Izrael 8 dana - Uskrs 2023.

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

IZRAEL Kolijevka religija. Putovanje Izraelom i Palestinskom samoupravom 8 dana 2023.

 

Betlehem – Jerusalem – Jerihon – Drevni manastiri -  Mrtvo More – Cezarea – Haifa Galilejsko jezero – Nazaret – Akko  – Tel Aviv – Jaffa


Termin putovanja:  07. 04. - 14. 04. 2023. 

 

Ono što Izrael čini tako posebnim prije svega je iznimno bogato povijesno i religijsko nasljeđe. Taj mali kutak svijeta kolijevka je triju monoteističkih religija; judaizma, kršćanstva i islama. Uz najsvetije kršćanske crkve i samostane, tijekom putovanja vidjet ćete i arheološke lokalitete, neke od najstarijih stalno naseljenih gradove svijeta, drevne pustinjske manastire te upoznati autentični način života palestinske zajednice i moderne izraelske gradove. Tu je i čudesan krajolik pun kontrasta – od plodnih zelenih dolina, plavetnila mediteranske obale do planinskih pustinja Judeje i Mrtvog mora. 

 

Izrael uvjeti ulaska: Ukinute su sve mjere te se u zemlju može ući bez ikakvih ograničenja 


Program putovanja:

1.dan ZAGREB –  ISTANBUL  - TEL AVIV
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20,15. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu  u 23,30 po lokalnom vremenu i nastavak letom TK 792 za Tel Aviv u 01,25

2.dan BETLEHEM - MASLINSKA GORA – JERUSALEM 
Slijetanje u Tel Aviv u 03,30. Carinske formalnosti, preuzimanje prtljage te transfer u hotel u Betlehemu na kratko noćenje i kasniji doručak. Betlehem, slikoviti mali grad u brdovitom krajoliku desetak kilometara od Jeruzalema, danas je palestinski turistički i kulturni centar. Njegovi samostani i crkve uvršteni su u popis UNESCO-ve baštine. Obilazak Bazilike Isusova rođenja, najstarije crkve u Svetoj Zemlji, sagrađene u 4. stoljeću na mjestu rođenja Isusova, u kasnijim periodima često preuređivane i dograđivane. Katolička crkva Sv. Katarine je odmah uz baziliku, a tko želi može posjetiti i crkvu Bogorodičina mlijeka i spilju u kojoj je živio Sv. Jeronim dok je prevodio Sveto pismo na latinski jezik, nalaze se u blizini. Kratka vožnja do Maslinske Gore odakle se pruža nezaboravan pogled na zidine, kupole džamija te zvonike mnogobrojnih crkava Jeruzalema. Po predaji, ovdje je Isusu izrekao molitvu „Oče naš“ i tu je sagrađena crkva Pater Noster na čijim zidovima i kolonadama je ispisana ova molitva na gotovo svim jezicima svijeta. Silazak u Getsemanski vrt, drevni maslinik u podnožju Maslinske gore u kojem je Isus izdan i predan rimskim vojnicima. Odlazak na brdo Sion, malo izvan zidina jeruzalemskog starog grada. Tu se nalazi Dvorana posljednje večere , grob kralja Davida te lijepa crkva Marijina Usnuća. Povratak u hotel u Betlehemu na večeru i noćenje.
 
3. dan  JERUZALEM
Doručak. Cjelodnevni program u Jeruzalemu, gradu koji ostavlja duboki dojam na sve svoje posjetitelje. Ovaj tisućljetni grad jedinstveno je mjesto u svijetu – srce židovske, kršćanske i islamske religije. UNESCO je Stari grad uvrstio na popis svjetske baštine, Razgledavanje grada unutar zidina sa stankama za odmor prilikom kojeg ćete upoznati najznačajnije znamenitosti i svetišta. Šetnja do Zida Plača najsvetijeg mjesta za židove iznad kojeg je Brdo Hrama gdje su džamije Kupola nad Stijenom i Al-Aksa, sveta mjesta za muslimane. Odlazak do tvrđave Antonija i do crkve Sv. Ane izuzetne akustičnosti iza koje se nalaze ostaci kupališta Bethesda, prolazak uskim kamenim ulicama starog grada po Via Dolorosa ( križni put ) do Bazilike Isusova groba, najvećeg svetišta kršćana. Unutar bazilike je Golgota i Isusov grob. Uz neke male preinake i popravke , sadašnji izgled crkve datira iz križarskih vremena. Slobodno vrijeme za obilazak Golgote  i Svetog groba. Razgled ostataka glavne jeruzalemske ulice Cardo i arheoloških ostataka  iz rimskih i bizantskih vremena. U starom gradu se isprepliću židovska , kršćanska , arapska i armenska četvrt i tijekom razgledavanja prelazi se iz jedne u drugu uz živopisne trgovine bučnih trgovaca, vrevu kupaca, mnoštvo turista i hodočasnika.....Povratak u hotel u Betlehemu na večeru i noćenje.
Napomena:  s obzirom da se očekuje gužva u Bazilici Isusova Groba na Uskrs, vodič će prilagoditi raspored razgledavanja na licu mjesta da se izbjegnu duža čekanja.

4.dan JERIHON – DREVNI MANASTIRI – MRTVO MORE 

Doručak. Odlazak u pustinjski predio , prema Jerihonu. Nedaleko grada nalazi se Wadi Quelt, duboki uski klanac koji vodi do vrlo atraktivnog grčkog manastira Sv. Juraj iz Chozibe ( St. George ) kojeg ćemo prvo posjetiti. Sagrađen je u 5. stoljeću u strmim liticama iznad vadija, u doba kada je pustinjaštvo bilo rašireno u spiljama Wadi Qelta i uokolo po Judejskoj pustinji, a kasnije su se gradili samostani kojih je do danas ostalo svega nekoliko. Sadašnji izgled je iz zadnje obnove, u 19.st.  Do ulaza je oko 25 minuta hoda od prakirališta za autobus kroz spektakularni kanjon ( za one koji ne mogu hodati mogu se naručiti magarci ). Nakon manastira slijedi razgledavanje Hishamove Palače, najznačajnijeg arheološkog nalazišta islamske kulture iz Umayyadskog perioda u Palestini iz 8. stoljeća sa spektakularnim podnim mozaicima raznih boja i motiva. Dolazak u Jerihon, danas tipični palestinski gradić. Smatra se jednim od najstarijih naselja na svijetu u kojem se još uvijek živi, čije se ime stoljećima spominje u legendama  i literaturi. Još je jedna posebnost vezana uz Jerihon, to je najniže smješten grad na svijetu (258 m ispod razine mora).  Fakultativno: uspon žičarom na Brdo iskušenja, uz lijep panoramski pogled tijekom vožnje na cijeli Jerihon i polja agruma, banana i datulja u okolici te posjet Karantalu,  još jednom drevnom manastiru uklesanom u visoko i strmo stijenje. Prema tradiciji vjeruje se da je to mjesto Isusove kušnje nakon četrdeset dana boravka u pustinji. 
U popodnevnim satima kratka vožnja prema obližnjem Mrtvom  moru , koje je u stvari  jedinstveno slano jezero u pustinjskom krajoliku, preko 400 m ispod morske razine. S obzirom na iznimno visoku razinu slanosti u njemu nema nikakva života, no to  pomaže kupačima da bez napora mogu plutati na površini ( ne preporučuje se duži boravak u vodi ). Vrijeme za  kupanje na uređenoj plaži s tuševima. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5.dan NOVI JERUZALEM – CEZAREA -  HAIFA – NAZARET 
Doručak. Panoramska vožnja novim dijelom Jeruzalema uz parlament Kneset i uz zdanje Vrhovnog suda atraktivne arhitekture do muzeja Yad Vashem posvećenog holokaustu. Kratko razgledavanje kompleksa u kojem se može obići  Dvorana sjećanja , Dječji memorijal i Aleja pravednika među narodima te ostali izložbeni prostor. Odlazak u Muzej Izraela u kojem se uz mnoštvo izložaka iz raznih epoha može razgledati velika maketa Jeruzalema iz doba drugog Hrama koja se prostire na oko 1000 m2 i kojom možete prošetati. U jednom dijelu muzeja nalazi se Hram Knjige ( Shrine of the Book ) u kojem se čuvaju dijelovi Kumranskih svitaka starih dvije tisuće godina, pronađenih u spiljama Kumrana.
Odlazak na mediteransku obalu, do Cezareje Primorske gdje se nalazilo središte rimske vlasti u  Palestini. Grad je bio najznačajnija luka i jedan od najvećih gradova u to vrijeme. Razgledavanje arheološkog lokaliteta:  rimski amfiteatar, ostaci Herodove palače, hipodrom i ostaci iz bizantskih i križarskih vremena te Bosanko selo. Vožnja duž obale uz kratko zaustavljanje kod ostataka Rimskog akvadukta do Haife, najvećeg lučkog grada u Izraelu. S brda Karmel poviše grada pruža se lijep panoramski pogled na cijeli grad, a posebno na čuvene viseće vrtove uz Bahai hram koji je UNESCO uvrstio u spisak kulturne baštine uz ostale Bahai centre u Galileji. Dolazak u Nazaret, smještaj u hotel, večera i noćenje.

6.dan NAZARET -  GALILEJSKO JEZERO 
Doručak. Nazaret je najveći grad unutar Izraela u kojem žive većinom Palestinci. Vjernicima je poznat kao mjesto u kojem je Isus proveo djetinjstvo i živio do početka javnog djelovanja. Posjet Bazilici Marijina Navještenja koja je sagrađena, prema tradiciji, na mjestu anđelova navještenja Mariji. Već u 4. stoljeću tu je podignuta crkva koja je stoljećima preuređivana i dograđivana te na kraju srušena, a podignuta je nova bazilika u čijem se donjem dijelu nalaze ostaci prijašnjih zdanja i Špilja navještenja.To je najveća kršćanska crkva na Bliskom istoku. U atriju oko bazilike nalaze se brojni mozaici Djevice Marije  ( uključujući i mozaik Majke Božje Bistričke )  koji su poklon umjetnika iz zemalja diljem svijeta. Po želji , nakon bazilike posjet crkvi Sv. Josipa i Marijina izvora, šetnja uskim kamenim ulicama starog grada, Kraća vožnja do Galilejskog jezera. Posjet kibucu, svojevrsnoj komuni specifičnoj za rane židovske doseljenike u Palestinu i Yardenitu ,mjestu gdje rijeka Jordan izlazi iz jezera. U prijašnjim vremenima vjerovalo se da je to mjesto Isusova krštenja. Iako današnji arheolozi misle da je na drugoj lokaciji, mnogi vjernici i danas dolaze ovamo i obnavljaju obred krštenja u rijeci Jordan. Razgledavanje ostalih lokaliteta uz jezero ; Brdo Blaženstava, mjesta na kojem se pretpostavlja da je Isus čudesno nahranio mnoštvo te obilazak crkve u Tabghi s drevnim mozaikom dvije ribice i košarom kruha. Slijedi razgled Kafarnauma, ostataka ribarskog sela u kojem je Isus živio neko vrijeme sa svojim učenicima. Mogu se vidjeti arheološki ostaci Petrove kuće nad kojom je sagrađena crkva u obliku lađe i drevne sinagoge. Povratak u Nazaret preko sela Kana Galilejska. Večera i noćenje.

7.dan AKKO –  TEL AVIV – JAFFA 
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak na mediteransku obalu, u luku Akko ( Acra ) još jedno od drevnih stalno naseljenih mjesta. Grad je poznat i po tome što je bio posljednje uporište  križara u Palestini koji su ovdje opstali sve do 1291.god.  Stara gradska jezgra opasana zidinama i kulama, s uskim vijugavim ulicama i hanovima je na UNESCO –vom popisu svjetske baštine. Razgledavanje grada i ostataka križarske utvrde s nizom velebnih dvorana gotičke arhitekture, velikog hana ( karavan-saraj ) El Umdan koji je služio kao smještaj putujućim trgovcima i Hamama ( turska kupelj ) iz 18.stoljeća, zanimljiva interijera. Dolazak  u Tel Aviv , noviji grad moderne arhitekture duž pješčanih plaža Mediteranskog mora. Grad se u potpunosti razlikuje od ostatka zemlje zbog zapadnjačkog stila života svojih stanovnika. Dio grada koji se naziva „ Bijeli grad“ UNESCO je stavio na popis svjetske baštine jer se smatra vrhunskim primjerom urbanističke gradnje  u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Razgledavanje grada i slobodno vrijeme. Prije transfera na aerodrom odlazak u obližnju Jaffu, staru luku uz koju se razvio Tel Aviv. Danas je u Jaffi umjetnička kolonija i mnoštvo restorana, zanatskih radnji te je popularno izletište. 
U kasnim večernjim satima transfer na aerodrom.

8.dan TEL AVIV -  ISTANBUL – ZAGREB
Prijava na let TK 791 s polijetanjem iz Tel Aviva u 00,50 i dolaskom u Istanbul u 03.10. Nastavak putovanja letom TK 1053 u 07,00 sati s dolaskom u Zagreb u 8,05 po lokalnom vremenu
 

Posebna ponuda do 5.2. ili do popunjena limitiranog broja sjedala: 1.393 Eur (10.489 kn )


First minute cijena: 1.493 € ( 11.249,01 kn)  + uključene pristojbe zračnih luka!

Redovna cijena 1.533 € ( 11.550,39 kn) - uključene pristojbe zračnih luka!
 

U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, pristojbe zračnih luka
 • 5 polupansiona + 1 noćenje s doručkom / 3 polupansiona i 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u Betlehemu, 2 polupansiona u  hotelu 3+* u Nazaretu
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku 
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • razgledavanja prema programu i ulaznice za lokalitete koji se posjećuju
 • troškovi organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • doplata za jednokrevetnu sobu  358 € ( 2697,35 kn) 
 • napojnice lokalnom vodiču,vozaču i u hotelima (cca 42 $,  plaćanje na licu mjesta  )
 • -putno osiguranje 

Popust 

 • za treću odraslu osobu u sobi 33 €( 248,64 kn )
 • za dijete do 12 godina 40 € (301,38 kn ) 

Fakultativno:

 • vožnja lađom po Galilejskom jezeru 20 $
 • uspon žičarom i obilazak manastira Karantal  25 $ 

Minimalni broj putnika u grupi : 20 

Napomene:

 • S obzirom na specifične okolnosti koje vladaju u Izraelu ( mogućnost  privremenog zatvaranja pojedinih prometnica ili privremeno zatvaranje odnosno promjene radnog vremena pojedinih lokaliteta ) agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda razgledavanja. 

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Izrael ne trebaju vizu. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Izrael uvjeti ulaska: Ukinute su sve mjere te se u zemlju može ući bez ikakvih ograničenja 

U trenutku objave programa nema ograničenja vezanih uz Covid – 19,

 

Podaci o letu:
Prijevoznik:  Turkish Airlines 

Dozvoljena težina prtljage 30 kg ( uključena u cijenu ) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage

7.4.   TK1056    ZAG   20.15      IST        23,30
8.4.   TK  792    IST     01,25      TLV       03,30
14.4 .TK  791    TLV    00,50      IST        03.10 
14.4. TK1053    IST     07,00      ZAG      08,05

U programu su navedena lokalna vremena dolazaka / odlazaka 
Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade ponude 1.10.2022.

Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr


IZRAEL

 • Zemljopisni položaj: bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora
 • Površina: 20.770 km2
 • Broj stanovnika:  9.471 260 
 • Službeni jezik: hebrejski i arapski, dosta se koristi engleski
 • Klima: mjeseci od travnja do listopada su bez kiše, a lipanj, srpanj i kolovoz su vrući ljetni 
 • mjeseci. U zimskim mjesecima pada kiša, iako ima i mnogo sunčanih dana.
 • Valuta: Novi Izraelski Šekel NIS  /  1 € = 3,7 NIS :  1 $ = 3,3 NIS
 • Plaćanje: dolari se najlakše promijene i promijenit će vam ih bilo gdje, ali primaju se i euri. Bankomata ima svuda i većina njih prima međunarodne kreditne kartice. Većina hotela, ureda i restorana primaju sve glavne svjetske kreditne kartice.
 • Voda: izraelska voda iz vodovoda je dobra za piće , no preporučuje se i voda u bocama u nekim dijelovima zemlje
 • Mobilna telefonija: VIP i T-Mobile partneri: Cellcom Israel, Partner Communication
 • Električni napon:  220 V
 • Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
 • Napojnice: davanje napojnica je običaj u Izraelu. Neki restorani dodaju napojnice računu; ako toga nema, od vas se očekuje napojnica. Napojnica od 10-15% je uobičajena
 • Sigurnost: turisti se slobodno mogu kretati Izraelom, no preporučuje se izbjegavati samostalno odlazak u dijelove zemlje u kojima povremeno izbijaju sukobi ( Pojas Gaze i neki dijelovi Zapadne Obale )
 • Društveni običaji: u kršćanskim, židovskim i muslimanskim svetim mjestima nosi se skromna odjeća (obavezna je odjeća koja pokriva koljena, ramena i dekolte). 
 • Kupovina: u većim izraelskim gradovima trgovine su obično otvorene od 9-19 h od nedjelje do četvrtka. Petkom se većina trgovina zatvara između 14 i 15.30h, a većina židovskih ustanova ne radi subotom. Arapske tržnice i brojne suvenirnice u Bethlehemu s velikim izborom hodočasničkih i turističkih suvenira  otvorene su 7 dana u tjednu.
 • Hrana : raznovrsna, mješavina arpaske i europske hrane 
ID: Integral
Trenutno nema dostupnih ponuda

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Maroko

USA