Iran

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJE U IRAN - 10 dana 2020.

Na tragovima Perzijskog carstva i bajki Tisuću i jedne noći

DATUM PUTOVANJA: 02.04.-11.04.2020.

 
Program putovanja:

1.dan 02.04. (četvrtak): ZAGREB –ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 90 minuta prije polijetanja. Polijetanje za Istanbul u 20:15 h (let TK 1056) s dolaskom u  23:20 h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Teheran u 01:25 h  (let TK 878).

2.dan: 03.04. (petak)  TEHERAN
Slijetanje u Teheran u 06:00 h, transfer do hotela na doručak i početak razgleda: Arheološki odjel Nacionalnog muzeja, palača Golestan (nekadašnja kraljevska palača danas  pod zaštitom UNESCO-a). Smještaj u hotel i kratki odmor. Nastavak razgleda: Muzej čuvenih perzijskih tepiha. Večera, noćenje.

3.dan: 04.04. (subota) TEHERAN-QOM-KASHAN-ISFAHAN
Nakon doručka polazak na put prema Isfahanu. Usputno zaustavljanje u drugom po važnosti religijskom centru Qomu (vanjski razgled svetišta Fatime)i Kashanu, gradu kojeg zovu i "pustinjskim biserom": posjećujemo čuvene vrtove Fin (UNESCO) s paviljonima i hamamom kao i jednu od povijesno zaštićenih palača u gradu (kuća Tabatabae ili kuća Borujerdi). U predvečernjim satima dolazak u Isfahan, večera, noćenje.

4.dan 05.04. (nedjelja)  ISFAHAN
Doručak. Slijedi cjelodnevni razgled jednog od najljepših gradova svijeta. Prijestolnica šaha Abbasa I sa svojom džamijom Imam koja dominira gradom, ogromnom kupolom od zelene keramike i dva minareta, remek djelo islamske arhitekture, smještena na 500 m dugom trgu Nasq-e-Jahan. Tu se nalazi i palača A'li Qapu te džamija Sheikh Lotfollah . U poslijepodnevnim satima posjet Armenskoj četvrti s katedralom Vank i obližnjim biskupskim dvorom.  veličanstvena Jome džamija (UNESCO) a mostovi na rijeci Zayande zaokružit će sliku ovog grada iz bajki tisuću i jedne noći. Večera, noćenje.

5.dan 06.04.  (ponedjeljak) ISFAHAN-YAZD
Nakon doručka slobodno vrijeme za šetnje i kupovinu. Polazak autobusom prema još jednom dragulju iranske kulture- drevnom gradu Yazdu. Usputno zaustavljanje u Narin Qate (utvrda) čiji ostaci su visoki 40 metara. Unatoč tome što je građena prije 2000 godina, mogže se vidjeti sustav dovoda vode ugrađen u masivne zidove. Po dolasku u Yazd večera i smještaj u hotel.

6.dan: 07.04. (utorak)  YAZD
Poslije doručka cjelodnevni razgled grada, središta Zoroastrizma, vjere koja slavi vatru. Posjet  suvremenom hramu Zaratustre gdje gori vječni oganj, zatim Kule tišine gdje su pticama izlagana tijela mrtvih Zoroastrijaca (pokop mrtvih nije dozvoljen jer bi zemlja bila onečišćena). Razgled veličanstvene Jamme džamije iz 14.stoljeća s najvišim minaretima i lijepom keramikom, svetište "dvanaest Imama". Razgled čuvenog "muzeja vode" u kojem je prikazana višetisućljetna tradicija vodoopskrbnih sustava iranskih gradova. Šetnja starim dijelom Yazda sa Badgirima (rashladnim tornjevima) i labirintom uskih ulica, posjet  gradskom bazaru. Večera, noćenje.

7.dan:  08.04.  (srijeda) YAZD – PASARGADE-SHIRAZ
Nakon doručka polazak autobusom prema Shirazu. Zaustavljanje u Pasargade-u (UNESCO), prijestolnici Arhemenidskog carstva koju je utemeljio Kir Veliki.  Po dolasku u Shiraz, razgled  mauzoleja-džamije Shah-e-Cheragh. Večera, noćenje.

8.dan: 09.04. (četvrtak)  SHIRAZ – PERSEPOLIS-NAGSH E ROSTAM
Doručak u hotelu: odlazak u Persepolis, veličanstveno sjedište najvećeg perzijskog kralja Darija I. Razgled ruševina s kraljevskom palačom i bas-reljefima iz 4.st.p.n.e. Slavu Persepolisa prekinuo je Aleksandar Veliki razorivši ga 330 godine p.n.e. Nastavak autobusom preko planinskih prijevoja do starih središta Perzijskog carstva: Nagsh-e-Rostam, ogromnih grobnica posljednjih  Ahemeniskih vladara Darija I, Darija II i Kserksa I uklesanih u stijene. Povratak u Shiraz , posjet slavoluku posvećenom kuranu. Putnici i hodočasnici vjeruju da prolazeći ispod slavoluka primaju blagoslov svete knjige koji ih štiti na putovanju. Večera u gradu, noćenje.

9.dan:  10.04. (petak)  SHIRAZ
Poslije doručka polazak na cjelodnevni razgled Shiraza, grada vrtova i pjesnika: posjet jednom od čuvenih gradskih vrtova (Eram garden ili Narenjestan garden) Nastavljamo posjetom mauzoleju pjesnika Hafeza kao i džamiji Nasir ol-Mulk sa         
fasadom obloženom raznobojnim komadićima stakla. Razgled džamije Vakil (površine 8.660 m2) i  šetnja čuvenim Vakil bazarom, jednim od najljepših u Iranu . Oproštajna večera u gradu, transfer do zračne luke.

10.dan 11.04. (subota) SHIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB
Polijetanje za Istanbul u 01:50 h ujutro (let TK 885) s dolaskom u Istanbul u 05:40 h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja letom za Zagreb u 07:05 h (TK 1053) s dolaskom u Zagreb u 08.15 h.


First minute cijena aranžmana: 11.990 kn za rezervacije do 15.01.2020.

Redovna cijena aranžmana: 12.590 kn

Dodatak za jednokrevetnu sobu: 1.780 kn

Cijena je rađena na bazi grupe od min. 10 putnika. Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda izvođenja programa.

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu, smještaj u hotelima više turističke klase,  polupansione tijekom čitavog boravka u Iranu,  transfere, prijevoz udobnim autobusom, lokalnog vodiča, razglede s ulaznicama prema programu, hrvatskog vodiča-pratioca tijekom čitavog putovanja.

Nije uključeno: aerodromske pristojbe : 1.980 kn (podložne promjenama) , troškovi vize: 35 Eur, napojnice: 5 eura dnevno (ukupno 40 eura-prikuplja ih vodič tijekom putovanja)

VIZA se rješava u iranskom veleposlanstvu u Zagrebu. Više informacija i cijeli postupak možete saznati u agenciji.  Uz ispunjeni obrazac prijave za vizu potrebno je priložiti putovnicu i jednu sliku 3,5 x 4,5 cm najkasnije 20 dana prije putovanja. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci  i imati dvije prazne stranice za vizu.

Korisne informacije:

ZAKONI I OBIČAJI: Konzumacija alkohola je strogo zabranjena, isto kao i knjige i časopisi koji prikazuju žensko tijelo.Žene turisti trebaju pokrivati kosu, ramena ,nadlaktice, noge. Preporučuju se hlače i tunike od laganih ljetnih materijala. Pravilo: što više poštovanja iskazujete islamskoj kulturi, to je bolja dobrodošlica.

SIGURNOST: Posjetitelji Irana iznenađeni su ljubaznim i srdačnim prijemom svojih domaćina. Sitne krađe i uznemiravanja turista izuzetna su rijetkost, ali oprez je uvijek dobrodošao.

ZDRAVLJE I HIGIJENA: Iran je u pravilu čista država i ne zahtijeva se nikakvo cijepljenje. Preporučamo ponijeti toaletni pribor, dezinfekcijske maramice, zaštitu od sunca, udobnu obuću .

VREMENSKA RAZLIKA: SEV+ 2h 30 min

JEZIK: službeni jezik je farsi (indoeuropski jezik). U većim hotelima moguće je sporazumjeti se na engleskom jeziku.

KLIMA: prosječne temperature u travnju kreću se od 10 C (jutarnji min) do cca 28 C (dnevni max). Klima je kontinentalna (vruća ljeta i hladne zime).

NOVAC: službena valuta je rial. Preporučujemo nositi gotovinu u manjim apoenima – kombinirano  EUR i USD. Kreditne kartice mogu se koristiti u trgovinama tepiha, srebrnog i zlatnog nakita, u posljednje vrijeme i u većim hotelima, shopping centrima...


O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske: www.mvp.hr

 

ID: 2015ITC
Trenutno nema dostupnih ponuda