Alžir i pustinjski grad Ghardaia

Dodaj u favorite
Registrirajte se kako bi primali akcijske cijene za odabranu ponudu.
Više o korištenju osobnih podataka pročitajte ovdje

Putovanje u Alžir 8 dana zrakoplovom iz Zagreba, uključujući pustinjski grad GHARDAIA.

 


ALŽIR – TIPAZA – GHARDAIA – DJEMILA – CONSTANTINE – TIDDIS – SETIF

Datum putovanja: 28.2. – 06.03.2024.

Tragovima rimskih imperatora, Berbera, pustinjske tradicionalne arhitekture i Unesco-vih spomenika kulture uz vrhunskog pratitelja putovanja. 

 
Najveća država Afrike, smještena na obalama Mediterana, okružena pustinjskim dinama Sahare i planinama gorja Atlas. Kroz njegovu povijest miješaju se utjecaji izvorne berberske kulture, mediteranskih trgovaca Feničana, rimskih imperatora, ranog kršćanstva te dolaska Arapa i nove vjere islama u 7. Stoljeću. Nakon borbe za samostalnost od francuskih kolonizatora, od 1962. Godine nosi ime Narodna Demokratska Republika Alžir. Alžir nije samo država znana po nafti i plinu, tu se nalazi 7 spomenika pod zaštitom Unesca, još uvijek turistima malo znana mjesta u podnožju gorja Atlasa, oaza te prethistorijska naselja i umjetnost duboko skrivena u najvećoj pustinji na svijetu, Sahari. 
Naše putovanje ovaj nas put vodi po sjeveru Alžira do glavnog grada Alžira i grada Constantine u čijim se okolicama nalaze jedni od najbolje sačuvanih gradova rimskog carstva: Tipaza i Djemila koji nam pričaju o bogatoj povijesti nekadašnje žitnice rimskog carstva 2. I 3. stoljeća. 
Avionom ćemo nastaviti do pustinjskog grada Ghardaia, još jedan Unescov grad-tvrđava tradicionalne pustinjske arhitekture iz 11 stoljeća. U pratnji domaćina prošetati ćemo uskim terasastim ulicama, kamenih kuća, starih džamija, piramidalnih minareta i tradicionalnih berberskih tepiha. 

 

Program putovanja:

1.dan: ZAGREB – PARIZ (CDG) – ALŽIR
Sastanak putnika s pratiteljem u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod info pulta u 13 sati. Prijava i ukrcaj na let AF 1561 u 15 sati sa presjedanjem u PARIZU na let AF 1354 u 21 sat i slijetanjem u Alžiru u  23:25 sati. Po dolasku i obavljanju kontrole, odlazak prema hotelu. Smještaj u hotel, noćenje.

2.dan: ALŽIR
Doručak. Cjelodnevni razgled grada Alžira. Posjet Kasbi, srednjevjekovnom labirintu ulica, privatnih kuća, trgovinica i džamija. Pod zaštitom UNESCO-a, ovo je lijep primjer arapsko andaluzijskog islamskog grada s razvijenim osjećajem zajedničkog života u nekadašnjoj utvrđenoj cjelini na brdovitom terenu iznad mora. Palača turskih vladara iz 17. st s lijepim primjerima islamske arhitekture i dekoracije. Posjet tradicionalnoj kući iz 16.st izrađenoj za princezu Azizu. Nastavak razgledavanja s nekoliko razglednih točaka poput Spomenika alžirskim poginulim vojnicima u ratu za nezavisnost, i Crkve naše Gospe od Afrike. Posjet arheološkom muzeju. Vožnja centrom te upoznavanje s ritmom grada i kolonijalnom arhitekturom. Povratak u hotel, večera i noćenje. 

3.dan: ALŽIR – TIPAZA – BERBERSKI MAUZOLEJ – GHARDAIA
Doručak. Odlazak na izlet do starog rimskog grada i luke Tipaza. Nekadašnja punska trgovačka luka, nakon rimskog osvajanja postaje Colonia Aelia Tipasensis tokom vladavine imperatora Klaudija. Od 4.st Tipaza je važan centar širenja kršćanstva u sjevernoj Africi sve dok je nisu uništili Vandali u 5.st. U susjedstvu je drugi rimski grad Cherchell sa arheološkim muzejom. Poslije podne posjet berberskom kraljevskom mauzoleju izgrađenom u obliku piramide i nastavak vožnje prema zračnoj luci Alžir i prijava na let za GHARDAIU. Let Alžir – Ghardaia. Večera i noćenje u tradicionalnom hotelu u Ghardaiji.

4.dan: PUSTINJSKI GRAD – GHARDAIA
Nakon doručka idemo na cjelodnevni razgled GHARDAIE, pustinjskog naselja na Unescovom popisu  svjetske kulturne baštine. Ghardaia je grad tvrđava izgrađen u 11. stoljeću u dolini i oazi M'Zab na sjevernom rubu Sahare. Nalazi se oko 600 km južno od glavnog grada. Njezine su kuće izgrađene od crvene i bijele gline, terasasto se penjući u koncentričnim krugovima prema vrhu brda i piramidalnoj džamiji. Sastoji se od pet naselja tvrđava, posjetiti ćemo ih tri. Prošetati ćemo, uz obaveznu pratnju domaćina, labirintima ulica, upoznati se sa arhitekturom i načinom života lokalne zajednice koja ljubomorno čuva svoju tradiciju.  Večera i noćenje u hotelu.

5.dan: ALŽIR – DJEMILA – CONSTANTINE
Ranojutarnji let iz Ghardaje za ALŽIR. Po dolasku nastavljamo put sjevernom pokrajinom države prema Constantinu. Posjet ruševinama rimskog gradu DJEMILA, UNESCO-ov grad, staru rimsku prijestolnicu Cuicul, spektakularno smještenu na 900 m nadmorske visine. Posjet ruševinama grada s forumom, hramovima, bazilikom, privatnim kiućama, trijumfalnim vratima. Lijep primjer rimskog grada prilagođenog brdskom terenu. Nastavak puta i dolazak u Constantine. Smještaj, večera i noćenje

6.dan: CONSTANTINE
Doručak. Razgled grada Constantine, izgrađenog iznad kanjona i znanog po svojim visećim mostovima. Treći je najveći grad i trgovački centar, a ime je dobio po rimskom imperatoru Konstantinu Velikom. Šetnja gradom s pogledom na mostove, vidikovac sa spomenikom palim rodoljubima, arheološki muzej, velika džamija, palača Ahmed bega. Uključen i ručak u jednom od lokalnih restorana. Constantine je poznat po odličnoj lokalnoj kuhinji. Večera i noćenje u hotelu

7.dan: CONSTANTINE – TIDDIS – SETIF – ALŽIR
Nakon doručka posjet brdskom rimskom gradu TIDDIS. Nastavak puta do grada SETIF, posjet arheološkom muzeju sa rimskim mozaicima. Nastavak puta do ALŽIRA. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

8.dan: ALŽIR – PARIZ – ZAGREB
Ranojutarnji let AF 1355 u 06:15 sati za Pariz i nastavak leta AF 1560 za ZAGREB u 12:25 sati.

 

FIRST MINUTE CIJENA vrijedi za uplate do 45 dana prije putovanja ili do popunjenja kapaciteta.

 

 

Datum putovanja

First minute cijena

Redovna cijena

28.02.-06.03.2024.

1.440€ / 10.849,68 kn

1.490€ / 11.226,41 kn

 

Doplata za jednokrevetnu sobu 330€ / 2.486,39 kn

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: 

  • prijevoz zrakoplovom, smještaj u hotelima 3/4* u Alžiru u dvokrevetnim sobama na osnovi 7 noćenja s 6 polupansiona i jednim ručkom u lokalnom restoranu u Constantinu, kategorija hotela je lokalna, alžirska i približno odgovara našim 3 zvjezdicama, voditelja putovanja, izlete i ulaznice prema programu, ulaznice za znamenitosti navedene u programu, povratni let avio kompanije Air Algerie na letu Alžir - Ghardaia - Alžir , transfer od/do zračne luke, troškove organizacije i prodaje putovanja, vodu i bezalkoholna pića.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: 

  • putno osiguranje(obavezno za dobivanje vize), ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu izrijekom navedeni kao uključeni, karte javnog prijevoza, fakultativne sadržaje i troškove osobnih narudžbi.

Red letenja: 
28.02.2024.
Air France 1561 ZAGREB - PARIS 15:00 - 17:10 
28.02.2024.
Air France 1354 PARIS - ALGIERS 21:00 - 23:25 
06.03.2024.
Air France 1355 ALGIERS - PARIS 06:00 - 08:40
06.03.2024.
Air France 1560 PARIS - ZAGREB  12:25 - 14:20

NAPOMENE: Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Organizator nije odgovoran za eventualno povećanje cijena ulaznica i fakultativne ponude.

Viza je potrebna za hrvatske državljane. Trošak vize s uključenom uslugom viziranja od strane agencije iznosi 678 kn / 90 €. 
Dokumente za dobivanje vize potrebno je predati najkasnije 21 dan prije puta. Dokumenti potrebni za izradu vize su sljedeći: 
•    elektronički ispunjen obrazac zahtjeva za vizu u dva primjerka
•    putovnica važeća više od šest mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva
•    dvije novije identifikacijske fotografije, identične i formata 3,5 x 4,5
•    potvrda o prebivalištu (za strane državljane koji borave u Hrvatskoj)
•    potvrda o putnom osiguranju koja pokriva nezgodu i repatrijaciju (pokriva troškove od najmanje 30 000 €)
•    kopija povratne avionske karte ili rezervacije karte
•    potvrda rezervacije smještaja (hotel i sl.)

Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava. Pripazite na Vaše putne isprave, kao i na sve vrijedne stvari. 

Za putovanja u inozemstvo glede sigurnosne i zdravstvene situacije molimo da pročitate stranice ministarstva vanjskih poslova: https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

 

 

KORISNE INFORMACIJE: 
•    Službeni naziv: Alžirska Narodna Demokratska Republika
•    Geografski položaj: sjeverozapadna Afrika, između Sredozemnog mora na sjeveru, Tunisa i Libije na istoku, Nigera i Malija na jugu, Zapadne Sahare i Maroka na zapadu  
•    Površina: 2 381 741 km²
•    Broj stanovnika: 43 053 054 (2019.)
•    Glavni grad: Alžir
•    Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski 
•    Religija: islam 
•    Vremenska razlika (ljetno vrijeme): -1 sat (GMT +1)
•    Novčana jedinica: alžirski dinar (DZ) 
•    Viza: potrebna
•    Korisna web stranica: https://www.ambalgzagreb.com/
•    Klima u mjesecu ožujku i travnju u gradu Alžiru: ožujka oko 15 c, travnja oko 25 c. Uz obalu prevladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima. Pustinjski grad Ghardaia ima suhu pustinjsku klimu, ožujka oko 20 c. Ožujka mjeseca može biti hladno u unutrašnjosti i u brdima. 

Preporučamo valute euro ( razni apoeni od 5 – 50 eura) Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima. 
Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

Za putovanja u inozemstvo glede sigurnosne i zdravstvene situacije molimo da pročitate stranice ministarstva vanjskih poslova: https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044


Iskustva s dosadašnjih putovanja po Alžiru i savjeti: 
Preporučamo laganu, komotnu odjeću i obuću za hodanje i razgledavanje arheoloških lokaliteta te pulover i jaknu za eventualne promjene temperature na višim nadmorskim visinama ili svježim noćima i jutrima. Preporuka je ponijeti šešir i sunčane naočale za eventualne tople i sunčane dane i kišobran za eventualnu kišu ožujka mjeseca. 

Alžir nije samo zemlja bogata naftom i plinom, nego i bogatog povijesnog nasljeđa i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Nakon turbulentnih godina borbe za nezavisnost i "crnog desetljeća" koje je završilo prije 20 godina, danas se država otvara prema turizmu. U državi u koju još uvijek dolazi mali broj turista nema vrlo razvijene turističke infrastrukture ili servisa na koje su zahtjevni turisti naučeni u drugim mediteranskim državama, ali zato svoj turistički adut polaže upravo u iskrenoj, nekomercijaliziranoj, neotkrivenoj ljepoti povijesnog, ljudskog i prirodnog potencijala. Molimo za poštovanje lokalnih običaja te malo strpljenja i razumjevanja za eventualne sitne nedostatke ili kulturološke razlike.  


Opći uvjeti putovanja nalaze se na sljedećoj poveznici: 
https://www.integral-zagreb.hr/hr/ugovor-o-putovanju-opci-uvjeti-i-uputstva-za-turisticke-aranzmane

ID: Integral
Trenutno nema dostupnih ponuda

Pronađite svoju destinaciju