskom kampu u Wadi Rumu )
 • lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku
 • pratitelja putovanja 
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • džip safari u Wadi Rumu 
 • ulaznice za lokalitete prema programu
 • grupna viza za Jordan
 • besplatna voda u autobusu / 1 bočica dnevno po osobi 
 • troškove organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • doplata za jednokrevetnu sobu 225 € ( 1.694,25 kn )
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču, nosačima prtljage ( ukupno oko 45 $ - plaćanje na licu mjesta )
 • putna osiguranja

Popust 

 • za treću odraslu osobu u trokrevetnoj sobi  35 € ( 263,55 kn )
 • za dijete do 12 godina  55 € ( 414,15 kn )

Fakultativno: 

 • izlet brodom 4 sata iz Aqabe do koraljnih grebena u Crvenom moru s ručkom 60 € ( uključuje i najam opreme za snorkeling )   


Minimalni broj putnika u grupi : 20 

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Jordan trebaju vizu , dobiva se na graničnom prijelazu. Za vizu je potrebno dostaviti agenciji  podatke iz putovnice -  puno ime i prezime,  broj putovnice i do kada vrijedi , datum rođenja . Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci i imati 1 praznu stranicu. Molimo vas da agenciji dostavite podatke najkasnije 20 dana prije polaska.

Trenutni uvjeti za ulazak u zemlju: COVID-19  

 • Nema ograničenja za ulazak u zemlju. Nije potrebna potvrda o cijepljenju niti su potrebni PCR testovi.

Napomene

 • u Petri se od mjesta za parking autobusa do kanjona i kroz kanjon uglavnom ide pješice,
 • no za one koji teže hodaju postoji prijevoz električnim automobilima, plaća se kod ulaska u vozilo. Voze samo do kraja kanjona.
 • Druga mogućnost je da unajmite konje, mazge ili magarce od parkinga do ulaska u kanjon ili na samom lokalitetu Petre ( ne i kroz kanjon ). Plaća se direktno vlasnicima životinja i cijena ovisi o tome koliko se koristi usluga ( minimalno 5 $ ).
 • jahanje deva u Wadi Rumu cca pola sata oko 20 $ - po dogovoru s goničima deva

Letovi  
Prijevoznik:  Turkish Airlines 

TK 1056  ZAGREB     20.30             ISTANBUL    23,40
TK   814  ISTANBUL  01,40              AMMAN       03,55
TK   834  AQABA       00,30              ISTANBUL   04,50
TK 1053  ISTANBUL  06,55              ZAGREB      08,00
 Navedena vremena su lokalna vremena dolazaka / odlazaka 

Prtljaga

 • Na let možete ponijeti 1 komad ručne prtljage težine do 8 kg i predati 1 komad prtljage do 30 kg besplatno. Višak prtljage dodatno se naplaćuje prema cjeniku zrakoplovne kompanije

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 
 • Datum izrade ponude 31.3.2023.

Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima.
Preporučujemo putno osiguranje jedne od osiguravajućih kuća. Agencija ima zaključenu Policu osiguranja od odgovornosti organizatora kod Adriatic osiguranja, broj police OV0682935672 i jamčevno osiguranje kod Adriatic osiguranja,  broj police OV0682935673. Organizator zadržava pravo promjene rasporeda sadržaja programa u slučaju više sile. Ostali uvjeti prema OPĆIM UVJETIMA INTEGRALA ZAGREB d.o.o. Zagreb, 13.06.2023.
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr. Korisna web stranica: www.visitjordan.com  

 

TOP 6 MJESTA KOJE MORATE POSJETTI U JORDANU


Mnogo je razloga da Jordan stavite na svoj popis želja za putovanja.

Osim dobro poznatog (slavnog) grada Petre uklesanog u litice, posjetitelji ovdje mogu istražiti prijateljska sela i šumovite staze na sjeveru Jordana, drevne ruševine u Ammanu i fascinantne pustinjske pejzaže Wadi Ruma nalik na planet Mars. Jordan je nevjerojatno odredište za putnike avanturističkog duha i zanimanja za arapsku povijest i kulturu.
Svaka od različitih regija Jordana nudi odredišta s mnogo toga za vidjeti i raditi (i jesti!). Evo osam najboljih mjesta za posjetiti u Jordanu.

1. Jerash
Jednodnevni izlet iz Ammana, Jerash je dom Gerasa, jednog od najbolje očuvanih rimskih gradova na Bliskom istoku. Ne morate biti zaljubljenik u povijest ili arheologiju da biste cijenili ljepotu ovog impresivnog mjesta. Budući da se Ovalni forum obrubljen kamenim stupovima ne smije propustiti i najbolje ga je gledati odozgo, svakako se popnite stepenicama do Zeusovog hrama za panoramski pogled na drevni grad, s današnjim Jerashom u pozadini. Ova regija poznata je i po visokokvalitetnim maslinama i maslinovom ulju, a vjeruje se da su neka od stabala maslina stara više stotina godina. 

2. Amman
Amman je više od pukog ulaza u zemlju. On je otkucaj srca Jordana koji pulsira energijom starog i novog te tisućljeća povijesti i kulture. Posjetite najviše brdo u gradu kako biste pronašli Citadelu, arheološko nalazište koje uključuje palaču Umayyad i preostale stupove Herkulovog hrama. Uživajte u pogledu od 360 stupnjeva i predahu od automobila i gužve ispod.

Zaustavite se kod Rimskog kazališta prije nego lutate Al Baladom, užurbanim središtem grada, gdje ćete pronaći suvenirnice, ulične tržnice, kafiće s argilehom (shisa) i prodavače koji poslužuju svježi falafel i kunafeh (srednjoistočno pecivo od sira preliveno orasima i sirupom). Prošećite ulicom Rainbow Street prije nego što večer završite uz vrhunsku večeru uz zalazak sunca u jednom od gradskih barova ili restorana na krovovima.

3. Madaba
Samo 20 minuta od međunarodne zračne luke Queen Alia, Madaba je zgodno i tiho mjesto za odmor po dolasku u Jordan. Prijateljski i gostoljubiv grad za sve posjetitelje svih vjera, Madaba je dom jedne od najvećih kršćanskih zajednica u Jordanu. U gradu ćete pronaći nekoliko crkava. Posjetite Crkvu svetog Jurja kako biste se divili jednoj od najstarijih poznatih karata Svete zemlje, napravljenoj od mozaičkih pločica 560. godine.

4. Mrtvo more
Umočite i otklonite svoje brige spa iskustvom na jordanskoj obali Mrtvog mora. DIY tipovi mogu zagaziti i namazati se blatom bogatim mineralima prije nego što plutaju u vodi visoke slanosti, dok ljubitelji ljepote mogu nastaviti iskustvo u toplicama u jednom od brojnih luksuznih hotela uz obalu.
Osim ljekovitih svojstava mineralnog blata i vode, vjeruje se da su zrak bogat kisikom i suha klima ovog kraja također korisni za ljude s različitim zdravstvenim problemima. Samo imajte na umu da vrućina može biti nepodnošljiva tijekom ljeta.

5. Petra
Koliko god dugo bili u Jordanu, Petra koja je pod zaštitom UNESCO-a je mjesto koje ne smijete propustiti. "Grad crvene ruže", tako nazvan po ružičastom kamenu i pijesku koji se ovdje nalaze, velik je na 264 četvorna kilometra. Možete provesti sate, cijeli dan ili nekoliko dana šetajući područjem i diveći se rukotvorinama i povijesti drevne nabatejske kulture.

6. Wadi Rum
Nije potreban svemirski brod da bi se posjetili krajolici Wadi Ruma nalik Marsu. Načini prijevoza ovdje umjesto toga variraju od pješice i deve do 4WD, pa čak i balona na vrući zrak. Surove planine i graciozni prirodni lukovi u moru pijeska boje hrđe čine ovo zaštićeno područje jednim od najfotogeničnijih i najljepših mjesta u Jordanu – i na svijetu.

 


 

Top 10 stvari koje treba znati prije nego što posjetite Jordan

Kao mala zemlja koja je velika u gostoprimstvu, drevnoj povijesti i kulturi – s brojnim mjestima svjetske baštine UNESCO-a – Jordan nudi beskrajne mogućnosti za avanturu.


1. Jordan je sigurno mjesto za posjetiti
Jordan je "tiha kuća u bučnom susjedstvu", prijateljska oaza koja je otvorena i poziva posjetitelje. Gostoprimstvo je na vrhuncu, a Gallupovo izvješće o redu i zakonu za 2022. svrstava Jordan u prvih 10 zemalja u kojima se ljudi osjećaju sigurnima hodajući sami noću. 

2. Ugotiteljstvo je duboko ukorijenjena tradicija
Nije neuobičajeno da vas trgovci i stranci koje sretnete pozovu na čaj ili čak na obrok. "Ahlan wa sahlan'" (dobro došli), reći će mještani. "Odakle ste? Dobrodošli u Jordan."

3. Kada nekoga pozdravljate, slijedite njegov primjer
Vidjet ćete kako se ljudi istog spola pozdravljaju rukovanjem, zagrljajima, pa čak i višestrukim zračnim poljupcima uz svaki obraz. Ali ako ispružite ruku da se rukujete ili se nagnete za zagrljaj, možda Vam ne uzvrate. Iz poštovanja prema svojoj vjeri i supružniku, neki muslimani neće dirati osobe drugog spola osim ako nisu u krvnom srodstvu. Ne shvaćajte to osobno. Budite spremni i otvoreni za učenje lokalnih tradicija. Kad nekoga upoznate, možete ustati, pozdraviti se, nasmiješiti se i zatim pustiti da on preuzme vodstvo. Ako pruže ruku ili se nagnu za zagrljaj, možete učiniti isto. Ako drže ruke sa strane ili stave desnu ruku na srce umjesto da ispruže ruku, to je njihov način da vam odaju priznanje.

4. U Jordanu nije uvijek vruće i sunčano
Uobičajena zabluda o Jordanu je da je uvijek vruće, suho i sunčano. Iako to može biti slučaj ako ga posjetite između svibnja i rujna, Jordan ima i zimsku sezonu. Od studenog do veljače u zemlji ima mnogo hladnih i oblačnih dana, kiše, pa čak i snijega, povremeno i susnježice i tuče. Temperature se mogu kretati u jednoznamenkastim Celzijevim stupnjevima tijekom dana i padati do točke smrzavanja noću, pa ako putujete od sredine listopada do sredine ožujka, svakako spakirajte vodootpornu jaknu i tople slojeve i pratite vrijeme. Bujične poplave iznimno su opasne, a čak se i Petra zna zatvoriti tijekom lošeg vremena.

5. Alkohol je legalan, ali se visoko oporezuje
Alkohol možete pronaći u brojnim restoranima, barovima i, naravno, trgovinama alkoholnim pićima u većim gradovima kao što su Amman i Aqaba, kao i u kršćanskim gradovima kao što su Madaba i Fuheis (gdje ćete pronaći i Carakale, prvu i jedinu mikropivovaru craft piva u Jordanu). Budite spremni platiti popriličan iznos za svoje napitke – iako je legalan, alkohol obično nosi velike poreze.
Imajte na umu da nekretnine u vlasništvu muslimana i islamski praznici mogu utjecati na dostupnost alkohola. Na primjer, nezakonito je prodavati alkohol bilo gdje u zemlji tijekom Ramazana (s izuzetkom nekih vrhunskih hotela), a većina kampova u Wadi Rumu uopće ne poslužuje alkohol (ali često možete ponijeti vlastiti). Nazovite unaprijed da se raspitate o dostupnosti i svim ograničenjima, a ako pijete, vodite računa o domaćinima i konzumirajte umjereno.

6. Odijevajte se s poštovanjem
Jordan je zemlja s muslimanskom većinom, ali ovdje također mirno žive kršćani, Židovi i ljudi raznih uvjerenja. Ne postoji zakon koji zahtijeva od žena da nose hidžab, ali postoji očekivanje da se odijevaju s poštovanjem - najbolje je izbjegavati duboke majice s otvorenim ramenima, kratke suknje i kratke hlače. Ako planirate posjetiti mjesto bogoslužja, i muškarci i žene moraju pokriti koljena i ramena, a od žena se obično očekuje da pokriju kosu, prsa i vrat.
Pokriti se ne znači dotjerati se: Jordanci općenito vode računa o imidžu i dobro su odjeveni. Neki restorani čak provode sofisticirana pravila odijevanja, osobito u Ammanu. Imajte to na umu kada punite svoj kovčeg i slobodno pokažite svoj osobni stil (s poštovanjem) ako ćete provoditi vrijeme u glavnom gradu.

7. Pušenje narile i cigareta je uobičajeno
Alkohola je možda malo u ponudi, ali argeeleha (shisha) ima u izobilju. Bilo dobro ili loše, pušenje shisa nacionalna je zabava, a argeeleh kafiće pronaći ćete diljem zemlje. Pušenje cigareta također je široko prihvaćeno – u većini restorana, kafića, hotela, domova, trgovina, taksija, pa čak i u nekim frizerskim salonima. Putnici koji puše bit će u dobrom društvu, ali kultura pušenja u Jordanu može biti izazovna za nepušače i osobe sa zdravstvenim problemima. Kada rezervirate sobe, izlete, restorane i prijevoz, pitajte jesu li dostupne opcije za nepušače.

8. Ponesite bocu za vodu s filterom za višestruko korištenje
Voda iz slavine nije pitka u Jordanu, a obrazovanje o okolišu i postrojenja za recikliranje su rijetki. Nažalost, vidjet ćete plastiku i drugo smeće koje zatrpava inače lijepe krajolike. Lokalne tvrtke i organizacije s ekološki osviještenim pristupom i politikama bez plastike poput onih Feynan Ecolodgea, Jordan Traila i Eco Hikersa rade na podučavanju i inspiriranju mještana i posjetitelja svojim ekološkim inicijativama. Putnici u Jordan mogu biti dio rješenja tako što će podržati ove eko-orijentirane tvrtke i nositi vlastitu višekratnu bocu vode za filtriranje (kao što je GRAYL) i pribor za višekratnu upotrebu.

9. Jordan je dokaz da velike stvari dolaze u malim pakiranjima
Jordan je manji od Portugala ili američke države Maine, ali unutar njegovih granica pronaći ćete beskrajne mogućnosti avanture, drevnu povijest i kulturu, prirodne rezervate, doživljaje temeljene na zajednici (poput onih koje pruža Baraka Destinations, Engaging Cultures and Experience Jordan) i pet mjesta svjetske baštine UNESCO-a, uključujući arhitektonska čuda Petre i prostrane pustinje i visoke stijene Wadi Ruma.

10. Zaljubiti ćete se u Jordan
Možda će to biti u trenutku kada zaspete ispod deke od zvijezda ili zadivljeno stojite pred golemim drvenim kamenjem, ili će vas možda pogoditi kada stignete na vrh planine i uživate u pogledu, daleko od gradske vreve. To može biti smijeh i priče koje dijelite sa svojim novim prijateljima beduinima, ili okus čaja skuhanog s kaduljom i šećerom uz logorsku vatru. Moglo bi biti u svježem mansafu (jordansko nacionalno jelo od janjetine, riže i umaka od jogurta) koje s ljubavlju pripremaju vaši domaćini i jede se vašim rukama. Ili može biti kada čujete mujezinov poziv na molitvu dok gledate ptice kako rone i obrušavaju se u zalazak sunca.

Doći će trenutak – ili vjerojatnije, mnogo trenutaka – kada magija Jordana prodre u vašu dušu. Jordan će vas dočekati, izazvati, a možda će vas i promijeniti. I naći ćete se kako radite planove za svoje sljedeće putovanje prije nego završite svoje prvo.

 


NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJETITI JORDAN
Jordan je mala zemlja koja je uglavnom prekrivena pustinjom, ali vrijeme nije ujednačeno i varira ovisno o nadmorskoj visini, položaju i godišnjem dobu. 

Sezona (od ožujka do svibnja i od rujna do studenog) najbolja je za avanture na otvorenom. Ova dva vremenska perioda – između hladnih zimskih kiša i vrućeg ljetnog sunca – idealna su za sve stvari na otvorenom: obilazak povijesnih znamenitosti, planinarenje, penjanje po stijenama, krovne barove i spavanje pod zvijezdama. Ostali putnici i mještani također će biti vani, pa očekujte gužve i više cijene tijekom vrhunca sezone. 

Najtopliji mjeseci u Jordanu su od lipnja do kolovoza
Ljeto u Jordanu može biti neugodno vruće (nekim danima prelazi 38ºC), tako da aktivnosti na otvorenom nisu toliko ugodne, a mogu biti čak i rizične ako niste pravilno hidrirani i zaštićeni od sunca. Ali ljeto nije prava "niska" sezona jer putnici iz zemalja Zaljeva, gdje su temperature čak i više, traže predah u Jordanu. Na turističkim mjestima možete očekivati ​​manje gužve, stoga budite spremni krenuti rano, izbjegavajte podnevno sunce i uvijek imajte pri ruci vodu i kremu za sunčanje. Gurmani će sa zadovoljstvom otkriti da je svježe voće – uključujući lubenice, smokve i datulje – u sezoni i lako dostupno na štandovima uz cestu.
 

Jordan 

 • Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
 • Površina: 89 342 km2
 • Broj stanovnika: 11 milijuna
 • Glavni grad: Amman
 • Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
 • Religija: muslimani oko 95% 
 • Vremenska razlika: +1 sat / zimi +2 sata
 • Novčana jedinica: jordanski dinar – JOD 
 • Kupovina: oslikana keramika, lokalne slastice i karamelizirano voće, mirodije, maslinovo ulje, srebrni i zlatni nakit
 • Klima: vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja
 • Odjeća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece te topliju, slojevitu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja.Preporučujemo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
 • Hrana i piće: hrana je slična kao u zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela i domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi.Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
 • Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj zemlje: +962

 

ID: Integral
Trenutno nema dostupnih ponuda

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Indija

Delhi

1

Kuba

Havana

3

Maroko

USA