Egipat - Tajne Nila

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

PUTOVANJEU EGIPAT i Tajne Nila - 8 DANA/ 6 NOĆENJA

Datum putovanja: 8.-15.10.2019.

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN/ ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija.Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Istanbul na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20:15 sati. Dolazak u Istanbul u 23:20 sati.

2. DAN/ ISTANBUL – KAIRO (doručak, ručak)
Nastavak putovanja prema Kairu na liniji TK692 u 00:35 sati. Dolazak u Kairo predviđen je u 01:45 sati. Nakon carinskih formalnosti organizirani prijevoz do hotela 5*. Smještaj u hotel i noćenje. Doručak. Posjet egipatskom muzeju kako biste vidjeli blago drevnog Egipta u kojem se nalazi više od 200.000 eksponata. Prvi kat je posvećen kralju Tut Ankh Amunu, gdje ćete se diviti nevjerojatnim bogatstvima, uključujući sarkofag od čistog zlata i njegovu spektakularnu masku za smrt koja je posebno ukrašena. Obilazak citadele Salah El Din koja je jedna od glavnih atrakcija u Kairu i vjerojatno najpopularniji nefaraonski spomenik u egipatskoj prijestolnici, zatim slijedi posjet džamiji Mohamed Ali. Ručak u lokalnom restoranu. Povratak uhotel. Noćenje.

3. DAN/ KAIRO - MEMPHIS (doručak, večera)
Doručak. Odlazak do Gize kako biste posjetili veličanstvene piramide (Keopsova, Kefrenova i Mikerinosova) islavnu sfingu. Među najmonumentalnijim ljudskim konstrukcijama, piramide u Gizi svjedoče o dvije najveće opsesije drevnih Egipćana; arhitekturi i zagrobnom životu. Piramide su još u starom vijeku smatrane jednimod sedam svjetskih čuda, a danas su velika turistička atrakcija. Poznata Sfinga, čuvar velikih piramida, 73metara dugačka skulptura s tijelom lava i čovječjim licem. Izgrađena gotovo u cijelosti iz stijene, figura je duga 80 metara i promatra svijet s visine od 22 metra. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavljamo prema Sakkari, gradu mrtvih, gdje ćemo posjetiti stepensku piramidu Zosera. Večera u lokalnom restoranu.Transfer do željezničke stanice i vožnja noćnim vlakom prema Asuanu.

4. DAN/ ASUAN – FAKULTATVAN IZLET: NUBIJSKO SELO (doručak, ručak, večera)
Po dolasku u Asuan, slijedi transfer do broda. Doručak. Jutarnji izlet na staru branu, najširu branu na svijetu.Gigantska asuanska brana izgrađena je između 1960. i 1971., a ondje ćete vidjeti jezero Nasser i drevne granitne kamenolome te poznati nedovršeni obelisk. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet u Nubijsko selokoje se nalazi u blizini Elafantinskog otoka. Imat ćete priliku vidjeti kako lokalno stanovništvo zarađuje zaživot. Nubijci su drevna plemena koja su naselila ovaj dio Asuana. Ti jednostavni ljudi su u potpunoj suprotnosti s arapskim zemljacima. Imat ćete priliku okusiti ukusan kruh koji peku u svojim kućanstvima ividjeti domaće rukotvorine koje izrađuju, a posebno su zanimljive njihove kuće od keramike. Ostatak dana jeslobodno za samostalno istraživanje grada ili za opuštanje na brodu. Noćenje.

5. dan/ ASUAN - FAKULTATIVAN IZLET: ABU SIMBEL - KOM OMBO – EDFU (doručak, ručak, večera)
Doručak. Preporučujemo fakultativni odlazak do jednog od najpoznatijih arheoloških lokaliteta Abu Simbel,dva hrama Ramzesa II. koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Isklesan iz čvrste litice u 13.stoljeću prije Krista, veliki hram Abu Simbela i manji hram Hathora oduzet će vam dah. Povratak na brod i plovidba prema Kom Ombu. Po dolasku slijedi odlazak u razgled. Posjet impozantnom grčko-rimskom hramukoji gleda na Nil. Hram Kom Ombo posvećen je dvojici bogova, Horusu Starijem i Sobeku-Ra. Zapanjujućispomenik sastoji se od dva povezana hramova, s ulazom i mjestom za svako od božanstava. Hramski reljefi Kom Omba sadrže prikaze iz života bogova i faraona, tekstove kalendara i opise svetih tradicionalnihznanosti. Povratak na brod. Nastavak putovanja po rijeci Nil prema Edfu. Večera i noćenje.

6. DAN/ EDFU - LUKSOR (doručak, ručak, večera)
Doručak. Razgled hrama Edfu koji je posvećen bogu Horusu, najveći i najbolje očuvani ptolomejski hram u Egiptu, koji je ostao ukopan ispod pijeska i mulja, star gotovo dvije tisuće godina. Plovidba prema Esni, prelaz preko brane te daljnja plovidba prema Luksoru. Po dolasku u Luksor, obilazak hramova. Hram Karnak,smješten na sjevernoj periferiji Luksora, bio je glavno mjesto štovanja tebanske triade s bogom Amunom na čelu. Hram Amuna bio je ideološki i ekonomski najvažniji u cijelom Egiptu. Luksorski hram, smješten u središtu grada, bio je usko povezan s velikim hramom Amuna u Karnaku. Povratak na brod. Večera i noćenje.

7. DAN/ LUKSOR (doručak)
Doručak i odjava s broda. Odlazak u nastavak razgleda - zapadna obalu Nila s Memnonovim kolosima - velike statue faraona Amenhotepa III. koje su čuvale grobno područje, Dolinu kraljeva, vječno počivalište faraona urezano u vapnenačke stijene i hram božice Hatšepsut. Smatra se da je pusta Dolina kraljeva bila u blizini bogova i smatrana je idealnim grobljem. Ondje je otkriveno više od 60 grobova od kojih je vrlo malootvoreno za javnost. Nastavak razgleda hrama zastrašujuće kraljice Hatšepsut. Nalazi se u podnožju strmelitice visoke 100 metara u nizu terasa oslonjenih na stupove. Hram je pažljivo obnovljen i interijer je iznimnoatraktivan. Transfer do hotela u Luksoru. Poslijepodne slobodno vrijeme, kada imate priliku obaviti shopping ili se opustiti u hotelu. U kasnim večernjim satima, transfer prema zračnoj luci.

8. DAN/ LUKSOR – ISTANBUL - ZAGREB
Polijetanje zrakoplova na liniji TK683 u 02:15 sati. Dolazak u Istanbul u 06:25 sati. Nastavak putovanjaprema Zagrebu na liniji TK1055 u 18:10 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 19:20 sati.

 

Cijena paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi 9.380 kn. First minute: 3010 kn.  Doplata za jednokrevetnu sobu 1.490 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.990 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.

 

First Minute popust 5% na osnovnu cijenu za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenja kapaciteta.

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

CIJENA PAKET - ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Zagreb – Istanbul - Kairo i Luksor - Istanbul - Zagreb, zrakoplovne pristojbe, noćna vožnja vlakom na relaciji Kairo – Asuan (spavaća kola zadvije osobe), noćenja: 2 noćenja u hotelu 5* u Kairu, 1 noćenje u vlaku, 3 noćenja na brodu 5*, 1 noćenjeu Luksoru u hotelu 5*, obroci prema programu, razgledi i ulaznice prema programu, lokalnog vodiča,voditelja putovanja, prijevoz autobusom, trošak organizacije i prodaje putovanja.

CIJENA PAKET - ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: vizu za Egipat, dodatne obroke, prijenos prtljage, usluge koje nisu navedene u programu, napojnice lokalnim, vodičima, vozaču, osoblju na brodu (preporuka otprilike 5o eur po osobi) putno zdravstveno osiguranje, osiguranje od otkaza.

Fakultativni izleti (cijene po osobi):

 • -  Nubijsko selo 270 kn

 • -  Abu Simbel 950 kn

  Minimalan broj prijavljenih putnika za fakultativne izlete: 15

 

Napomene:

 • Putovanje nije prikladno za osobe sa smanjenom pokretljivošću i za djecu ispod 6 godina.

 •   Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.

 •   Prijava na brod u Asuanu je poslije 13.00 sati, a odjava zadnji dan do 11 sati.

 •   Napojnice u Egiptu su uobičajene, te se očekuju i na neki način smatraju obveznima.

 •   Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanjazrakoplovne karte.

 •   Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se

  propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.

   

 •   Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različitaod europskih standarda.

 •   Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici:www.mvep.hr

 •  Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju.Opće informacije:

  SLUŽBENO IME: Arapska Republika Egipat
  DRŽAVNO UREĐENJE: predsjednička republika
  GLAVNI GRAD: Kairo, oko 19.5 milijuna stanovnika (2018 god.)
  MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Cairo International Airport
  JEZIK: arapski (službeni)
  RELIGIJA: muslimani 90%, koptski kršćani 9% (2010)
  VREMENSKA RAZLIKA: Eastern European Time (Hrvatska 12:00 = Egipat(Kairo) 13:00)
  NOVAC: EGP (egipatska funta); 1 EGP = 100 piastra; 1 EGP = 1000 mill
  BROJ STANOVNIKA: oko 97.55 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)
  POVRŠINA: 1.010.000 km2
  STRANA VOŽNJE: desna
  GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Arapska Republika Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi. Dio egipatskogteritorija, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije. Na zapadu graniči s Libijom, na jugu sa Sudanom,na sjeveru sa Sredozemnim morem, a na istoku s Izraelom i Gazom. Područje delte Nila, odnosno Egipat južno od Kaira tradicionalno se naziva Gornji Egipat, a područje sjeverno od Kaira Donji Egipat.

  KLIMA: Egipat leži u suptropskom pojasu. Postoje samo dva godišnja doba: ljetno i zimsko. Ljeto traje od svibnja do rujna, a blaga zima od listopada do ožujka. Travanj je mjesec smjene godišnjih doba. Prosječna jeljetna (srpanj) temperatura od 26,2 °C u Aleksandriji do 35,2 °C u Aswanu; maksimalna ljetna temperatura posvuda je viša od 30 °C (Kairo 33 °C, Aswan 41 °C). Zime su za naše prilike blage. Prosječna je zimska (siječanj) temperatura od 13,6 °C u Aleksandriji do 16 °C u Aswanu; minimalna zimska temperatura ne padaispod 9 °C, a maksimalna može dosegnuti 23 °C.

  ELEKTRIČNI NAPON: 220 V
  DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Moguće izdavanje vize pri dolasku u AR Egipat samo ako je riječ o organiziranom turističkom putovanju. Kao dokaz potreban je vaučer turističke agencije. Viza se u svrhu turizma može ishoditi i putem sustava E-viza na visa2egypt.gov.eg. Pristojba turističke vizeza jedan ulazak je 35 USD, a za višekratne ulaske 60 USD. Za sve detaljnije informacije molimo dakontaktirate Veleposlanstvo Egipta u Zagrebu.
  ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na webstranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO,www.who.int) kao i da prikupite obavijesti omogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da naputovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajeneprobleme koji se javljaju na putovanjima.

page3image66837824

Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti.

page3image66832256

Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.

 

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +20. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnogoperatera.
KREDITNE KARTICE: Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard, Maestro, AmEx) mogu se koristiti uvećim trgovinama, restoranima i hotelima u Egiptu. Još uvijek je vrijedno nositi gotovinu za manjetransakcije u kafićima i tržnicama ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja.

NAPOJNICE: nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju,ukoliko ste bili zadovoljni pruženom uslugom.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA: savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, vjetrovke i pokrive. Ponesite i zaštitu protiv sunca i vjetra, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenugarderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).
HRANA I PIĆE: Egipatska kuhinja intenzivno koristi mahunarke, povrće i voće iz bogate egipatske doline i delte Nila. Ona dijeli sličnosti s hranom istočnog Mediterana, u elementima kao što su povrće punjeno rižom, švarma, kebab i ćufta. Primjeri egipatskih jela uključuju ful medames, mljeveni fava grah; kushari, leća i tjestenina. Tipična jela u egipatskoj kuhinji su zec, golub, piletina i patka. Janjetina i govedina često se koriste za roštiljanje. Riba i plodovi mora su uobičajeni u obalnim regijama Egipta. Značajna količina egipatske kuhinje je vegetarijanska, i zbog povijesno visoke cijene mesa i zbog potrebe koptske kršćanske zajednice, čija vjerska ograničenja zahtijevaju vegansku prehranu tijekom većeg dijela godine.
Uobičajeno, obrok počinje juhom koja se služi uz lepinje. Meso mnogim Egipćanima nije dostupno, pa se uglavnom koristi za dodavanje arome juhama. Ako se jede samo meso, ono je obično na žaru (kebab),pečeno ili punjeno rižom. Svakodnevni obroci su povrće, fava grah ili jaja. Falafel, prženi pire od graha ili slanutak sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu. Jela u Egiptu se gotovo uvijek služe sa salatom i umakom, kao što je babaganoush napravljen od pasiranog patlidžana ili fuul – kombinacija graha, limuna i bilja. Desert je obično pecivo punjeno smokvama, datuljama i orasima, natopljeno medom, kao što je baklava, ili mahallabiiaa (riža na mlijeku) pripremljen sa ružinom vodom i posut začinima. Jogurt i voće, posebno naranče, datulje i smokve se često jedu kao desert. Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, a omiljeni okusi su menta i delikatni spoj bilja i jake kave. Voćni napici su široko dostupni, posebno lokalni specijalitet karkadai – napitak od sušenog hibiskusa. Iako je Egipat muslimanska zemlja, alkohol je dostupan u hotelima i mnogim restoranima u većim gradovima i odmaralištima, posebno lokalno tamno pivo Asvanli (tamno pivo napravljeno u Asvan regiji) i Zibib (alkoholno piće sa okusom anisa).
KUPOVINA: popularni suveniri: minijature piramida, skrole papirusa, ogrlice i narukvice sa skarabejima,kožne papuče, staklene posudice s pijeskom. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

ID: A
Trenutno nema dostupnih ponuda