Egipat - Tajne Nila

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJE U EGIPAT 2020. – Tajne Nila  KAIRO I KRSTARENJE NILOM

GRUPNI POLAZAK: 07.11. – 14.11.2020.


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera središnjih informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Istanubl u 19.55 sati na liniji TK1056 (Turkish Airlines) s obrokom tijekom leta.

2. dan: ISTANBUL – KAIRO – PIRAMIDE U GIZI – EGIPATSKI MUZEJ
Dolazak u Istanbul u  predviđen je u 0.15 sati po lokalnom vremenu. Nastavak putovaja na liniji TK629 (Turkish Airlines) u 1.30 sati. Dolazak u Kairo predviđen je u 2.50 sati. Po obavljanju graničnih formalnosti, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela.  Prijava u hotel, smještaj i noćenje.
Doručak u hotelu. Odlazak na cjelodnevni izlet na plato Gize s veličanstvenim piramidama (Keopsovom, Kefrenovom i Mikerinosovom). Piramide su još u starom vijeku smatrane jednim od sedam svjetskih čuda. Slijedi razgledavanje obližnjeg hrama i Sfinge (čuvarice grobnica), 73 metara dugačke skulpture s tijelom lava i ljudskim licem. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nastavak do velikog egipatskog muzeja u kojem se nalazi najveća i najdragocjenija rijetka zbirka izvornih predmeta. Izloženo je preko 250 000 primjeraka starih 5000 godina koja uključuje zbirku blaga kralja Tutankamona  koja je bila zatvorena u njegovoj grobnici više od 3500 godina i neotkrivena sve do početka 20. stoljeća (osnovna ulaznica uključena u cijenu). Po želji, razgled dvorane mumija (ulaznica uz doplatu). Nakon razgleda povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: KAIRO – LUKSOR (ISTOČNA OBALA NILA)
Doručak. Odjava iz hotela te organizirani prijevoz do zračne luke. Po dolasku prijava na let za Luksor na liniji  MS062 (Egyptair) u 6.30 sati. Po dolasku u Luksor u 7.35 sati slijedi organizirani prijevoz do broda i prijava na krstarenje. Nakon kraćeg odmora na brodu odlazak s voditeljem putovanja u obilazak hramova. Hram Karnak, smješten na sjevernoj periferiji Luksora, bio je glavno mjesto štovanja tebanske triade s bogom Amonom na čelu. Hram Amona bio je ideološki i ekonomski najvažniji u cijelom Egiptu. Luksorski hram, smješten u središtu grada, bio je usko povezan s velikim hramom Amona u Karnaku. Hramovi Karnak i Luksor međusbno su bili povezani alejom sfingi dugom 3 kilometra. Povratak na brod. Ručak i večera na brodu. Noćenje.

4. dan: LUKSOR (ZAPADNA OBALA NILA) – ESNA/EDFU
Nakon doručka, nastavljamo razgled - zapadna obalu Nila s Memnonovim kolosima - velike statue faraona Amenhotepa III. koje su čuvale grobno područje, Dolinu kraljeva, vječno počivalište faraona urezano u vapnenačke stijene i hram božice Hatšepsut. Smatra se da je pusta Dolina kraljeva bila u blizini bogova i smatrana je idealnim grobljem. Ondje je otkriveno više od 60 grobova od kojih je vrlo malo otvoreno za javnost. Nastavak razgleda hrama zastrašujuće kraljice Hatšepsut koji se nalazi u podnožju strme litice visoke 100 metara u nizu terasa oslonjenih na stupove. Hram je pažljivo obnovljen i interijer je iznimno atraktivan. Povratak na brod te plovidba prema brani Esna koja se preko noći prelazi. Ručak i večera na brodu. Noćenje.


5. dan: EDFU – KOM OMBO
Doručak na brodu. Krstarenje prema Edfu gdje ćete s voditeljem putovanja otići u razgled hrama boga Horusa. Jedan je od najsačuvanijih hramova u Egiptu. Zatim slijedi odlazak u razgled hrama Kom Ombo udaljenom oko 45 km od Asuana. Kom Ombo znači „Zlatna glava“ a nastao je spajanjem dva hrama posvećena božanstvima bogu Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Ručak i večera na brodu. Noćenje.

6.dan: KOM OMBO – ASUAN
Doručak na brodu, a potom razgled hrama Božice Izide i vožnja felucom (čamac na jedra bez motornog pogona) do Elafantinskog otoka s monumentalnim granitnim blokovima i botaničkog vrta s bujnim zelenilom. U Asuanu ćete također imati priliku vidjeti Veliku asuansku branu od kuda seže pogled na najveće umjetno jezero na svijetu – Naserovo jezero. Brana još uvijek predstavlja jedno od najvećih hidrotehničkih dostignuća svih vremena. Ručak i večera na brodu. Noćenje.

7. dan: ASUAN - KAIRO
Doručak na brodu. Odjava i organizirani prijevoz u Zračnu luku Asuan. Let za Kairo u 9.05 sati na liniji MS083 (Egyptair). Dolazak u Kairo u 10.30 sati. Predlažemo odlazak na razgled starog Kaira i citadele, te bazara Khan Al Khalili, jedne od najvećih tržnica na svijetu na kojoj tisuće prodavača prodaju orijentalne suvenire, kožu, čajeve, začine i još mnogo toga. Večera u hotelu gdje ćete imati  na raspolaganju sobe za osvježenje. U večernjim satima organizirani prijevoz do zračne luke i prijava na let za Istanbul.

8. dan: KAIRO – ISTANBUL - ZAGREB
Polijetanje zrakoplova u 3.45 sati na liniji TK693 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 7.05 sati. Nastavak putovanja na liniji TK1053 (Turkish Airlines) u 8.05 sati za Zagreb. Predviđeni dolazak u Zagreb u 8.15 sati po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 7.490 kn

Obvezna doplata za pristojbe zračnih luka: 1.990 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu/kabinu: 1.500 kn

Cijena uključuje:
- prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Kairo – Zagreb
- prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na unutarnjim letovima u Egiptu (Kairo – Luksor i Asuan – Kairo)
- krstarenje brodom po Nilu (brod 5* deluxe) na osnovi punog pansiona
- smještaj u hotelu 5* u Kairu na osnovi noćenja s doručkom
- sve razglede i obroke prema programu i ulaznice (osim unutrašnjosti piramida i Dvorane mumija)
- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
- trošak organizacije putovanja.

Cijena po osobi ne uključuje:
- pristojbe zračnih luka (plaćanje prilikom rezervacije putovanja) 1.990 kn
- viza za Egipat, plaćanje u zračnoj luci 25 USD
- obavezna doplata za napojnice 30 EUR (plaćanje na licu mjesta)
- osiguranje od otkaza putovanja u slučaju bolesti i putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo).

Važne napomene:
- Kategorizacija hotela/brodova u Egiptu odgovara službenoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza organizatora
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
- Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.


EGIPAT – KORISNE INFORMACIJE

Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Državno uređenje: predsjednička republika
Glavni grad: Kairo, oko 19.5 milijuna stanovnika (2018 god.)
Jezik: arapski (službeni)
religija: muslimani 90%, koptski kršćani 9% (2010)
Vremenska razlika: EET Eastern European Time (Hrvatska 12:00 = Egipat (Kairo) 13:00)
Novac: EGP (egipatska funta); 1 EGP = 100 piastra; 1 EGP = 1000 mill
Broj stanovnika: oko 97.55 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)
Površina: 1.010.000 km²
Geografski položaj: Arapska Republika Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi. Dio egipatskog teritorija, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije. Na zapadu graniči s Libijom, na jugu sa Sudanom, na sjeveru sa Sredozemnim morem, a na istoku s Izraelom i Gazom. Područje delte Nila, odnosno Egipat južno od Kaira tradicionalno se naziva Gornji Egipat, a područje sjeverno od Kaira Donji Egipat.

Klima: Egipat leži u suptropskom pojasu. Postoje samo dva godišnja doba: ljetno i zimsko. Ljeto traje od svibnja do rujna, a blaga zima od listopada do ožujka. Travanj je mjesec smjene godišnjih doba. Prosječna je ljetna (srpanj) temperatura od 26,2 °C u Aleksandriji do 35,2 °C u Asuanu; maksimalna ljetna temperatura posvuda je viša od 30 °C (Kairo 33 °C, Asuan 41 °C). Zime su za naše prilike blage. Prosječna je zimska (siječanj) temperatura od 13,6 °C u Aleksandriji do 16 °C u Asuanu; minimalna zimska temperatura ne pada ispod 9 °C, a maksimalna može dosegnuti 23 °C.
Električni napon: 220 V

Dokumenti potrebni za putovanje: Moguće izdavanje vize pri dolasku u AR Egipat samo ako je riječ o organiziranom turističkom putovanju. Kao dokaz potreban je vaučer turističke agencije.
Viza se u svrhu turizma može ishoditi i putem sustava E-viza na visa2egypt.gov.eg. Pristojba turističke vize za jedan ulazak je 35 USD, a za višekratne ulaske 60 USD. Za sve detaljnije informacije molimo da kontaktirate Veleposlanstvo Egipta u Zagrebu.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.
Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +20. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Kreditne kartice: Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard, Maestro, AmEx) mogu se koristiti u većim trgovinama, restoranima i hotelima u Egiptu. Još uvijek je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i tržnicama ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja.

Napojnice: nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ukoliko ste bili zadovoljni pruženom uslugom.

Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kairu: Veleposlanik gospodin Tomislav Bošnjak. Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +20 128 140 0344.


Preporučujemo:

Odjeća: savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, vjetrovke i pokrive. Ponesite i zaštitu protiv sunca i vjetra, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).
Hrana i piće: Egipatska kuhinja intenzivno koristi mahunarke, povrće i voće iz bogate egipatske doline i delte Nila. Ona dijeli sličnosti s hranom istočnog Mediterana, u elementima kao što su povrće punjeno rižom, švarma, kebab i ćufta. Primjeri egipatskih jela uključuju ful medames, mljeveni fava grah; kushari, leća i tjestenina. Tipična jela u egipatskoj kuhinji su zec, golub, piletina i patka. Janjetina i govedina često se koriste za roštiljanje. Riba i plodovi mora su uobičajeni u obalnim regijama Egipta. Značajna količina egipatske kuhinje je vegetarijanska, i zbog povijesno visoke cijene mesa i zbog potrebe koptske kršćanske zajednice, čija vjerska ograničenja zahtijevaju vegansku prehranu tijekom većeg dijela godine.
Uobičajeno, obrok počinje juhom koja se služi uz lepinje. Meso mnogim Egipćanima nije dostupno, pa se uglavnom koristi za dodavanje arome juhama. Ako se jede samo meso, ono je obično na žaru (kebab), pečeno ili punjeno rižom. Svakodnevni obroci su povrće, fava grah ili jaja. Falafel, prženi pire od graha ili slanutak sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu.

Jela u Egiptu se gotovo uvijek služe sa salatom i umakom, kao što je babaganoush napravljen od pasiranog patlidžana ili fuul – kombinacija graha, limuna i bilja. Desert je obično pecivo punjeno smokvama, datuljama i orasima, natopljeno medom, kao što je baklava, ili mahallabiiaa (riža na mlijeku) pripremljen sa ružinom vodom i posut začinima. Jogurt i voće, posebno naranče, datulje i smokve se često jedu kao desert.
Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, a omiljeni okusi su menta i delikatni spoj bilja i jake kave. Voćni napici su široko dostupni, posebno lokalni specijalitet karkadai – napitak od sušenog hibiskusa. Iako je Egipat muslimanska zemlja, alkohol je dostupan u hotelima i mnogim restoranima u većim gradovima i odmaralištima, posebno lokalno tamno pivo Asvanli (tamno pivo napravljeno u Asvan regiji) i Zibib (alkoholno piće sa okusom anisa).
Kupovina: popularni suveniri: minijature piramida, skrole papirusa, ogrlice i narukvice sa skarabejima, kožne papuče, staklene posudice s pijeskom. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno.
Sef: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.


Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. Prilikom prijave plaćate akontaciju 30% iznosa aranžmana čime je vaša rezervacija potvrđena. Ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 21 dan prije polaska na put ukoliko se niste odlučili za obročno plaćanje. | Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije puta. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

 

ID:A
Trenutno nema dostupnih ponuda