Izrael 7 dana - Veljača 2023

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

IZRAEL Kolijevka religija. Putovanje Izraelom i Palestinskom samoupravom 7 dana 

 

Betlehem – Jerusalem – Jerihon – Mrtvo More – Galilejsko jezero – Nazaret – Akko – Haifa – Tel Aviv – Jaffa

 

Termin putovanja:  18.2. - 24.2.2023. - garantirani polazak

Ono što Izrael čini tako posebnim prije svega je iznimno bogato povijesno i religijsko nasljeđe. Taj mali kutak svijeta kolijevka je triju monoteističkih religija; judaizma, kršćanstva i islama. Uz najsvetije kršćanske crkve i samostane, tijekom putovanja vidjet ćete i arheološke lokalitete, neke od najstarijih stalno naseljenih gradove svijeta  te upoznati autentični način života palestinske zajednice i moderne izraelske gradove. Tu je i čudesan krajolik pun kontrasta – od plodnih zelenih dolina, plavetnila mediteranske obale do planinskih pustinja Judeje i Mrtvog mora. 


Program putovanja:


1.dan ZAGREB –  ISTANBUL  - TEL AVIV
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 07,00  sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja grupe te prijava na let TK 1054 s polaskom u 9,15. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu  u 13,25 po lokalnom vremenu i nastavak letom TK 836 za Tel Aviv u 16,00
s dolaskom u 17,05. Carinske formalnosti, preuzimanje prtljage te transfer u hotel u Betlehemu na večeru i noćenje. 

2.dan BETLEHEM - MASLINSKA GORA -  NOVI JERUZALEM 
Doručak. Betlehem, slikoviti mali grad u brdovitom krajoliku desetak kilometara od Jeruzalema, danas je palestinski turistički i kulturni centar. Njegovi samostani i crkve uvršteni su u popis UNESCO-ve baštine. Obilazak Bazilike Isusova rođenja, najstarije crkve u Svetoj Zemlji, sagrađene u 4. stoljeću na mjestu rođenja Isusova, u kasnijim periodima često preuređivane i dograđivane. Katolička crkva Sv. Katarine je odmah uz baziliku, a tko želi može posjetiti i crkvu Bogorodičina mlijeka i spilju u kojoj je živio Sv. Jeronim dok je prevodio Sveto pismo na latinski jezik, nalaze se u blizini. Kratka vožnja do Maslinske Gore odakle se pruža nezaboravan pogled na zidine, kupole džamija te zvonike mnogobrojnih crkava Jeruzalema. Po predaji, ovdje je Isusu izrekao molitvu „Oče naš“ i tu je sagrađena crkva Pater Noster na čijim zidovima i kolonadama je ispisana ova molitva na gotovo svim jezicima svijeta. Silazak u Getsemanski vrt, drevni maslinik u podnožju Maslinske gore u kojem je Isus izdan i predan rimskim vojnicima. . Panoramska vožnja novim dijelom Jeruzalema uz parlament Kneset i uz zdanje Vrhovnog suda atraktivne arhitekture do muzeja Yad Vashem posvećenog holokaustu. Razgledavanje kompleksa u kojem se može obići  
Dvorana sjećanja , Dječji Memorijal , Aleja pravednika među narodima i ostali izložbeni prostor. Povratak u  Betlehem, koji je  također čuven i po rukotvorinama od drveta masline. Posjet jednoj od radionica uz prezentaciju procesa obrade drveta i izrade suvenira koje turisti potom odnose u sve dijelove svijeta. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan JERUZALEM
Doručak. Cjelodnevni program u Jeruzalemu, gradu koji ostavlja duboki dojam na sve svoje posjetitelje. Ovaj tisućljetni grad jedinstveno je mjesto u svijetu – srce židovske, kršćanske i islamske religije. UNESCO je Stari grad uvrstio na popis svjetske baštine, Razgledavanje grada unutar zidina sa stankama za odmor prilikom kojeg ćete upoznati najznačajnije znamenitosti i svetišta. Šetnja do Zida Plača najsvetijeg mjesta za židove iznad kojeg je Brdo Hrama gdje su džamije Kupola nad Stijenom i Al-Aksa, sveta mjesta za muslimane. Odlazak do tvrđave Antonija i do crkve Sv. Ane izuzetne akustičnosti iza koje se nalaze ostaci kupališta Bethesda, prolazak uskim kamenim ulicama starog grada po Via Dolorosa ( križni put ) do Bazilike Isusova groba, najvećeg svetišta kršćana. Unutar bazilike je Golgota i Isusov grob. Uz neke male preinake i popravke , sadašnji izgled crkve datira iz križarskih vremena. Slobodno vrijeme za obilazak Golgote  i Svetog groba. Na brdu Sion, malo izvan zidina  je Dvorana posljednje večere , grob kralja Davida te crkva Marijina Usnuća. Razgled ostataka glavne jeruzalemske ulice Cardo i arheoloških ostataka  iz rimskih i bizantskih vremena. U starom gradu se isprepliću židovska , kršćanska , arapska i armenska četvrt i tijekom razgledavanja prelazi se iz jedne u drugu uz živopisne trgovine bučnih trgovaca, vrevu kupaca, mnoštvo turista i hodočasnika.....Povratak u hotel u Betlehemu na večeru i noćenje.
 
4.dan JERIHON – MRTVO MORE – NAZARE
Doručak. Odlazak u pustinjski predio, prema Jerihonu.Razgledavanje Hishamove Palače, najznačajnijeg arheološkog nalazišta islamske kulture iz Umayyadskog perioda u Palestini, iz 8. stoljeća. Nakon godina istraživanja i restauracije danas se mogu vidjeti spektakularni podni mozaici raznih boja i motiva koji su vrlo visoke kvalitete. Dolazak u Jerihon, danas tipični palestinski gradić. Smatra se jednim od najstarijih naselja na svijetu u kojem se još uvijek živi, čije se ime stoljećima spominje u legendama  i literaturi. Još je jedna posebnost vezana uz Jerihon, to je najniže smješten grad na svijetu (258 m ispod razine mora). Razgledavanje arheološkog lokaliteta. Fakultativno: uspon žičarom na Brdo iskušenja, uz lijep panoramski pogled tijekom vožnje na cijeli Jerihon i polja agruma, banana i datulja u okolici te posjet Karantalu,  drevnom manastiru uklesanom u visoko i strmo stijenje. Prema tradiciji vjeruje se da je to mjesto Isusove kušnje nakon četrdeset dana boravka u pustinji. Odlazak do obližnjeg Mrtvog  mora, koje je u stvari  jedinstveno slano jezero u pustinjskom krajoliku, preko 400 m ispod morske razine. S obzirom na iznimno visoku razinu slanosti u njemu nema nikakva života, no to  pomaže kupačima da bez napora mogu plutati na površini ( ne preporučuje se duži boravak u vodi ). Vrijeme za kratko kupanje na uređenoj plaži s tuševima. Slijedi vožnja dolinom rijeke Jordan prema Galileji, do Nazareta. Smještaj u hotel , večera i noćenje.

5.dan GALILEJSKO JEZERO – NAZARET
Doručak i  kratko putovanje do obližnjeg Galilejskog jezera preko Kane Galilejske. Posjet kibucu, svojevrsnoj komuni specifičnoj za rane židovske doseljenike u Palestinu i Yardenitu ,mjestu gdje rijeka Jordan izlazi iz jezera. U prijašnjim vremenima vjerovalo se da je to mjesto Isusova krštenja. Iako današnji arheolozi misle da je na drugoj lokaciji, mnogi vjernici i danas dolaze ovamo. Razgledavanje ostalih lokaliteta uz jezero ; Brdo Blaženstava, crkva u Tabghi s drevnim mozaikom dvije ribice i košarom kruha te Kafarnauma,  gdje se mogu vidjeti arheološki ostaci Petrove kuće nad kojom je sagrađena crkva u obliku lađe i drevna sinagoga. Poslijepodne razgledavanje Nazareta, danas najvećeg grada unutar Izraela u kojem žive većinom Palestinci. Vjernicima je poznat kao mjesto u kojem je Isus proveo djetinjstvo i živio do početka javnog djelovanja. Posjet Bazilici Marijina Navještenja koja je sagrađena, prema tradiciji, na mjestu anđelova navještenja Mariji. Već u 4. stoljeću tu je podignuta crkva koja je stoljećima preuređivana i dograđivana te na kraju srušena, a podignuta je nova bazilika u čijem se donjem dijelu nalaze ostaci prijašnjih zdanja i Špilja navještenja.To je najveća kršćanska crkva na Bliskom istoku. U atriju oko bazilike nalaze se brojni mozaici Djevice Marije ( uključujući i mozaik Majke Božje Bistričke )  koji su poklon umjetnika iz zemalja diljem svijeta. Po želji , nakon bazilike posjet crkvi Sv. Josipa i Marijina izvora, šetnja uskim kamenim ulicama starog grada.Večera i noćenje u hotelu.

6.dan NAZARET – AKKO – HAIFA – TEL AVIV – JAFFA 
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak na mediteransku obalu, u luku Akko ( Acra ) još jedno od drevnih stalno naseljenih mjesta. Grad je poznat i po tome što je bio posljednje uporište  križara u Palestini koji su ovdje opstali sve do 1291.god.  Stara gradska jezgra opasana zidinama i kulama, s uskim vijugavim ulicama i hanovima je na UNESCO –vom popisu svjetske baštine. Razgledavanje grada i ostataka križarske utvrde s nizom velebnih dvorana gotičke arhitekture, velikog hana ( karavan-saraj ) El Umdan koji je služio kao smještaj putujućim trgovcima i Hamama ( turska kupelj ) iz 18.stoljeća, zanimljiva interijera. Kratka vožnja duž obale do Haife, najvećeg lučkog grada u Izraelu. S obronaka brda Karmel poviše grada pruža se lijep panoramski pogled na cijeli grad, a posebno na čuvene viseće vrtove uz Bahai hram koji je UNESCO uvrstio u spisak kulturne baštine uz ostale Bahai centre u Galileji. Dolazak  u Tel Aviv , noviji grad moderne arhitekture duž pješčanih plaža Mediteranskog mora. Grad se u potpunosti razlikuje od ostatka zemlje zbog zapadnjačkog stila života svojih stanovnika. Dio grada koji se naziva „ Bijeli grad“ UNESCO je stavio na popis svjetske baštine jer se smatra vrhunskim primjerom urbanističke gradnje  u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Razgledavanje grada i slobodno vrijeme. Prije transfera na aerodrom odlazak u obližnju Jaffu, staru luku uz koju se razvio Tel Aviv. Danas je u Jaffi umjetnička kolonija i mnoštvo restorana, zanatskih radnji te je popularno izletište. U kasnim večernjim satima transfer na aerodrom.

7.dan TEL AVIV -  ISTANBUL – ZAGREB
Prijava na let TK 791 s polijetanjem iz Tel Aviva u 01,00 i dolaskom u Istanbul u 04,20.
Nastavak putovanja letom TK 1053 u 08,15 sati s dolaskom u Zagreb u 8,25 po lokalnom vremenu
 

First minute cijena: 7.390,00 kn ( 981,40 €) + doplata za aerodromske takse   2.250,00 kn ( 298,80 €) Ukupno: 9.640 kn ( 1.280,21 €) 

Redovna cijena: 7.590,00 kn ( 1.007,97 €) + doplata za aerodromske takse   2.250,00 kn ( 298,80 €) Ukupno: 9.840 kn ( 1.306,77 €) 

 


U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • 5 polupansiona  / 3 polupansiona u hotelu 4* u Betlehemu, 2 polupansiona u hotelu 3+* u Nazaretu /
 • vodstvo putovanja na hrvatskom jeziku licenciranog vodiča   
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • razgledavanja prema programu i ulaznice za lokalitete koji se posjećuju
 • troškovi organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • doplata za aerodromske takse   2.250,00 kn ( 298,80 €)
 • doplata za jednokrevetnu sobu  1.920 kn ( 254,98 € ) 
 • napojnice vozaču i u hotelima ( 4 $ po danu, plaćanje na licu mjesta  )
 • putno osiguranje 

Popust 

 • za treću odraslu osobu u sobi 250,00 kn ( 33.20 € )
 • za dijete do 12 godina 300,00 kn ( 40 € ) 

Fakultativno:

 • vožnja lađom po Galilejskom jezeru 20 $
 • uspon žičarom i obilazak manastira Karantal  25 $ 

prilikom razgledavanja Jerusalema fakultativno posjet Povijesnom muzeju grada Jeruzalema poznatom i pod nazivom „Davidova kula“  smještenom u srednjovjekovnoj utvrdi pored gradskih vrata Jaffa. Na ovom atraktivnom arheološkom lokalitetu muzejski postav vodi vas kroz labirint vremena i dočarava priču o burnoj i dramatičnoj povijesti grada. Ulaznica 40 NIS ( cca 12 $ )

Minimalni broj putnika u grupi : 20 

Napomene:

 • S obzirom na specifične okolnosti koje vladaju u Izraelu ( mogućnost  privremenog zatvaranja pojedinih prometnica ili privremeno zatvaranje odnosno promjene radnog vremena pojedinih lokaliteta ) agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda razgledavanja. 

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Izrael ne trebaju vizu. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Izrael  – Covid-19 uvjeti:

 • U trenutku objave programa nema ograničenja vezanih uz Covid – 19,  no  obavezna je polica putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva troškove liječenja od Covid 19.  Bez takve police ne može se ući u zemlju.
 • Svi putnici moraju ispuniti obrazac putne deklaracije  prije ulaska u zemlju (unutar 10 dana prije putovanja, a najkasnije 24 sata prije leta )  https://corona.health.gov.il/en/flights/
 • Potvrda se može predočiti u digitalnom obliku ili printana.

Podaci o letu:
Prijevoznik:  Turkish Airlines 

Dozvoljena težina prtljage 30 kg ( uključena u cijenu ) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage

TK1054  18FEB  ZAG  0915      IST       1325 
TK  836  18FEB  IST   1600       TLV      1705 
TK  791  24FEB  TLV   0100       IST       0420 
TK1053  24FEB  IST    0815      ZAG      0825

U programu su navedena lokalna vremena dolazaka / odlazaka 
Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade ponude 1.10.2022.

Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr


IZRAEL

 • Zemljopisni položaj: bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora
 • Površina: 20.770 km2
 • Broj stanovnika:  9.471 260 
 • Službeni jezik: hebrejski i arapski, dosta se koristi engleski
 • Klima: mjeseci od travnja do listopada su bez kiše, a lipanj, srpanj i kolovoz su vrući ljetni 
 • mjeseci. U zimskim mjesecima pada kiša, iako ima i mnogo sunčanih dana.
 • Valuta: Novi Izraelski Šekel NIS  /  1 € = 3,7 NIS :  1 $ = 3,3 NIS
 • Plaćanje: dolari se najlakše promijene i promijenit će vam ih bilo gdje, ali primaju se i euri. Bankomata ima svuda i većina njih prima međunarodne kreditne kartice. Većina hotela, ureda i restorana primaju sve glavne svjetske kreditne kartice.
 • Voda: izraelska voda iz vodovoda je dobra za piće , no preporučuje se i voda u bocama u nekim dijelovima zemlje
 • Mobilna telefonija: VIP i T-Mobile partneri: Cellcom Israel, Partner Communication
 • Električni napon:  220 V
 • Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
 • Napojnice: davanje napojnica je običaj u Izraelu. Neki restorani dodaju napojnice računu; ako toga nema, od vas se očekuje napojnica. Napojnica od 10-15% je uobičajena
 • Sigurnost: turisti se slobodno mogu kretati Izraelom, no preporučuje se izbjegavati samostalno odlazak u dijelove zemlje u kojima povremeno izbijaju sukobi ( Pojas Gaze i neki dijelovi Zapadne Obale )
 • Društveni običaji: u kršćanskim, židovskim i muslimanskim svetim mjestima nosi se skromna odjeća (obavezna je odjeća koja pokriva koljena, ramena i dekolte). 
 • Kupovina: u većim izraelskim gradovima trgovine su obično otvorene od 9-19 h od nedjelje do četvrtka. Petkom se većina trgovina zatvara između 14 i 15.30h, a većina židovskih ustanova ne radi subotom. Arapske tržnice i brojne suvenirnice u Bethlehemu s velikim izborom hodočasničkih i turističkih suvenira  otvorene su 7 dana u tjednu.
 • Hrana : raznovrsna, mješavina arpaske i europske hrane 

 

 

ID:Integral
18.02.2023. - 24.02.2023.
cijena od 9.640 HRK | 1.279,45 €
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 9.640 HRK | 1.279,45 €