Indija - Zlatni trokut i Varanasi

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJE U INDIJU - ZLATNI TROKUT I VARANASI 10 DANA/8 NOĆENJA

DELHI – AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR – VARANASI


Termin putovanja: 18.-27.11.2019.

1. dan putovanja ZAGREB
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Nakon podjele putne dokumentacije, slijedi prijava na let za Istanbul na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Polijetanje zrakoplova u 09:10 sati. Dolazak u Istanbul u 13:15 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za New Delhi u 20:55 sati na liniji TK716. Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

2. dan putovanja ISTANBUL – DELHI
Dolazak u New Delhi predviđen je u 05:15 sati po lokalnom vremenu. Nakon carinskih formalnosti, transfer do hotela. Smještaj i kratki odmor. Doručak i zatim odlazak u razgled Starog Delhija. Vožnja pored Crvene utvrde na obali rijeke Yamuna koja je djelo vladara Shaha Jahana. Zatim slijedi odlazak do Raj Ghata, memorijala ocu nacije, Mahatmi Gandhiju te do najveće džamije u Indiji – Jama Masjid. Vožnja rikšama i šetnja kroz bazar Chandani Chowk, najprometniju trgovačku središnjicu grada. U poslijepodnevnim satima odlazak u zadrugu Kashmir kako biste upoznali njihove vještine i kušali indijski specijalitet kashmiri kahwa. Odlazak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan putovanja DELHI
Doručak. U poslijepodnevnim satima odlazak u razgled novog Delhija, magičnog, tajanstvenog i kaotičnog grada od 25 mil. stanovnika. Posjet Mauzoleju cara Humayun, prekrasnoj građevini od crvenog pješčenjaka i bijelog mramora koji je preteča Mughal stila. Posjet kompleksu Qutub Minar u sklopu kojeg se nalazi 72 m visok toranj pobjede iz 12. st. te poznati željezni stup sačuvan još iz 4. st. Posjet hramu Lotus, fascinantnom hramu u obliku istoimenog cvijeta. Jedan je od najistaknutijih atrakcija i najvažnijih vjerskih lokaliteta u gradu. Vožnja pored India Gate-a, spomenika žrtvama 1. svjetskog rata, zatim predsjedničke rezidencije, zgrade Parlamenta i Sekretarijata – građevina koje su zanimljiv spoj viktorijanske arhitekture i arhitekture 20. stoljeća. Na kraju dana odlazak do svetog hrama Bangla Sahib, jednog od najvažnijih hodočasničkih središta u Delhiju. Povratak u hotel i večera. Noćenje.

4. dan putovanja DELHI - AGRA Doručak. U jutarnjim satima odjava iz hotela i vožnja prema Agri. Prva postaja je remek djelo i spomenik ljubavi, monumentalni Taj Mahal kojeg je dao sagraditi kralj Shah Jehan u čast svojoj ljubljenoj kraljici. Gradnja je započela u 17. stoljeću te je trebalo 18 godina da se dovrši uz danonoćni rad s preko 20.000 majstora i radnika. Potom obilazak tvrđave u Agri koju je dao sagraditi kralj Akbar te koja i danas dominira središtem Agre, a ujedno predstavlja i grad u gradu. Za kraj dana posjetit ćemo radionicu mramora u kojoj ćemo vidjeti njegovo nastajanje pomoću stare tehnike Pietradura. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

5. dan putovanja AGRA – FATEHPUR SIKRI - JAIPUR
Doručak i odlazak u razgled grada. Odlazak prema Jaipuru. Po putu stajanje u crveni grad Fatehpur Sikri, negdašnju mogulsku prijestolnicu gdje ćemo posjetiti najveću atrakciju, mramornu grobnicu šeika Salim Chistija i džamiju Jama Masjid. Nastavak vožnje prema Jaipuru. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan putovanja JAIPUR
Nakon doručka slijedi razgled grada. Odlazak do tvrđave Amber do koje se dolazi slonovima (ovisno o raspoloživosti). Amber je izvana klasična radžastanska palača čija se ljepota skriva unutar njenih zidova s naslikanim minijaturama, dekoracijama od bjelokosti i zrcalima. Obilazak izvana Hawa Mahal ili kako je još nazivaju „Palača vjetrova“ zbog fascinantne fasade koja se sastoji od 953 prozora. Sagradio ju je maharadža Sawai Pratop Singh 1799. g. damama u kraljevskom dvoru da neopažene gledaju svakodnevni život na javnim ulicama. Nastavak razgleda maharadžine gradske palače, bivše kraljevske rezidencije koja je danas
dijelom pretvorena u muzej. Posjet lokalnoj radionici tepiha i nakita gdje se izrađuju i potom obrađuju. Razgled završava posjetom najvećoj kameno mramornoj zvjezdarnici na svijetu, Jantar Mantar. Večera i noćenje.

7. dan putovanja JAIPUR - VARANASI
Doručak. Odjava iz hotela i organizirani transfer u zračnu luku te polijetanje zrakoplova prema Varanasiju. Po dolasku u jedan od najstarijih gradova na svijetu i za hinduiste jedan od najsvetijih, slijedi transfer do hotela. U večernjim satima uživajte u religioznom ritualu Ganga aarti na dokovima najpoznatije indijske rijeke Ganges. Povratak u hotel, večera i noćenje.

8. dan putovanja VARANASI
U ranim jutarnjim satima plovidba po najsvetijoj indijskoj rijeci Ganges u kojoj hodočasnici izvode jutarnju molitvu. Uz obalu se nalaze indijske religijske kuće za odmor u kojima borave hodočasnici tijekom svog boravka u svetom gradu. Povratak u hotel na doručak te slijedi posjet hramu Bharat Mata Mandir s mramornom statuom Bharata Mate koji simbolizira jedinstvenu Indiju. Vožnja pored sveučilišta Benaras Hindu i posjet hramu Sarnath koji je posvećen bogu Shivi, udaljen od svetog grada Varanasi 15 km gdje je Budha održao svoju prvu propovijed i gdje je nastala poznata budistička mantra Buddham Sharanam Gachhami. Povratak u hotel, večera i noćenje.

9. dan putovanja VARANASI - DELHI
Doručak. Transfer do zračne luke i prijava na let prema Delhiju. Po dolasku transfer do hotela i smještaj. Slobodno poslijepodne za odmor i šetnju. Večera u hotelu. Noćenje.

10. dan putovanja DELHI – ISTANBUL - ZAGREB
Transfer do zračne luke i prijava na let TK717 te polijetanje zrakoplova u 6:55 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 11:30 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta prema Zagrebu u 18:55 sati na liniji TK1055 i predviđen dolazak u Zagreb je u 19:05 sati po lokalnom vremenu.


Redovna cijena po osobi od 12.480 kn

First minute cijena po osobi od 11.965 kn

Zrakoplovne pristojbe (2.190 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.

 

 

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom na ekonomskoj klasi na liniji Zagreb – Istanbul – New Delhi – Istanbul - Zagreb, unutarnji letovi New Delhi – Varanasi i Varanasi – New Delhi, zrakoplovne pristojbe, smještaj u hotelima 4/5* na osnovi 8 noćenja s uslugom polupansiona – 3 noćenja u Delhiju, 1 noćenje u Agri, 2 noćenja u Jaipuru, 2 noćenja u Varanasiju, razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju prema programu, voditelja putovanja, lokalnog vodiča, trošak organizacije.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: vizu za Indiju, napojnice (plaćanje na licu mjesta, ca. 40 usd), obroke i usluge drugačije od navedenih, zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

VIZA: cijena vize za Indiju iznosi 85 USD.
Dokumenti potrebni za izdavanje vize: popunjeni obrazac za vizu, putovnica koja vrijedi minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja, 2 fotografije u boji sa svjetlom pozadinom. Viza se izdaje u roku od 7 dana, a Atlas posreduje pri izdavanju vize za Indiju u indijskom veleposlanstvu u Zagrebu. Usluga posredovanja  – 100 kn.

Napomene:
Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.  Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr

Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.


Opće informacije:

Indija sa svojom raskošnom mješavinom tradicija, duhovnih uvjerenja, festivala, arhitekture i krajolika inspirira na svakom koraku. Indijski pejzaži su fantastično različiti kao i kulturne tradicije. Od snježnih vrhova Himalaje do sunčanih plaža tropskog juga, Indija obiluje atrakcijama. Među svim tim prirodnim blagom nalazi se mnoštvo arhitektonskih dragulja, od hramova do ruševnih utvrda koje vas povlače u povijest. Putovanje u Indiju nezaobilazno je bez degustacije indijske kuhinje koja je spoj različitih recepata, svaki sa svojim tradicionalnim tehnikama pripreme. Od majstorski mariniranog mesa do vegeterijanskog currija i morskih specijaliteta, uličnim jelima kod prodavača koji prodaju sve od samosa i kebaba do lassija. Očekujte neočekivano.

Indijska kuhinja je mješavina regionalno različitih recepata, svaki sa svojim tradicionalnim tehnikama pripreme i prezentacijskim stilovima - od konkurentskih okusa majstorski mariniranog mesa i thalisa (jela od tanjura) do jednostavnog vegetarijanskog currija i dubokog morskog užitka. Začini su baza indijske kuhinje, a pucketanje sjemena kima u vrućem ulju poznat je zvuk u većini kuhinja. Indija je također poznata po svojim primamljivim uličnim jelima, s prodavačima koji prodaju sve, od pikantnih samosa i kebaba do ohlađenog kulfija (sladoleda) i lassija (jogurtno piće).


SLUŽBENO IME: Indija
DRŽAVNO UREĐENJE: savezna parlamentarna republika
GLAVNI GRAD: New Delhi, oko 21.75 milijuna (2011 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Delhi Indira Gandhi International Airport
JEZIK: hindi i engleski (službeni)
RELIGIJA: hinduisti 80.4%, muslimani 13.4%, ostalo 6.6% (2016.)
VREMENSKA RAZLIKA: India Standard Time (Hrvatska 12:00 = Indija (New Delhi) 16:30)
NOVAC: INR (indijska rupija); 1 INR = 100 paisa
BROJ STANOVNIKA: oko 1,339 milijarde (po popisu stanovništva iz 2017. god)
POVRŠINA: 3.287.000 km²
STRANA VOŽNJE: lijeva
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Republika Indija, koja je smještena u Južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijskog potkontinenta, Graniči s Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijski ocean, gdje ima susjede Šri Lanku i Maldive.
KLIMA: Klimu karakterizira izmjena monsuna. Zimski sjeveroistočni monsun, koji puše s kopna od prosinca do svibnja, uvjetuje suho i svježe vrijeme. Prosječna je siječanjska temperatura na cijelom indijskom teritoriju 15 °C, a na podnožju Himalaje do 27 °C. Na najvećem dijelu indijskoga teritorija prosječna svibanjska temperatura kreće se od 28 do 30 °C, a na dekanskom ravnjaku do 35 °C. Ljetni jugozapadni vlažni monsun puše s Arapskoga mora od lipnja do listopada donoseći goleme količine kiše, kojih raspored ovisi o reljefu. U vlažnom razdoblju prosječna je mjesečna temperatura na cijelom teritoriju 28 do 29 °C; samo je u Kashmiru niža, umjerenija. Najviše oborina primaju zapadni pristranci Zapadnih Gata, i Malabarsko primorje te južni i istočni pristranci Himalaje. Prema sjeverozapadu se količina oborina smanjuje; u pustinji Thar manja je od 500 mm godišnje. Središnji dio Dekanskoga poluotoka prima godišnje 325 mm kiše. Izmjena ljetnog i zimskog monsuna u listopadu uzrokuje vrlo jake ciklone i pljuskove.
ELEKTRIČNI NAPON: 230 V

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Državljani Republike Hrvatske mogu u svrhu turističkog posjeta, privatnog posjeta prijateljima ili rođacima, kratkog zdravstvenog liječenja ili poslovnog posjeta koristiti uslugu e-vize, tj. e-Tourist Visa Scheme (eTV). Navedena usluga može se koristiti za ulazak u Indiju putem zračnih luka Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Trivandrum, Bangalore, Hyderabad, Kochi, Goa, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Jaipur, Lucknow, Thiruchirapalli i Varanasi. Detaljnije informacije te potrebna dokumentacija dostupno je na https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html.

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +91. Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

KREDITNE KARTICE: Velike ustanove, hoteli, restorani, trgovine i većina online trgovaca omogućuju vam plaćanje kreditnom karticom. Međutim, nekoliko manjih dobavljača prihvaća samo gotovinu, pa je idealno da uvijek držite lokalnu valutu pri ruci. Visa, Mastercard , Diners i American Express su prihvaćeni širom zemlje

NAPOJNICE: napojnica , odnosni baksheesh u Indiji od 10% je uobičajena praksa.

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web st ranici: www.mvep.hr.
Preporučujemo:

ODJEĆA: savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, a tijekom večeri topliju odjeću za zaštitu od vjetra. Ponesite i zaštitu sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).

HRANA I PIĆE: Indijska kuhinja sastoji se od raznih regionalnih i tradicionalnih kuhinja koje potječu iz indijskog potkontinenta. S obzirom na raznolikost vrsta tla, klime, kulture, etničkih skupina i zanimanja, te se kuhinje međusobno znatno razlikuju i koriste lokalno dostupne začine, bilje, povrće i voće. Indijska hrana također je pod jakim utjecajem religije, posebno hinduističkih, kulturnih tradicija. Na kuhinju utječu i stoljeća islamske vladavine, osobito vladavina Mughala. Samosas i pilava mogu se smatrati primjerima. Najvažniji i najčešće korišteni začini i arome u indijskoj kuhinji su cijeli ili čili u prahu, sjeme crnog senfa (sarso), kardamon, kumin, kurkuma (haldi), đumbir, korijander i češnjak. Jedna popularna mješavina začin je garam masala, prah koji obično sadrži sedam suhih začina u određenom omjeru, uključujući crni kardamom, cimet, klinčić, kumin, crni papar, sjemenke korijandera i zvijezdu anisa. Svaka kulinarska regija ima prepoznatljivu garam masala mješavinu - pojedini kuhari također mogu imati svoje. Goda masala je usporediva, iako slatka, začinska mješavina popularna u Maharashtri. Neki listovi koji se uobičajeno koriste za aromatizaciju uključuju lovorov list, lišće korijandera, lišće piskavice i lišće mente. Upotreba curry lišća i korijena za aromu tipična je za gudžaratsku i južnoindijsku kuhinju. Slatka jela često su začinjena esencijom kardamoma, šafrana, muškatnog oraščića i ružinih latica. Neki od specijaliteta su: murg makhani - piletina marinirana dvaput, jednom u suhom trljanju, a zatim u mješavini jogurta, pečena i poslužena u umaku sa maslinovim uljem, lukom, češnjakom, đumbirom, maslacem i pireom od rajčice; rogan josh – janjeći gulaš začinjen kardamom, kuminom, kurkumom i garam masalom (indijska smjesa začina); chole – curry sa slanutkom, začinjen lukom, rajčicama, češnjakom i pastom od đumbira; palak paneer – jušno jelo od špinata i paniranog svježeg sira;

KUPOVINA: popularni suveniri: srebro i zlato, mirodije, parfemi, odjevni predmeti, umjetnine, čajevi, začini,tradicionalni dekorativni predmeti. Trgovine i šoping centri rade uglavnom od 9 do 19 od ponedjeljka do subote, dok samo neki rade nedjeljom

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

 

 

ID: A