Jordan 6 dana - Siječanj 2023

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

KRALJEVINA JORDAN - Putovanje 6 dana zrakoplovom u siječnju 2023.

 

AMAN  – MADABA – PLANINA NEBO - AJLOUN – JERASH – MRTVO MORE  - PETRA - WADI RUM - AQABA 

Kraljevina Jordan, jedna je od najliberalnijih i najmirnijih kutaka arapskog svijeta, zemlja bogate tradicije i prirodnih ljepota. Na tom prostoru izmjenjivale su se razne civilizacije kroz povijest koje su nam u nasljeđe ostavile drevne gradove, utvrde, citadele te jedno od novih svjetskih čuda i najveću znamenitost Bliskog Istoka - Petru, legendarni izgubljeni grad isklesan u crvenim stijenama. Od Jerasha, jednog od najbolje sačuvanih rimskih gradova koji je stoljećima bio zakopan pod debelim slojem pijeska do obala svete rijeke Jordan i Mrtvog mora, arapskih i križarskih utvrda razbacanih po brežuljcima te do mistične crvene pustinje Wadi Rum - djela prirode i ljudskih ruku oblikovale su bogatstvo ovog malog, ali čudesnog kraljevstva.


TERMIN PUTOVANJA: 15.01. – 20.01. 2023. 

Program putovanja:


1. dan ZAGREB – ISTANBUL – AMAN 
Sastanak  putnika u 18,00 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja grupe te prijava na let  TK 1056 u 20,00. Dolazak u Istanbul u 00,10  po lokalnom vremenu i nastavak leta na liniji TK 814 za Aman u 02,20. 

2. dan AMAN – MADABA – PLANINA NEBO 
Dolazak u Aman u 04,40. Nakon ishođenja vize te carinskih formalnosti transfer u hotel u Amanu na kratko noćenje i kasniji doručak. Razgledavanje Amana. Glavni grad Jordana, fascinantan je grad kontrasta - jedinstven spoj starog i novog smještenog na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. Gradske četvrti su raznolike  u kulturnom i povijesnom kontekstu;  od užurbanosti starih tržnica  u središtu grada do moderne trgovačke četvrti, velebne džamije kralja Abdulaha, do spektakularnih ostataka građevina iz rimskog perioda. Posjet citadeli na uzvisini od 132 m s koje se pruža panoramski pogled na veći dio grada. Na citadeli se još uvijek mogu vidjeti ostaci Herkulovog hrama , rimskog kazališta, bizantske crkve , te kompleks  palače Umayyad iz 8.stoljeća. U popodnevnim satima kraća vožnja do Madabe koja nosi titulu „ grada mozaika „ zbog mnogih crkava ukrašenih mozaicima iz bizantskih vremena, od kojih je najpoznatiji  mozaik karte Palestine iz 6. stoljeća u crkvi sv. Jurja. Gradić je također turistički atraktivan za kupnju lokalnih suvenira. Nedaleko se nalazi Planina Nebo gdje se pretpostavlja da je Mojsijev grob i otkuda je po prvi puta ugledao „ obećanu zemlju“ Izrael. Na vrhu brda nalazi se moderna crkva sagrađena na temeljima bizantske bazilike iz 4. stoljeća s nekoliko mozaika u unutrašnjosti. Za lijepa vremena, s planine se puža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan i dijelove Izraela. Povratak u Aman, večera i noćenje u hotelu. U večernjim satima, po želji, šetnja ulicama grada u pratnji vodiča.

3. dan AMAN- ANJARA - AJLUN - TELL MAR ELIAS – JERASH – MRTVO MORE
Doručak  Kratka vožnja prema sjeveru , kroz krajolik različit od ostatka zemlje kojim dominiraju maslinici i zelenilo do malog svetišta u Anjari. Tu je crkvica sagrađena oko špilje u kojoj su se po predaji odmarali Isus, Marija i učenici tijekom putovanja između Jeruzalema i Galileje. Po dolasku u Ajlun razgledavanje dobro očuvanog dvorca iz 12.stoljeća , iz Saladinova vremena. Visoki svodovi,  tornjevi, sale, galerije i stubišta čine dvorac vrlo atraktivnim za posjetitelje. Dvorac na vrhu brda dominirao je glavnim trgovačkim rutama koje vode u dolinu rijeke Jordan. Desetak kilometara od Ajluna nalazi se mali arheološki lokalitet Tell Mar Elias. Po drevnoj predaji tu je bilo rodno mjesto proroka Ilije. U arheološkim iskapanjima prije dvadesetak godina otkriveni su ostaci crkvenog kompleksa iz ranog 7. stoljeća s mozaicima. Kratak obilazak i polazak za obližnji Jerash ( antička Gerasa ), još jednu veliku turističku atrakciju i najveće arhitektonsko blago Jordana nakon Petre. Smatra se jednim od najvećih i najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na Bliskom istoku. Procvat grada datira iz 2. i 3. stoljeća kad je bio trgovačko središte, a na važnosti nije izgubio niti u bizantsko doba sve dok ga nije razorio potres u 8. stoljeću. Krase ga popločane ulice, kolonade, hramovi na vrhovima brežuljaka, kazališta, prostrani javni trgovi, terme, fontane i zidine s kulama i vratima. Nakon razgledavanja vožnja do Mrtvog mora, najdubljeg slanog jezera na svijetu. Iznimno visoki salinitet onemogućava tijelu da potone što je iznimni fenomen te kao takav privlači veliki broj turista. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za kupanje i razonodu. Večera i noćenje.

4. dan MRTVO MORE – WADI AL MUJIB -  PETRA - AQABA
Doručak. Slijedi vožnja starom kraljevskom cestom prema Petri uz zaustavljanje na vidikovcu spektakularnog kanjona Wadi Al Mujib. Nakon fotografiranja i uživanja u panorami, nastavak putovanja i po dolasku razgledavanje Petre, veličanstvenog simbola Jordana i jednog od novih sedam svjetskih čuda, pod zaštitom UNESCO-a. Grad urezan u stijene prije vise od 2000 godina gradili su arapski nomadi Nabatejci kao trgovačku postaju, da bi s vremenom postao glavni grad nabatejskog kraljevstva. Vješti zanatlije i klesari u mekim stijenama gradili su grobnice, palače i hramove skriveni u dolini okruženoj planinama. I danas se do Petre može doći samo kroz Siq, 1,2 km dugi kanjon na kraju kojeg se otvara pogled na najpoznatiju atrakciju lokaliteta - Al Khazneh, poznatu kao Riznicu. Razgledavanje u pratnji vodiča i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje Petre.U kasnim popodnevnim satima vožnja do Aqabe,  jedinog jordanskog grada na moru, na samom kraju Aqabskog zaljeva koji dijeli sa Izraelom, Egiptom i Saudijskom Arabijom koje možete vidjeti šetajući promenadom. Aqaba je zbog svojeg specifičnog položaja luka i trgovačko središte već tisućama godina. Večera i noćenje u hotelu.

5.dan AQABA - WADI RUM 
Doručak. Odlazak u Wadi Rum, pustinju čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak oduševljava posjetitelje. Proglašen je zaštićenim područjem 1998 godine, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom, ali su sačuvala svoje tradicionalne vrijednosti. Jeep safari u trajanju od 2 sata gdje ćete se moći uvjeriti u ljepote ove neobične i mistične pustinje te zašto je zovu - mjesečeva dolina! Granitne stijene, oštri vrhovi koji paraju crvenu površinu pustinje, klanci i rascjepi, kanjoni i dine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Povratak u Aqabu i slobodno vrijeme  ili fakultativno izlet brodom po Crvenom moru s ručkom u trajanju od cca 4 sata s mogućnošću kupanja i ronjenja  ( oprema za snorkeling se dobiva na brodu ) oko koraljnih grebena. Povratak u hotel na večeru i kraće noćenje.

6.dan AQABA - ISTANBUL – ZAGREB 
Transfer na aerodrom i prijava na let TK 819 s polaskom u 04,30 i dolaskom u Istanbul u 07,20 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb letom TK 1053 u 08,20 i slijetanje u Zagrebu u 08,30 sati.


Cijena po osobi: 

First minute: 6.250,00 kn  ( 830,01 € )  + doplata za aerodromske takse  2.290,00 kn ( 304,12 € ) Ukupno: 8.540 kn ( 1.134,13 €) 

Redovna cijana: 6.550,00 kn  ( 869,85 € )  + doplata za aerodromske takse  2.290,00 kn ( 304,12 € ) Ukupno: 8.840 kn ( 1.173,97 €) 

U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • 4 polupansiona prema programu i 1 x noćenje s doručkom u hotelima 4*( 1 polupansion i noćenje s doručkom u Amanu u hotelu 4* , 1 polupansion u hotelu 4* na Mrtvom Moru, 2 polupansiona u hotelu 4* u Aqabi ) 
 • lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku
 • pratitelja putovanja 
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • džip safari u Wadi Rumu u trajanju od 2 sata 
 • ulaznice za lokalitete prema programu
 • grupna viza za Jordan
 • besplatna voda u autobusu / 1 bočica dnevno po osobi 
 • troškove organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • doplata za aerodromske takse  2.290,00 kn ( 304,12 € ) 
 • doplata za jednokrevetnu sobu 1.200,00 kn ( 159,36 € ) 
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču, nosačima prtljage ( plaćanje na licu mjesta )
 • putna osiguranja


Fakultativno: 

 • Aqaba : izlet brodom 4 sata do koraljnih grebena u Crvenom moru s ručkom 60 € ( uključuje najam opreme za snorkeling )   

Minimalni broj putnika u grupi : 20 

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Jordan trebaju vizu , dobiva se na graničnom prijelazu. Za vizu je potrebno dostaviti agenciji  podatke iz putovnice -  puno ime I prezime,  broj putovnice i do kada vrijedi , datum rođenja . Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju i imati 1 praznu stranicu. Molimo vas da agenciji dostavite podatke najkasnije 20 dana prije polaska.

 

Trenutni uvjeti za ulazak u zemlju: COVID-19  

 • Nema ograničenja za ulazak u zemlju. Nije potrebna potvrda o cijepljenju niti su potrebni PCR testovi.
 • Svi putnici i dalje moraju posjetiti https://gateway2jordan.gov.jo  kako bi ispunili obrazac putne deklaracije i dobili QR kod.
 • U slučaju oboljenja, odnosno pozitivnog rezultata Covid testa tijekom boravka, putnici se moraju obvezati da će se pridržavati samoizolacije  prema propisima Kraljevine Jordan. 
 • Obavezna je polica putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva troškove liječenja Covid -19  bolesti  ukoliko dođe do oboljenja tijekom boravka u Jordanu. 


Prtljaga

 • Na let možete ponijeti 1 komad ručne prtljage težine do 8 kg i predati 1 komad prtljage do 30 kg besplatno. Višak prtljage dodatno se naplaćuje prema cjeniku zrakoplovne kompanije

Petra

 • U Petri se od mjesta za parking autobusa do kanjona i kroz kanjon uglavnom ide pješice,
 • no za one koji teže hodaju postoji prijevoz električnim automobilima, cijena povratne vožnje je oko 25 $ i plaća se kod ulaska u vozilo. Voze do kraja kanjona.
 • Druga mogućnost je da unajmite konje, mazge ili magarce od parkinga do ulaska u kanjon ili na samom lokalitetu Petre ( ne i kroz kanjon ). Plaća se direktno vlasnicima životinja i cijena ovisi o tome koliko se koristi usluga ( minimalno 5 $ ).
 • - jahanje deva u Wadi Rumu cca pola sata oko 20 $ / po dogovoru s goničima deva

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja do iznosa većeg od 5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 
 • Datum izrade ponude 1.11.2022.

Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Jordan 

 • Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
 • Površina: 89 342 km2
 • Broj stanovnika: 11 milijuna
 • Glavni grad: Amman
 • Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
 • Religija: muslimani oko 95% 
 • Vremenska razlika: +1 sat / zimski period + 2 sata 
 • Novčana jedinica: jordanski dinar – JOD ( 1 $ = 0.70 JOD ; 1 € = 0,80 JOD )
 • Kupovina: oslikana keramika, lokalne slastice i karamelizirano voće, mirodije, maslinovo ulje, srebrni i zlatni nakit
 • Odjeća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece te topliju, slojevitu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja.Preporučujemo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
 • Hrana i piće: hrana je slična kao u zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela , domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi.Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
 • Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
 • Pozivni broj zemlje: +962

Korisna web stranica: www.visitjordan.com  

 

ID:Integral