IRAN i Blaga Perzije 9 dana - Svibanj 2023.

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

IRAN I BLAGA PERZIJE putovanje 9 dana zrakoplovom iz Zagreba 2023.

 

Teheran – Kašan – Esfahan – Jazd – Nakš-e-Rostam - Perzepolis – Širaz 

 

Iran, nekadašnja Perzija zemlja je gostoljubivih i srdačnih ljudi. Iako možda nije među najposjećenijim turističkim destinacijama na Bliskom istoku, iznenadit će vas bogatstvom i ljepotom povijesnog i kulturnog nasljeđa. Tisuće godina uspona i padova civilizacija od kojih su neke već i zaboravljene, ostavile su ipak dubok i neizbrisiv trag i na današnje stanovnike koji s ponosom čuvaju sjećanja na blistavu prošlost. Iranski pjesnici već stoljećima pišu najljepše pjesme i priče, umjetnici i obrtnici oblikuju keramiku i tkanine, a posebno su vješti u izradi čuvenih perzijskih tepiha. Raskošno oslikane palače i džamije, čudesni vrtovi i ljubazni stanovnici zemlje očekuju vas na ovom nezaboravnom putovanju.

 

Termin putovanja:  26.5.2023.- 03.06.2023. - garantirani polazak

Vrijednost više: usluga lokalnog vodiča tijekom cijelog putovanja na hrvatskom jeziku ( vodič i putopisac, Ivan Đogić, autor hit knjige '' Iran u prezentu'' )

 

 

Program putovanja: 

1.dan ZAGREB – ISTANBUL 
Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20,15. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu u 23,30 po lokalnom vremenu i nastavak letom TK 885 za Teheran u 01,40.

2.dan TEHERAN 
Dolazak u zračnu luku u Teheranu u 06.10. Preuzimanje prtljage i carinske formalnosti. Susret s lokalnim vodičem na hrvatskom jeziku i odlazak u restoran na doručak te šetnja gradskim središtem  i razgledavanje. Teheran je najveći grad Irana, kulturno, političko i industrijsko središte zemlje te multikulturni centar u kojem žive stotine tisuća pripadnika gotovo svih naroda okolnih zemalja. Posjet nekadašnjoj kraljevskoj palači Golestan pod zaštitom UNESCO-a i razgledavanje raskošnog kompleksa. Nakon ručka odlazak u hotel,  smještaj u sobe te odmor. Dan završava šetnjom živopisnim teheranskim kvartom Tadžriš,
bazarom i obilaskom džamije Saleh. Povratak u hotel, noćenje.

3.dan TEHERAN – KAŠAN – ESFAHAN 
Doručak i odlazak u pustinjski grad Kašan na rubu oaze u kojem se razgledava vrt Fin, jedan od najljepših primjeraka perzijskih vrtova iz 16. stoljeća koji je uvršten u popis UNESCO-ve baštine  i muzej-hamam sultana Amira Ahmada poznat po unikatnoj arhitekturi i dekoracijama. Nakon ručka odlazak na Kašanski tradicionalni bazar s impresivno ukrašenim svodom. Vožnja do Esfahana, smještaj u hotel i noćenje.

4.dan ESFAHAN 
Doručak. Esfahan smatraju jednim od najljepših gradova svijeta i perjanicom iranske arhitekture. Mnoge velebne džamije, palače s vrtovima, gradski trgovi  i mostovi na popisu su UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je i prije bio značajan centar, no najveći procvat doživljava u 16. i 17. stoljeću kada je sagrađena većina  građevina i zasađeni prelijepi vrtovi. Obilazak armenske četvrti i katedrale Vank, najljepše od brojnih crkvi u armenskom dijelu Esfahana. U centru grada šetnja golemim trgom  Nakš-e Džahan koji svjedoči o snazi safavidske dinastije te posjet džamiji Džame, najstarijoj u Iranu, a zatim najvećoj gradskoj atrakciji kraljevskoj palači Čehelsotun s prekrasnim vrtovima.Nakon kasnijeg ručka obilazak čuvenih safavidskih mostova Si-o-Se i Hadžu na rijeci Zajanderud, najljepših od jedanaest povijesnih mostova u gradu, izgrađenih u 17. stoljeću. Povratak u hotel, noćenje.

5.dan ESFAHAN- JAZD
Doručak. S obzirom da je Esfahan bio jedan od najznačajnijih gradova na Putu svile njegova obrtnička tradicija je ostala očuvana i do danas. Slobodno prijepodne  možete iskoristiti za kupovinu suvenira i uživanje u bogatoj bazarskoj ponudi (ukrasno posuđe, tkanine, stolnjaci, šahovske ploče, tepisi). Ručak u restoranu. U popodnevnim satima odlazak u jedan od najstarijih gradova svijeta Jazd, poznat po arhitektonskoj jedinstvenosti i očuvanim tradicionalnim četvrtima, hamamima i bazarima. Povijesni centar grada uvršten je u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šetnja labirintom uskih ulica stare gradske jezgre u pratnji vodiča. Prijava u hotel, noćenje. 

6.dan JAZD 
Doručak. Jazd se smatra središtem staroperzijske religije Zoroastrizam. Dolaskom islama na ove prostore većina stanovništva prihvatila je novu religiju, no u nekim područjima su se sačuvala i stara vjerovanja. Obilazak takozvanih „ kula tišine“  uzvišenja koja su u prošlosti služila kao mjesta sahrane zoroastrijanaca, a zatim posjet njihovom muzeju i hramu 
u kojem vječna vatra neprekidno gori već 1600 godina. Odlazak u prelijepi perzijski vrt Dolatabad iz 18. stoljeća koji je uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu zajedno sa 33,8 m visokim vjetrohvatom, najvišim u Iranu. Vjetrohvati, konstrukcije u obliku dimnjaka ili kule smještene iznad objekta imali su u prošlosti funkciju rashlađivanja objekta i mogu se vidjeti u mnogim vrućim dijelovima Irana. Razgledavanje atraktivne džamije Džame iz 14. stoljeća s najvišim minaretima u Iranu. Panoramom Jazda dominiraju kupole, minareti i vjetrohvati pa je večer ugodno provesti  na krovu kavane s pogledom na egzotičnu gradsku panoramu. Noćenje u hotelu.

7.dan JAZD – NAKŠ-E-ROSTAM - PERZEPOLIS – ŠIRAZ 
Poslije doručka odlazak iz Jazda i vožnja prema Perzepolisu uz zaustavljanje i razgledavanje arheološkog lokaliteta Naks-e-Rostam gdje su u liticama stijena uklesane kraljevske grobnice, a prema drevnim zapisima jedna od njih pripada Dariju Velikom. Ulazi su ukrašeni reljefima koji prikazuju perzijske kraljeve, a smatra se da je najstariji reljef iz 10. stoljeća p.n.e. Nakon ručka razgledavanje arheološkog lokaliteta Perzepolisa, ceremonijalnog glavnog grada Perzijskog carstva u doba Ahemenida. Osnovao ga je kralj Darije Veliki u 6. stoljeću p.n.e. i danas je najznačajniji lokalitet u Iranu iz antičkog doba uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je razorio Aleksandar Veliki na svom pohodu, no sačuvani su ostaci nekih monumentalnih građevina, natpisi i reljefi. Dolazak u Širaz, smještaj u hotel i noćenje.

8.dan ŠIRAZ 
Širaz, grad parkova i lijepih vrtova nazivaju još i Perzijska kulturna metropola zbog velikog kulturnog i povijesnog značaja. Grad se spominje u glinenim zapisima još od prije četiri tisuće godina, a u srednjem vijeku najveći perzijski umjetnici i pjesnici živjeli su i stvarali svoja djela ovdje. U jutarnjim satima odlazak u Nasiromolk džamiju kada zrake sunca kroz šarene prozore prodiru u džamiju što stvara poseban ugođaj. Odlazak u obližnji perzijski vrt Narandžestan ugledne širaske obitelji Gavam te s obzirom da je Širaz grad poezije posjet mauzoleju slavnog perzijskog pjesnika Hafiza. Nakon ručka slobodno vrijeme, a navečer obilazak imamzade džamije Šahčerag. Večera u restoranu te transfer na aerodrom u kasnim večernjim satima.

9.dan ŠIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB 
Prijava na let TK 885 s polaskom u 02,55 i slijetanjem u Istanbulu u 05,30.Nastavak putovanja letom TK 1053 u 07,00 i dolazak u Zagreb u 08,05.


CIJENA PO OSOBI  

First minute cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi: 1.520 € ( 11.452,44 kn) - uključene pristojbe zračnih luka!

Redovna cijena: 1.559 € ( 11.746,28 kn) - uključene pristojbe zračnih luka!

Vrijednost više: usluga lokalnog vodiča tijekom cijelog putovanja na hrvatskom jeziku ( vodič i putopisac, Ivan Đogić, autor hit knjige '' Iran u prezentu'' )

U cijenu je uključeno: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • Pristojbe zračnih luka
 • 6 noćenja s doručkom prema programu u hotelima (1 noćenje s doručkom u Teheranu u hotelu 5* ; 2 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Esfahanu, 2 noćenja s doručkom u kvalitetnom hotelu tradicionalne arhitekture 3* u Jazdu i jedno noćenje s doručkom u hotelu 4+* u Širazu )
 • 6 ručkova u restoranima 
 • doručak po dolasku u Teheran 
 • večera zadnji dan prije odlaska na aerodrom
 • usluga lokalnog vodiča tijekom cijelog putovanja na hrvatskom jeziku ( vodič Ivan Đogić )
 • usluga pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • sve ulaznice za lokalitete po programu razgledavanja
 • troškovi organizacije putovanja 

U cijenu nije uključeno:

 • nadoplata za jednokrevetnu sobu  171 €( 1.288,40 kn)
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču ( 40 € - plaćanje na licu mjesta )
 • putno osiguranje
 • troškovi vize za Iran   56 € (421,93 kn)

Minimalni broj putnika u grupi : 20 

Informacije o letu:

 • Prijevoznik: Turkish Airlines 
 • Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uključena u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage
 • Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka. 
 • Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Iran trebaju vizu. Potrebno je dostaviti agenciji kopiju naslovnice putovnice najkasnije 30 dana prije putovanja. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci. Cijena vize je 56 € (421,93 kn)
 • Uvjeti vezani uz COVID-19 
 • Za ulazak u Iran potrebna je potvrda o primitku dvostrukog cjepiva s tim da je datum primitka druge doze stariji od 15 dana prije putovanja. Oni koji nisu cijepljeni trebaju PCR test rađen unutar 72 sata prije ulaska u zemlju.
 • Ovo su trenutni uvjeti koji se mogu naknadno i promjeniti.

Odjeća:

 • Prema propisima, svi turisti moraju biti prikladno odjeveni i poštivati način odijevanja u Iranu. Od muškaraca se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava ( mogu imati kratke rukave ). Žene moraju imati šalove / marame koji prekrivaju kosu, a ruke i noge moraju biti pokrivene. Žene mogu nositi i hlače, ali ne uske, a gornji dio komotnu tunika dugih rukava. Žene ne mogu imati majice ili haljine kratkih rukava.Odjeća treba biti neprozirna i komotnija.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Irana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju Uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade programa 17,11, 2022.

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

 

IRAN

 • Površina : 1.648 195 km2
 • Broj stanovnika : 86.758 000
 • Etnička struktura : 61% Perzijanci, 16 % Azerbejdžanci i ostali narodi
 • Religija : Islam
 • Jezik: Farsi
 • Sigurnost: Iran je za turiste sigurna zemlja i može se kretati svim gradovima bez ikakvih ograničenja 
 • Hrana : Iranska hrana je  raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom( osim svinjetine )
 • Postoje mnogobrojni kvalitetni restorani koji nude tradicionalna jela 
 • Piće: alkohol je zabranjen i ne može se kupiti niti konzumirati na javnim mjestima
 • Voda je uglavnom pitka, a dostupna je svuda i flaširana voda. Pije se uglavnom čaj.
 • Valuta: Iranski rial   IRR  ( 1 USD = 48 IRR ;  1 € = 44 IRR )
 • Plaćanje:  kreditne kartice se ne mogu koristiti na mnogim mjestima pa je potrebno ponijeti gotovinu. više se koristi € i lakše mijenja. 
 • Mobiteli : A1, T-Mobile i Telemach 
 • Internet :  dostupan. svuda
 • Napon: 220 volti 
 • Vremenska razlika : + 3,30 
 • Klima: Iran je velika zemlja i ima više klimatskih zona, najveći dio zemlje ima kontinentalnu klimu s 4 godišnja doba. Ljeto je vruće, a dijelovi zemlje imaju suhu klimu , s vrlo malo vlage pa se vrućina lakše podnosi

 

ID:Integral
26.05.2023. - 03.06.2023.
cijena od 1.520 € | 11.452,44 HRK
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje
cijena od 1.520 € | 11.452,44 HRK

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Indija

Delhi

1

Kuba

Havana

3

Maroko

USA