IRAN i Blaga Perzije 9 dana - Ožujak 2024

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Iran putovanje 9 dana Ožujak 2024. 

 

Teheran - Kašan - Esfahan - Jazd - Nakš-e-Rostam – Pasargadae - Perzepolis - Širaz 

 

Iran, nekadašnja Perzija, zemlja je gostoljubivih i srdačnih ljudi. Iako možda nije među najposjećenijim turističkim destinacijama na Bliskom istoku, iznenadit će vas bogatstvom i ljepotom povijesnog i kulturnog nasljeđa. Tisuće godina uspona i padova civilizacija od kojih su neke već i zaboravljene, ostavile su ipak dubok i neizbrisiv trag i na današnje stanovnike koji s ponosom čuvaju sjećanja na blistavu prošlost. Iranski pjesnici već stoljećima pišu najljepše pjesme i priče, umjetnici i obrtnici oblikuju keramiku i tkanine, a posebno su vješti u izradi čuvenih perzijskih tepiha. Raskošno oslikane palače i džamije, čudesni vrtovi i ljubazni stanovnici zemlje očekuju vas na ovom nezaboravnom putovanju.


Datum putovanja: 31.3. - 8.4.2024. 

Program putovanja: 

1. dan     ZAGREB - ISTANBUL
Sastanak sudionika putovanja i susret s pratiteljem grupe u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18.30 kod šaltera središnjih informacija. Prijava na let TK 1056 s polaskom u 20.30. Slijetanje u zračnu luku u Istanbulu u 23.40 po lokalnom vremenu i nastavak letom TK 870 za Teheran u 03.05.

2. dan     TEHERAN 
Dolazak u zračnu luku u Teheranu u 06.35. Preuzimanje prtljage i carinske formalnosti.
Susret s lokalnim vodičem, odlazak u restoran na doručak. Teheran je najveći grad Irana, kulturno, političko i industrijsko središte zemlje te multikulturni centar u kojem žive stotine tisuća pripadnika gotovo svih naroda okolnih zemalja. Panoramsko razgledavanje grada, odlazak do tornja Azadi, novije građevine i simbola grada, sagrađenog 1971. u spomen na 2.500 godina od osnutka Perzijskog carstva. Slijedi posjet nekadašnjoj kraljevskoj palači Golestan, danas pod zaštitom UNESCO-a. Razgledavanje raskošnog kompleksa s vrtovima te potom obilazak Nacionalnog muzeja Irana s vrlo vrijednim povijesnim predmetima i arheološkim ostacima. Ručak, prijava u hotel i odmor. Šetnja živopisnim teheranskim kvartom Tadžriš u večernjim satima. Noćenje u hotelu.

3. dan     TEHERAN - KAŠAN - ISFAHAN 
Doručak i odlazak u grad Kašan u kojem se razgledava vrt Fin, jedan od najljepših primjeraka perzijskih vrtova iz 16. st. koji je uvršten u popis UNESCO-ve baštine. Obilazak Povijesnog muzeja, kuće Borujerdi i razgledavanje atraktivnog primjerka stare perzijske stambene arhitekture. Nakon ručka odlazak na Kašanski tradicionalni bazar s impresivno ukrašenim svodom. Nastavak putovanja do Isfahana. Po dolasku obilazak čuvenih mostova na rijeci Zajanderud po kojima je Isfahan nadaleko poznat. Obilazak mosta Khaju iz 1650.g. koji je u prošlosti bio mjesto javnih okupljanja i javna zgrada, a smatra se vrhunskim spomenikom perzijske arhitekture mostova i jednim od najzanimljivijih postojećih mostova u svijetu. Razgledavanje mosta Si-o-Se, najvećeg od jedanaest povijesnih gradskih mostova. Dug je gotovo 300 m i ima dva niza po trideset tri nadsvođena luka, a građen je početkom 17.st.
Noćenje u hotelu.
Napomena
U svibnju se u okolici Kašana održava festival ružine vodice, jedna od najpoznatijih tradicionalnih manifestacija u Iranu. U Ghasmaru, udaljenom oko 40 km od Kašana sve je tih dana podređeno crvenim ružama, a radionice za preradu cvjetova u ružinu vodicu pune su turista i kupaca. Nakon razgledavanja vrta Fin odlazak u Ghasmar na festival, a potom nastavak  putovanja u Isfahan (polasci 26.4. i 7.5.)

4. dan     ISFAHAN 
Doručak. Isfahan smatraju jednim od najljepših gradova svijeta i perjanicom iranske arhitekture. Mnoge velebne džamije, palače s vrtovima, gradski trgovi i mostovi na popisu su UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je i prije bio značajan centar, no najveći procvat doživljava u 16. i 17. st. kad je sagrađena većina građevina i zasađeni prelijepi vrtovi. U centru grada je golemi trg Nakš-e Džahan te carska plača iz 17. st. Ali Qapu. Palača je služila kao službena rezidencija perzijskih careva iz dinastije Safavida. UNESCO je uvrstio palaču i trg u popis svjetske baštine zbog kulturne i povijesne važnosti. Razgledavanje uključuje i džamije Shah i Sheikh Lotfollah koje se smatraju remek djelima iranske arhitekture te kompleks džamije Jame s kupolom iz 11. st. Poslijepodne obilazak armenske četvrti i katedrale Vank, najljepše od brojnih crkvi u armenskom dijelu grada.
Tijekom dana ručak u restoranu. Noćenje u hotelu.

5. dan     ISFAHAN - JAZD
Doručak. Šetnja bazarom s bogatom ponudom suvenira. Grad je bio jedno od najznačajnijih središta na Putu svile i njegova obrtnička tradicija je ostala očuvana sve do danas. Slobodno vrijeme u Isfahanu. Nakon ručka odlazak u jedan od najstarijih gradova svijeta Jazd, poznat po arhitektonskoj jedinstvenosti i očuvanim tradicionalnim četvrtima, hamamima i bazarima. Povijesni centar grada uvršten je u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Večernja šetnja labirintom uskih ulica stare gradske jezgre u pratnji vodiča. Noćenje u hotelu.

6.dan     JAZD
Doručak. Razgledavanje atraktivne džamije Jame iz 14. st. s najvišim minaretima u Iranu i trga Amir Chakhmaq na kojem se nalazi istoimena džamija. Odlazak u prelijepi perzijski vrt Dolatabad iz 18. st. koji je uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu zajedno s 33,8 m visokim vjetrohvatom, najvišim u Iranu. Vjetrohvati, konstrukcije u obliku dimnjaka ili kule smještene iznad objekta, imali su u prošlosti funkciju rashlađivanja objekta i mogu se vidjeti diljem Irana. Jazd se smatra središtem staroperzijske religije zoroastrizma. Dolaskom islama na ove prostore većina stanovništva prihvatila je novu religiju, no u nekim područjima su se sačuvala i stara vjerovanja. Obilazak takozvanih kula tišine, uzvišenja koja su u prošlosti služila kao mjesta sahrane zoroastrijanaca i posjet njihovom muzeju - hramu  u kojem vječna vatra neprekidno gori već 1600 g. Panoramom Jazda dominiraju kupole, minareti i vjetrohvati pa je večer ugodno provesti na krovu jedne od kavana s pogledom na egzotičnu gradsku panoramu. Tijekom dana ručak u restoranu. Noćenje u hotelu.

7. dan     JAZD - PASARGADAE - NAKŠ-E-ROSTAM - PERZEPOLIS - ŠIRAZ 
Poslije doručka polazak prema arheološkom lokalitetu Pasargadae, prve prijestolnice  Ahemenidskog carstva osnovanog u vrijeme vladavine Kira Velikog oko 550. g. pr.n.e. Nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, a najočuvanija građevina je grobnica vladara. Blago iskopano na lokalitetu, uglavnom nakit iz 4. i 5. st. pr.n.e. danas se čuva u Iranskom nacionalnom muzeju. Slijedi razgledavanje lokaliteta Nakš-e-Rostam gdje su u liticama stijena uklesane kraljevske grobnice, a prema drevnim zapisima jedna od njih pripada Dariju Velikom. Ulazi su ukrašeni reljefima koji prikazuju perzijske kraljeve, a smatra se da je najstariji reljef iz 10. st. pr.n.e.  Dolazak do Perzepolisa, ceremonijalnog glavnog grada Perzijskog carstva u doba Ahemenida. Osnovao ga je kralj Darije Veliki i danas je najznačajniji lokalitet u Iranu iz antičkog doba uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je razorio Aleksandar Veliki na svom pohodu, no sačuvani su ostaci nekih monumentalnih građevina, natpisi i reljefi. Tijekom dana ručak u restoranu. Nastavak putovanja u Širaz, smještaj u hotel i noćenje.

8. dan    ŠIRAZ 
Širaz, grad parkova i lijepih vrtova nazivaju još i perzijska kulturna metropola zbog velikog kulturnog i povijesnog značaja. U srednjem vijeku najveći perzijski umjetnici i pjesnici živjeli su i stvarali svoja djela ovdje. U jutarnjim satima odlazak u Nasiromolk džamiju u kojoj poseban ugođaj stvaraju zrake sunca kad kroz šarene prozore prodru u unutrašnjost. Posjet poznatom prelijepom perzijskom vrtu Gavam (Narandžestan) i kući ugledne širaske obitelji Gavam. Povratak u hotel, pripreme za odjavu iz hotela i ručak. Poslijepodne šetnja povijesnim centrom grada u pratnji vodiča. S obzirom da je Širaz grad poezije, posjet mauzoleju slavnog perzijskog pjesnika Hafiza, a potom obilazak Ali Ibn Hamza mauzoleja
prelijepe unutrašnjosti ukrašene raznobojnim komadićima stakla. Večera u gradskom restoranu te transfer na aerodrom u kasnim večernjim satima.

9. dan    ŠIRAZ - ISTANBUL - ZAGREB 
Prijava na let TK 885 s polaskom u 01.45 i slijetanjem u Istanbulu u 05.20. Nastavak putovanja letom TK 1053 u 06.55 i dolazak u Zagreb u 08.00.


Cijena po osobi: 

 

Datum polaska

 

FM cijena

Redovna cijena

31.3. - 8.4.2024.

 

1.670,00 €    (12.575,10 kn)

1.710,00 €    (12.876,30 kn)

Cijena uključuje: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • 6 noćenja s doručkom u kvalitetnim hotelima 4* prema programu
 • doručak po dolasku u Teheran 
 • 7 ručkova u restoranima 
 • večeru zadnji dan prije odlaska na aerodrom
 • uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom
 • sve ulaznice za lokalitete i razgledavanja kako je navedeno u programu
 • troškove organizacije putovanja 

Cijena ne uključuje:

 • nadoplatu za jednokrevetnu sobu 210 €  (1.581,30 kn) 
 • troškove vize za Iran ( viza + troškovi posredovanja agencije 55 €)
 • napojnice lokalnom vodiču i vozaču (cca 45 € po osobi  - plaćanje na licu mjesta)
 • obavezno putno zdravstveno osiguranje

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Informacije o letu:
Prijevoznik: Turkish Airlines 

 • Dozvoljena težina prtljage 30 kg (uračunata u cijenu) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage
 • Navedena vremena u programu su lokalna vremena dolazaka/odlazaka. 
 • Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova.

Viza:

 • Hrvatski državljani za ulazak u Iran trebaju vizu. Potrebno je dostaviti agenciji kopiju naslovnice putovnice trideset pet dana prije putovanja. Vize izdaje Veleposlanstvo Irana u Zagrebu te je dvadeset pet dana prije polaska potrebno dostaviti i putovnice u agenciju. Poželjno je priložiti i policu putnog zdravstvenog osiguranja.
 • Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.


Odjeća

 • Prema propisima, svi turisti moraju biti prikladno odjeveni i poštivati način odijevanja u Iranu. Od muškaraca se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava (mogu imati kratke rukave). Žene moraju imati šalove/marame koje prekrivaju kosu, a ruke i noge moraju biti pokrivene. Žene mogu nositi i hlače, ali ne uske, a kao gornji dio odjeće komotnu tuniku dugih rukava. Žene ne mogu imati majice ili haljine kratkih rukava. Odjeća treba biti neprozirna i komotnija.

Napomene:

 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Irana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
 • Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju Uvjeti otkaza putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama; konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, karte se izdaju za sve putnike u jednom danu.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

IRAN

 • Površina: 1.648 195 km2
 • Broj stanovnika: 86.758 000
 • Etnička struktura: 61% Perzijanci, 16 % Azerbejdžanci , 23 % ostali narodi
 • Religija: islam
 • Jezik: farsi
 • Sigurnost: Iran je za turiste sigurna zemlja i mogu se kretati svim gradovima bez ikakvih ograničenja. 
 • Hrana: iranska hrana je raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom (osim svinjetine).
 • Postoje mnogobrojni kvalitetni restorani koji nude tradicionalna jela. 
 • Piće: alkohol je zabranjen i ne može se kupiti niti konzumirati na javnim mjestima.
 • Voda je uglavnom pitka, a dostupna je svuda i flaširana voda. Pije se uglavnom čaj.
 • Valuta: iranski rial IRR (1 USD = 48 IRR,  1 € = 44 IRR)
 • Plaćanje: kreditne kartice se ne mogu koristiti na mnogim mjestima pa je potrebno ponijeti gotovinu. Euro se više koristi i lakše mijenja. 
 • Mobiteli: A1, T-Mobile i Telemach 
 • Internet: dostupan svuda
 • Napon: 220 V
 • Vremenska razlika: + 3.30 
 • Klima: Iran je velika zemlja i ima više klimatskih zona. Najveći dio zemlje ima kontinentalnu klimu sa četiri godišnja doba. Ljeto je vruće, a dijelovi zemlje imaju suhu klimu, s vrlo malo vlage pa se vrućina lakše podnosi.

 

ID: Integral
Trenutno nema dostupnih ponuda

Pronađite svoju destinaciju

Bali

Kuba

Havana

3

Maroko

USA