14 Najljepših otoka za putovanja u Europi

Mallorca-Španjolska

Donosimo vam popis 14 otoka koje morate posjetiti u Europi.

 

14. Otočje Orkney, Škotska

Orkneyski otoci jedna su od 32 pokrajne Škotske. Orkney se sastoji od 70 malih otoka oko 16 km sjeverno od Caithnessa na sjevernoj obali Škotske. Najveći otok u grupi je poznat kao Mainland (Glavno kopno), a oko 20-ak ih je stalno nastanjeno.

 

 ORKNEY-ŠKOTSKA.jpg

 

13. Malta

Republika Malta otočna je država u Sredozemnom moru. Ova država sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Glavni i jedini naseljeni otoci zemlje jesu Malta (315 km²), Gozo (67 km²) i Comino (3 km²). Ostali otoci koji čine ovo otočje jesu: Cominotto (Kemmunett), Filfla, Hrid Fungus (Il-Ġebla tal-Ġeneral), otok Manoel (dio grada Gżira, s kojim je spojen mostom), te Otok sv. Pavla. Glavni i najnapučeniji otok u otočju jest Malta.

 

MALTA-VALETTA

 

12. Otok Skye, Škotska

Otok Skye, obično poznat samo kao Skye najveći je i najsjeverniji od glavnih otoka u unutarnjim Hebridima Škotske. Skye je jedna od najljepših lokacija u Škotskoj, a poznat je po predivnim krajolicima koji će vam oduzeti dah.

 

SKYE-ŠKOTSKA

 

11. Mallorca, Španjolska

Zamislite otok sa tirkizno plavim morem, skrivenim uvalama, bijelo-zlatnim pijeskom, mnoštvom zelenila i slikovitim selima. Sve to čini Mallorcu jednim od najtraženijih ljetnih odredišta za putovanja u Europi.

 

MALLORCA-ŠPANJOLSKA

 

10. Ischia, Italija

Ischia je vulkanski otok u Tirenskom moru oko 30 kilometara od grada Napulja. Najlakši način za dolazak na otok je trajektom iz Napulja. Opušten, zavodljiv vulkanski otok dom je preko 100 termalnih izvora koji imaju ljekovita svojstva i čine otok popularnom wellness destinacijom. Idealno mjesto za uživanje i reset tijela i uma.

 

ISCHIA-ITALIJA

 

9. Liparski otoci, Italija

Lipari je najveći od Liparskih otoka, u Tirenskom moru, na jugu Italije. Po otoku se zove i najveći otočni grad. Na otoku živi 12 821 ljudi, a ljeti, s turistima, broj doseže i 20 000.

 

LIPARSKI-OTOCI-ITALIJA

 

8. Sardinija, Italija

Sardinija je smještena otprilike u sredini Sredozemnog mora. Po veličini je drugi otok u Italiji i u Sredozemnom moru, odmah nakon Sicilije. Dovoljno je reći da Costa Smeraldu ili Smaragdnu obalu čini 20 kilometara zapanjujućih bijelih pješčanih plaža. Od kristalno bistre tirkizne vode, netaknutih plaža, zapanjujuće arhitekture do luksuznih hotela i restorana, Sarinija je mjesto za nezaboravan odmor.

 

SARDINIJA-ITALIJA

 

SARDINIJA

7. Madeira, Portugal

Prekrasna Madeira sa svojom cjelogodišnjom proljetnom klimom poznata je kao otok vječnog proljeća. Madeira je idealna ukoliko tražite aktivni odmor. Njezinih 1392 kilometara planinarskih staza idealno je za istraživanje otoka koji u svojim javnim vrtovima i parkovima sadrži više od 3000 vrta biljaka.

 

Madeira-Portugal

 

6. Sicilija, Italija

Sicilija je najveći otok u Italiji i na Sredozemnom moru, bogata poviješću i tradicijom, gdje se umjetnost i kultura isprepliću s prekrasnim prirodnim ljepotama. Od vulkana do ribarskih sela, postoji puno razloga zašto posjetiti Siciliju. Kao što je Frederick II, kralj Sicilije, jednom rekao: „Ne zavidim Božjem raju, jer sam zadovoljan što živim na Siciliji“. Neka od nezaobilaznih mjesta su: Taormina: azil za umjetnike, profinjen grad koji čuva nevjerojatna blaga, poput svog nevjerojatnog grčkog kazališta. Ragusa Ibla: najstarija četvrt u gradu Ragusa, koja se uzdiže s vrha brda u planinama Hyblaean, ima više od pedeset crkava i palača. Scala dei Turchi: sa bijelom liticom koja se uzdiže nad plavim morem spada među najljepše plaže cijele Sicilije. Eolski otoci: sedam otoka, svaki različit od drugog, sa predivnim plažama i uvalama i dva aktivna vulkana gdje možete ići na trekking. Sirakuza i otok Ortigia: izvanredan umjetnički grad s jednim od najvećih arheoloških područja na Mediteranu.

 

SICILIJA

 

5. Santorini, Grčka

Santorini ili Thíra, dragocjeni dragulj Egeja, zapravo je skupina otoka koja se sastoji od Thíre, Thirassiá, Asproníssi, Palea i Nea Kaméni u najjužnijem dijelu Kiklada. Jeste li znali da je čitav kompleks otoka Santorini još uvijek aktivni vulkan (isti kao Méthana, Mílos i Nísiros) i vjerojatno jedini vulkan na svijetu čiji je krater u moru? Santorini se smatra najtraženijim mjestom za romantični odmor u Grčkoj. Čarobni zalasci sunca u Oiji, fotogenične crveno plave kupole i bezbroj idiličnih plaža svake godine privlače tisuće posjetitelja, čineći Santorini jednim od najpopularnijih grčkih odredišta.

 

SANTORINI

 

Santorini-Grčka

4. Páros, Grčka

Paros je otok u srcu kikalskog otočja u grčkoj s preko 10 000 stanovnika i 120 km obale. Divni pejzaži, plodne doline i brežuljci obiliju malim crkvama i samostanima koji se nadopunjuju beskrajnim pješčanim plažama s biserno plavim morem. Ovdje ćete naći drevne srednjovjekovne ruševine i spomenike, slikovite gradove i sela uz prihvatljive cijene, odlične turističke sadržaje i ljubazne domaćine koji znaju pravo značenje gostoprimstva.

 

PAROS-GRČKA

 

3. Azori, Portugal

Desetljecima ograničeni letovi držali su ovaj subtropski otočni lanac odvojen od ostatka svijeta. Nove avionske linije idealna su prilika da otkrijete ovaj čarobni UNESCO-ov rezervat prije ostalih. Svih devet otoka Azorskog arhipelaga vulkanskog je podrijetla i nalaze se u sjevernom Atlantiku, razbacani duž 600 km područja oceana od Santa Marije do Corva, a otočje obuhvaća 2.325 kvadratnih kilometara i udaljeno je 1.600 km od kopna Europe (Portugal)

 

AZORI-PORTUGAL

 

2. Kreta, Grčka

Najveći otok u Grčkoj, Kreta je puna prirodnih ljepota i tisuću godina kulture, povijesti i fantastične kuhinje. Kreta sa svojim živahnim duhom savršeno dočarava duh grčke i očarava sve koji je posjete.

Kreta-Grčka

 

1. Mílos, Grčka

Milos slovi za najegzotičniji egejski otok, a na ovom otoku otkrivena je Venera de Milo - Miloska Venera, jedno od najpoznatijih umjetničkih djela za koje se smatra da predstavlja grčku boginju ljubavi i ljepote Afroditu. Plaže radi vulkanskog porijekla odišu crvenom, ružičastom i narančastom bojom, a more je smaragdno zeleno, a sve to čini plaže Milosa jednima od najljepših na Kikladima.

 

MILOS-GRČKA