10 najboljih besplatnih stvari u Madridu

 

Madrid nije skupa destinacija. Osim povoljnog smještaja, nudi zaista mnogo opcija za iće i piće, noćni život i aktivnosti i putnicima koji putuju s limitiranim budžetom.

Tražite li i vi što biste mogli raditi u Madridu bez da dodirnete novčanik, evo nekih od najboljih besplatnih stvari za pogledati i raditi:

 

  • 1. Europski park (Parque Europa)

Parque Europa je fora mjesto na kojem možete „obići Europu“ na jednom mjestu.

Replike berlinskih Brandenburških vrata, pariškog Eiffelovog tornja, londonskog Tower Bridgea i  briselskog Atomiuma te još 13 drugih europskih znamenitosti smješteni su u ogromnom parku u općini Torrejón de Ardoz, na 20-ak km udaljenosti od Madrida. Izvrsna lokacija za fotografe i obitelji s djecom gdje možete napraviti i piknik.

PARQUE-EUROPA-MADRID

 

 

  • 2. El Corte Inglés za dobar pogleda

Na devetom katu robne kuće El Corte Inglés na trgu Callao nalazi se kafić i mali gourmet shop  odakle puca prekesana pogled na centralnu madridšku ulicu Gran Viu i okolicu. Stoga uzmite fotoaparat i popnite se gore kako biste snimili još jednu lijepu fotografiju grada.

 

  • 3. Obiđite znamenitosti

Otiđite na trg Puerta de Sol i od tamo krenite u istraživanje grada pješice. Na podu trga prvo potražite oznaku Kilometer Zero (KM0) koja označava gdje se točno nalazi centar Španjolske. Zatim niz Calle Mayor idite do Plaze Mayor koja ima 237 balkona koji gledajeu na kamenom popločani ogromni trg, a zatim nastavite sve do parka Retiro, još jedne idilične lokacije usred grada s puno opcija za fotografiranje.

 

  • 4. Prošećite cvjetnim vrtom Rosaleda

Ako ste u Madrid došli kao zaljubljeni par ili jednostavno volite šetnje i cvijeće, vrt Rosaleda Gardens je mjesto za vas. Nalazi se pored Plaze Espana, a krije 600 vrsta ruža i 20.000 cvjetova na čak 32.000 četvornih metara.

LA-ROSALEDA-MADRID

 

 

  • 5. Idite u muzej kad je ulaz besplatan

Madridški trio muzeja koji čine tzv. Zlatni trokut su El Prado, Reina Sofia i Thyssen-Bornemisza u kojima ćete vidjeti radove velikih majstora tijekom nekoliko desetljeća.

El Prado nudi besplatan ulaz od ponedjeljka do subote od 18 do 20 sati te nedjeljom i praznicima od 17 do 19 sati.

Reina Sofia ne naplaćuje ulaz od ponedjeljka do subote od 19 do 21 sat te nedjeljom od 13.30 do 19 sati.

U Thyssen-Bornemiszu možete besplatno ući ponedjeljkom između 12 i 16 sati.

PRADO-MUZEJ-MADRID

 

  • 6. Istražite uličnu umjetnost Madrida

Volite li grafite i murale, Madrid je zaista odlično mjesto. Velike face street arta su Suso 33, Muelle, Borondo, Spy, Okuda i Jonipunto čije radove možete naći na impresivnom broju zgrada.

Četvrti Lavapiés i Malasaña imaju posebno mnogo oslikanih zidova, a u Malasañi se čak i održava street art festival jednom godišnje u travnju- Pinta Malasaña – kada lokalni umjetnici ukrašavaju zidove, stupove i pročelja trgovina.

I u La Latini ima dosta primjeraka street arta, a jedan od većih murala zove se „Kraj ruševina“ u ulici Calle de Embajadores 16 na koji je umjetnik 2015. godine potrošio čak 1000 kg boje.

 

  • 7. Retro metro stanica Arden 0

Želite li vidjeti kako je metro u Madridu izgledala 60-ih godina, posjetite Andén 0. Estación de Chamberí. Stanica je zatvorena 1966. godine, a danas je muzej koji prikazuje povijest metroa ovog grada.  Otvoren je svakog dana osim ponedjeljkom.